Свята Нощ - Celtic Woman - O Holy Night
Тиха нощ, свята нощ!
Всичко е спокойно, всичко сияе.
Там около света Богородица и младенеца,
Свят младенец, толкова крехък и невинен.
Спи в небесен мир!
Спи в небесен мир!
Тиха нощ, свята нощ!
Божествена светлина трепти,
Божествена литургия, далеч от небесата,
Ангели пеят "Алилуя".
Христос,спасителя се роди!
Христос,спасителя се роди!
Тиха нощ, свята нощ!
Син божи, чиста светлина на любовта,
Лъчисто сияние от твоето свято лице,
Със зората на спасителното избавление.
Боже Господи, ти се роди!
Боже Господи, ти се роди!
Silent night, holy night
All is calm, all is bright
Holy Infant so tender and mild
Sleep in heavenly peace
Sleep in heavenly peace
Silent night, holy night!
Shepherds quake at the sight
Glories stream from heaven afar
Heavenly hosts sing Alleluia!
Christ, the Saviour is born
Christ, the Saviour is born
Silent night, holy night
Son of God, love's pure light
Radiant beams from Thy holy face
With the dawn of redeeming grace
Jesus, Lord, at Thy birth
Jesus, Lord, at Thy birth
Прочетете Цялата Статия...
сряда, 25 декември 2013 г.
събота, 14 декември 2013 г.
Желатинът: Познавате ли тази супер храна? - Здравословните ползи на желатина.
Желатинът: Познавате ли тази супер храна? - Здравословните ползи на желатина.
В миналото хората са приемали много желатин заедно с всекидневната храна. Преди преминаването към преработени храни те са консумирали много различни части от месото на животните, не само мускулните меса. В резултат на това, те са получавали целия животински баланс на аминокиселините, което е осигурявало по-добра поддръжка на всички видове биологични процеси в човешкия организъм.
Според здравният изследовател Рей Пит (Ray Peat), "Когато се консумират само мускулни меса, балансът на аминокиселините, който навлиза в нашия кръвен поток е същия както при изключителен стрес, когато излишък на кортизол принуждава мускулите да се разграждат, за да осигури енергия и материали за ремонт."
Какво е желатин?
Желатинът се състои главно от протеини, вода и минерални соли. Той е използван от производителите на храни като текстура за предоставяне на хранителна добавка в храни с ниско съдържание на мазнини и други преработени храни.
Желатинът е безвкусно, полупрозрачно вещество, получено от преработката на странични животински продукти, като съединителна тъкан и кости при което се извлича колаген, неразтворими влакнести протеини. Веднъж извлечен и приготвен в прахообразна форма той може да се разтваря в горещи течности. Желатинът съдържа половината от 18 основни аминокиселини, необходими за оцеляване.
В миналото, хората са употребявали, колкото е възможно повече части от тялото на животните за храна. Нашите предци са консумирали всички желатинови богати хрущялни части. Месата на органите на животните също са били използвани за храна, костите са били варени в бульон. Това е било от съществено значение за оцеляването на хората. Съвсем от скоро ние започнахме да ядем само мускулно месо, като се лишаваме от полезните вещества, които останалата част на тялото на животните може да ни осигури.
Исус застана и извика казвайки: Ако е някой жаден, нека дойде при Мене и да пие. Ако някой вярва в Мене, реки от жива вода ще потекат от утробата му, както рече писанието. (Библия, Йоан 7:37,38)
Здравословните ползи на желатина:
1. Желатинът е зареден с протеини - В една супена лъжица има шест грама протеин, това е чудесен начин да добавите повече протеин към вашата диета . Въпреки че това не е пълноценен протеин, той помага на организма напълно да се оползотворят всички протеини, които са приети.
2. Желатинът подобрява храносмилането - Един прост начин за подпомагане на храносмилателната система.
