Лютив червен пипер за възпалено гърло
Причина за възпаленото гърло е инфекция, която може да бъде вирусна или бактериална. Това най-често се причинява от заразна вирусна инфекция (като грип, настинка или мононуклеоза), въпреки че по-сериозни инфекции на гърлото може да бъдат причинени от бактериална инфекция (като стрептококи, микоплазма или Hemophilus). Бактериалното възпалено гърло реагира добре на антибиотици, докато вирусните инфекции не. За вирусните инфекции, има много естествени средства, които можете да предприемете, за да се излекува възпаленото гърло. Някои от тези природолечителни средства за защита работят в рамките на час или два, а други влизат в сила за една нощ.
Възпаленото гърло е дразнещо и всеки иска моментално облекчение. Това е, което хората твърдят, лютивия червен пипер може да осигури, със своята способност да възбужда вътрешните органи и да отваря гърлото и синусите, както и със своите антибактериални свойства. Домашно приготвените напитки с лют червен пипер стават все по популярни, за лекуване на болки в гърлото.
Много хора не могат да понесат да консумират нещо пикантно, и самата мисъл за лют червен пипер ги отказва. Въпреки това, преди да започнете, трябва да знаете, че за тази подправка - лютивия червен пипер са установени много ползи: от нещо толкова просто като лечение на болки в гърлото, до подпомагане загуба на тегло и детоксикация на организма. Да, тази подправка изглежда да бъде чудна съставка под прикритие, която се грижи за много от здравословните ни проблеми, само че, разбира се, когато се консумира умерено.
Съединението капсаицин в лютивия червен пипер е това, което допринася за лютивостта и което има антибактериални и противогъбични свойства. Когато се консумира в разствор, който съдържа и малко сол (солта има и антибактериални свойства) влиянието му върху възпалено гърло ще бъде по-силно. Капсаицинът стимулира лигавиците и причинява раздразнение. Като такъв, той намалява усещането за болка, свързана с възпалението, причинено от болките в гърлото.
Лютивият червен пипер притежава 30,000 - 50,000 единици капсаицин, както е установено по скалата Scoville. По-просто казано, това е изключително пютиво! Това може да причини парене около устните и езика. Бъдете внимателни по време на работа с тази подправка, винаги измивайте ръцете си със сапун веднага след като я използвате, дори и ако сте използвали лъжица.
Консумирането на твърде много с течение на времето може да причини киселини в стомаха, да разстрои стомаха и да доведе до диария, но умерено количество стимулира храносмилането и работата на червата (дебелото черво).
Рецепти с лют червен пипер, които помагат за облекчаване на болки в гърлото:?
1. Рецепта - Гаргара
Можете да направите с лют червен пипер гаргара за облекчаване на болките в гърлото с чаша гореща вода с 1 ч.л. лют червен пипер. Разбъркайте лютивия червен пипер във водата в продължение на 60 секунди и направете гаргара със сместа. Гаргара за 10 секунди и изплювате сместа. Можете да повторите. Добавянето на 1 ч.л. сол в сместа може да се увеличи нейната ефективност като солта потиска развитието на бактерии.
2. Рецепта – Гаргара, по лек вариант
Чаша топла вода
Лют червен пипер на прах, ½ ч.л.
Сок от ½ лимон, прясно изцеден
Сол, ½ ч.л.
Смесете всички съставки и правете гаргара с този разтвор на всеки половин час.
3. Рецепта - Чай
1 чаша вряла вода
1 чаена лъжичка лют червен пипер
1 ч.л. мед
Разбърква се, оставя се да изстине малко и се изпива.
4. Рецепта – Чай, по лек вариант
1 чаша топла вода
1/2 чаена лъжичка лют червен пипер
1/2 ч.л. мед
1/2 ч.л. лимонов сок
Разбърква се и се изпива.
5. Рецепта - Чай – за настинка и възпалено гърло
1/2 чаена лъжичка лют червен пипер
2 супени лъжици мед
Сок от един лимон
Половин литър вряща вода
Торбичка чай по ваш избор за аромат.
