Кисело зеле за подобряване на чревната флора и укрепване на имунната система
Киселото зеле е много ефективно за предотвратяване и лечение на рак на гърдата.
Суровото кисело зеле е изключително здравословно. То е отличен източник на витамин С, лактобацили, както и други хранителни вещества. Въпреки това, ниското рН и изобилие от иначе здравословни лактобацили може да причини разстройство на червата при хора, които не са свикнали да ядат кисели храни. В такива случаи е препоръчително да се яде малки количества всеки ден, докато храносмилателната система на човека се адаптира. Изследванията показват, че ферментиралото зеле е дори по-здравословно от суровите зеленчуци. То е с повишено ниво на противоракови агенти, като isothiocyanates.
Вече е известно, че запазването на кисело зеле в анаеробна (без достъп на кислород) среда (в саламура) води до предпазване на витамин С от окисление.
Киселото зеле е също източник на биогенните амини, като например тирамин, които могат да причинят неблагоприятни реакции при чувствителни хора и трябва да бъдем внимателни и по малко да увеличаваме приема. Можем да получим “die-off” реакция. Това е реакция от умирането на вредни бактерии и микроорганизми в червата при което се отделят токсини. Можем да получим главоболие, прилошаване или други симптоми. Отново напомням, по малко да увеличаваме приема.
Киселото зеле е източник на различни съединения за борба против раковите заболявания, включително изотиоцианат (isothiocyanate) и сулфорафан (sulphoraphane).
Киселият зелев сок (зелевата чорба) се отличава с високи лечебни свойства; неговата консумация се препоръчва при превенцията на грип, като гастро регулатор за различни стомашно-чревни проблеми, от диария до запек, язви, бронхит и различни други храносмилателни и дихателни заболявания и нарушения, анемия, но също е много популярно, като основно средство за защита срещу махмурлук, тъй като не само прогонва главоболие, но също така неутрализира действието на алкохола в стомаха и чревната лигавица и почиства черния дроб.
С киселият зелев сок (зелевата чорба) можем да си прочистим червата сутрин преди закуска, като изпием 1-2 чаши, ако вие е много соленa трябва да я разредете с вода.
Храносмилателни предимства
Кисело зеле е една от малкото храни, които съдържат Lactobacilli plantarum бактерии. L. planatarum е много доминираща разновидност (щам) на здравословни бактерии, които спомагат на храносмилателната система по следните начини: стимулират имунната система чрез увеличаване на антителата, които се борят с инфекциозни болести, спомагат за потискането на патогенните организми, включително E.coli, Salmonella и нездравословния свръх растеж на кандида (гноеродни бактерии), създават антиоксиданти като глутатион (glutathione) и dismustase, които премахват свободните радикали, които са ракови предшественици, превръщат трудните за възприемане от млякото съставки, като лактоза (дизахариди) в по-лесно смилаема млечна киселина. Те неутрализират анти хранителните вещества открити в много храни, включително phytic aсid (киселина) намерена във всички зърна и трипсин-инхибитори (trypsin-inhibitors) в соята и освен това генерират нови хранителни вещества, включително и омега-3 мастни киселини, за подпомагане на храносмилането и следи от GTF chromium минерал.
Тези различни свойства са най-добрите научно доказани причини за това, което е известно от лоялните потребители в продължение на хилядолетия, кисело зеле лекува стомашно неразположение и е най-добрата естествена физиологична среда за стомаха. Много източници на сурови ферментирали храни са полезни на храносмилателната система чрез увеличаване на здравословната флора в стомашно-чревния тракт или чрез създаване на среда, подходяща за тяхното размножаване. Кисело зеле и сока на киселото зеле са традиционни народни средства за запек.
Ферментацията всъщност увеличава хранителните стойности на зелето, особено с витамин С. Ферментиралите храни улесняват разпределението и усвояването на протеините. Те имат успокояващ ефект върху нервната система. Ползите от киселото зеле и сока от кисело зеле са признати за поколения напред. В някои семейства от южната част на Германия, децата са хранени със сурово кисело зеле два пъти седмично, за да се поддържа чревната им флора. Днес се смята, че тези благоприятни предимства се дължат на високия процент на млечна киселина в кисело зеле и сока от кисело зеле, които естествено подкрепят храносмилателните процеси, поддържат чревната флора и повишават чувството ни за благополучие.