Желатинът има уникално свойство на привличане на течните молекули, когато желатин на прах се разтваря във вода. Това прави смилането на сготвени храни по-лесно.
Когато варените храни се сервират с желатин - храносмилането е по-лесно и водата се въвежда отново обратно в храните . Желатинът естествено се свързва с водата и помага на храните по-лесно да се движат през храносмилателния тракт.
Kaayla T. Daniel , Ph.D. - В статията на National Science "Защо бульонът е чудесен?", подчертава изследването на Dr. Gotthoffer който установява, че готвени храни, консумирани с желатин се усвояват лесно и че бебетата, хранени с мляко подсилено с желатин са имали по-добро храносмилане, отколкото тези на обикновено мляко. Също така, бебетата, които са били хранени с мляко без желатин са имали по-висока честота на алергиите и чревни проблеми.
3. Желатинът помага при лекуване хранителни алергии и непоносимости - Добавянето на желатин към вашата диета може да лекува лигавицата на стомаха и храносмилателния тракт. Смята се, че хранителните алергии / непоносимости идват от "пропускливи черва" (leaky guts), преминаване на големи молекули протеини и токсини през стените на червата.
Намаляване на риска от алергии
Според експертът по хранене Lisa LaBarr, добавяйки желатин към диетата на детето, може да лекува стомаха и червата, като по този начин намалява хранителните алергии.
Сали Фалон (Sally Fallon), основател на Weston A. Price Foundation, отбелязва в книгата си, Хранителни традиции (Nourishing Traditions), желатинът е доказано, че облекчава астма, умора, болест на Крон и колит. Всички тези условия могат да бъдат предизвикани или раздразнени от алергии.
4. Желатинът е здравословен за костите и ставите - Желатинът съдържа много аминокиселини, важни за подпомагане на предотвратяване на слабост и дегенерация на хрущялите в ставите . Желатинът е с противовъзпалителни свойства, намалява болките и възпалението при артрит .
5. Желатинът помага за освобождаване на токсините от тялото - Глицин (Glycine), аминокиселина съдържаща се в желатина, помага на черния дроб за по-ефективно премахване на токсините от тялото ни. Глицинът е лесно достъпен чрез желатина, помага да се абсорбира калция и в изграждане на мускулите.
6. Желатинът подхранва косата, ноктите и зъбите - Желатинът съдържа кератин, който е много силен протеин, открит в косата, ноктите, зъбите и кожата.
Желатинът се състои от колаген, който влиза във вашата система и стимулира тялото да започне въвеждането на повече колаген. В действителност, желатин е изтъкван като народен лек за слаби нокти, поради съдържанието на колаген и минерали.
7. Желатинът подобрява еластичността на кожата - Консумирането му ще помогне за подобряване на външния вид и усещане на кожата много по-ефективно, отколкото трудното абсорбиране на колагеновите кремове за лице. Желатинът стимулира тялото да произвежда повече колаген.
8. Желатин помага ускоряването на зарастването на рани - Аминокиселината глицин в желатина действа силно противовъзпалително.
9. Желатинът може да подобри съня ви - Клиничните проучвания са показали, че не само хората спят по-добре, когато се консумира аминокиселината глицин, но те отчитат по-малко сънливост през деня и по-добра когнитивна функция.
10. Желатинът може да помогне понижаване на теглото - Желатинът се смята, че увеличава производството на човешкия растежен хормон (Human Growth Hormone) и стимулира метаболизма . С хранителното си съдържание, той помага да се чувстваме сити след хранене.
11. Благоприятно действа при анемия.
Тогава Исус пак им говори, казвайки: Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота. (Библия, Йоан 8:12)
Как да приемаме повече желатин във диетата:
- Домашно приготвени костни бульони - варене на кости ще ви осигури с желатин - богатият бульон може да се използва в супи, яхнии, и за пиене.
- Домашно приготвени плодови закуски - С просто комбиниране на плодов сок и желатин на прах , можете да направите вкусни плодови закуски за цялото семейство.
