Молитва за изцеление.

Молитва за изцеление. (Трябва да кажете молитвата на глас)
Боже, прости ми че съм те пренебрегвал досега. Аз Те приемам сега за мой Създател и Твоя Син Исус за мой Спасител. Моля те прости ми греха и ме докосни с Твоята изцелителна сила. Ти ми знаеш немоща (болестта) и усилията на лекарите да ми помогнат. Аз им благодаря за всичко, което направиха да ми помогнат и сега в този момент те моля, докосни ме... Всичко това се моля в името на Исус. Амин! Страница: Молитва за изцеление.

Някои стихове за насърчение от Библията. Исус казва:
Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори. (Матей 7:7) Ако пребъдете в Мене и думите Ми пребъдат във вас, искайте каквото и да желаете, и ще ви бъде. (Йоан 15:7) До сега нищо не сте искали в Мое име; искайте и ще получите, за да бъде радостта ви пълна. (Йоан 16:24)


Имайте предвид, че...

Киселото зеле и зелевият сок (зелева чорба) имат мощно лечебно действие
, особено при симптоми от неясен произход, при които не може да се постави точна диагноза за лечение или не може да се открие огнището на заразата. Ферментиралото зеле е е дори по-здравословно от суровите зеленчуци. То е отличен източник на витамин С, лактобацили, както и други хранителни вещества. Киселото зеле е много ефективно за предотвратяване и лечение на рак на гърдата. Киселото зеле е източник на различни съединения за борба против раковите заболявания, включително изотиоцианат (isothiocyanate) и сулфорафан (sulphoraphane). Киселият зелев сок (зелевата чорба) се отличава с високи лечебни свойства. Сутрин с 1-2 чаши зелева чорба може да си прочистите стомаха и червата. Желая ви благословение и изцеление!

Обезводняването или дехидратацията

на тялото и безсолните диети водят до много сериозни заболявания. Водата се използва при метаболизма в организма. Липсата на вода и особено на минерални соли (сол) нарушава електролитният баланс в тялото. Тялото е около 80% вода и ако тази течност в организма не е добър електролит всички процеси се забавят. Приемане на достатъчно вода и сол спомага за хидратацията на тялото и нормално протичане на обменните процеси. Колко вода да пием? На 1 кг. телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.). На 2 литра вода се прибавя половин чаена лъжичка сол (2.5-3.0 гр). Вода се пие половин час преди ядене (1-2 чаши) и 2-2.5 часа след ядене (1-2 чаши). Пийте всеки ден по 2-2.5 л. (6-8 чаши) вода с малко сол. За предпочитане е натурална морска или каменна сол без примеси. Прочетете статиите на страницата Ползата от солта и водата.
Гледайте на YouTube: WaterCure, Water Cure Amazing Testimonials!

Всички заболявания започват от червата! - Хипократ
Специфична въглехидратна диета - Прекъсване на порочният цикъл (Илейн Готшал, Elaine Gottschall B.A., M.Sc)
Специфична Въглехидратна Диета (СВД) е предназначена за заболявания, като болестта на Крон, язвен колит, улцеративен колит, дивертиколит, целиакия (цьолиакия), язвен колит, муковисцидоза (CF), хронична диария, спастично дебело черво.
както и някои последствия като епилепсия, пристъпи, шизофрения, аутизъм. Специфичната въглехидратна диета се основава на разбирането, че язвен колит, болест на Крон, синдром на раздразнените черва и други заболявания както и невъзприемчивост на глутен са следствие от свръх растеж и дисбаланс на чревната микробна флора. Чрез промяна на храната, която приемаме, ние можем да променим състава на нашата чревна флора и да върнем в равновесие храносмилателният ни тракт и да възстановим правилното усвояване на хранителните вещества.

Чревен и Психологически Синдром (ЧИПС) - Диета (Д-р Наташа Кампбел- Макбрайд, Dr. Natasha Campbell-McBride, MD)
Чревен и Психологически синдром е състояние, което установява връзка между функциите на храносмилателната система и мозъка. Този термин е въведен от д-р Наташа Кампбел-Макбрайд, невролог и диетолог (Dr Natasha Campbell-McBride, MD, MMedSci (neurology), MMedSci (human nutrition) през 2004 г. след като е работила със стотици деца и възрастни с неврологични и психиатрични заболявания, като аутизъм, Синдром на дефицит на вниманието (ADD), Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), шизофрения, дислексия, диспраксия, депресия, обсесивно-компулсивно разстройство (натраплива невроза), двуполюсно разстройство и други невро психологични и психиатрични проблеми. Д-р Наташа Кампбел-Макбрайд въвежда диета ЧИПС (GAPS) за възстановяване на нормалната чревна флора и лечение на храносмилателната система.

сряда, 29 декември 2010 г.

Чревен и Психологически Синдром (ЧИПС) - Диета (Д-р Наташа Кампбел- Макбрайд)

Чревен и Психологически Синдром (ЧИПС) - Диета (Д-р Наташа Кампбел- Макбрайд)
Gut and Psychology Syndrome (GAPS) - Diet (Dr Natasha Campbell-McBride, MD)



Чревен и Психологически Синдром - какво е това?
Чревен и Психологически синдром е състояние, което установява връзка между функциите на храносмилателната система и мозъка. Този термин е въведен от д-р Наташа Кампбел-Макбрайд, невролог и диетолог (Dr Natasha Campbell-McBride, MD, MMedSci (neurology), MMedSci (human nutrition) през 2004 г. след като е работила със стотици деца и възрастни с неврологични и психиатрични заболявания, като аутизъм, Синдром на дефицит на вниманието (ADD), Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), шизофрения, дислексия, диспраксия, депресия, обсесивно-компулсивно разстройство (натраплива невроза), двуполюсно разстройство и други невро психологични и психиатрични проблеми.

Диетата ЧИПС (GAPS) се основава на Специфичната въглехидратна диета (СВД). 
През 1951 г. д-р Сидни В. Хаас (Dr. Sidney V. Haas) и синът му, д-р П. Мерил Хаас (Dr. Merrill P. Haas), публикуват книгата си "Управление на улцерозен колит" (Management of Celiac Disease), която подробно описва години на успех при използването на диета за лечение на различни чревни заболявания, включително улцерозен колит. Новаторският подход на д-р Хаас при управлението на чревните заболявания е издържал проверката на времето. Диетата, описана в книгата, е била приета от медицинската общност по цял свят като лек за цьолиакия и д-р Сидни V. Хаас бе признат за пионерската си работа в областта на педиатрията.
    Илейн Готшал, биохимик (Elaine Gottschall) спомогна за популяризирането на тази диета след като диетата помага на дъщеря й да се възстанови от язвен колит.
Илейн Готшал през годините е помогнала на хиляди хора, страдащи от болестта на Крон, улцерозен колит, цьолиакия, дивертикулит и различните форми на хронична диария. Но най-драматично и бързо възстановяване тя съобщава при малки деца, които освен храносмилателни проблеми са имали сериозни поведенчески отклонения, като аутизъм, хиперактивност и ужаси през нощта.
Илейн Готшал посвещава години на биохимични и биологични изследвания за храненето и през 1994 г. публикува собствена книга, ”Прекъсване на порочният цикъл: Чревно здраве чрез диета”. 
    Д-р Наташа Кампбел-Макбрайд въз основа на Специфичната въглехидратна диета (СВД) създава нова диета (протокол) за лечение на стомашно-чревни нарушения и последващи проблеми, наречена ЧИПС диета (GAPS Diet).
След прилагане на СВД в продължение на много години в клиниката си, д-р Наташа Кампбел-Макбрайд използвайки ценния натрупан клиничен опит прави няколко промени в храната, отговаряща на пациенти с неврологични и психични заболявания. През годините нейните пациенти наричат хранителния режим - ЧИПС диета (GAPS Diet).

