Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от рода Куркума (както и джинджифила), достигащо височина до 1 м, със силно разклонени корени, кафяви на цвят, а вътрешността им оранжева . Коренът на растението се използва като билка за лечение, хранителна подправка и също като оцветител. Има силно изразен оцветяващ ефект благодарение на 2-5% съдържание на куркумин (curcumin) в корена и специфични вкусови качества, съдържа и 5% есенциални мастни киселини. Корените се обработват, като се варят, изсушават и стриват на прах, който има ярък оранжев цвят и дори съвсем малко количество оцветява ястията в жълто. В Индия се добавя към ориз, яйца, част е от съставките на подправката къри.
Използва се от традиционната медицина в Индия и Китай като мощно противовъзпалително средство за третиране на различни състояния включително метеоризъм, жълтеница, менструални трудности, кръв в урината, кръвоизлив, зъбобол, синини, болки в гърдите и колики. Има антибактериално, антивирусно, антипаразитно действие.
Летливата фракция масло от куркума е показала значително противовъзпалително действие при различни експерименти. Още по-силен обаче е жълто оранжевия пигмент от куркума, който се нарича куркумин.
Куркуминът се смята, че е основния фармакологичен агент в куркумата. В множество изследвания е доказано, че противовъзпалителен ефект на куркумина е сравним с хидрокортизон и фенилбутазон, като и надвишава противовъзпалителното действие на мотрин (Motrin). За разлика от лекарствените препарати които са свързани със значителни токсични ефекти, куркуминът не предизвиква токсичност.
Ефективно лечение при възпалително заболяване на червата (IBD)
Куркуминът може да осигури евтино, с добра поносимост и ефективно лечение на възпалителни заболявания на червата (IBD), като при болест на Крон и улцерозен колит. Въпреки че учените все още не са сигурни как точно куркумина постига своите защитни реакции, те смятат, че ползите от него са резултат не само на антиоксидантна активност, но също така и от потискане на основния клетъчен възпалителен агент наречен NF Kappa-Б. Въпреки че е установено, че много големи дози са безопасни, този компонент на куркумата е ефективен при концентрация, толкова ниска, колкото 0,25 %, количество лесно доставено при ползващите куркума в ароматното къри.
Облекчение за ревматоиден артрит (Rheumatoid Arthritis)
Клиничните изпитвания са доказали, че куркуминът има много мощен антиоксидантен ефект. Като антиоксидант, куркуминът е в състояние да неутрализира свободните радикали, субстанции, които се движат в тялото и да причинят много увреждания на здравите клетки и клетъчни мембрани. Това е важно при много заболявания, като например артрит, където свободните радикали са отговорни за болезнени ставни възпаления и евентуално увреждане на ставите. Комбинацията на куркума като антиоксидант и противовъзпалителния й ефект, обяснява защо много хора с общи заболявания намират облекчение при използване редовно на подправката. В едно скорошно изследване на пациенти с ревматоиден артрит е установено сравнително подобрение в кратък срок на сутрешната скованост, продължителността на ходене и намаляване подуването на ставите при използването на куркумин в сравнение с фенилбутазон (phenylbutazone).
Куркума в помощ на страдащите от кистозната фиброза (CF)
Куркуминът, основната съставка на куркума, която дава на подправката жълт цвят, може да коригира най-често срещаната изява на генетичен дефект, отговорен за кистозната фиброза, установява едно проучване, публикувано в Наука (Science, април 2004 г.).
Кистозната фиброза, фатална болест, която атакува белите дробове с дебел слуз, водещо до животозастрашаващи инфекции рефлектира на около 30000 американски деца и млади хора, които рядко оцеляват след 30-годишна възраст. Слузта ощетява панкреаса, като по този начин пречи на способността на тялото за възприемане и усвояване на хранителните вещества.
Изследователите знаят, че муковисцидозата се причинява от мутации в гена, който кодира протеина (трансмембранен регулатор на проводимостта или CFTR).Протеинът CTFR е отговорен за придвижване до клетъчната повърхност и създаване на каналите, чрез които хлоридните йони могат да напуснат клетката. Когато протеинът е необичайно формиран поради дефектен ген, това не може да се случи, така че хлоридът се натрупва в клетките, което от своя страна, води до производство на слуз.
Най-често срещаната мутация, която се нарича DeltaF508, води до производството на неформиран протеин. При мишки с този дефект DeltaF508 на които им е дадено куркумин в дози, съответстващи на теглото, които се понасят добре от хората, куркуминът коригира този дефект, в резултат на което DeltaF508 протеин е с нормален вид и функция. В допълнение, учените от Йейл при изучаване куркумина са установили, че куркуминът може да потисне отделянето на калций, като по този начин мутиралите CTFR могат да излязат от клетките чрез калциевите канали, което също помага за хлоридното задвижване причиняващо натрупване на слуз. Специалистите обръщат внимание при лечението на кистозната фиброза, че пациентите не трябва да се самолекуват с хранителни добавки, съдържащи куркумин, докато не е известна правилната дозировка и всякаквите нежелани взаимодействия с множеството лекарствени средства, приемани от страдащите с кистозна фиброза.
Превенция (предотвратяване) на рака
Антиоксидантното действие на куркумина може да защити клетките на дебелото черво от свободните радикали, които могат да повредят клетъчните ДНК; особено значителна полза има в дебелото черво, където оборота на клетки е доста бърз, подмяната става приблизително на всеки три дни. Поради своята честа репликация, мутациите в ДНК-то на клетките на дебелото черво може да доведе до образуването на ракови клетки.
много по-бързо. Куркуминът също така помага на организма да унищожи мутирали ракови клетки, така че те да не могат да се разпространяват
в тялото и да причиняват повече вреда. Основният начин по който куркумина прави това е чрез подобряване на чернодробните функции.
Освен това, други предполагаеми механизми, чрез които той може да предпази от развитието на рак включват инхибиране (подтискане) на синтеза на белтък, смятан да способства за образуването на тумори и предотвратяване снабдяването на допълнителна кръв, необходима за растежа на раковите клетки.
Подтиска растежа на раковите клетки и метастази
Епидемиологични проучвания свързват честото използване на куркума до по нисък процент случаи на рак на гърдата, на простатата, на белия дроб и рак на дебелото черво; лабораторни експерименти показват, че куркуминът може да попречи на образуването на тумори и изследване проведено в университета на Тексас показва, че дори при съществуващ рак на гърдата, куркуминът може забави разпространението на раковите клетки в белите дробове на мишки. Проучване, публикувано в Биохимична фармакология (Септември 2005 г.) при което човешки ракови клетки на гърдата са били инжектирани в мишки.
Куркума и лук съдействат за предотвратяване на рак на дебелото черво
Куркуминът, една от билковите съставки (фитонутриенти) на куркума, и куерцитин (quercetin, флавоноид), антиоксидант в лука, намалява размера и броя на преканцерозни лезии (абнормен клетъчен растеж) в чревния тракт на човека в изследване, публикувано през август 2006 г. в списание по Клинична Гастроентерология и Хепатология. (August 2006 issue of Clinical Gasteroenterology and Hepatology)
Пет пациенти с вродена форма на пред ракови полипи в долния червата, известен като фамилна аденоматозна полипоза (FAP) са били лекувани с редовни дози куркумин и куерцитин шест месеца. Средният брой на полипи спаднал на 60.4%, а средният размер на полипите е намалял с 50,9%.
Предишни изследвания чрез наблюдение на население, което консумира големи количества къри, както и при научни изследвания с животни дават силни доказателства, че куркума, една от основните съставки в азиатското къри, може да бъде ефективна за предотвратяване и/или лечение на рак в долната част на червата. По същия начин, куерцитин, антиоксидант флавоноид съдържащ се в различни храни, включително лук, зелен чай и червено вино, е доказано, че потиска растежа на раковите клетки на дебелото черво в човешкия организъм.
