Солта, Бялото злато или Бялата отрова?
Думата сол (salt) произлиза от латинския термин "sal". В миналото, на солта са казвали "бялото злато", което е било причина за политически борби и войни. На римските войници са заплащали със сол, от където произлиза и думата "salary" заплата. Солта е била много по ценна за оцеляване на хората, отколкото златото.
Каква сол използваме днес?
Това е предимно обикновена трапезна сол или така наречената готварска сол. Готварската сол е 95% натриев хлорид, а останалото са примеси като йод, стабилизатори на йод (като гликоза), алуминиев силикат, предпазва солта от абсорбиране на влага, който е силно токсичен за нервната система и още много други. Готварската сол се добива в солни мини и след това се рафинира, като повечето от минералите се премахват докато остане само натриев хлорид. Обикновено се продава йодирана. Тази сол е агресивна, изолирана и е една непълноценна съставка. По този начин натуралната сол с много минерали се превръща в натриев хлорид, който е една бяла отрова. Нашият организъм се нуждае от сол за да се поддържат флуидните нива в тялото ни. Дневната консумация на сол е 3-6 гр., което обикновено се препоръчва от лекарите. В миналото, като например ранните американци са консумирали дневно 20 гр. сол. Но понеже много от храните, които консумираме съдържат сол, за да се запазят, като например консервираните храни, туршии, колбаси, пушени и консервирани меса, сирена, а и освен това нашето тяло непрекъснато чувства нужда от сол поради неспособността на натриевия хлорид да участва пълноценно в клетъчните процеси, ние консумираме допълнително сол, като непрекъснато си досоляваме. Нашето тяло е способно да изхвърли чрез бъбреците максимум от 1.3 до 2 гр. сол на ден.
Организма ни разпознава трапезната сол като агресивна клетъчна отрова, не естествен примес и иска да я изхвърли, колкото се може по бързо, за да се защити. Това причинява претоварване на органите, които участват в отделянето. Понеже тялото ни не може да елиминира излишния натриев хлорид, то се стреми да го изолира. При този процес водните молекули обграждат натриевия хлорид и го неутрализират. За тази процедура от клетките се отнема перфектно структурираната клетъчна вода, за да се неутрализира натриевия хлорид. Това причинява смърт на дехидратираните клетки. Ако количеството на натриевия хлорид е все още високо се получава рекристализация на излишната сол, като тялото използва не разграждащи се протеини, за да произведе пикочна киселина. Тялото не може да се изложи на въздействието на тази киселина и тя се свързва с натриевия хлорид и формира нови кристали, които се депозират директно в костите, ставите, кръвоносните съдове и органите. Това е причината за ревматизъм, като артрит, подагра и бъбречни и жлъчни камъни. Рекристализацията е един естествен защитен процес на тялото, но ако това продължи дълго тялото се отравя от тези субстанции. Следствие от това са много симптоми и болести. Дехидрирането на клетките от своя страна води до целулит и обезводняване на тялото.
Каква сол тогава трябва да приемаме?
Морската сол обикновено се смята за нерафинирана сол понеже се добива от океана или морето чрез изпарение. Обикновено производителите не я рафинират, така съдържа следи от различни минерали, включително желязо, магнезий, калций, калий, манган, цинк, йод и др. За да я използваме трябва да бъдем обаче сигурни, че не е подложена на рафиниране. Натуралната морска сол е здравословен заместител на трапезната сол и съдържа повече от 80 минерали необходими на тялото да запази клетките. Една от най здравословните е Хималайската кристална сол, която съдържа 84 минерали и следи от метали. Тя се различава от каменната сол, но тук няма да се спираме на разликите и ползата от използване на Хималайската кристална сол.
Ползата от натуралната сол.
Според Д-р Батманжелидж (Dr. Batmanghelidj, M.D)
Тя е най добрия диуретик, играе жизнена роля за елиминиране на киселинността вътре в клетките, по специално мозъчните клетки (предпазва ни от болест на Алцхаймер). Никога не минавайте на диета без сол!
Играе жизнена роля при бъбреците за елиминиране на киселинността и отделяне й в урината. Без достатъчно сол, тялото си повишава киселинността.
Играе значителна роля при третиране на емоционални проблеми (депресия).
Играе значителна роля за запазването на нивото сератонин и мелатонин в мозъка. Когато водата и солта извършват естествен процес на антиоксидиране и изчистват токсичните отпадъци от тялото, необходимите аминокиселини не се използват като химически антиоксиданти.
Натуралната сол, според моето мнение е жизнено важна за предпазване от рак и за третиране на рак. Раковите клетки се убиват от кислорода. Те са анаеробни "организми"...дехидратацията, недостига на вода и сол потиска имунната система и способността на здравите клетки да се съпротивляват.
Солта играе жизнена роля за поддържане на мускулния тонус и сила. Липса на контрол на пикочния мехур, което причинява не задържане на урината е вероятна последица от недостиг на сол.
Солта е ефективна за стабилизиране на нередовно пулсиране на сърцето, точно противоположно на концепцията, че причинява хипертония (високо кръвно налягане)
Солта е жизнено важна за регулиране на съня.
Солта е жизнено важен елемент при третиране на диабет. Спомага за балансиране на нивото на кръвната захар и за производството на необходимия инсулин.
Солта е жизнено необходима за генериране на хидроенергия във всички клетки на тялото.