Изпълнение на ЧИПС диета (GAPS Diet)
Някои от вас ще използват диетата за свое лечение, други от вас са родители и се опитват да помогнат на детето си, други ще използват диетата, за да помогнат на любим човек или приятел. За да се покрия всички тези случаи, аз използвам термина ”пациент" в текста.
1. Въведение на диетата
Препоръчвам на повечето пациенти да следват въведението на диетата преди да започнат пълната ЧИПС (GAPS) диета. В зависимост от тежестта на състоянието на пациента, той или тя може да напредва в тази програма по-бързо или по-бавно, колкото неговото състояние позволява: например може да изкарате първата фаза за един или два дни и след това прекарате повече време във втората фаза.
    Въвеждащата диета е от съществено значение за хора с тежки стомашно-чревни симптоми: диария, коремни болки, подуване на корема, някои случаи на запек и т.н. Тази диета ще намали симптомите бързо и полага началото на процеса на излекуване на храносмилателната система. Дори и за здрави хора, ако вие или вашето дете страда от "коремни болки" или друга форма на диария, след въвеждането диетата в продължение на няколко дни ще се освободите от симптомите обикновено без да се налагат никакви лекарства.
    В случай на упорит запек, да се въведе прясно изцеден сок по-рано в диетата от фаза 2: започнете със сок от моркови, първото нещо сутринта и прибавете олио (масло) от треска (cod oil) по същото време. Сокът ще стимулира много жлъчната продукция при случаите на системен запек, който се дължи на слабо производство на жлъчен сок. Когато няма достатъчно жлъчка, мазнините в храната не могат да се абсорбират добре, вместо това те реагират със солите и се формира сапун (натрий с мазнини формират сапун) в червата, което води до запек. Премахване на млякото и млечните продукти също може да помогне.
    Хората с хранителни алергии и непоносимост към храни трябва да минат през въвеждащата диета, за да се излекуват чревните стени и където има пробиви да се затворят. Причината за алергии и непоносимостта към храни е т. нар. "пропускащи черва" (наранена интестиналната мукоза), когато чревната обвивка е повредена от ненормална микрофлора. Храната не получава възможност да се усвои правилно, преди да се абсорбира през тази повредена стена и да причини на имунната система да реагира. Много хора се опитват да идентифицират на кои храни реагират. Въпреки това, с увредена чревната стена е вероятно те да поемат голяма част от храната частично смляна, което може да предизвика незабавна реакция или забавена реакция (на ден, няколко дни или дори няколко седмици по-късно). Тъй като тези реакции се припокриват една с друга, никога не могат да бъдат сигурни на какво точно реагират всеки ден. Изследването за хранителни алергии е изключително ненадеждно: ако някой е разполагал с достатъчно средства за тест два пъти дневно в продължение на две седмици, ще открие, че е "алергичен" към всичко, което яде. Докато чревната стена е повредена и остава повредена, можете да жонглирате с диетата си и премахването на различни храни завинаги и никога да не успеете. От моя клиничен опит най-добре е да се концентрирате върху лечението на чревната стена с въвеждащата диета. След като чревната стена е оздравяла, храните, ще се усвояват правилно преди да бъдат абсорбирани и ще се премахне непоносимостта към храни и алергии.
    Тези, които нямат сериозни проблеми с храносмилането и непоносимост към храни могат да преминат през въвеждащата диета доста бързо. Все пак, не се изкушавайте да пропуснете въведението в диета и да отидете направо в основния хранителен режим на диетата, тъй като Въвеждащата диета ще даде на пациента най-добрата възможност за оптимизиране на лечебния процес в червата и другите части на тялото. Виждам случаите, когато прескачане на въведението в диетата води до дългосрочни пречещи проблеми с които трудно се справяме.
    Ако сте решили да отидете направо към основната ЧИПС (GAPS) диета, имайте предвид, че около 85% от всичко, което трябва да ядете дневно се приготвя от месо, риба, яйца, ферментирали млечни продукти и зеленчуци (някои добре варени, някои ферментирали и някои сурови). Печените неща и плодовете трябва да се избягват от диетата в продължение на няколко седмици, а след това да се ограничат до закуски между основните хранения и не би трябвало да заменят основните хранения. Домашни бульони, супи, яхнии и естествени мазнини са задължителни - те трябва да ви бъдат опции.
Започнете деня си с чаша минерална или филтрирана вода. Дайте на пациента пробиотик. Уверете се, че водата е топла или със стайна температура, не студена, защото студеното ще влоши неговото състояние. Само храните, които са изброени в списъка на позволениете храни са позволени (списъкът е по-долу в статията): не трябва да се приема нищо друго. На първия етап най-драстичните симптоми на болки в корема, диария и запек бързо ще се разсеят. Ако при въвеждането на нови храни, пациента получава отново диария, болки или други стомашно-чревни симптоми то те трябва да бъдат въведени по късно. Изчакайте една седмица и опитайте отново.
    Ако подозирате, че имате (пациента) истинска алергия (което може да бъде опасно) към определена храна, преди въвеждането й може да направете тест за чувствителност. Взема се капка от въпросната храна (ако храната е твърда, направете я на каша и я разбъркайте с малко вода) и я поставете от вътрешната страна на китката. Направите го преди лягане. Нека капката да изсъхне на кожата и тогава си легнете. На сутринта се проверява мястото, дали има ярка червена реакция. Ако има трябва да избегнете храната в продължение на няколко седмици и след това опитайте отново. Ако няма реакция продължете напред и въведете храната постепенно, като започнете с малко количество.