В това проучване, намаление на броя на полипите е наблюдавано при пациентите на третия месец и на шестия месец.
Всеки пациент е приемал куркумин (480 мг) и куерцитин (20 мг) през устата 3 пъти дневно в продължение на 6 месеца. Въпреки че размерът на куерцитин е подобен на това, което много хора консумират дневно, консумираният куркумин е повече, отколкото би било в една типична диета, защото куркумата съдържа само средно 3-5% куркумин от теглото.
Това проучване ясно показва, че използването на куркума и лук може да играе защитна роля срещу развитието на рак на дебелото черво. Куркума не трябва да се използва само в къри. Тази подправка е вкусна да се използва при задушен карфиол и/или зелен боб и лук. Опитайте да добавите малко куркума и изсушен лук на подквасена сметана (или прецедено кисело мляко).
Куркума заедно с карфиол срещу рак на простатата
Ракът на простатата втората рискова причина за смъртност при американските мъже с 500 000 нови случаи фигуриращи всяка година, е рядко явление сред хората в Индия, чийто нисък риск се обяснява с диета, богата на зеленчуци от семейството на зелето (Brassicaceae) и подправката в къри куркума.
Учени тествали куркума, концентриран източник на фитонутриент куркумин, заедно с фенетил изотиоцианати (phenethyl isothiocyanates), фитохимикали съдържащи се в кръстоцветните зеленчуци, включително карфиол, зеле, броколи, брюкселско зеле, алабаш, кале (шотл. зеле) и ряпа. Изпитани поотделно, както фенетил изотиоцианатите така и куркуминът значително забавят развитието на човешки ракови клетки на простатата имплантирани в мишки с имунен дефицит.
При мишки с утвърдени тумори на рак на простатата нито фенетил изотиоцианатите нито куркуминът сами по себе си имат защитен ефект, но в комбинация те значително намаляват растежа на тумора, така и способността на раковите клетки да се разпространяват (метастазират) при рак на простатата при опитните животни.
Изследователите смятат, че комбинацията от кръстоцветни зеленчуци и куркумин може да бъде ефективно лечение не само за предотвратяване на рак на простатата но и с оглед спиране на разпространението на ракови заболявания, установени на простатата.
Най-добрата и абсолютно вкусна комбинация от всички е, карфиол подправен с куркума!
За защита срещу рак на простатата, нарязани цветове на карфиол се оставят за 5-10 минути, това позволява време за производство на фенетил изотиоцианати, които се образуват, когато кръстоцветни зеленчуци са нарязани, но спира, когато те се нагряват. След това ги поръсете с куркума, добавете няколко лъжици пилешки или телешки бульон и ги задушете (healthy sauté, запържване) на средна температура за 5 минути. Отстранете ги от котлона и добавете зехтин, морска сол и черен пипер на вкус.
Намаляване на риска от детска левкемия
Честотата на този вид рак се е повишила значително през 20-ти век, най-вече при деца на възраст под пет, сред които рискът се е увеличил с повече от 50% процента от 1950 г. насам. Детска левкемия е много по-ниска в Азия отколкото в западните страни, което може да бъде резултат от различия в хранителния режим, един от които е, честата употреба на куркума
Подобряване на чернодробните функции
Куркума оказва въздействието върху способността на черния дроб за детоксикация на ксенобиотични (токсични) химикали, като нивото на два много важни чернодробни ензими са били повишени при изследвания с опитни животни. Изследователите коментират: "Резултатите показват, че куркума може да спомогне детоксикацията в допълнение към своите антиоксидантни свойства.
