Лектините и нашето здраве?
Лектините се срещат в почти всички храни. Тези протеини се свързват с въглехидратните молекули (като захари) и имат различни важни функции в растенията, животните и хората. Съществуват много видове лектини и някои от тях са токсични при високи нива, според американската администрация по храните и лекарствата. Тъй като лектините се свързват с наличните въглехидрати около тях, идеята е, че ако има повече лектини от въглехидрати в тялото, остатъчните лектини могат да се прикрепят към клетъчните мембрани на тялото и да променят функциите на клетките.
Лектините са вид протеини, които при хората може да помогнат на клетките да си взаимодействат една с друга. Някои учени също смятат, че лектините осигуряват форма на защита в растенията, за да ги предпазят от насекомите.
Тези протеини също съдържат азот, който е необходим за растежа на растенията. Докато много части от растенията съдържат лектини, семената са частта, която хората най-често ядат.
Лектините могат да повлияят на здравето по много начини, вариращи от храносмилането до хроничния риск от заболяване. Установено е, че причиняват образуването на струпване на едно място на червени кръвни клетки.
Лектините се категоризират като антинутриенти, тъй като блокират усвояването на някои хранителни вещества.
Лектините могат да причинят разстройство на стомаха, когато растителните храни се консумират неварени. Те са и причина, поради която е опасно да се ядат бобови зърна недоварени.
Най-известният токсичен тип лектин се нарича фитохемаглутинин, който се намира на относително високи нива в суровия червен фасул. Той е отговорен за отравяне, което е резултат от яденето на сурови или недоварени бобови зърна. Приемането само на четири сурови зърна може да предизвика повръщане, тежко гадене и диария и множество други стомашно-чревни симптоми, според Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).
Методите за готвене, като варене във вода са полезни за намаляване на количеството на лектини в растенията. Готвенето също разгражда някои растителните въглехидрати (нишесте) в по-прости въглехидрати. Лектините обичат да се прикрепят към въглехидратите и се отстраняват от тялото, преди да причинят отрицателни ефекти.
Готвенето при ниски температури не се препоръчват за приготвяне на боб, защото температурата не е достатъчно висока, за да елиминира лектините.
Начините за намаляване на лектините в храните включват:
-кипене
-ферментация
-покълване
-белене
-отстраняване на семената
-приготвяне под налягане
Докато лектините имат някои нежелани ефекти, те също имат някои положителни. Малки количества лектини могат да помогнат на добрите бактерии, които живеят в човешките храносмилателни системи.
Изследванията показват, че лектините могат да бъдат полезни за подпомагане на идентифицирането и диагностицирането на рака. Лектините също се изследват за техния потенциал да забавят скоростта, при която раковите клетки се размножават.
Изследователите дори разглеждат лектините като потенциално средство за лечение на заболявания, причинени от бактерии, гъбички и вируси.
Каква е диетата без лектини?
Д-р Стивън Гандри (Dr. Steven Gundry) популяризира диета без лектин. Той е бивш сърдечен хирург, който се фокусира върху храната и лекарствата, базирани на добавки.
Д-р Стивън Гандри описва лектините като основна опасност, открита в американската диета. В отговор той е написал книга, в която предоставя информация за това как да се избегнат лектините, алтернативните храни и рецепти.
Според книгата, планът на д-р Гандри помага на хората да подобрят здравето си и да намалят теглото си. Планът включва и добавки.
Ползи
Някои учени смятат, че лектините са вредни и причиняват възпаление. По-стари публикации ги свързват с автоимунни заболявания, включително целиакия, диабет и ревматоидния артрит.
В една статия се разглежда изследването, свързано с лектини от пшенични зародиши. Те могат да повлияят на имунната система чрез увеличаване на възпалението.
Дългосрочното възпаление е свързано с много сериозни медицински състояния, включително сърдечни заболявания, рак и депресия.
Диета без лектин може да бъде начин за намаляване на възпалението в организма. Необходими са обаче повече проучвания при хора, преди ефектът да бъде потвърден.
Авторите също така съобщават, че лектините могат да улеснят бактериите или другите токсини да преминат през червата. Те обаче заявяват, че целите зърна съдържат антиоксиданти, които спомагат за борбата с възпалението. Този фактор може да компенсира потенциално вредните ефекти на лектина.
Рискове
Диетата без лектини е ограничена, която може да затрудни някои хора да я следват в дългосрочен план. Диетата също ограничава или отрязва много хранителни храни, като пълнозърнести храни, боб и някои зеленчуци.
Изследванията показват, че консумацията на цели зърна може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет и рак.
Плодовете и зеленчуците също имат много асоциирани ползи за здравето. Консумирането на повече плодове и зеленчуци може да намали риска от множество заболявания, включително сърдечни и белодробни заболявания. Те също така могат да повлияят на риска от рак и да помагат на хората да избягнат увеличено тегло.
Диета без лектини може да бъде трудна за вегетарианци или вегани да следват, тъй като бобовите растения, ядките, семената и пълнозърнестите храни осигуряват растителните протеини.
Бобовите растения, пълнозърнестите храни и плодове и зеленчуци също осигуряват диетични фибри. Диета без лектини може да доведе до запек, ако приемането на диетични фибри намалее.
Храни за ядене
Според д-р Гандри, следните храни се препоръчват за хора, които се опитват да ограничат приема на лектини:
-Месо от животни, отглеждани предимно на пасища
-А2 мляко
-варени сладки картофи
-листни зелени зеленчуци
-кръстоцветни зеленчуци, като броколи и брюкселско зеле
-аспержи
-чесън и лук
-целина
-гъби
-авокадо
-маслини или необработено маслиново масло
Тестени изделия
При топлинна обработка (варене, печене) на тестени изделия напълно се деактивират лектините, дори при температури от 65 ° C. В сварените макаронени изделия лектините са неоткриваеми.
Храни, които трябва да се избягват
Според д-р Гандри хората трябва да ограничават следните храни, когато се опитват да избегнат лектините:
-бобови растения, като боб, грах, леща и фъстъци
-тиква
-зеленчуци (nightshade vegetables) като, като патладжан, чушки, картофи и домати
Картофите са с високо съдържание на лектини, които изглеждат устойчиви на топлина. Около 40-50% от съдържанието им в лектин остава след готвене.
-умерено плодове през сезона (обелени)
-зърна
Ако се консумират зърнени храни, планът препоръчва продукти, направени от бяло брашно вместо пълнозърнесто.
Проучване установява, че ферментацията на соята намалява съдържанието на лектин с 95%. Покълването намалява съдържанието на лектин с 59%.
Д-р Gundry препоръчва напълно да се избягват следните храни:
-царевица
-месо от животни, хранени с царевица
-А1 мляко
Заключения
Докато лектините могат да причинят някои увреждания, има изследвания, които да подкрепят ползите от храненето с растителните храни.
Много растения са с високо съдържание на лектини, но нивата на лектин могат да се различават значително между видовете растения. Съществуват много видове лектини в растенията, но някои от тях са полезни.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319593.php
https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-lectins#section8
И когато се изправите на молитва, прощавайте, ако имате нещо против някого, за да прости и Отец ви, Който е на небесата, вашите прегрешения. Но ако вие не прощавате, то нито Отец ви, Който е на небесата, ще ви прости съгрешенията. (Библия, Марк 11:25,26)
Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш. Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява. (Библия, Римляни 10:9-10)
Прочетете: Молитва за изцеление!
Насърчение: Любовно писмо от Бог
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
понеделник, 25 февруари 2019 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Herbal Supplement for Atrial Fibrillation is imperative for the prevention and reducing the risk for stroke. Herbal Supplement could help you manage your condition.
ОтговорИзтриване