Едно скорошно проучване на Американския център за ракови изследвания е установило, че киселото зеле е много ефективно за предотвратяване и лечение на рак на гърдата.
Процес на ферментация
Получава се при ферментация на нарязано бяло зеле в солен разтвор от млечнокисели бактерии, включително Leuconostoc, Lactobacillus и Pediococcus. Отличителният кисел вкус е резултат от млечна киселина, която се отделя, когато бактериите ферментират захарите в зелето.
Не е необходима специална култура за млечнокиселите бактерии, тъй като тези бактерии вече присъстват в сурово зеле. Може да използваме само някои начини да ускорим процеса. Гнилостни бактерии също присъстват и може да придадат на киселото зеле лигав и мек вкус, когато температурата на ферментация е твърде висока.
Ферментационният процес минава през три фази. В първата фаза, анаеробни бактерии, като Klebsiella и Enterobacter водят процеса на ферментация и създаването на кисела среда, която благоприятства следващите бактерии.
Вторият етап започва в киселинна среда, която е благоприятна за бактерии, като Leuconostoc mesenteroides и други Leuconostoc spp, които вземат надмощие.
В третата фаза, различни видове Lactobacillus, включително L. brevis и L. plantarum, ферментират останалите захари и способстват за по-нататъшно понижаване на рН.
Правилно приготвеното кисело зеле може да бъде съхранено дълго време при подходяща температура. Лигавото кисело зеле с прекалено мека консистенция и промяна на цвета не е добро за консумация.
Рецепта за бързо приготвяне на кисело зеле:
Нарежете една малка зелка на ситно. Сложете нарязаното зеле в стъклена купа, поръсете солта и намачкайте нарязаното зеле около една минута с ръка, така че да си пусне малко от сока. Морска сол, 30 гр. (1 с.л. е около 15 гр) се препоръчва на 1 кг зеле. Пробвайте на вкус.
Друг вариант е да прибавите на 1 кг зеле 2 моркова и 1-2 глави червено цвекло. Може да ги настържете с ренде или кухненски робот. Ако искате може да прибавите половин глава лук, нарязан на ситно. Ако използвате двулитров буркан, около 1.5 кг зеле ви е достатъчно. Напълнете буркана, като оставите отгоре малко място (1/5 от буркана на бъде свободна), защото при ферментацията сместа набъбва и се надига нагоре. Саламурата трябва да покрива сместа.
Друг източник препоръчва малко по-малко сол, 20 гр. на 1 кг зеле. Имайте предвид ако е твърде малко солта може да доведе до разваляне. Може да контролирате процеса на ферментация, като вкусвате зелето по време на ферментация.
Залейте с една чаша преварена вода (изчакайте да изстине водата и тогава), така че сместа да се покрие. На една чаша преварена вода се слага половин ч.л. сол (200 мл вода - около 4 гр. сол)
За да ускорите процеса може да прибавите половин чаша или по-малко саламура от сирене или 1-2 лъжици кисело мляко. Бактериите за същите. Сложете съда на топло (стайна температура). Разбърквайте от време на време.
След 3 дни е почти готово. А след 5 дни можете да ядете! Пълната ферментация при температура около 21-22°С е около 12-14 дни.
Към края на ферментацията може да сложите някои подправки като:
Семена от горчица, дафинови листа, зърна черен пипер и бахар, семена от копър, карамфил, кориандър, джинджифил и други.
Една чаена лъжичка от желаните подправки може да сложите в малко парче тензух и да завържете краищата с конец. Тази малка торбичка с подправки натопете в киселото зеле. Това позволява да се запази киселото зеле за по-дълго при стайна температура, и придава приятен аромат. Хрянът също запазва зелето.
Ако искате да го съхраните за дълго време, трябва да го държите на студено или в хладилник.
Още за Ферментацията на киселото зеле и някои съвети (друг източник)
Ферментацията на киселото зеле не изисква почти никаква работа допълнителна работа. Зелето съдържа достатъчно млечно-кисели бактерии, за да ферментира и да произведе кисело зеле само със сол. За да се получи продукт с високо качество всички бактериални щамове трябва да ферментират в определена последователност.
Leuconostoc mesenteroides са най-малките бактерии и започват първата ферментацията, която произвежда около 0,25 до 0,3% млечна киселина. Те са heterofermenters, това означава, че те произвеждат различни съединения, такива като млечна киселина, оцетна киселина (оцет), етилов алкохол, въглероден диоксид (сода газ) и манитол.
Всички тези киселини, в комбинация с алкохол от ароматни естери, допринасят за характерен вкус на висококачествено кисело зеле. За около 2 дни Leuconostoc mesenteroideswill произвежда 0,3% млечна киселина.
Lactobacillus Plantarum - този щам поема производството на млечна киселина от Leuconostoc mesenteroides и продължава да ферментира, докато се постигне ниво на киселинност от 1,5 до 2%.
Lactobacillus pentoaceticus (L.brevis) - продължава да ферментира, докато се получи ниво на киселинност 2,5 - 3%. Тъй като няма повече захар в зелето ферментацията спира.
Всяка промяна в горните циклите на производство на млечна киселина ще променят вкуса и качеството на кисело зеле. Докато се добавя необходимото количество сол и се спазват препоръчителните температури три бактериални щамове ще ферментират зелето в правилната последователност.
Ефект на температурата при ферментация
Най-доброто качество на кисело зеле се произвежда при 18-22 ° С температури. Като цяло, по-ниски температури произвеждат по-високо качество на киселото зеле. По-високите температури произвеждат кисело зеле в 7-10 дни, но на по-ниско качество. Това създава такава бърза ферментация, така че някои видове млечно-кисели бактерии не растат изобщо, което води до малко по-различен аромат.
При 18 °С времето на ферментацията е 20 дни.
При 22 °С времето на ферментацията е 12-14 дни.
Необходими условия за ферментация
Измиване на зелето, особено външните листа от микроорганизми, прибавяне на сол и премахване на кислорода.
За да бъде висококачествено киселото зеле се прибавя 2 - 2,5% сол спрямо теглото на нарязаното зеле. По-малко количество сол ще създаде проблеми с качеството. Гнилостните бактерии ще оцелеят при такова ниско ниво на сол и ще надделеят над процеса.
Отсъствие на кислород
Солта инхибира някои от микроорганизмите, но много други се нуждаят от кислород, за да оцелеят, например плесени. Премахването на кислорода се осъществява чрез няколко методи:
Нарязването на зелето на ситно, позволява да вместите повече зеле и да отстраните въздуха.
Поддържане на зелето потопено в саламура (с помощта на тежести).
Има специални съдове с капак при които се изолира достъпа на кислород и същевременно позволяват да се отделя CO2 при ферментацията.
Ако нямате такъв съд използвате стъклен буркан. Сместа трябва да бъде покрита със саламура и капачката отгоре леко сложена без да се затяга за да може да излиза CO2, който се отделя от млечно-киселите бактерии.
Премахването на кислорода запазва витамин С от окисляване. Ферментирало кисело зеле има рН около 3.5 и ще се запази при хладни условия за много дълго време.
Прочетете статиите:
1. Ферментация на киселото зеле (Sauerkraut Fermentation)
2. Суровото кисело зеле унищожава кандида! (Raw Sauerkraut Rocks!)
Източници на информация:
http://www.sauerkraut.com/benefits.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Sauerkraut
http://www.gaps.me/preview/?page_id=30
https://www.foodpreservationmethods.com/sauerkraut-kimchi-pickles-relishes/sauerkraut/fermentation
Обърни се към Бог с молитва. Повярвай! Приеми Неговия Син Исус за свой Спасител и Изцелител, помоли Го да ти прости прегрешенията и Святият Му Дух ще те изпълни с Божия мир и Неговата изцелителна сила.
А без вяра не е възможно да се угоди на Бога, защото който дохожда при Бога трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които го търсят. (Евреи 11:6)
Кажи тази молитва на глас:
Боже, прости ми всичко, което съм Ти съгрешил, понеже не съм те познавал. Сега заставам пред Теб и приемам Твоя син Исус Христос за мой личен Спасител. Вярвам, че Исус е Божи син и е Бог и дойде в плът и проля кръвта си на кръста за прощение на моите грехове. Аз вярвам в Неговото възкресение на третия ден и Му благодаря за вечния живот, който Той ми даде.
Исус Христос с жертвата Си на кръста извоюва победата над силите и властите на тъмнината, изкупи ме от проклятията на закона и аз съм победител заедно с Него.
Боже в словото Ти се казва, че аз съм изцелен(а) в раните на Исус. (1 Петър 2:24)
А в Матей 8:17 се казва, Ти понесе нашите немощи и с болестите ни се натовари. Аз приемам с вяра словото Ти.