Защита на сърдечно съдова система
Куркуминът може да бъде в състояние да се предотврати окисляването на холестерола в организма. Тъй като окисляването на холестерола е това, което вреди на кръвоносните съдове и се натрупва като плаки, които могат да доведат до инфаркт или инсулт. Възпрепятстването окисляването на нов холестерол може да помогне за намаляване на развитието на атеросклероза, диабет и болести на сърцето. В допълнение, куркума е добър източник на витамин В6, който е необходим да задържи нивата на хомоцистеина (homocysteine) от прекалено повишаване. Хомоцистеинът, междинен продукт на важен клетъчен процес, наречен метилиране (methylation), е пряко вреден за стените на кръвоносните съдове. Високите нива на хомоцистеин се считат за значителен рисков фактор за увреждане на кръвоносните съдове, натрупване на атеросклеротични плаки и сърдечно съдови заболявания, като същевременно висок прием на витамин В6 се свързва с намаляване на риска от сърдечни заболявания.
В изследване, публикувано в индийския вестник по физиология и фармакология на 10 здрави доброволци консумирали 500 мг на куркумин на ден в продължение на 7дни е отчетено спад с 33% на нивото на окислен холестерол в кръвта им, освен това техният общ холестерол спаднал с 11,63%, а HDL (добрия холестерол) се увеличил с 29%!
Практически съвети:
Може да помогнете за повишаване способността на черния дроб да изчисти LDL-холестерола като използвате куркума не само за вкусна риба, месо или леща с къри, но за подправка при задушаване (healthy sautéeed, запържване) на лук, картофи и/или карфиол, или като ароматична сметана за зеленчуци. Просто смесете прецедено кисело мляко с малко омега-3 богата майонеза и куркума, сол и черен пипер на вкус. Сервира се със суров карфиол, целина, чушка и цветчета броколи. Не забравяйте да изпозвате куркума, а не готовите къри смеси. Съдържанието на куркума (и следователно куркумин) в къри смесите е често минимална. Използвайте куркума на прах, където съдържанието на куркумин средно е 3,14% на тегло.
Защита срещу болестта на Алцхаймер
Все повече данни данни показват, че куркума може да помогне за защита от невродегенеративни заболявания. Епидемиологични проучвания показват, че при по-възрастното индийско население, сред които куркума се използва за обща подправка, нивата на неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер са много ниски. Същевременно, експериментално изследване, проведено неотдавна показва, че куркуминът може да забави прогресирането на болестта на Алцхаймер при мишките. Предварителни проучвания при мишки показват също, че куркумин може да блокира развитието на множествена склероза. Все още е неясно как куркума може да си позволи защита срещу тези дегенеративни състояния.
Редица проучвания сочат, че куркуминът биологично активната съставка в куркума, предпазва от болестта на Алцхаймер чрез включване на един ген, който кодира производство на антиоксидантни протеини, който предпазват мозъка срещу оксидативна вреда от свободните радикали. Това окисляване се смята за основен фактор за стареенето и отговаря за невродегенеративни заболявания, включително деменции като болестта на Алцхаймер.
Няколко идеи за бързо сервиране:
Добавете куркума към яйчена салата като и придадете още по жълт цвят. Използвайте я като допълнителна подправка при леща.
Смесете кафяв ориз със стафиди, кашу и подправете с куркума, кимион и кориандър.
Въпреки, че куркума е по принцип основна съставка в къри на прах, някои хора обичат да добавите малко повече куркума при изготвянето на къри. Куркума не трябва да се използват само в къри. Тази подправка е вкусна и здравословна при задушаване на карфиол и/или зелен боб или лук.
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=78
Поддръжниците на Куркума твърдят, че куркума предпазва от заболявания на черния дроб, жлъчния мехур и стимулира кръвоносната система, намалява нивото на холестерола, разтваря кръвни съсиреци, подпомага предотвратяването на външно и вътрешно кървене, и облекчава болезнена менструация и стенокардия, болки в гърдите, които често се проявяват при сърдечни заболявания. Куркума се използва и като средство за проблеми с храносмилането, като например синдром на раздразнените черва, колит, болест на Крон, и заболявания, причинени от токсини от паразити и бактерии.
http://www.cancer.org/Treatment/TreatmentsandSideEffects/ComplementaryandAlternativeMedicine/HerbsVitaminsandMinerals/turmeric
Куркума е отдавна известна със своите противовъзпалителни свойства. Последните изследвания показват, че куркума е едно природно чудо, което доказва ползата при лечение на много различни състояния на тялото от рак до болестта на Алцхаймер.
Причини да добавите куркума във вашата диета:
1. Куркумата е естествен антисептик и антибактериално средство, полезно за дезинфекция на рани и изгаряния.
2. Когато се комбинира с карфиол спомага за предотвратяване на рак на простатата и спиране на растежа на вече съществуващите ракови клетки на простатата.
3. Предотвратява рак на гърдата от разпространение в белите дробове при мишки.
4. Може да попречи на меланома и да доведе съществуващите меланомни клетки да се самоубият.
5. Намалява риска от детска левкемия.
6. Еестествен детоксикатор на черния дроб.
7. Може да предотврати и да забави прогресията на болестта на Алцхаймер чрез премахване на натрупването на амилоид плаки (amyloyd plaque) в мозъка.
8. Може да предотврати настъпването на метастази в много различни форми на рак.
9. Мощно противовъзпалително средство, което работи както много други противовъзпалителни средства, но без странични ефекти.
10. Показва обещаващи резултати при забавяне на прогресията на множествена склероза при мишки.
11. Еестествено болкоуспокояващо и COX-2 инхибитор.
12. Може да помогне в метаболизма на мазнините и помага за контрол на теглото.
13. Отдавна се използва в китайската медицина за лечение на депресия.
14. Заради противовъзпалителни свойства се прилага като естествено лечение на артрит и ревматоиден артрит.
15. Увеличава действието на паклитаксел химиотерапия и намалява страничните ефекти.
16. Обещаващи изследвания са в ход по отношение на ефектите от куркума при рак на панкреаса.
17. В ход са изследвания са за положителния ефект от куркума на множествен миелом.
18. Доказано е, че спира растежа на нови кръвоносни съдове в туморите.
19. Ускорява заздравяването на раните и съдейства за реконструкция на увредената кожа.
20. Може да помогне при лечението на псориазис и други възпалителни кожни заболявания.
Куркумата може да се приема под формата на прах или капсули обикновено в 250-500mg.
http://www.healthdiaries.com/eatthis/20-health-benefits-of-turmeric.html
В чиста куркума на прах има концентрация на куркумин около 3-5% от теглото, но се съдържат също и други полезни вещества във вид на прах. Смята се, че хората в Индия консумират около 2 грама куркума ден, който представлява около 100 мг куркумин.
Няма сериозни нежелани реакции за куркума докладвани в медицинската литература. Приемането на твърде много куркумин капсули може да повиши телесната температура. Дългосрочно приемане на 1 до 3 куркумин капсули на ден не трябва да представлява сериозен проблем. Някои хора могат да се приемат няколко капсули куркумин на ден за лечение на определено заболяване. Не са ясни страничните ефекти при високи дози използване на куркумин за няколко месеца или години. Не се знаят какви нежелани реакции биха възникнали при високи дози на тази билка в съчетание с други лекарства. Има вероятност високи дози на приемане на куркума да повиши нивото на оксалова киселина в урината, което води до камъни в бъбреците.
http://www.raysahelian.com/turmeric.html
Чай от куркума
Чай от куркума се прави много лесно. Сваряват се две чаши вода. Когато заври водата се добавя около половин чаена лъжичка куркума. Оставя се да къкри за около десет минути на ниска степен, така че всички полезните свойства на куркума да бъдат извлечени.
Накрая се добавят джинджифил или мед, за да се подобри вкуса.
Ползи за здравето от куркума чай:
- поддържа здравословното състояние на костите и ставите.
- предотвратяване на епидемия на акне, така също изчиства кожата и дори помага да се отървем от акне белези.
- болки от артрит момаг да бъде значително намалени с редовен прием на куркума чай.
- помага в борбата срещу инфекция на венците и лош дъх.
- полезен е при диабетици, тъй като предотвратява втвърдяването на артериите.
- помага за поддържане на нормални нива на холестерол.
Също и при други болести като Алцхаймер, за предотвратяване на рак на гърдата, дебелото черво, белия дроб и рак на простатата.
http://www.buzzle.com/articles/turmeric-tea-benefits.html
Кулинарна употреба
Куркума е основна съставка на къри и силно фигурира в азиатската кухня. Понеже придава ярък жълт цвят на храната, често се използва като подправка към ориз, ястия и сосове.
Куркумата може да се използва като заместител на шафран.
Използва се за вкус и цвят на масло, сирене, маргарин, кисели краставички, горчица, алкохол, напитки, плодове, сладкиши, желета, ястия от плодове и други храни.
Куркума е класическо допълнение към лютеница, кисели краставички, и мезета. Добавете щипка куркума на рибна супа, комбинация с разтопено масло на варени зеленчуци, паста, или картофи.
Съвети:
Куркумата е изключително силна, и действително става по силна при готвене. Използвайте я внимателно, като експериментирате.
http://www.turmeric.co.in/turmeric_food_use.htm
За лечение:
Анемия - всеки ден приемете една доза от 1 ч.л. куркума сок смесен с мед. (пробвайте с прах)
Астма - сварете 1 чаша мляко с 1 ч.л. куркума на прах. Пие се топло.
Изгаряния - смесете 1 ч.л. куркума с 1 ч.л. на алое гел. Прилага се на изгорената част.
Диабет - 1 / 2 - 1 ч.л. куркума трябва да се приема 3 пъти на ден.
Диария - 1 / 2 ч.л. куркума на прах в сок или вода 3 пъти на ден.
http://www.turmeric.co.in/turmeric_ayurvedic_use.htm
Куркума се нуждае от добри мазнини, за да бъде усвоена от организма.
Протокол: 2 ч.л. куркума на прах с 1/2-1 ч.л. лют червен пипер се разбърква в 1 / 2 чаша кокосово мляко (не вода). Лютивото увеличава полезния ефект на куркума с 400 пъти. Има много информация от изследвания по този въпрос на интернет.
Черният пипер значително подобрява абсорбцията на куркума и други хранителни вещества в организма. Google search: "turmeric health benefits" and "turmeric & black pepper health benefits". Куркума е почти неразтворима във вода. От друга страна е почти напълно разтворима в мазнини. Разтворена в мазнини може да бъде въведена в лимфната система. Това е най доброто място, където може да бъде въведена. Можете да я смесите с други подправки на вкус.
Органична куркума на прах, както и прясно смлян черен пипер (пиперинът в черния пипер в значителна степен подпомага усвояването на куркумата).
Куркума и джинджифил действа също много добре.
Рецепта: чаша горещ органичен зелен чай с 1 ч.л. чисто кокосово масло, 2 ч.л. мед, 1 / 2 ч.л. куркума на прах, 1 / 2 ч.л. джинджифил на прах, щипка черен пипер и около 1 / 8 чаена лъжица лют червен пипер.
Тази рецепта е използвана при тежък случай на диария (диарията е излекувана мигновено), а също и за лечение на меланома (лечение 3 месеца).
Диабет: използвани са 2 капсули куркума с всяко ядене, свалят нивото на захарта до нормалното след 2 часа.
За лечение на циреи също може да се приема куркума.
Рецепти от http://www.earthclinic.com/Remedies/turmeric3.html използвани за лечение на диария, лошо храносмилане, гастрит, възпаление на червата (при кървене също), синдром на раздразнени черва:
1. Една ч.л. куркума разбъркана в чаша топла вода.
2. 1/8 ч.л. куркума с половин чаша затоплено кокосово мляко два пъти на ден.
3. Една ч.л. куркума с малко канела и половин ч.л. сода бикарбонат в топла вода.
Това е превод със съкращение на коментари на различни хора използвали куркума за лечение.