- Желатинови напитки - желатин на прах може да смесите с вода, сокове или чай като здравословна напитка . Можете да го добавите към вашите шейкове като протеин на прах . Желатинът лесно се разтваря в течност, без да се налага да се загрее. Той има по-малка молекулна структура, така че се разтваря в студена вода и не желира.
- Добавяйте го към супи и яхнии - желатинът на прах има универсална употреба. Можете да го сложите в почти всичко.
Тогава Исус каза на повярвалите в Него: Ако пребъдвате в Моето учение, наистина сте Мои ученици и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни. (Библия, Йоан 8:31,32)
Желатинът като домашно лекарство!
Една от основните причини, да си направите собствен бульон като основа за домашно приготвени супи и сосове е да се осигурят хидрофилни колоиди към храната във формата на естествен желатин.
Хидрофилен характер на желатина в домашно месни бульони има необичайно свойство на привличане храносмилателни сокове по същия начин като суровите храни .
Домашно приготвения бульон е незаменим при стомашен грип, тъй като може да се забави и да спре диария, когато малки количества се консумират на всеки няколко минути. Бульон от пиле при настинка.
В допълнение към това, желатинът спомага за неутрализиране на каквито и да е чревни натравяния. Така че, за разлика от лекарствата против диария, желатинът всъщност води до корена на проблема и улеснява изцелението.
Домашно приготвеният бульон (желатин) се превръща в полутвърда маса, когато се съхрани в хладилника. Водата, която трябва да се сложи с костите при варене трябва да покрие костите. Костите се варят от 4 до 24 часа. При телешки бульон може до 72 часа. Вари се при ниска температура, колкото водата леко да ври. При необходимост се добавя вода да покрие костите. От пилешки крака и глави може да се направи много питателен и лечебен желатин.
Още един съвет: добре е да започнем със студена вода и да се оставят костите във водата с малко оцет в продължение на 30 минути до един час, преди да започнете варенето. Това позволява на влакната на кости и хрущяли да отварят по добре и да се освободят максимално ароматните сокове и желатин.
Прочее, ако Синът (Исус) ви освободи, ще бъдете наистина свободни. (Библия, Йоан 8:36)
Бульонът е много богат на аминокиселините пролин и глицин - от съществено значение за здрава съединителна тъкан (сухожилия, стави, около органите и др.)
- Глицин (glycine) се изисква за синтез на ДНК (DNA), RNA, както и на много протеини в тялото.
- Глицинът (Glycine) играе роля за здравето на храносмилателната система, правилното функциониране на нервната система и за заздравяването на раните.
- Подпомага храносмилането, като помага да се регулира синтеза на жлъчните соли и секрецията на стомашна киселина. Той участва в детоксикацията и е необходим за производството на глутатион, важен антиоксидант.
- Глицинът помага за регулиране на нивата на кръвната захар чрез контролиране на глюконеогенезата (производството на глюкоза от белтъци в черния дроб).
- Подобрява мускулното възстановяване / растеж чрез повишаване на нивата на креатин и регулиране на човешки растежен хормон, секреция от хипофизната жлеза.
- Тази чудесна амино киселина е критична за нормалното функциониране на централната нервна система. В мозъка, инхибира възбуждащите невротрансмитери и по този начин се получава успокояващ ефект.
- Глицинът също се превръща в невротрансмитера серин, която насърчава умствената дейност, подобрява паметта, повишава настроението и намалява стреса.
- Пролинът (Proline) има допълнителна роля в разграждане на атеросклеротични депозити. Той дава възможност на стените на кръвоносните съдове да се освободят от натрупвания на холестерол в кръвния поток, намаляване на размера на потенциалните блокажи в сърцето и околните кръвоносни съдове. Пролинът (Proline) също така помага на тялото за разграждане на протеини за използването им при създаване на нови, здрави мускулни клетки.
Желатин на прах може да се добавя към шейкове. Докато протеинът на прах не е здравословен избор поради прекалената обработката, желатинът е една прекрасна алтернатива, която добавя протеин, както и изобилие от глицин за детоксикация.
Желатин на прах може да бъде добавен към костния бульон, ако не е желиран достатъчно.
Как да си направим костен бульон със зеленчуци?
Поставете костите в съда за варене с достатъчно вода да покрие костите. След като заври, намалете да къкри и оставете така:
Телешки бульон: от 4 до 24-48 часа
Пилешки бульон или домашни птици: 4 до 12-24 часа
Рибен бульон: от 2 до 8 часа
Ако нямате достатъчно време, може след 3-4 часа варене, да използвате част от течността и да си направите бульон, а съдът долейте с малко вода да покрие костите и на следващия ден може отново да продължите да варите костите.
През първият час на варене, ще трябва да се отстранят примесите (пяната и др.), които изплуват на повърхността, като се загребва с голяма лъжица. Добавете сол, черен пипер, дафинови листа и други подправки. Допълвайте с вода, така че костите да са покрити.
Какво ви е нужно?
Кости от здравословен източник
2 пилешки крачета за допълнително желатин (по желание )
1 глава лук
2 моркова
2 стръка целина
1 с.л. ябълков оцет
По желание: магданоз, допълнителни билки или подправки на вкус. Може също 2 скилидки чесън в последните 30 минути на готвене.
Желатин от риба
Желатин може да се направи от морски и речни риби, може и от замразена риба – шаран, сьомга, треска, щука и други. Уникалността на рибния желатин е в съдържанието на аминокиселините в желатина. Различните видове съдържат 20 вида едни и същи аминокиселини. Използват се кожата, костите и главата, като се отстранят хрилете. Варене около 2-3 часа. На снимката: Глава от сьомга.
http://www.savorylotus.com/2013/05/22/gelatin-do-you-know-this-superfood/
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/the-wonders-of-gelatin-and-how-to-get-more-in-your-stock/
http://www.naturalhealth365.com/food_news/gelatin.html
http://wellnessmama.com/5888/how-to-make-bone-broth-tutorial/
https://www.norlandprod.com/techrpts/fishgelrpt.html
Не знаеш ли? Не си ли чул, Господ е вечният Бог, Създателят на земните краища, не ослабва и не се уморява? Неговият разум е неизследим.
Той дава сила на ослабналите, и умножава мощта на немощните.
Но ония, които чакат Господа, ще подновят силата си, ще се издигат с крила като орли, ще тичат и няма да се уморят, ще ходят и няма да ослабнат. (Исая 40:28-31)
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Прочетете Цялата Статия...
В миналото хората са приемали много желатин заедно с всекидневната храна. Преди преминаването към преработени храни те са консумирали много различни части от месото на животните, не само мускулните меса. В резултат на това, те са получавали целия животински баланс на аминокиселините, което е осигурявало по-добра поддръжка на всички видове биологични процеси в човешкия организъм.
Според здравният изследовател Рей Пит (Ray Peat), "Когато се консумират само мускулни меса, балансът на аминокиселините, който навлиза в нашия кръвен поток е същия както при изключителен стрес, когато излишък на кортизол принуждава мускулите да се разграждат, за да осигури енергия и материали за ремонт."
Какво е желатин?
Желатинът се състои главно от протеини, вода и минерални соли. Той е използван от производителите на храни като текстура за предоставяне на хранителна добавка в храни с ниско съдържание на мазнини и други преработени храни.
Желатинът е безвкусно, полупрозрачно вещество, получено от преработката на странични животински продукти, като съединителна тъкан и кости при което се извлича колаген, неразтворими влакнести протеини. Веднъж извлечен и приготвен в прахообразна форма той може да се разтваря в горещи течности. Желатинът съдържа половината от 18 основни аминокиселини, необходими за оцеляване.