Първа фаза (етап):
- Домашно приготвен бульон от месо или риба. Бульоните от месо и риба предоставят градивни елементи за бързо растящите клетки на лигавицата на червата и имат успокояващ ефект върху всички области на възпаление на червата. Ето защо те са помощ за храносмилането и са познати от векове като лечебни народни средства за защита на храносмилателния тракт. Да не се използва от търговската мрежа полуприготвени супи на гранули или кубчета, които са преработени и пълни с вредни съставки. 
    Бульонът от пиле е особено лек за стомаха и е много добре да се започне с него. За да направите добър бульон трябва да използвате ставите, костите, парче месо с кост или цяло пиле, вътрешности от пиле, гъска или патица или други меса. Важно е да се използват костите и ставите, тъй като те предоставят лечебните вещества, а не месото отделно. Попитайте в някой магазин за месо за нарязване на големите кости на две, за да получите костния мозък от тях след готвене. Поставете костите, ставите и месо в голяма тенджера и го напълнете с вода, добавяте естествена нерафинирана сол на вкус в началото на готвенето и около една чаена лъжичка едро смлян черен пипер. Довежда се до кипене, като се оставя да ври на слаб огън за 2,5 - 3 часа. Можете да направите рибния бульон по същия начин, с цяла риба или рибни перки, кости и глави. След готвене вземате костите и месата, и прецедете през сито, за да отстраните малките кости и едрите частици на черния пипер. Отстранете всички меки части от костите, за да можете по-късно да ги добавяте към супата, които са много важни да се приемат. Извадете костния мозък от големите кости, докато са още топли, като ги насечете на дървена дъска. Меките тъкани около костите и костния мозък дават най-добрите средства за защита и изцеление на чревната лигавица и имунната система; трябва да ги консумирате с всяко хранене. Свалете всички меки тъкани от рибните кости и глави и ги запазете като резерв за добавяне към супи по-късно. Могат да престоят в хладилника най много 7 дни или може да бъдат замразени. Пийте топъл бульон като напитка през целия ден с храната и между отделните хранения. Да не се използват микровълнови фурни за затопляне, използвайте конвенционална печка (микровълновата фурна унищожава храната). Много е важно да консумирате всички мазнини в бульона и месото около костите, тъй като тези мазнини са от съществено значение за лечебния процес. Добавете пробиотични храни във всяка чаша бульон (подробности за въвеждане на пробиотични храни следват).
    Домашно приготвен бульон с месо или риба (месо или риба с кости, мозъкът от костите също се използва). Сложете месото (месото с костите) да ври, добавете нарязани на парчета или резени зеленчуци: лук, моркови, броколи, праз, карфиол, тиквички, праз, къдраво зеле и други да къкри 25-35 минути. Можете да изберете произволна комбинация от наличните зеленчуци, избягвайте много влакнести, ползвайте всички сортове от зеле и целина. Всички особено влакнести части от зеленчуци трябва да бъдат премахнати, като кожата и семена на тиквичките, основата на броколи и карфиол и други части, които изглеждат твърде влакнести. Сварете зеленчуците добре, така че наистина да са меки. Когато зеленчуците са добре сварени добавете 1-2 супени лъжици нарязан чесън, доведете до кипене и изключете котлона. Изчакайте да изстине. Консумирайте супата с костния мозък и месото, като предварително отделите костите. Може да я пасирате. Добавете пробиотични храни във всяка чиния със супа (подробности относно въвеждане на пробиотични храни следват). Тази супа можете да консумирате през целия ден, колкото желаете.

- Пробиотични храни са от съществено значение да се въведат още от самото начало. Те могат да бъдат на основата на млечни продукти или на зеленчуци. За да се избегнат реакции въведете пробиотичните храни постепенно, като се започне 1-2 супени лъжици на ден за 2-5 дни, после 3-4 супени лъжици на ден за 2-5 дни и така нататък, докато стигнете до няколко супени лъжици на пробиотични храни във всяка купа месо или бульон. Започнете с добавяне на сок от домашно кисело зеле, ферментирали зеленчуци или туршия (можете да намерите в раздел рецепти), не добавяйте само зеленчуци, все още, тъй като те са твърде влакнести. Тези сокове ще спомогнат за възстановяване на нормалното производство на стомашна киселина. Уверете се, че храната не е прекалено гореща при добавяне на пробиотични храни, тъй като топлината ще унищожи полезните пробиотични бактерии. При моя опит голям процент от хората на GAPS диета понасят добре ферментирала суроватка и домашно кисело мляко от самото начало. Въпреки това, някои не могат. Така че, преди въвеждането на млечни продукти, направете тест за чувствителност. Ако няма реакция при теста за чувствителност опитайте да въведете суроватка от домашно изцедено кисело мляко (при изцеждането се премахват много от млечните протеини): начало с 1 чаена лъжичка от суроватка се добавя към супата или месото. След 3-5 дни по 1 чаена лъжичка от суроватка на ден, се увеличава до 2 супени лъжици на ден и така нататък, докато се стигне до половин чаша суроватка на ден по време на хранене. На този етап се опитва да се добавя 1 чаена лъжичка на ден домашно кисело мляко (без да се изцежда), постепенно се увеличава дневното количество. След кисело мляко въведете домашен кефир. Кефир е далеч по-агресивен, отколкото киселото мляко и обикновено създава по-ясно изразена "реакция на измиране" (die-off). Затова се препоръчва въвеждането на киселото мляко първо, преди въвеждането на кефир. Ако няма реакция от киселото мляко, тогава може да е възможно да се въведе кефир почти от самото начало. За тези, които реагират на млякото и млечните продукти, моля, прочетете стр.95 на моята книга.
- Чай от джинджифил, мента или лайка с малко мед между храненията. Повечето хора знаят как да направят чай от мента или лайка. За да направите чай от джинджифил сложете малко нарязан свеж корен от джинджифил (около една чаена лъжичка) в чайник и залейте с вряла вода; оставете за 3-5 минути. Прецедете през цедка.
    В екстремни случаи при обилна водниста диария се изключват зеленчуците. Пие се топъл бульон с пробиотични храни (за предпочитане от суроватка или кисело мляко), приема се добре сготвено месо (с което сте направили бульона) и постепенно добавяте сурови жълтъци. Не слагайте зеленчуците, докато диарията не престане. Когато чревната стена е сериозно възпалена, растителните влакна (fibre) не могат да бъдат толерирани. Ето защо не трябва да се бърза се въвеждането на зеленчуци (дори много добре сварени).