Солта е жизнено необходима за комуникационните и информационни процеси на нервните клетки.
Солта е жизнено важна за абсорбиране на хранителните елементи в чревния тракт.
Солта е жизнено важна за почистване на белите дробове от слузни наслоения и полепни храчки, по специално при асма, ефизема и кистозна фиброза.
Солта е жизнено важна за почистване на катари и синусни запушвания
Солта е жизнено важна при третиране на подагра и артрит.
Солта е жизнено важна при третиране на мускулни схващания.
Остеопорозата в много случаи е резултат от недостиг на вода и сол в тялото.
Солта е абсолютно необходима за поддържане структурата на костите.
Солта е жизнено важна за поддържане на сексуалността и либидото.
Солта е жизнено важна за предпазване от разширени вени на краката и бедрата.
Може да прибавите по желание на 10 чаши вода 2.0-2.5 грама сол, което е половин чаена лъжичка.
Използвайте нерафинирана морска или хималайска сол.
Прочетете книгите на д-р Батманжелидж (Dr. Batmanghelidj, M.D), "Тялото жадува за вода", "Ти не си болен, а просто жаден" и други.
Сайт: http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=9778
Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса. (Библия, Филипяни 4:6,7)
Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и издирва помислите и намеренията на сърцето. (Библия, Евреи 4:12)
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Здравейте, г-н Шопов!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че разпросранявате знание и опит, с които помагате на хората.Постоянно се говори, че солта трябва да се намалява.За първи път почувствах липсата на сол в началото на Великденски строг пост. Почувствах се зле, правиха ми изследвания, съмнения за диабет, а изследванията нормални и с разрешение минах на облекчен пост. Една позната ми спомена за руски учен, който също говори за необходимостта от сол. Увеличих солта и продължих поста.
В прочетеното в блога Ви разбирам колко трябва да е добавената сол във водата. В къщи готвим безсолно от години, а аз от всички най-безсолно.
Въпросът ми е: колко трябва да е дневния прием на сол, с водата и храната общо. Струва ми се, че дори да изпълнявам предписанието Ви за количеството сол във водата,не приемам достатъчно сол с храната. И затова в началото на всеки пост имам проблем и си напомням, че трябва да слагам повече сол в храната.
Благодаря Ви предварително.
Здравейте,
ИзтриванеТова, което се препоръчва е 3-6 гр. сол на ден, даже и по малко от това, понеже в готовите храни има сол.
Колко да приемаме? Това е индивидуално и вие трябва да наблюдавате нуждите на организма си. При по висок от необходимия прием на сол, се задържа вода в организма, а също се повишава кръвното налягане и се натоварва сърцето.
Освен това ще чувствате по голяма жажда, което показва, че сте превишили приема на сол, необходим на организма.
При по малко сол организма страда, така че вие преценете от опит колко сол ви е необходима.
Аз лично във водата си слагам малко сол, а в храната добавям на вкус.
Поздрави и благословение!
Здравейте, г-н Шопов.
ОтговорИзтриванеЖивея и работя в тропическа страна. Лятото се потим много и пием повече вода. Въпросът ми е с колко минимум трябва да повишим приема на вода и сол за да избегнем дехидратацията.
Коментирайки статиите във Вашия блог, чух една история от бивш работник в Либия. Докторът всеки ден ги карал да изяждат супата си с една лъжъца сол за да избегнат дехидратацията.
Здравейте,
ИзтриванеТова което препоръчва д-р Батманжелидж е на 2 л. вода да се прибавя 1/2 ч.л. сол (2.5-3.0 г)
При някои индивидуалната нужда може да бъде малко повече или малко по малко.
Трябва да се наблюдавате и да има баланс между обезводняване, когато не приемате достатъчно сол и задържане на вода в тялото, когато приемате повече сол от необходимото.
Индикатор е и цвета на урината. Светла до леко жълта означава, че тялото е хидратирано добре.
Колко да повишите приема на вода и сол? Точно не мога да ви кажа. Когато сте жаден трябва да пиете вода, като слагате малко сол. Понякога може да ви се пие вода без сол, пийте вода без сол.
Просто трябва да се наблюдавате. След като знаете принципите за водата и солта ще си регулирате приема.
Поздрави и благословение!
Здравейте!
ОтговорИзтриванеБих искала да Ви попитам за диета за сваляне на килограми!Прочетох доста от въпросите и отговорите Ви,много интересни неща,за което Ви поздравявам!:)Но бих искала да получа от Вас конкретна диета,която да спазвам за да намаля теглото си!Благодаря Ви предварително!
Здравейте,
ИзтриванеПърво трябва да започнете да пиете вода според режима на д-р Батманжелидж. Хидратирането на тялото с достатъчно вода е естествено лекарство за отлабване.
Диета: Нисковъглехидратна диета - това е диетата на д-р Аткинс, като съответно прилагате режима на пиене на вода според д-р Бaманжелидж.
Прочетете статиите:
1. Ниско Въглехидратна Диета при диабет и за отслабване - Professor John Yudkin (Джон Юдкин)
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.ca/2012/04/professor-john-yudkin.html
2. Извадки от книгата Вредата от Захарта! Намали захарта за да отслабнеш. Диабет и Гликемичен индекс на храните.
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.ca/2009/12/blog-post_30.html
Желая ви благословение!