Повече информация на: http://www.earthclinic.com/Remedies/turmeric3.html
Друга рецепта за лечение на меланома (рецептата е ефективна и за други видове рак):
Намерете възможно най лютите чушки. (Рецептата е с хабанеро, habaneros pepper) Колкото са по люти чушките, толкова е по голямо съдържанието на капсаициново масло.
Капсаицинът (Capsaicin) потиска развитието и унищожава раковите клетки. Дозата капсаицин, която причинява клетъчна смърт (апоптоза) на раковите клетки, не въздейства на нормалните клетки, понеже биохимията на митохондрията (mitochondria) в раковите клетки е съвсем различна от тази в нормалните клетки.
1.) Настържете една люта чушка или нарежете на ситно.
2.) Настържете на две скилидки чесън.
3.) Намажете една филийка хляб с краве масло (не с маргарин!) и сложете отгоре настърганата чушка и чесъна. Консумирайте така приготвената филийка един път на ден или я разделете на три части и я консумирайте през деня.
4.) 1-2 супени лъжици масло (олио) от черен дроб на треска или масло (олио) от иглика (primrose oil), 3 до 6 гр. на ден.
Тези, които не понасят люти чушки, може да ги заместят със свеж корен от настърган джинджифил. При дебел корен джинджифил се настъргва 2,5 см от корена, при тънък корен джинджифил - 5 см.
Лечението е докато изчезнат всички симптоми на раковото заболяване. Ако симптомите се появят отново лечението се повтаря. Маслото може да се взема до 6 месеца.
В зависимост от метаболизма на тялото:
- когато клони към катаболизъм - 1-2 супени лъжици масло от черен дроб на треска (Cod Lever Oil) на ден. Донякъде подобен ефект има рибеното масло (Fish Oil), но рецептата е с масло от черен дроб на треска.
- когато клони към анаболизъм - от 3 гр. до 6 гр. масло от иглика (primr ose oil) (постепенно увеличавайте до 6 гр.) на ден.
Ако имате загуба на тегло или хлътнали очи поради болестта или задържане на течности трябва да взимате масло от иглика. В противен случай масло от черен дроб на треска.
Най-добрият начин да се определи кое масло да използвате е, ако имате болка. Всъщност има два начина. Един начин е да се пие чаша черно кафе с две рохко сварени яйца (варени). Ако това ви накара да се чувствате по-лошо, вземате 1 или 2 супени лъжици от емулгирано масло от черен дроб на треска. Ако кафето и яйцата ви карат да се чувствате по-добре, приемайте 6000 мг (6 гр.) масло от пореч (Borago officinalis, медицински пореч) или масло от вечерна иглика.
Пълно описание на рецептата в статията: Как лютите чушки убиват раковите клетки?
http://www.pdazzler.com/archives/1028
http://news.bbc.co.uk/2/hi/6244715.stm
Обърни се към Бог с молитва. Повярвай! Приеми Неговия Син Исус за свой Спасител и Изцелител, помоли Го да ти прости прегрешенията и Святият Му Дух ще те изпълни с Божия мир и Неговата изцелителна сила.
А без вяра не е възможно да се угоди на Бога, защото който дохожда при Бога трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които го търсят. (Евреи 11:6)
Кажи тази молитва на глас: Отче, приемам Твоят Син Исус Христос за мой Спасител. Вярвам, че Той си проля кръвта на кръста за моите прегрешения и възкръсна на третия ден, за да имам вечен живот. Нека изцелителната сила на Святия Ти Дух да докосне всяка болна клетка в тялото ми и да ми даде нов живот. Живот изпълнен с Теб. Благодаря Господи. Амин!
~ Той е, Който прощава всичките ти беззакония, Изцелява всичките ти болести. ~ (Библия, Псалми 103:3)
Прочетете: Молитва за изцеление!
Насърчение: Любовно писмо от Бог
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Последна промяна: 16 Април, 2012
Прочетете Цялата Статия...