В рецептите за чай съставките могат да варират.
6. Рецепта
1 чаша вода
Лют червен пипер на прах, ½ ч.л.
Сок от ½ лимон, прясно изцеден
Мед 1 чаена лъжичка
Сол, (по избор)
Сварете водата и я изсипете в чаша. Добавете лимонов сок, лют червен пипер и мед и разбъркайте добре. Продължавайте да бъркате, докато консумирате напитката, така че пипера да не се отлага на дъното на чашата. Пие се три пъти на ден, за да се премахнат всички дразнения, причинени от възпаленото гърло.
Докато меда се използва за леко неутрализиране на парливия вкус на пипера, той е известен също да помага за облекчаване на болките в гърлото. Ако добавите сол, тя също така ще подпомогне лечението на това състояние, тъй като солта има антибактериални свойства.
7. Рецепта – Доматена или пилешка супа с лют червен пипер
Състав:
Чесън, 2 скилидки, накълцани
Лют червен пипер на прах, ½ ч.л. (може да го замените с нарязана на ситно люта чушка)
Доматена супа или пилешка супа, 1 купа
Лимонов сок, прясно изцеден, (по желание)
Сол на вкус
Добавете всички съставки в супата, когато заври. Пийте топла супа три пъти на ден докато получите ефективно облекчение.
Миризмата на чесън, заедно с обезболяващите свойства на лютивия червен пипер, ще облекчи гърлото почти веднага.
Чесънът има антивирусни свойства, които ще увеличат ползите от тази супа.
8. Рецепта - Чудесен детоксикатор и лек за болки в гърлото!
В загрята вода – около 300 мл.
добавeте прясно настърган джинджифил (около 1-3 супени лъжици)
добавете пресен чесън (2-3 скилидки настъргани)
добавете лют червен пипер (1/4 – ½ ч.л., на вкус)
добавете куркума – ½ ч.л.
добавете пресен лимонов сок – 1 с.л.
добавете около 1 ч.л. мед
Разбърква се и се консумира.
Лютивият червен пипер действа очистващо на целия организъм.
Смелете люти чушки (зелени или червени) с миксер. Сложете ги в малко бурканче с малко зехтин, оцет и сол да се запазят и ги съхранете в хладилник. Слагайте от тях по малко във всяка супа или ястие по избор.
Лютивият червен пипер стимулира стомашно-чревния тракт, като увеличава притока на производство на ензими и стомашни сокове. Това подпомага способността на организма да метаболизира храната (токсини). Полезен за облекчаване на газовете в червата, стимулира чревната перисталтиката, подпомага асимилацията и елиминирането. Помага за разграждане и изхвърляне на натрупаната слуз в тялото (лимфната система).
Лютивият червен пипер е мощно противовъзпалително средство, използва се за почистване и детоксикация при режим (Master Cleanse (Основно Очистване) – кленов сироп, лим. сок и л.ч. пипер), който използва подправката, за да стимулира кръвообращението и неутрализира киселинността.
Лютивият червен пипер се използва за различни заболявания, включително стомашни киселини, делириум, тремор, подагра, парализа, треска, диспепсия, метеоризъм, болки в гърлото, диспепсия с понижен тонус, хемороиди, менорагия при жените, гадене, възпаление на сливиците, скарлатина и дифтерит.
Капсаицинът в лютивия червен пипер има силно изразено противораково действие.
Статия: Как лютите чушки убиват раковите клетки?
http://www.buzzle.com/articles/cayenne-pepper-for-sore-throat.html
http://www.cayennepepper.info/health-benefits-of-cayenne-pepper.html
http://www.livestrong.com/article/494665-is-cayenne-pepper-good-for-sore-throats/#ixzz2GYPNEKxm
http://www.health911.com/sore-throat
~ Весели се, тъй също в Господа и Той ще ти даде попросеното от сърцето ти. Предай на Господа пътя си и уповавай на Него, и Той ще извърши очакването ти. ~ (Библия, Псалм 37:4,5)
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
неделя, 30 декември 2012 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар