Страници

петък, 20 април 2012 г.

Лобода - Chenopodium bonus-henricus

Лобода - Chenopodium bonus-henricus


Според Световната здравна организация (СЗО, WHO) около три четвърти от населението на света разчита на традиционните средства за лечение, предимно билки. В действителност, растенията са най-старите приятели на човечеството за лекуване на различни заболявания.
Родът Chenopodiumincludes са разновидности на билки (плевели, над 200 вида), разпространени в Европа, Азия, и както Северна и Южна Америка. Много от тях притежават терапевтични и годни за консумация свойства. Въпреки това, в момента, лекарствени употреби на Chenopodium не са широко известни.
Лободата (известна още като чувен, див спанак) е годишно или многогодишно растение, което расте на височина до 40-80 см. Листата са 5-10 см. дълги и широки, с триъгълна форма, с чифт широки заострени дялове близо до основата, леко восъчни, със сочна текстура. Цветът е висок, почти голо острие с 10-30 см. дължина, всеки цвят е много малък (3-5 мм в диаметър), зелен, с пет чашелистчета. Цъфти от май до юли, а семената узряват от юни до август; хермафродит (има и мъжки и женски органи) и се опрашват от вятъра. Семената са червеникаво-зелени, 2-3 мм в диаметър.

Годни за консумация части: цвят, листа, семена.
Листата и семената на всички членове на този род са повече или по-малко годни за консумация. Младите листа се използват сурови или варени, добре е веднага след брането. Листата са най-добре през пролетта и началото на лятото, по-старите листа са твърди и горчиви.
Младите листа може да бъде нарязани и се използват като малка част от смесени салати, въпреки че не сме очаровани от техния вкус. Варените листа са приемлив заместител на спанака. Много приятен пролетен зеленчук. Листата са добър източник на желязо. Младите цветни пъпки - варени.
Суровите листа трябва да се ядат само в малки количества. Съдържат сапонини, макар че обикновено в количества, които са твърде малки, за да се направи някаква вреда. Въпреки, че са токсични, сапонините слабо се абсорбират от тялото и минават направо през без никакъв проблем. Те се унищожават до голяма степен в процеса на готвене. Сапонини се срещат в много храни, като и в някои зърна. Лободата също съдържа оксалова киселина, които в големи количества може да блокира някои от хранителните вещества в храната. Въпреки това, лободата в разумни количества е много хранителен зеленчук. Готвенето намалява съдържанието на оксалова киселина. Хората със склонност към ревматизъм, артрит, подагра, камъни в бъбреците или хиперацидитет трябва да я консумират ограничено.


Това е растение, известно още от древни времена (то е широко култивирано в Англия до осемнадесети век) и ценено за хранителната му стойност, често се събира, вари и яде в различни форми в Централна Италия. Лободата се приготвя като всеки друг зеленчук, варена или пържена в тиган. Предпочитат се пъпки или незрели пъпки на младите растения.
Лободата (градински спанак) се е отглеждала като зеленчук в продължение на стотици години, но днес по често се смята за плевел.


Съдържание
Лободата съдържа етерично масло, наречено „chenopods”, и беталаин (betalaine), желязо, витамин В1 и др. Общо съдържа триста седемдесет и девет съединения с разнообразна химична природа (fenolics, сапонини, ecdysteroids, triterpenoids и др.). Действие: антимикробно, антивирусно, противогъбично, противоглистно, антиоксидант, trypanocidal, антинеопласт, имуномодулатор, и т.н.
От гледна точка на фитохимията, chenopods съдържа: минерали, първични метаболити, въглехидрати, аминокиселини, неполярни съставни елементи, протеини, ароматни цитокинини, хормони и вторични метаболити, флавоноиди, сапонини, терпени, стероли, алкалоиди и витамини.

Действие
Билката има успокояващо, слабително и противоглистно действие. Не трябва да се използва от хора, страдащи от бъбречни оплаквания или ревматизъм. Лапа от листата е била използван, да се почистват и лекуват хронични рани, циреи и абсцеси. Листата имат леко слабително действие. Има отлични качества за отстраняване на лошо храносмилане. Семето е леко слабително, и е подходящо за деца.

Корените на билката се вадят напролет преди развитието на растението или късно през есента, почистват се и се нарязват по дължина. След това се сушат.
Химичен състав: сапонини, смоли, гликозиди, флавоноиди, слузни вещества и др.
Приложение: при хроничен запек, хемороиди, пясък в бъбреците и пикочния мехур, вътрешни кръвоизливи, отоци, циреи, рани и др.
Действие: слабително, противовъзпалително, укрепващо капилярите, действа също и пикочогонно.
Начин на употреба:
Една ч.л. сухи корени се вари в 500 мл. вода, в продължение на 10-15 минути. Отварата се прецежда и се пие по 1 кафена чашка, преди ядене 3 пъти на ден.

http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Chenopodium+bonus-henricus
Коканова-Недялкова Z, Недялков PT, Николов SD. На рода chenopodium: фитохимия, ethnopharmacology на и фармакологията. 
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/c/chenopodium-bonus-henricus=good-king-henry.php
http://daffodil2010.hubpages.com/hub/Chenopodium-Bonus-Henricus
http://www.botanical.com/botanical/mgmh/g/goosef30.html
http://medpedia.framar.bg/ботаника/чувен-див-спанак-дива-лобода-влашки-спанак

Супа от лапад (лобода, киселец)
Продукти: 2 връзки лапад (лобода, киселец), 1 морков, 2 стръка зелен лук, 1 стрък чесън, ½ китка магданоз, 1-2 супени лъжици олио, 1 кафена чашка ориз, 1 супена лъжица брашно, 1 яйца, 1/2 чаена чаша кисело мляко, бучка сирене, 6 чаени чаши гореща вода.

Начин на приготвяне:
Почистваме лука и моркова, нарязваме ги и ги задушаваме в олио и малко вода. Добавяме почистения и нарязан лапад (лобода, киселец). Задушаваме. Заливаме с гореща вода, посоляваме. Варим 15 минути и слагаме ориза. След сваряването му дръпваме супата от огъня и я подправяме със застройка от препечено брашно, разбитите яйца и киселото мляко. При поднасяне поръсваме с натрошено сирене. 
http://zajenata.ogosta.com/index.php?option=com_content&task=view&id=406&Itemid=193

~ Защото по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от сами вас; това е дар от Бога. ~ (Библия, Ефесяни 2:8)

Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/

1 коментар:

  1. 💝🙂 Благодарим на Бог за земята българска, която ни е дал, толкова богата на билки и не само!.
    БЛАГОСЛОВЕНА ОТ БОГА ЗЕМЯ! 🤗🌹😇

    ОтговорИзтриване