Бамя - не е от любимите ни зеленчуци, но това просто е на път да се промени
Бамята (Abelmoschus esculentus) е едногодишно зеленчуково растение от семейство Слезви. Стеблото достига височина от 50 см до 1.5 м, цветовете на бамята са бледожълти. Тя е пихтиесто растение, и съдържа хлъзгава и лепкава субстанция при рязане, което придава на бамята свойство на плътност.
Едно проучване от университета Емъри в Атланта (Emory University in Atlanta) установява, че тя съдържа мощно съединение за борба с рак и сърдечни заболявания.
Бамята съдържа съединение, наречено глутатион (glutathione), който атакува рака по два начина. Това е антиоксидант и защитава здравите клетки от ракови щети. В допълнение, глутатионът предотвратява причиняващите рак химикали от повреждане на ДНК. Това се постига чрез премахване на тези химикали от клетките към урината и от там извън тялото.
В едно скорошно проучване на повече от 2500 души, изследователите открили, че тези с най-голям прием на глутатион, имат 80% по-малко вероятно да развият на рак, отколкото тези с по-ниски нива на съединението. В момента изследователите не сте сигурни колко глутатион трябва да се приема за да бъдем здрави, но посланието е, че високият прием ще намалите риска от сериозно заболяване.
В допълнение, бамята съдържа много голямо разнообразие от здравословни хранителни вещества, като витамин А, В, С, Е, К, калций, натрий, калий, манган, магнезий, фолиева киселина, флавоноидни антиоксиданти, като бета каротин, хантин (xanthin) и лутеин. Витамин А е необходим за поддържане на здрави лигавици и кожа.
Пресните шушулки са добър източник на фолати, осигуряват около 22% от RDA на 100 грама. Консумацията на храни, богати на фолати, особено по време на периода на предварителна концепция помага за намаляване на случаите на дефекти на невралната тръба при потомството.
Витамин К е ко-фактор на ензими за съсирването на кръвта и е необходим за укрепване на костите.
Половин чаша сварена бамя съдържа около 46 мг магнезий, или 11% от дневната стойност. Този минерал помага да се избягват появата на болести на сърцето, синдром на хроничната умора, ниско кръвно налягане, диабет и бавна загуба на костна тъкан.
Най доброто слабително
Когато се вари, бамята отделя дебел, хлъзгав (лигав) флуид, богат източник на хранителни вещества, който спомага за облекчаване на запека (констипация) със слабителните си качества, което помага за смазване на дебелото черво, като успокоява и не дразни червата (успокоява перисталтиката). За разлика от пшеничните или овесени трици, които могат да раздразнят или наранят стомашно-чревния тракт, бамята успокоява и улеснява елиминирането поради хлъзгавите си свойства (съдържа растителен муцин, който успокоява раздразнените мембрани на чревния тракт). Да се използва бамя е по добре отколкото псилиум и ленене семе. Бамята има алкална реакция.
Бамята осигурява лесно преминаване на отпадъците от тялото, поради съдържание на неразтворими фибри, които абсорбират водата и осигуряват обем за изхвърляне. Бамята е напълно нетоксична, не създава вредни навици, няма нежелани странични ефекти и е пълна с хранителни вещества.
Здравословни ползи при:
Диабет - контролира скоростта на усвояването на захарта от стомашно-чревния тракт.
Помага при лечение на киселинен рефлукс
Съдържа разтворими фибри, което помага при контролирането на нивото на серумния холестерол. Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.
Съдържа неразтворими фибри, които поддържат здравословен стомашно-чревния път, особено полезни за контрол на коло-ректален карцином (рак на дебелото черво).
Бамя е отличен зеленчук при тези, които чувстват слабост, изтощение, или страдат от депресия.
Фибрите в бамята са отлична храна за здравословните бактерии, известни като пробиотици. Тези пробиотици помагат на естественото производство на витамин В комплекс.
Бамя се използва при лечение на язви. Тя спомага да се неутрализира киселината, понеже е много алкална, и осигурява временно защитно покритие за храносмилателния тракт.
Използва се при лечение на инфекции на пикочните пътища от много години и в много страни на света.
Бамята се използва за лекуване възпаление на белите дробове, болки в гърлото, както и при дразнимо черво (синдром на раздразнени черва).
Вземете две парчета бамя и отрежете крайчетата им. направете малък разрез в средата и ги поставете в чаша вода. Покрийте я и я оставете на стайна температура през нощта. Рано сутринта, преди закуска, извадете две парчета бамя от чашата и изпийте водата. Продължавайте да го правите всеки ден. В рамките на две седмици, ще видите забележителни резултати в нивото на кръвната захар.
Прочистване на червата с бамя
Прочистването на червата ще повлияе на цялостното ви здраве по положителен начин, чрез освобождаване на вредните токсини в храносмилателния тракт и лечение на лигавицата на мукозните мембрани. Това ще повиши капацитета на червата да абсорбират важни хранителни вещества в кръвта, като витамини и минерали. Слабителни чайове може да се окажат обременителни за тялото и да причинят колики и коремни болки, като премахват от червата полезните бактерии. Прочистването на червата с леко слабително средство, каквото е бамята, намалява възпалението на чревните стени и премахва вредните бактерии, като същевременно се насърчава растежа на добри бактерии е най добрия метод за прочистване на червата.
Половин чаша нарязана бамя варена или на пара поне веднъж на ден за закуска или обяд
Бамя-пепсин-E3 (Okra-Pepsin-E3), Standard Process Inc
Бамята е много лепкав и лигав растителен материал. Тя има тенденция да придържа пепсин ензима към слузта на чревната стена достатъчно дълго, така че слузта да се абсорбира. Е-3 е мощен фактор за възстановяването на тъканите. Той първоначално е бил разработен за пациенти с язва на стомаха или колит.
Ако бамя-пепсин-E3 капсули се вземат за няколко дни до няколко седмици, един след всяко хранене (намаляване на количеството на капсулите, ако има диария), слузта постепенно ще се усвои. Така кръвта може да получи повече хранителни вещества от храната, дори и при лоша диета. След това, може веднъж годишно да се взема отново бамя-пепсин-E3 капсули в продължение на няколко дни или седмица, за да се предпази от ново натрупване на слуз.
Блокирането със слуз варира при различни хора. Понякога слузта блокира само минерали и по-големи молекули, докато при други хора частично блокира всички хранителни вещества.
При приемане Бамя пепсин E3 капсули, хора, които имат силно образуване на слузно покритие в червата могат да открият слуз заедно с изпражненията.
Бамя пепсин-E3 (Okra-Pepsin-E3) се използва при анти-раковата терапия на д-р Кели.
http://www.blurtit.com/q438970.html
http://foodsthatheal.blogspot.ca/2007/02/okra.html
http://www.whale.to/a/intestine.htmlhttp://www.livestrong.com/article/149001-how-to-cleanse-intestines/
http://www.holisticonline.com/herbal-med/_Herbs/h_okra.htm
http://www.nutrition-and-you.com/okra.html
http://www.pyroenergen.com/articles07/okra-health-benefits.htm
http://www.mixph.com/2009/07/medicinal-value-of-okra.html
~ А сам Бог на мира да ви освети напълно и дано се запазят непокътнати духа, душата и тялото ви без порок, до пришествието на нашия Господ Исус Христос. ~ (Библия, 1 Сол. 5:23)
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
неделя, 20 май 2012 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар