рН Баланс - стратегия срещу болести
Когато тялото е твърде киселинно в резултат на храни, които са киселинни с високо съдържание на мазнини, слуз, храни с токсично съдържание, макар и минимално, болестите и инфекциите се разпространяват много лесно. Това е особено вярно в случаите на артрит и ревматични ситуации.
Повечето храни са с алкален характер, но произведените преработени храни са киселинни. Важно е да се балансира всяко хранене с 75% алкална храна и до 25% киселинна храна, за да се поддържа здравословното състояние на тялото. Перфектното рН е 6.4, по горе е алкално и по долу е киселинно. Важно е, дневния хранителен прием на храна по естествен начин да балансира pH на тялото.
Универсална диета не съществува. Хората са индивидуални. Така че това, което работи за един човек не може да работи за другите. Балансираният режим на хранене е уникален за всеки човек. За да се намери баланс, е полезно да се знаят не само собствените лични нужди, но правилното приготвяне на храните като цяло, как да не се преяжда, как да се изберат храни с високо качество, като се избягват също и неестествени комбинации от храни. Трябва да се запознаем с широката гама от хранителни продукти, включително богатите на хлорофил растения, най-добрият източник на някои мастни киселини, както и опасностите от хранителните химикали като аспартам (съдържа се много често в газираните напитки), MSG и оцветителите.
Когато едно положително отношение (начин на мислене) и достатъчно физически упражнения са съчетани с балансирано хранене и дисциплина, ще разберете, че няма да имате ограничения за здравето. Не забравяйте, че ние ядем, за да живеем, ние не живеем, за да ядем. Когато на храната се гледа като на обект, отделно от другите аспекти на живота, ние създаваме дисбаланс. Прекаленото отделяне на внимание за храненето също не е полезно. Върнете се към основите на едно здравословно хранене, както и приемане на индивидуалността си във връзка с храненето.
Човешкото тяло трябва да бъде с леко алкална среда, с цел да се изгради алкален резерв в случай на киселинност, нарастваща при условия, като стрес, липсата на движение, или лоши хранителни навици.
Примери за киселинно формиращи храни са: месото, рибата, пилешко месо (други домашни птици), яйца, рафинирана захар, наркотиците, хранителните химикали.
Млечните продукти (млякото е приблизително неутрално, но с високо съдържание на слуз, които са атрибути като мазнините.)
Зърнени и бобови култури, като припечената елда и просото са малко алкализиращи. Соя и лима боб са изключително алкализиращи.
Примери за алкално формиращи храни са: плодове, зеленчуци, зърнените треви, билки.
Киселинно алкалния баланс може да бъде променен чрез прости практики, като например:
- Накисване във вода на леко киселинните храни, като цели зърна и бобови култури, преди да ги сготвим. Процесът на покълване е алкализиращ.
- Дъвчете старателно сложните въглехидрати под формата на зърна, зеленчуци и бобови култури, за да ги смесвате със слюнка, която е силно алкална течност, с която се започва храносмилателния процес.
- Не пийте течности докато се храните, тъй като това спира храносмилателния процес още в начало в устата.
Правилното съотношение на киселинни и алкални храни е трудно да се направи, тъй като балансът се променя с дъвченето, приготвянето на храна, индивидуален начин на живот, генетиката, упражненията и психическо състояние. Въпреки това тези, които са податливи на инфекции, вируси, проблеми с излишна слуз и други токсични киселинни условия, трябва да увеличат своите алкална диета.
Приемане на храна, които е подходяща за вашата индивидуална нужда на тялото, ще доведе до трайно подобряване на вашата енергия, вашите умствени способности, емоционалното ви благополучие, и ще ви даде чувство на удовлетворение.
Ако се чувствате добре след като се нахраните със здравословна храна, това показва, че поддържате добре нивото на енергия. Но, ако се чувствате по-лошо по някакъв начин или един час след хранене, като например:
- все още се чувствате гладни, въпреки че сте физически пълен
- чувствате необходимост от нещо сладко
- вашето енергийно ниво спада
- чувствате се хипер, нервни, ядосани или раздразнителни
- чувствате се депресирани
Това може да се дължи на неправилна комбинация от протеини, мазнини и въглехидрати, при последното ви хранене. Може да се ядат храни перфектни за вашия метаболизъм, но ако има твърде много храна от един вид на едно място вместо друга, може да причини симптомите, изброени по-горе.
Важно е да се научите какви са вашите индивидуални хранителни нужди и това, от което имате нужда. Вие може да имате един от трите типа организъм:
- потребител на протеин
- потребител на въглехидрати (изгарящ въглехидрати)
- или смесен
Потребителите на протеини се чувстват по-добре при по-малко въглехидрати, повече протеини и повече мазнини. Типично съотношението може да бъде 40% протеини и 30% мазнини и 30% въглехидрати, но лесно може да се промени до 50 процента мазнини и по малко въглехидрати 10% в зависимост от определени обстоятелства.
Потребителите на въглехидрати обикновено се чувстват добре, когато по-голямата част от храната им е въглехидрати. Обикновено това е около 60% въглехидрати, 25% протеини и 15 процента на мазнини, но този тип може да се наложи по-малко мазнини 10% и повече въглехидрати 80% по изключение.
При смесените потребители няма определени проценти, просто най общи насоки.
Допълнително, нивото на стрес ще се отрази и промени количеството храна, което тялото ви може да изисква в момента, както и съотношението на белтъчини, мазнини и въглехидрати, което трябва да се промени, за да се чувствате най-добре.
Накрая трябва да имаме предвид и цикличния 24 часов ритъм, през който минавате всеки ден. Вашият биохимичен ритъм минава през различните фази през деня. Тези ритми включват хормонална продукция, киселинно-алкални смени, събуждане, спане и много други обвързани с времето промени. Докато някои хора имат нужда от същите съотношения на белтъчини, мазнини и въглехидрати при всяко хранене, при други може да открием, че имат нужда от много различни съотношения на различни ястия, за да се получи оптимална енергия, благополучие и психическо равновесие.
Започнете с ядене на пропорции на белтъчини, мазнини и въглехидрати според вашия вкус и апетит, които работят най-добре за вас индивидуално.
Ако не реагирате добре на вашата храна, променете съотношенията следващия път, когато ядете и отново анализирате реакциите. По този начин можете да прецизирате всяко хранене с най доброто съотношение на протеини, мазнини и въглехидрати, които просто са точно за вас.
Не забравяйте, че трябва да се чувствате страхотно един час след като се нахраните.
Ако все още имате чувство на глад или енергийно ви ниво е по ниско, това е вероятно следствие от неподходящо хранене за вашия метаболитен тип.
Например да предположим, че един час след обяда ви се спи, гладен сте или имате нужда от кофеин или нещо сладко. Това са ясни индикации, че съотношенията на обедната ви храна са били далеч от това, което е трябвало да бъде за вашия метаболизъм. Може да сте приели твърде много преработени храни, синтетични химикали в храната или газирани напитки (диетична кола). Така на следващия ден, ако ядете същите храни по едно и също време, като премахнете храната с вредните химикали, драматично променете съотношенията. Като резултат от тази промяна, ще се почувствате значително по-добре ... или по-лошо. И в двата случая ще спечелите. Ще разберете, че сте на прав път или ще научите, че трябва да отидете в обратна посока с други съотношения. С други думи, ако сте драстично увеличили протеините и намалили въглехидратите и вашите симптоми се влошават, ще знаете, че трябва да намалите сега протеините и да увеличите въглехидрати.
Тялото ви знае най-добре, много повече от всяка диета или експерт. То винаги ще ви даде сигнали недвусмислено и точно колко добре е за него това, от което се нуждае. След като сте научите как да тълкуват тези сигнали ще ви бъде удоволствие да откриете своите собствени уникални нужди. Вие ще бъдете изумени от резултатите. И не забравяйте, винаги избягвайте изкуствените подсладители и всички диетични химични вещества.
Друга много важна причина да не се чувствате добре след храна (един час след обяда ви се спи, гладен сте или имате нужда от кофеин или нещо сладко) е, че не сте снабдили тялото с необходимата вода преди хранене. Обикновено се приема 1-2 чаши вода 30 мин. преди хранене според режима на д-р Батманжелидж.
Не е добре да алкализираме организма за дълго време, защото може да произведе отрицателни резултати. Нашето тяло трябва да преминава през ежедневен катаболен (киселинен) / анаболен (алкален) цикъл. Катаболният върхов цикъл е около 8:00 ч. пм и анаболния върхов цикъл около 6:00 ч. ам.
Рецепти за бързо алкализиране на тялото
Рецепта 1
- Чаша вода (250 мл)
- 1 ч.л. ябълков оцет
- Сок от половин лимон или лайм
- 1 ч.л. мед (опция)
Рецепта 2
Направете сок от няколко свежи картофи, без да ги белете, добре измити и без кълнове и тъмни петна. Прибавете сок от един лимон.
-сок от 2-3 картофа
-сок от един лимон
Смесете в чаша с малко вода и пийте сутрин и вечер преди хранене.
Сокът от сурови картофи и сокът от лимони имат много силни алкални и очистващи свойства.
Д-р Батманжелидж обяснява в книгите си "Ти не си болен, а просто жаден", "Водата - натурално лекарство" как безсолната диета и обезводняването на тялото (дехидратация) могат да причинят множество заболявания, като астма и алергия, Алцхаймер, диабет, ракови заболявания, психически разстройства (депресия, страхова невроза и др.), остеропороза, сърдечни и бъбречни заболявания, автоимунни заболявания и др.
Солта играе важна роля за профилактиката и лечението на рака. Раковите клетки се страхуват от кислорода, понеже са анаеробни организми. Когато организмът е добре наситен с вода, а солта повишава обема на циркулиращата кръв, като и помага да достига до всички части на тялото, кислородът и активните и „мотивирани” имунни клетки попадат в раковата тъкан и я разрушават.
Недостигът на вода и сол потиска имунната система и активността на нейните клетки, които се борят с болестите.
Приемането на достатъчно вода дневно спомага за отмиването на токсичните отпадъци от различните части на тялото и облекчава работата на черния дроб и бъбреците, които ги обезвреждат. Не замествайте водата с кафе, чай, кока кола или други безалкохолните напитки, които са диуретични. Натурални сокове приемайте допълнително.
Вода трябва задължително да се пие половин час преди ядене (1-2 чаши) и 2-2.5 часа след ядене (1 чаша).
Прочетете цялата статия на сайт: http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2010/10/blog-post_11.html и други статии за ползата от солта и водата при лекуване на много болести: http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/p/blog-page_13.html
Източници на информация:
http://www.sweetpoison.com/ph-balance.html
http://www.sweetpoison.com/ph-dietary-recommendations.html
Ето, ръката на Господа не се е скъсила та да не може да спаси, Нито ухото Му отъпяло та да не може да чува. Но вашите беззакония са ви отлъчили от Бога ви, И вашите грехове са скрили лицето Му от вас, та не ще да чува. (Библия, Исая 59:1-2)
Защото "всеки, който призове Господното име, ще се спаси". Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш. Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява.(Библия, Римляни 10:13,9-10)
Прочетете: Молитва за изцеление!
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Последна промяна: 25 Януари, 2016
неделя, 14 март 2010 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Благодаря за страхотната статия!
ОтговорИзтриване