Втора фаза (етап):
- Продължавайте да приемате супи с костен мозък, варено месо или риба и други меки тъкани близо до костите (особено желе подобните и мастни части). Продължава се с бульон и чай от джинджифил. Продължава се и с добавянето на някои пробиотични храни във всяка купа месо или супа: сокове от кисело зеле, сок от ферментирали зеленчуци или туршия, и/или домашна суроватка / кисело мляко.
- Добавете сурови органични яйчни жълтъци. Най-добре е да прибавяте сурови яйчни жълтъци в всяка чиния със супа и всяка купа с месо. Започнете от 1 яйчен жълтък на ден и постепенно увеличавайте, докато започнете да прибавяте на всяка купа месо или супа яйчен жълтък. Когато яйчни жълтъци започнат да се понасят добре добавете рохки яйца в супата (рохко сварени като каша). Ако имате някакви притеснения относно алергия от яйца, направете тест за чувствителност. Не е необходимо да се ограничи броят на яйчните жълтъци на ден, тъй като те се абсорбират бързо почти без да е нужно храносмилане и осигуряват ценни хранителни съставки за организма. Снабдете се с яйца от източник, на който имате доверие.
- Добавете печени варива с месо и зеленчуци. Избягвайте подправки на този етап, просто направете задушено със сол и пресни билки. Съдържанието на мазнини в тези ястия трябва да е доста високо: повече пресни животински мазнини да се консумират за по-бързо възстановяване. Добавете пробиотични храни във всяка порция.
- Увеличаване на дневната порция от домашно кисело мляко или кефир, ако са въведени. Увеличение на приема на сок от кисело зеле, ферментирали зеленчуци или туршия.
- Въвеждане на ферментирала риба (деликатес в Аляска; не зная да се използва у нас;ако не се приготви правилно има опасност от ботулизъм), като се започва от едно парче на ден и постепенно се увеличава. Потърсете описание в раздела рецепти.
- Въвеждане на пречистено краве масло (ghee), като се започне от 1 чаена лъжичка дневно и постепенно се увеличава.

Трета фаза (етап):
- Продължете с предишните храни.
- Добавете узряло авокадо на пюре в супата, като се започне с 1-3 чаени лъжички и постепенно увеличаване на количеството.
- Добавяне на палачинки, като се започне от една палачинка на ден и постепенно се увеличава количеството. 
Направете тези палачинки с три съставки: 
1) смлени (бадеми, орехи, фъстъци и т.н.)
2) яйца 
3) парче от тиква или тиквички (обелени, без семена и добре смлени в процесор). 
Внимателно изпържете малки тънки палачинки с използване на топено масло, гъша мас или мазнина от патица; трябва да не прегори.

- яйца внимателно изпържени (не прегорели) или бъркани с много топено масло, гъша мас или мазнина от патица. Сервирайте с авокадо (ако се понася добре) и варени зеленчуци. Вареният лук е особено добре за храносмилателната и имунната система: разтопете 3 супени лъжици мазнина от патица или пречистено краве масло (ghee) в тиган, прибавете нарязани на големи парчета стар лук, покрийте и задушете 20-30 минути на слаб огън до омекване.
- въвеждане на кисело зеле и ферментирали зеленчуци (при положение, че сте започнали да пиете сокове им от известно време). Започнете от малко количество, постепенно се увеличава до 1-2 супени лъжици кисело зеле или ферментирали зеленчуци на всяко хранене.

Четвърта фаза (етап):
- Постепенно се добавя месо печено на фурна или на грил (не на скара или пържено). Избягвайте прегоряло месо или прекалено кафяво. Да се приема месо с варени зеленчуци и кисело зеле (или други ферментирали зеленчуци).
- Започнете добавяне на студено пресован зехтин в храната, като се започва от няколко капки на хранене и постепенно увеличаване до 1-2 супени лъжици на хранене.
- Въвеждане на прясно изцеден сок, като се започне от няколко супени лъжици сок от моркови. Уверете се, че сокът е бистър, като се филтрира добре. Да се пие бавно или разреден с топла вода, или да се смесва с малко домашно кисело мляко. Ако се понася добре постепенно да се увеличи до цяла чаша на ден. Ако цяла чаша сок от моркови се понася добре, опитайте да добавите към него сок от целина, зелена салата и пресни ментови листа. Трябва да пиете сок на празен стомах; рано сутрин и през средата на следобеда.
- Опитайте да си опечете хляб с бадеми или други ядки или семена смлени на брашно. Рецептата (можете да намерите в раздел рецепти) изисква само четири съставки:
1) брашно от ядки
2) яйца
3) парче от прясна тиква, тиквички (обелени, без семена и ситно нарязани)
4) някои естествени мазнини (пречистено краве масло (ghee), краве масло, мазнини от гъска или патица) и малко сол на вкус. Трябва да се започне от малко парче хляб на ден и постепенно да се увеличава количеството.

Пета фаза (етап):
- Ако всички предходни храни се понасят добре опитайте да добавите варена ябълка като ябълково пюре: обелете кората и сърцевината на добре узрели ябълки и ги задушете с малко вода, докато омекнат. Когато ги варите добавете топено масло и пасирани картофи. Ако не сте въвели още пречистено краве масло (ghee) добавeте мазнина от патица или гъска. Започнете от няколко супени лъжици на ден. Внимавайте за реакция. Ако няма, постепенно увеличавайте количеството.
- Добавяне на сурови зеленчуци като се започва от меките части на марулите и обелените краставици. Наблюдавайте изпражненията. Отново започнете от малко количество и постепенно да се увеличава, ако се понася добре. Ако тези зеленчуци се понасят добре постепенно добавете други сурови зеленчуци: моркови, домати, лук, зеле и т.н.
- Ако сок направен от моркови, целина, зелена салата и мента се понася добре, започнете да добавяте плодове с него: ябълка, ананас и манго. Избягвайте цитрусовите плодове на този етап.

Шеста фаза (етап):
- Ако всички въведени храни се понасят добре опитайте малко белени сурови ябълки. Постепенно въведете сурови плодове и малко мед.
- Постепенно въведе печен кекс и други сладки неща, позволени в диетата. Използвайте сушени плодове като подсладител при печене.
Както споменах и преди, може да се движите при въвеждането диетата (GAPS) по-бързо или по-бавно в зависимост от промяната на изпражненията: диарията трябва да отшуми преди да преминете към следващия етап. Може да се наложи да се въведат някои храни, по-късно от тази програма в зависимост чувствителността към нея. Трябва да продължавате със супите и бульона (варено месо с кости) и след като минете Въведението на диетата най-малко веднъж на ден.
След като Въвеждането на диетата (GAPS) е завършено и след като малко или повече изпражненията са нормални може да започнете пълната ЧИПС (GAPS) диета.

Пълна ЧИПС (GAPS) диета
Нишесте и захар трябва да се избягват напълно най-малко в продължение на две години. Това означава да се избягват всички зърнени храни, захар, картофи, пащърнак, картофи (yams), сладки картофи (sweet potato) и всичко направено от тях. Брашното при готвене и печене може да се замени с смлени на брашно бадеми, други ядки, слънчоглед или тиквени семки. След около 1 - 1,5 години може да имате възможност за въвеждане на картофи, ферментирала елда, просо и киноа, като се започне от много малки количества и при наблюдаване на реакция. Пшеница, захар, преработени храни и всички добавки трябва да бъдат въведени в диетата на много по късен етап.
Бавно увеличавайте количеството на ферментиралите храни. Можете да ферментирате зеленчуци, плодове, мляко и риба (можете да намерите в раздел рецепти). Препоръчвам ви да прочетете една чудесна книга от Сали Фалън "Традиционни храни" (Sally Fallon “Nourishing Traditions”) с много добри рецепти. Приемане на ферментирали храни с всяко хранене ще помогне на храносмилането без да се използват добавки от храносмилателни ензими. Запомнете, че при въвеждане на всички нови ферментирали храни в диетата се започва постепенно с 1-2 супени лъжици на ден.

Най добрите храни при ЧИПС диетата са яйца, месо и риба (закупени пресни или замразени, не пушени или консервирани, но варени у дома), миди, пресни зеленчуци и плодове, ядки и семена, чесън и зехтин. Както яденето на варени зеленчуци е важно, така и приемането на суровите зеленчуци под формата на салати е от значение. В тази си форма те осигуряват ценни ензими и очистващи вещества, които допринесат за усвояването на месото. Сурови плодове трябва да се консумират самостоятелно, не по време на хранене, тъй като те имат много по различен модел на храносмилането и може да затруднят работата на стомаха. На този етап, нека плодовете да се приемат като закуска между основните хранения. Не забравяйте, че около 85% от всичко, което пациента приема като храна всеки ден трябва да е вкусно - направено от месо, риба, яйца, зеленчуци и естествени мазнини. Сладки печива и плодове трябва да се приемат като леки закуски между основните хранения в ограничени количества.
Много е важно за пациент на ЧИПС диета да има изобилие от естествени мазнини във всяко ядене от месо, като краве масло, пречистено краве масло (ghee), кокосово масло и студено пресован зехтин. Приемането на мазнини при хранене спомага за регулиране на нивото на кръвната захар и контролира глада за въглехидрати.

Ако пациентът получи болки в корема или друга форма на диария трябва да се върне към диета с ниско съдържание фибри в продължение на няколко дни: премахване на всички ядки, сурови зеленчуци и сурови плодове от режима на хранене, връщане към варено месо и бульон, риба, яйца, ферментирали млечни продукти и варени зеленчуци (без обвивка, без семена и добре приготвени с месо, като супи и яхнии) докато диарията напълно се изчисти. След като изпражненията станат нормални в продължение на една седмица да се въведат сурови зеленчуци постепенно, едно по едно и да се започне с малки количества. Когато зеленчуците са вече въведени, опитайте се да въведете отново ядки, семена и плодове постепенно.

Много е важно за пациента на ЧИПС диета да има балансирано хранене, така че рН-то на тялото да е нормално. Всички протеинови храни като месо, риба, яйца и сирене са киселинни за организма, което може да влоши неговото състояние. Зеленчуците са алкализиращи, така че трябва да се комбинират месо, риба и яйца с достатъчно количество варени и / или сурови зеленчуци. Суровите плодове и зелените зеленчуци са с особено силно алкализиращи способности. Ябълковият оцет е силно алкализиращ и е добре да се приема всеки ден: просто добавете една чаена лъжичка ябълков оцет във всяка чаша вода, която пациента приема. Топла вода с ябълков оцет има затоплящ ефект и е алкализираща напитка. Ферментиралите храни са също алкализиращи.
Много е важно да се избягват преработените храни (пакетирани или консервирани храни). Те са лишават от най ценните хранителните вещества, които се намират в прясно състояние при преработка. Те са трудно усвоими за храносмилателната система и увреждат здравословния баланс на чревната флора. Освен това те обикновено съдържат много изкуствени химични вещества, вредни за здравето, като консерванти, оцветители, Е-номера и т.н. Опитайте се да купувате пресни натурални храни колкото е възможно. Не използвайте микровълнова фурна, тъй като тя разрушава храната. Гответе и затопляйте храната като използвате конвенционални фурна и котлони.


Храни, които да се избягват:
- Захар и всички храни в които се съдържа.
- Меласа, кленов сироп, сироп от царевица, други сиропи.
- Аспартамът под всякаква форма, това е мощен невротоксин (мозъчен токсин); съдържа се много газирани напитки, използва се като подсладител.
- Сладки, кексове, бисквити, шоколад, сладолед.
- Всички алкохолни напитки. Възрастен пациент може да приема качествено вино с храната от време на време, но не бира или спиртни напитки.
- Консерви и преработени храни, винаги четете етикета със съставките, пазете се от захар, лактоза, малтоза, нишесте, брашно, царевица, консерванти, аромати, оцветители, мая. Най-добре е да не се купуват преработени храни.
- Зърно: ориз, царевица, ръж, овес, пшеница и всичко от пшенично брашно (хляб, макаронени изделия, бисквити, кексове и всичко правено с галета или тесто), елда, киноа, просо, кус-кус, шпелта, грис, тапиока и т.н. След около 1 - 1,5 години може бавно отново да се въведе елда, просо и киноа (започва се с ферментирали), но не пшеница, ръж или ориз.
- Зърнените закуски са силно преработени продукти с почти никаква хранителна стойност, съдържат захар, сол, транс-мастни киселини и други вредни вещества. Те трябва да бъдат премахнати от диетата завинаги.
- Нишестените зеленчуци и всичко направено от тях: картофи, пащърнак, сладки картофи, йерусалимски артишок. След около 1 - 1,5 години може да имате възможност за въвеждане на картофи.
- Млякото трябва да бъде премахнато на този етап. Въпреки това, пациента може да приема кисели млечни продукти, като естествено твърдо сирене, натурално кисело мляко и кефир, прясна сметана, краве масло и пречистено краве масло (ghee). Има много вещества в млякото, които могат да причинят проблеми, като например млечната захар лактоза, казеин, имунни комплекси и др. Киселите млечни продукти не съдържат лактоза; предварително усвоена от ферментационните микроби, което прави от ферментиралото мляко много лесно за храносмилане. Препоръчва се да използват само органични млечни продукти и да се въвеждат едно по едно, като се започне от малки количества. Ако сте въвели домашно кисело мляко, кефир и пречистено краве масло, като част от въведението на диетата, може да започнете постепенно да въвеждате ферментирала сметана и краве масло. Когато това се понася добре опитайте естествени зрели сирена. Можете да опитате с продукти от козе или овче мляко в началото, защото те се понасят по-добре от пациентите на ЧИПС диета от кравето мляко. След около 1,5 -2,5 години и когато всички ферментирали млечни продукти са въведени, пациентът може да бъде в състояние да се пие сурово непастьоризирано биологичното мляко. Въвеждането става постепенно, като се започва 1-2 супени лъжици на ден. Пациентът никога не трябва да приема пастьоризирано мляко!
- Плодови сокове: само прясно изцеден сок. За съжаление плодовите сокове (не прясно изцеден от вас) са източник на преработени захари и може да съдържат много гъбички и плесени в тях, на които пациентът може да реагира.
- Бобовите култури обикновено са трудни за възприемане. Двете разновидности, които пациентът може да приема са сух бял боб, приготвен в къщи и свеж зелен фасул. От търговската мрежа приготвен боб трябва да се избягва.
- Кафето е силен дразнител за храносмилателната система и трябва да се избягва. Силен чай не се препоръчва също. Натурален билков чай (без добавени ароматизанти) и чай от джинджифил (ginger) са добре. Чаят от джинджифил е по-добре познат като народен лек при проблеми с храносмилането.