Ти Господи ме прие за Твое чадо и аз ти благодаря и сега мога да застана пред Твоя престол и да моля и да прося милост от Тебе. С властта, която си ми дал над силите на тъмнината и нечестието, които Ти победи на кръста, аз заповядвам на болестта (казвате името на болестта, или възпаление или болка) да напусне в името на Исус (слагате си ръката, там където са болките или възпалението), в кръвта на Исус да напусне и повече никога да не се връща. Пълно изцеление на чревните стени и лигавицата и възстановяване на бактериалната среда в червата ми. Полезните вещества да се усвояват правилно, а вредните да се изхвърлят. Възстановяване на минералния баланс. Тялото ми да се възстанови и да започне да функционира нормално.
(Ако имате кървене в дебелото черво, кажете:)
В името на Исус, кървенето да спре, изцеление на чревните стени и лигавицата и от сега дебелото черво да функционира нормално, както е създадено.
(Ако имате раково заболяване, кажете:)
Проклинам всички ракови клетки, които ми причиняват болестта да умрат или да се превърнат в нормални клетки в името на Исус. Пълно освобождение на тялото ми от главата до петите.
Пълно освобождение на тялото ми от главата до петите. Тялото ми да се възстанови и да започне да функционира нормално. Изцеление на душа, дух и тяло. Аз декларирам, че съм изцелен(а) в името на Исус. Благодаря ти Господи за изцелението.
Боже, дай ми сега Твоя мир, изпълни сърцето ми, душата ми и всяка клетка на тялото ми с Твоя мир, Христовия мир, който никой ум не може да схване.
Сега се отпуснете и благодарете на Бог за изцелението: Боже, благодаря Ти за изцелението, Ти си състрадателен, милостив, жалостив и истинен Бог. Благодаря Ти за жертвата на кръста. Хваля Те и Те славя. Обичам те Исусе, Ти си мой Спасител и Откупител!
(Може да почувствате затопляне на някои части на тялото си, също изпотяване. Бог ви изцелява.)
През този период на лечение не трябва да се безпокоите за нищо, трябва да бъдете изпълнени с Христовия мир. Затова четете Новия завет всеки ден на глас, колкото можете повече. Не трябва да държите в себе си никакъв гняв, горчивина или разочарование от хора. Простете, ако някой ви е наранил, не трябва да го държите в сърцето си. Прощаването води до изцеление.
Имайте предвид, че непростителността е като язва, която разяжда тялото отвътре. Ако задържате непростителност в сърцето си или негативни чувства освободете се.
Кажете тази молитва на глас:
Боже, аз идвам при Теб, защото нямам при кой да отида. Аз изваждам всичко, което ми пречи в сърцето, всички негативни чувства Изброявате ги: ... (Това, което сте го разпознали, че ви тормози го изреждате тук. Например непростителност, разочарование, горчивина, оплакване, недоволство, осъждение, обидчивост и т.н.) Всичко това Боже, аз го давам на Теб, Ти го вземи и ме освободи. Аз не искам да живея повече с тези негативни чувства в сърцето си и ги предавам на Теб.
Аз искам Твоя мир, Твоето бреме, защото е леко да се носи, затова ти предавам всичко, което не е от Теб. Благодаря Ти Боже, че ме освободи и сега имам Христовия мир. В името на Исус се моля. Амин!
Не се оплаквайте! Не говорете, че сте болни. Словото казва от думите си ще оправдаеш или от думите си ще се осъдиш. Думите имат сила. Ако говорите думи на болест, с това само потвърждавате болестта. Декларирайте на глас, че сте изцелени в раните на Исус: Аз съм изцелен(а) в раните на Исус. Бог възнаграждава тези, които Го търсят и вярват, защото неговите обещания, колкото и да са много, са ДА!
Научете молитвата в Матей 6:9 наизуст и я казвайте всеки ден на глас:
Отче наш, Който си на небесата, да се свети Твоето име! да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето така и на земята; Дай ни днес ежедневния хляб; и прости ни дълговете, както и ние простихме на нашите длъжници; и не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от лукавия, защото царството е Твое, и силата и славата, до вековете. Амин.