В миналото, хората са употребявали, колкото е възможно повече части от тялото на животните за храна. Нашите предци са консумирали всички желатинови богати хрущялни части. Месата на органите на животните също са били използвани за храна, костите са били варени в бульон. Това е било от съществено значение за оцеляването на хората. Съвсем от скоро ние започнахме да ядем само мускулно месо, като се лишаваме от полезните вещества, които останалата част на тялото на животните може да ни осигури.
Исус застана и извика казвайки: Ако е някой жаден, нека дойде при Мене и да пие. Ако някой вярва в Мене, реки от жива вода ще потекат от утробата му, както рече писанието. (Библия, Йоан 7:37,38)
Здравословните ползи на желатина:
1. Желатинът е зареден с протеини - В една супена лъжица има шест грама протеин, това е чудесен начин да добавите повече протеин към вашата диета . Въпреки че това не е пълноценен протеин, той помага на организма напълно да се оползотворят всички протеини, които са приети.
2. Желатинът подобрява храносмилането - Един прост начин за подпомагане на храносмилателната система.
Желатинът има уникално свойство на привличане на течните молекули, когато желатин на прах се разтваря във вода. Това прави смилането на сготвени храни по-лесно.
Когато варените храни се сервират с желатин - храносмилането е по-лесно и водата се въвежда отново обратно в храните . Желатинът естествено се свързва с водата и помага на храните по-лесно да се движат през храносмилателния тракт.
Kaayla T. Daniel , Ph.D. - В статията на National Science "Защо бульонът е чудесен?", подчертава изследването на Dr. Gotthoffer който установява, че готвени храни, консумирани с желатин се усвояват лесно и че бебетата, хранени с мляко подсилено с желатин са имали по-добро храносмилане, отколкото тези на обикновено мляко. Също така, бебетата, които са били хранени с мляко без желатин са имали по-висока честота на алергиите и чревни проблеми.
3. Желатинът помага при лекуване хранителни алергии и непоносимости - Добавянето на желатин към вашата диета може да лекува лигавицата на стомаха и храносмилателния тракт. Смята се, че хранителните алергии / непоносимости идват от "пропускливи черва" (leaky guts), преминаване на големи молекули протеини и токсини през стените на червата.
Намаляване на риска от алергии
Според експертът по хранене Lisa LaBarr, добавяйки желатин към диетата на детето, може да лекува стомаха и червата, като по този начин намалява хранителните алергии.
Сали Фалон (Sally Fallon), основател на Weston A. Price Foundation, отбелязва в книгата си, Хранителни традиции (Nourishing Traditions), желатинът е доказано, че облекчава астма, умора, болест на Крон и колит. Всички тези условия могат да бъдат предизвикани или раздразнени от алергии.
4. Желатинът е здравословен за костите и ставите - Желатинът съдържа много аминокиселини, важни за подпомагане на предотвратяване на слабост и дегенерация на хрущялите в ставите . Желатинът е с противовъзпалителни свойства, намалява болките и възпалението при артрит .
5. Желатинът помага за освобождаване на токсините от тялото - Глицин (Glycine), аминокиселина съдържаща се в желатина, помага на черния дроб за по-ефективно премахване на токсините от тялото ни. Глицинът е лесно достъпен чрез желатина, помага да се абсорбира калция и в изграждане на мускулите.
6. Желатинът подхранва косата, ноктите и зъбите - Желатинът съдържа кератин, който е много силен протеин, открит в косата, ноктите, зъбите и кожата.
Желатинът се състои от колаген, който влиза във вашата система и стимулира тялото да започне въвеждането на повече колаген. В действителност, желатин е изтъкван като народен лек за слаби нокти, поради съдържанието на колаген и минерали.
7. Желатинът подобрява еластичността на кожата - Консумирането му ще помогне за подобряване на външния вид и усещане на кожата много по-ефективно, отколкото трудното абсорбиране на колагеновите кремове за лице. Желатинът стимулира тялото да произвежда повече колаген.