- Безалкохолни напитки не се разрешават, защото съдържат захар и различни химикали, които са много вредни за пациентите.
- Всичко оцветено, с консерванти, аромати и други химикали.
- Соя и всичко направено от нея. Това пречи на функцията на щитовидната жлеза в организма и се отразява отрицателно на хормоналния баланс, тъй като съдържа естрогенни съединения. Важно е да се избегнат всички синтетични oestogens, като от соя, противозачатъчни хапчета, други лекарства, домашни почистващи химикали, перилни препарати, тоалетни принадлежности и т.н.

Препоръчителни храни:
- Купувайте пресни или замразени меса, риба и миди. Уверете се, че те не са пушени, осолени или консервирани по друг начин. Пациентът трябва да има добре сварено (пихтиесто) месо всеки ден (месо около костите и ставите, кожата и кафявото месо от домашните птици). Важно е за него да има всички мазнини в месото; постното месо не е добре при ЧИПС диета.
- Черен дроб и други видове месо от органи трябва да се приемат редовно и могат да бъдат приготвени по различни начини. Те са много хранителни и са най-добрият лек при хранителен недостиг.
- Яйца - жълтъкът е най-добре се консумира суров; на белтъкът му трябва малко топлинна обработка, като например меко сварени или пържени яйца. Органични яйца е най добре. Пациентът трябва да приема минимум 2-3 яйца на ден, тъй като те са особено добри за възстановяване на неврологичните функции.
- Пресни зеленчуци - всички видове зеленчуци са препоръчителни, с изключение на тези зеленчуци със съдържание на скорбяла, като картофи, пащърнак, сладки картофи и земни ябълки. Можете да готвите зеленчуците на пара, чрез задушаване, пържене, печене или пържене с бъркане. Пациентът е особено добре да ги яде като супа или домашна яхния с много чесън; добавя се в края на готвенето. Трябва да има изобилие от варени зеленчуци с всяко хранене, тъй като те по-добре се усвояват от суровите зеленчуци и са по-хранителни. Също така е важно да има ферментирали и сурови зеленчуци с всяко хранене под формата на салати със зехтин и пресен лимонов сок или като закуска. Суровите и ферментиралите зеленчуци ще ви помогнат при храносмилане на протеини и при детоксикация. Ако обаче пациентът получава диария при прием на сурови зеленчуци, варете ги, докато диарията премине.
- Пресни плодове. Много е важно, плодовете да бъдат узрели. След приключване на Въвеждащата диета, въведете постепенно местни сезонни узрели плодове. На този етап започнете деня на пациента с малко плодове; също могат да му се предлагат някои плодове между храненията. Пациентът не трябва да приема плодове, ако има диария. Когато диарията е отшуми, трябва да се започне с варени плодове (белени, без семена и добре сварени с малко краве масло, пречистено краве масло или кокосово масло) и след това се въвеждат постепенно в сурово състояние.
- Авокадото е един чудесен плод. Уверете се, че е добре узрял и го поднесете с месо, риба, миди и салата.
- Маслото е по-добре от всички негови заместители. Можете да готвите с него или да го добавяте в готови ястия. Маслото се предпочита да бъде органично и безсолно, защото не биологичното масло съдържа много пестициди и антибиотици, които кравите консумират. Добре е да се използва студено пресован зехтин в салати и готови ястия без ограничение. Не е добра идея да се готви със зехтин, защото се променя неговата химична структура при загряване. Пърженето е най-добре с животински мазнини: свинска мас, агнешка мазнина, гъша мас, патешка мазнина, пречистено краве масло или краве масло. Кокосовото масло и палмовото масло са две растителни масла, които могат да се ползват при готвене. Тези мазнини не променят структурата си по време на готвене. Те дори могат да бъдат използвани повторно. Събирайте мазнината при печене на меса. Избягвайте всички обикновени растителни масла за готвене, маргарини и други преработени мазнини: те са много вредни за здравето.

- ядките и семената са прекрасен източник на много добри хранителни вещества. Ядките трябва да се купуват само с черупки - не осолени, печени, покрити или обработени по друг начин. По този начин те са отличен източник на незаменими мастни киселини и много хранителни вещества. Въпреки това, ядките и семената съдържат ензими, които затрудняват храносмилането при някои хора. Ако мислите, че това е проблем за пациента, веднага след като купите ядки, за премахване на тези ензими опитайте да направите следното: потапяте ядките в подсолена вода през нощта (1 супена лъжица морска сол на литър вода). На сутринта излейте солената вода, изплакнете и изсушете ядките във фурна при температура 50 С ° за 2-3 часа (различните ядки вземат различно време за изсушаване). Пациентът може да яде ядки и семена веднага след накисване без сушене. След като се изсушат се съхраняват в херметически затворен контейнер или в добре затворена найлонова торбичка. Така стават хубави и хрупкави и са отлична храна за закуска заедно със сушени плодове. Можете да смилате ядки и семена (слънчоглед и тиква) на брашно за хляб, палачинки и дори торти в домашни условия.
- Ако детето ви иска да пие млечно питие, мляко от ядки / семена може да замести млечните продукти, докато постепенно ги въвеждате. Можете да използвате бадеми, слънчогледови семки, сусам и кедрови ядки за мляко. От бланширани бадеми (обелени чрез попарване) може да се направи най-доброто мляко. Можете да добавите една чаена лъжица ленено семе, за да направите млякото по плътно. Накиснете чаша бадеми във вода в продължение на 12 - 24 часа; изцедете водата. Блендирайте (смелете) в кухненски робот с вода: на 1 чаша ядки / семена се добавят 1-2 чаши вода. Разбърква се добре и се прецежда през тензух или фина цедка. Можете да добавите няколко накиснати фурми или стафиди, които ще подсладят млякото. Ако установите, че млякото е твърде гъсто, просто добавете още вода. Можете да добавите прясно изцеден ябълков сок или сок от моркови, за да стане вкусна и питателна напитка за вашето дете. Можете да изцедите същите бадеми няколко пъти. Само запазете кашата от бадеми покрита с вода в хладилника.
- Можете също така да направите кокосово мляко. Довежда се до кипене (но не се вари) 1 чаша не подсладен настърган сушен кокосов орех и 1 чаша вода. Охладете сместа и блендирайте. Прецедете през тензух или фина цедка.
- По-добре е да се замените готварската сол в диетата на пациента с нерафинирана сол. Солта, която се продава в магазините е обработена и са отстранени всички естествени минерали с изключение на натриевия хлорид. Човешкото тяло се нуждае от всички тези полезни минерали и следи от минерали, затова трябва да се консумира естествена нерафинирана сол. Добри по качество сол са морската сол Селтик (Celtic Sea Salt) или хималайска кристална сол.
- Чесън е много важно да се яде всеки ден. Това ще помогне за нормализиране на чревната флора на пациента и стимулиране на имунната система. Важно е да се приема суров чесън с месо или варен, като част от храната. Постарайте се да приемате цяла глава чесън всеки ден (не само няколко скилидки).
- Непреработен натурален мед е разрешено само като подсладител (при печене е по-добре да се използват сушени плодове като подсладител). Местно производство мед обикновено е най-надеждно.