Четете Новия завет всеки ден, ако е възможно на глас, защото Божието слово е живо и деятелно. (Евреи 4:11) Исус казва в Евангелието на Йоан, „Духът е, който дава живот. Плътта нищо не ползва. Думите, които съм ви говорил, дух са и живот.“ Това означава, че когато четете Словото на Бог, то дава живот в тялото ви, във всяка ваша клетка, променя го, изцелява го. Словото става светлина във вас. Ще познаете истината и истината ще ви направи свободни. (Йоан 8:32)
~ Но пак денем Господ ще заръча за мене милостта Си, и нощем песента Му ще бъде с мене и молитвата към Бога на живота ми. ~ (Библия, Псалм 42:8)
Прочетете: Молитва за изцеление!
Насърчение: Любовно писмо от Бог
~Не се безпокойте за нищо, но във всяко нещо с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата и мислите ви в Христа Исуса.~ (Библия, Филипяни 4:6-7)
Прочетете:
Молитва за изцеление!
Любовно писмо от Бог!
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Последна промяна 20 Декември, 2014
сряда, 3 февруари 2010 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
здравей,
ОтговорИзтриванепърво искам да те поздравя за страхотния блог и информацията, която си синтезирал
по въпроса със зелето искам да те питам 2 неща:
-какво имаш предвид под "да се държи на топло". стайна температура става ли?
-съдът, в който държиш чорбата затворен ли е, т.е. примерно ако е буркан с капачка, капачката затворена ли е, или е открехната за да "диша"
поздрави: Иво
Здравей Иво,
ОтговорИзтриванеСтарая се да проверявам доста сайтове, за да бъде информацията достоверна, а някои рецепти ги правя и аз самият. Стайна температура е около 20-23 градуса. Ако е по топло предполагам, че може да се промени процеса на ферментация. Слагам капачка, на която съм направил 5-6 отвора, за да диша. В статията за глухарчето, има рецепта с корени от глухарче, която е също много ефикасна за укрепване на имунната система. Аз съм я изпробвал. Също препоръчвам една купа на ден салата от листа на глухарче. Стъблата и цвета също се използват за салата. Прочистват се черен дроб, бъбреци и жлъчка и др.
Благословение и изцеление!
Здравейте, поздрави от България, където нещата вървят трудно и бавно, и за съжаление невежеството и неверието са огромни. Благодаря Ви за огромната работа, която извършвате в полза на просветляването на тези, които имат очи, уши и съре да го приемат! Отскоро се старая да приемам естествено ферментирали храни като домашно кисело мляко, домашен кефир /намерих си гъбата/, а от няколко дни ми дадоха и хубав зелев сок,още има, тъй като времето се застоя студено у нас. Искам да попитам: около 30-40 мин. след приема на 1-2 чаши сок /което несъмнено е приятно питие сутрин/ се получава ефект като от шанк пракшалана, макар и по-кратка форма, разбира се. Знам, че има своето обяснение, защото е солена вода на практика и т.н., но дали е полезно всяка сутрин това "измиване" на червата, тъй като за шанк пракшалана знаем, че не епрепоръчително повече от 1 или два пъти на месец, искам да кажа с оглед на полезните бактерии и др. Може да ми отговорите и на email bosilukanova@abv.bg или на bosilukanova@gmail.com. Желая успешен и ползотворен ден! Босилка - гр. София
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеНе мога да ви кажа, колко време след приема на зелевата чорба става очистване на червата. Това е индивидуално. Също трябва да пиете много вода за да ускорите процеса. Ако след 2-3 часа не се случи ще трябва да пиете още зелева чорба и вода. Да се прави това очистване 1-2 на месеца е доста натоварване за организма. Не е лошо да си сръбваме 1-2 глътки понякога сутрин. Ще ви пиша и на емейл.
Поздрави и благословение.
И все пак в какво количество и колко пъти в месеца трябва да се пие зелевият сок?
ОтговорИзтриванеПо една кафена чашка всяка сутрин, докато имате проблем с редовността на червата.
ИзтриванеБлагословение и изцеление ви желая!
оздрави за това което правите.Имам въпрос за кокосовото масло.Какво значи 3-5 супени лъжици. Интересувам се по колко грама дневно zashtoto az vzemam po okolo 80-100 grama i mi se struva mnogo. molq za otgovor za6toto e vajno za men. izvinqvam se za latinicata no kirilicata otkaza.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не зная за коя статия се отнася. Тази статия е за киселото зеле.
Изтриване1 с.л. е 15 гр. Ако ви се вижда много намалете количеството на ден. Пишете ми точно в статията за която става въпрос.
Благословение!