8. Желатин помага ускоряването на зарастването на рани - Аминокиселината глицин в желатина действа силно противовъзпалително.
9. Желатинът може да подобри съня ви - Клиничните проучвания са показали, че не само хората спят по-добре, когато се консумира аминокиселината глицин, но те отчитат по-малко сънливост през деня и по-добра когнитивна функция.
10. Желатинът може да помогне понижаване на теглото - Желатинът се смята, че увеличава производството на човешкия растежен хормон (Human Growth Hormone) и стимулира метаболизма . С хранителното си съдържание, той помага да се чувстваме сити след хранене.
11. Благоприятно действа при анемия.
Тогава Исус пак им говори, казвайки: Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота. (Библия, Йоан 8:12)
Как да приемаме повече желатин във диетата:
- Домашно приготвени костни бульони - варене на кости ще ви осигури с желатин - богатият бульон може да се използва в супи, яхнии, и за пиене.
- Домашно приготвени плодови закуски - С просто комбиниране на плодов сок и желатин на прах , можете да направите вкусни плодови закуски за цялото семейство.
- Желатинови напитки - желатин на прах може да смесите с вода, сокове или чай като здравословна напитка . Можете да го добавите към вашите шейкове като протеин на прах . Желатинът лесно се разтваря в течност, без да се налага да се загрее. Той има по-малка молекулна структура, така че се разтваря в студена вода и не желира.
- Добавяйте го към супи и яхнии - желатинът на прах има универсална употреба. Можете да го сложите в почти всичко.
Тогава Исус каза на повярвалите в Него: Ако пребъдвате в Моето учение, наистина сте Мои ученици и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни. (Библия, Йоан 8:31,32)
Желатинът като домашно лекарство!
Една от основните причини, да си направите собствен бульон като основа за домашно приготвени супи и сосове е да се осигурят хидрофилни колоиди към храната във формата на естествен желатин.
Хидрофилен характер на желатина в домашно месни бульони има необичайно свойство на привличане храносмилателни сокове по същия начин като суровите храни .
Домашно приготвения бульон е незаменим при стомашен грип, тъй като може да се забави и да спре диария, когато малки количества се консумират на всеки няколко минути. Бульон от пиле при настинка.
В допълнение към това, желатинът спомага за неутрализиране на каквито и да е чревни натравяния. Така че, за разлика от лекарствата против диария, желатинът всъщност води до корена на проблема и улеснява изцелението.
Домашно приготвеният бульон (желатин) се превръща в полутвърда маса, когато се съхрани в хладилника. Водата, която трябва да се сложи с костите при варене трябва да покрие костите. Костите се варят от 4 до 24 часа. При телешки бульон може до 72 часа. Вари се при ниска температура, колкото водата леко да ври. При необходимост се добавя вода да покрие костите. От пилешки крака и глави може да се направи много питателен и лечебен желатин.
Още един съвет: добре е да започнем със студена вода и да се оставят костите във водата с малко оцет в продължение на 30 минути до един час, преди да започнете варенето. Това позволява на влакната на кости и хрущяли да отварят по добре и да се освободят максимално ароматните сокове и желатин.
Прочее, ако Синът (Исус) ви освободи, ще бъдете наистина свободни. (Библия, Йоан 8:36)
Бульонът е много богат на аминокиселините пролин и глицин - от съществено значение за здрава съединителна тъкан (сухожилия, стави, около органите и др.)
- Глицин (glycine) се изисква за синтез на ДНК (DNA), RNA, както и на много протеини в тялото.
- Глицинът (Glycine) играе роля за здравето на храносмилателната система, правилното функциониране на нервната система и за заздравяването на раните.
- Подпомага храносмилането, като помага да се регулира синтеза на жлъчните соли и секрецията на стомашна киселина. Той участва в детоксикацията и е необходим за производството на глутатион, важен антиоксидант.