Типичнo меню:
Започнете деня с чаша минерална или филтрирана вода с резен лимон. Може да бъде топла или студена, зависи от предпочитанията ви. Приемете половин чаша домашно кисело мляко или кефир.
Вместо да приемате питейна вода и кисело мляко поотделно, можете да направите освежаваща напитка: смесват се половин чаша кисело мляко с половин чаша вода и това е първото нещо, което приемате сутрин.Ако имате сокоизстисквачка, пациентът (или вие) може да започнете деня с чаша прясно изцеден плодов или зеленчуков сок с малко вода.
Можете да правите различни видове смески от сок, но като цяло трябва да имат 50% терапевтични съставки: моркови, малко количество цвекло (не повече от 5% от сока), целина, зеле, маруля, зелени зеленчуци (спанак, магданоз, копър, босилек, пресни листа от коприва, стъбла от цвекло, стъбла от моркови), бяло и червено зеле, и 50% от някои вкусни съставки за прикриване на вкуса на терапевтични съставки: ананас, ябълка, портокал, грейпфрут, грозде, манго и т.н. Пациентът може да приема тези сокове с малко кисело мляко или кефир разреден с вода.
Всеки ден тялото ни минава през 24 часов цикъл на активност и почивка, хранене и почистване (детоксикация). От около 4 ч. сутринта до около 10 ч. тялото е в режим на почистване или детоксикация. Ето защо много от нас не се чувстват гладни рано сутрин. Питейна вода, кисело мляко или кефир, прясно изцеден сок ще помогнат в този процес. Снабдяването на тялото с храна по това време се намесва в детоксификацията. По-добре е закуската да бъде около 10 часа, когато тялото ви е със завършен етап на детоксикация и е готово за хранене. На този етап ние обикновено започваме да се чувстваме гладни, по което разбираме, че процеса на детоксикация е завършен. Децата могат да бъдат готови за закуската си много по-рано, отколкото възрастните.

Избор на закуска
- Вариант на английска закуска: варени яйца според личния вкус и поднесени с колбаси и зеленчуци, някои сварени и някои пресни като салата (домати, краставици, лук, целина, или всякакви други пресни зелени салати и т.н.) и / или авокадо и / или месо. Жълтъците е най добре са сурови, белтъците варени. Използвайте много студено пресован зехтин в салатата и с яйцата. Смесете една супена лъжица от предварително накиснати или покълнали слънчогледови и / или сусамови и / или от семена от тиква със салатата. Колбасите (да са пълни с мазнини) трябва да бъдат направени от чисто мляно месо (с цялата мазнина!), Като само са добавени сол и черен пипер (пресни зеленчуци или билки също могат да се добавят към сместа). Уверете се, че не няма търговски подправки или MSG (Мононатриев глутамат) в колбасите. Препоръчвам ви да намерите някъде да ви направят колбаси по поръчка.
- авокадо с парченца месо, риба, миди и стриди или раци, зеленчуци, сурови и варени, лимон и студено пресован зехтин. Сервира се с чаша топъл бульон като напитка с храна. Не забравяйте да добавите някои пробиотични храни.
- Палачинки направени от брашно от смлени ядки през почивните дни. Тогава разполагате с повече време сутрин. Палачинките са вкусни за закуска с малко масло, заквасена сметана с мед или с чубрица. Може също да смелите в блендер пресни или замразени плодове с мед, като пълнеж за палачинките. Слаб чай с лимон, чай от джинджифил или мента.
Обяд
- Домашна зеленчукова супа или бульон с месо.
- авокадо с месо, риба, миди и сурови и / или варени зеленчуци. Използвайте зехтин с малко изцеден лимон за подправяне. Сервира се с чаша топъл бульон като питие с малко домашно кисело мляко или кефир.
- Месо или риба със зеленчуци.
Вечеря
Едно от ястията за обяд или за закуска по избор.
След вечеря половин чаша кисело мляко или кефир. 

Излизане от диетата ЧИПС (GAPS)
Строга диета трябва да се спазва в продължение на поне 1,5 - 2 години. В зависимост от тежестта на състоянието, някои хора се възстановяват по-бързо, а на други може да отнеме доста време. Пациентът трябва да има най-малко 6 месеца нормално храносмилане, преди да започне въвеждане на храни, които не се разрешават в диетата. Не бързайте с тази стъпка.
Първите храни, които ще могат да се въведат са пресни картофи (нова реколта) и ферментирали безглутенови зърна (елда, просо и киноа). В разделът рецепти ще намерите обяснения как да ферментирате зърна.
Въвеждайте само по една нова храна в даден момент и винаги започвайте с малко количество и следете за реакция в продължение на 2-3 дни. Ако няма проблеми с храносмилането или всякакви други типични за пациента симптоми, след няколко дни опитайте още една порция. Ако няма реакции, постепенно увеличавайте количеството на храната. Това са храни, съдържащи скорбяла, така че не забравяйте да ги сервирате с достатъчно количество мазнини (масло, зехтин, животински мазнини, кокосово масло и т.н.), за да забавят усвояването на нишестето. Не прибързвайте с въвеждането на тези нови храни; това може да отнеме няколко месеца, за да го направите правилно.
След като картофите и ферментиралите зърна са въведени, опитайте да направи квас с добро качество пшеница или ръж. Можете да направите палачинка или хляб с квас. Препоръчвам една чудесна книга на Сали Фалън, "Хранителни традиции", (Sally Fallon, “Nourishing Traditions”) с разнообразни рецепти. След като квасът е с добра поносимост, може да имате възможност да закупите в търговската мрежа качествен хляб с квас. 
На този етап можете да откриете, че пациентът може да усвоява елда, просо и киноа, без да ги ферментирате преди готвене. Постепенно ще откриете, че може да въведете различни нишестени зеленчуци, зърнени и бобови култури.
Пациентът (или вие) никога няма да може да се върне към типичната съвременна диета пълна със захар, изкуствени и преработени съставки и други вредни храни. Използвайте това време на следване на ЧИПС (GAPS) хранителeн протокол за изработване здравословни хранителни навици до края на живота си!

В заключение:
На пръв поглед диетата ЧИПС изглежда много трудна за изпълнение. Въпреки това, тя е много пълноценна и здравословна и ще позволи на пациента да се излекува и да запечата лигавицата на червата, като положи здрава основа за добро здраве до края на живота си. Това означава, че мнозинството от хората на ЧИПС диета не трябва да се придържат към специална диета до края на живота си: след като храносмилателната система започне да функционира нормално, те могат постепенно да въведат здравословни храни, консумирани от всички. Някои хора могат да постигнат тази цел за две години, а на някои може да отнеме повече време - това зависи от тежестта на състоянието и възрастта на човек: децата обикновено се възстановяват по-бързо, отколкото възрастните.
Веднъж въведена, диетата ЧИПС не е по трудна, отколкото другите нормални начини (диети) за готвене и хранене в семейството. А пазаруването е много просто: да се купува всичко, което е прясно и необработено. Kнигата за ЧИПС (GAPS) диета ще ви предостави още важна информация и много рецепти.

Статия за хранене на бебе:
Хранене на бебе с ЧИПС (GAPS) проблеми при родителите - д-р Н. Кампбел-Макбрайд

Източник:http://www.gaps.me/preview/?page_id=28
http://www.gutandpsychologysyndrome.com/gaps-diet/http://www.gaps.me/?page_id=20
Dr. Natasha Campbell-McBride, “Gut and Psychology Syndrome”. Natural treatment for autism, ADHD/ADD, dyslexia, dyspraxia, depression and schizophrenia.

Bio-Kult Probiotic 120 caps. (120 таб.), Пробиотик
Houston TriEnza - 90 caps. Чревна помощ
Книги:
1. Прекъсване на порочния цикъл, Илейн Готшал, (Breaking the Vicious Cycle Book, Elaine Gottschall)
2. Хранителни традиции, Сали Фалон (Nourishing Traditions by Sally Fallon). Рецепти за приготвяне на ферментирали храни.
3. Чревен и Психологически Синдром, Наташа Кампбел, (Gut and Psychology Syndrome, Natural treatment for autism, ADHD/ADD, dyslexia, dyspraxia, depression and schizophrenia)
4. ЧИПС ръководство (GAPS Guide Book)

Връзка: http://shop.gapsdiet.com/

Книгата на д-р Наташа Кампбел-Макбрайд, GAPS. Синдром на храносмилателната система и психиката е преведена на български език (2016 година).
Връзка: https://kibea.net/book/2197

Гледайте интервю с д-р Наташа Кампбел-Макбрайд:


А без вяра не е възможно да се угоди Богу, защото който дохожда при Бога трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които го търсят. (Библия, Евреи 11:6)


Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса. (Библия, Филипяни 4:6,7)

Молитва: Молитва за изцеление

Благословение и изцеление ви желая!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/

Последна промяна: 20 Септември, 2016

13 коментара:

  1. Благодаря за интересната статия и за изключително полезния блог!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара! Благословение!

    ОтговорИзтриване
  3. Moже ли да прочетем за рецептите? Ферментирайте ръж ! това как се прави?

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления!!!!!!Предоставяте изключително ценна информация, благодаря Ви за положения труд! Бог да Ви благослови!!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. А какво да правят вегетариaнците?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Вегетарианците, ще трябва да ядат бульон и варени зеленчуци (с месо). Суровите зеленчуци и плодове, ако се прекалява с тях, нараняват стените на червата.
      Вегетарианството е религия и лишава тялото от много полезни вещества и минерали. Полезно е за кратък период само.
      Благословение и изцеление ви желая!

      Изтриване
  6. Zdraveite G-n Shopov!!!!! Iskam da popitam moje li nqkade da pro4eta za edno primerno sedmi4no menuo po tazi deita zastoto na men mi e malko trudno da asimiliram vsi4ko tova.......i naistinali trqbva da se qde vseki den meso zastoto vsi4ki znaem 4e dne6no vreme pove4eto mesa sa zarazeni s antibiotici.....blagodarq predvaritelno.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Тук в тази статия има някои рецепти:
      http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.ca/2010/11/blog-post_30.html

      Имайте предвид, че е добре да пазите диета, но трябва да знаете че изцелението е от Бог. Нашето изцеление и спасение е в Исус. Прочетете молитвата за изцеление:
      Връзка: http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.ca/p/blog-page_04.html

      Благословение и изцеление ви желая!

      Изтриване
    2. На сайта, който е даден накрая на статията има връзка и може да свалите цялата книга на английски с много повече менюта и рецепти. Ще помолите някой да ви помогне с превода или използвайте преводача на Google.
      "В Неговите (Исус) рани ние сме изцелени" (Новия завет, 1 Петър 2:24)
      Приемете Исус като Спасител! Бог е милостив и няма да отвърни никой, който моли за помощ!

      Изтриване
  7. Здравейте! Така и не разбрах коя е въвеждащата диета и в какво се състои? И колко време се прилага преди фаза1.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Това е въведение на диетата:
      1. Въведение на диетата
      ......
      Започнете деня си с чаша минерална или филтрирана вода. Дайте на пациента пробиотик. Уверете се, че водата е топла или със стайна температура, не студена, защото студеното ще влоши неговото състояние. Само храните, които изброени са позволени в списъка по-долу: не трябва да се приема нищо друго.

      По надолу в статията се описват непозволените и позволените храни.
      На английски може да ви пратя книгата - pdf файл.
      Прочетете молитвата за изцеление в дясно на блога в Страници.
      Благословение и изцеление ви желая!

      Изтриване
  8. Здравейте,благодаря за статията,всичко е точно и вярно.Моят баща се хранеше изключително с мазни меса,с мазни манджи и беше здрав,но това,че наред с тях си хапваше и доста хляб сигурно му е повлияло отрицателно,почина от инфаркт на 76 години...Аз се моля и таза възраст да достигна и най-важното да се чувствам добре,а аз не се чувствам така.Имам Хашимото с хипофункция на щж,пан.атаки,тревожност,вътр.тремор-непр.усещане за вибрации в тялото.Не знам защо,но мисля,че имам лошо храносмилане,вече 5 години съм с разстройство ,по няколко пъти на ден и наднормено тегло!Моля ви да ми отговорите дали тази диета ще бъде подходяща за мене ??или някакви препоръки,много моля!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      В това положение в което се намирате, трябва да приемете Исус за Спасител. Исус Христос е също и наш изцелител.
      Прочетете молитвата от дясно на блога в Страници и следвайте препоръките там.
      Намерете си Нов Завет и започнете да четете всеки ден евангелиета.
      Диетата разбира се може да я почнете за да ви помогне на храносмилането и разстройството.
      За това пан. разстройство и тревожност обадете ми се по Скайп ако искате и ще се помоля Бог да ви освободи.
      Скайп: plamen-shopov
      Благословение и изцеление ви желая!
      Ние сме изцелени в раните на Исус. (1 Петър 2:24)

      Изтриване

 

stats tracker