- Глицинът помага за регулиране на нивата на кръвната захар чрез контролиране на глюконеогенезата (производството на глюкоза от белтъци в черния дроб).
- Подобрява мускулното възстановяване / растеж чрез повишаване на нивата на креатин и регулиране на човешки растежен хормон, секреция от хипофизната жлеза.
- Тази чудесна амино киселина е критична за нормалното функциониране на централната нервна система. В мозъка, инхибира възбуждащите невротрансмитери и по този начин се получава успокояващ ефект.
- Глицинът също се превръща в невротрансмитера серин, която насърчава умствената дейност, подобрява паметта, повишава настроението и намалява стреса.
- Пролинът (Proline) има допълнителна роля в разграждане на атеросклеротични депозити. Той дава възможност на стените на кръвоносните съдове да се освободят от натрупвания на холестерол в кръвния поток, намаляване на размера на потенциалните блокажи в сърцето и околните кръвоносни съдове. Пролинът (Proline) също така помага на тялото за разграждане на протеини за използването им при създаване на нови, здрави мускулни клетки.
Желатин на прах може да се добавя към шейкове. Докато протеинът на прах не е здравословен избор поради прекалената обработката, желатинът е една прекрасна алтернатива, която добавя протеин, както и изобилие от глицин за детоксикация.
Желатин на прах може да бъде добавен към костния бульон, ако не е желиран достатъчно.
Как да си направим костен бульон със зеленчуци?
Поставете костите в съда за варене с достатъчно вода да покрие костите. След като заври, намалете да къкри и оставете така:
Телешки бульон: от 4 до 24-48 часа
Пилешки бульон или домашни птици: 4 до 12-24 часа
Рибен бульон: от 2 до 8 часа
Ако нямате достатъчно време, може след 3-4 часа варене, да използвате част от течността и да си направите бульон, а съдът долейте с малко вода да покрие костите и на следващия ден може отново да продължите да варите костите.
През първият час на варене, ще трябва да се отстранят примесите (пяната и др.), които изплуват на повърхността, като се загребва с голяма лъжица. Добавете сол, черен пипер, дафинови листа и други подправки. Допълвайте с вода, така че костите да са покрити.
Какво ви е нужно?
Кости от здравословен източник
2 пилешки крачета за допълнително желатин (по желание )
1 глава лук
2 моркова
2 стръка целина
1 с.л. ябълков оцет
По желание: магданоз, допълнителни билки или подправки на вкус. Може също 2 скилидки чесън в последните 30 минути на готвене.
Желатин от риба
Желатин може да се направи от морски и речни риби, може и от замразена риба – шаран, сьомга, треска, щука и други. Уникалността на рибния желатин е в съдържанието на аминокиселините в желатина. Различните видове съдържат 20 вида едни и същи аминокиселини. Използват се кожата, костите и главата, като се отстранят хрилете. Варене около 2-3 часа. На снимката: Глава от сьомга.
http://www.savorylotus.com/2013/05/22/gelatin-do-you-know-this-superfood/
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/the-wonders-of-gelatin-and-how-to-get-more-in-your-stock/
http://www.naturalhealth365.com/food_news/gelatin.html
http://wellnessmama.com/5888/how-to-make-bone-broth-tutorial/
https://www.norlandprod.com/techrpts/fishgelrpt.html
Не знаеш ли? Не си ли чул, Господ е вечният Бог, Създателят на земните краища, не ослабва и не се уморява? Неговият разум е неизследим.
Той дава сила на ослабналите, и умножава мощта на немощните.
Но ония, които чакат Господа, ще подновят силата си, ще се издигат с крила като орли, ще тичат и няма да се уморят, ще ходят и няма да ослабнат. (Исая 40:28-31)
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Прочетете Цялата Статия...
Абонамент за:
Публикации (Atom)