Ниско Въглехидратна Диета при диабет и за отслабване - Professor John Yudkin (Джон Юдкин)
Диета с ниско съдържание на въглехидрати трябва да бъде с високо съдържание на мазнини и с не много високо съдържание на протеини. Мазнините са най-ценна храна, позната на човека.
Въведение
Сега ние вече знаем, че трябва да приемаме храни с ниско съдържание на въглехидрати. Но изобилието от книги, публикувани през последното десетилетие са препоръчвали ниско съдържание на въглехидрати, високо на протеини, или ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на мазнини или ниско съдържание на въглехидрати, високо на "добри' мазнини, или всякакви други варианти. С други думи, истинско объркване се крие в това, с какво трябва да заменим въглехидратите: с протеини или с мазнини? И ако е с мазнини, какви мазнини? Тази статия, надявам се, ще ви отговори на въпроса и ще премахне всякакви съмнения от ума ви. С две думи, въглехидратите трябва да бъдат заменени с мазнини, и тези мазнини трябва да са главно от животински източници.
Нашите тела използват въглехидрати за една единствена цел: да осигурят енергия. Когато се намалят въглехидратите, енергията от която се нуждаят телата ни трябва да дойде от някъде другаде.
Има само два избора: протеини или мазнини. ATP (adenosine triphosphate): гориво на телата ни.
Горивото, което клетките на тялото ни използват за енергия е всъщност нито глюкоза, нито мазнини, това е химическа съставка, наречена аденозин трифосфат (АТФ). Една типична човешка клетка може да съдържа около един милиард молекули АТФ във всеки един момент, и тези, които могат да бъдат използвани повторно се захранват на всеки три минути. Тази огромна нужда за ATФ довежда до "разработване на няколко различни пътища за нейното производство в нашите тела.
Кислородът и митохондриите
Живите организми имат два начина да произвеждат енергия, за да живеят. Първият е ферментация, примитивен процес, който не изисква присъствието на кислород. Това е начинът, по който анаеробните (без кислород) бактерии разграждат глюкозата за производство на енергия. Клетките на тялото ни може да използва този метод. Вторият начин е аеробен (използване на кислород) от еукариотните клетки. Днес всички организми, по-сложни от бактериите използват този метод и за всички животински организми е необходим кислород, за да функционират. Когато вдишвате, нашите дробове се използват за извличане на кислорода от въздуха и го предават на кръвния поток за транспорт през тялото. В телата ни, митохондриите в клетките са малки електрически централи, които произвеждат по-голямата част от енергията, от която телата ни се нуждаят, като използват този кислород. Този процес използва основен източник на гориво и окисляване, за да произвежда АТФ (ATP). Броят на митохондриите във всяка клетка е различен, но половината от общия обем на клетката може да бъде митохондрии. Важното е, да се отбележи, че митохондриите са основно предназначени да използват мазнини.
Кой източник гориво е най добър?
Въпросът в тази епоха на хранително изобилие е: Кой е здравословния източник? Има три възможни избора:
Глюкоза, която идва главно от въглехидратите, въпреки че протеинът може да се използва като източник на глюкоза от организма, ако е необходимо;
Мазнини, както от храната, така и от съхраняваните мазнини в тялото.
Кетони, които са получени от обмяната на мазнините.
Не всички клетки в тялото ни използват същото гориво
Клетки, които могат да прибягнат до мастни киселини са тези, които съдържат митохондрии: клетките на сърдечния мускул, например. Тези клетки могат да произвеждат енергия от мастни киселини, глюкоза и кетони, но ако имат избор, те предпочитат да използват мазнините.
Клетки, които не могат да използват мазнини трябва да използват глюкоза и / или кетони, и ще се пренасочат към преференциално използване на кетони. Тези клетки съдържат митохондрии.
Но ние също имаме някои клетки, които съдържат малко или никакви митохондрии. Примери за клетки с малко митохондрии са белите кръвни клетки, тестисите и вътрешните части на бъбреците, и клетки, които не съдържат митохондриите са червените кръвни клетки и клетките на ретината, лещата и роговицата в очите Те са изцяло зависими от глюкоза и трябва да бъдат поддържани чрез глюкоза. Това означава, че когато ние ограничават приема на въглехидрати, същите енергийни източници трябва да бъдат използвани, но по-голямо количество енергия трябва да бъдат получени от мастни киселини и кетони, получени от мастни киселини, и по-малко енергия от глюкоза.
Източници на глюкоза
За да разберем как действа ниско въглехидратната диета, ние трябва да погледнем как се храним. Това е процес, хранене, храносмилането, глад и хранене отново. Нашите предци са имали, а може и ние също така да сме имали дълги периоди, когато храната е била в недостиг или да сме гладували. Това е модел, към който нашите тела са адаптирани. Така са разработени механизми за справяне с широк спектър от обстоятелства. На първо място, човешкото тяло трябва да съдържа адекватни нива на енергия, за да поддържа основните части на тялото, които разчитат на глюкоза. Мозъкът и централната нервна система може да бъдат конкретен случай, тъй като, въпреки че мозъка представлява само малък процент от теглото на тялото, той използва около двадесет и петдесет на сто от цялата енергията, използвана от организма при покой. За щастие мозък също използва кетонни тела, получени от мазнини. По време на пост (или гладуване), или при недостиг на храна, нивата на кръвната захар се поддържат от разграждането на гликоген в черния дроб и мускулите, както и от производството на глюкоза основно от разграждането на мускулните протеини в процес наречен глюконеогенеза.
Но ние не искаме да използваме мускулната тъкан по този начин: мускулите ни отслабват. Ние искаме да получим глюкоза, от която телата ни се нуждаят от храната. Част от нея ще дойде от въглехидратите, а останалата част от протеините в храната. Нашите тела се нуждаят от постоянна доставка на протеин, за да се поддържа здрава структура. Това изисква минимално количество на протеини: около 1 до 1,5 грама на килограм телесно тегло на ден, което е необходимо за запазване на мускулната маса. Всички протеини над това количество могат да се използват като източник на глюкоза .
Хранителните (диетични) протеини се превръщат в глюкоза с около петдесет и осем процента ефективност, така че около 100 гр. протеини може да ни доставят 58 гр. глюкоза чрез глюконеогенеза. По време на продължително гладуване, глицеролът, освободен от разграждането на триглицериди от телесните мазнини, заема почти двадесет процента от глюконеогенезата. Телесните мазнини се складират като триглицериди, молекули, които съдържат три мастни киселини, комбинирани с глицерол. Мастните киселини се използват директно като гориво, след като се премахне глицерола. Загубите обаче няма, тъй като глицеролът е почти десет процента от триглицеридите, като тегло и две молекули на глицерол се комбинират, за да образуват една молекула глюкоза, така и те стават източник на глюкоза.
Получаване на енергия от мазнини и кетони
Когато повечето хора си мислят за диета с ниско съдържание на въглехидрати, те са склонни да си мислят за диета базирана на протеини. Това не е вярно. Всички традиционни месни диети, независимо дали са за животни или хора, са повече мазнини, отколкото белтъчини със съотношение от около 80% калории от мазнини и 20% калориите от протеини. По същия начин, основното гориво, произведено от една модерна диета с ниско съдържание на въглехидрати трябва да бъде мастни киселини, извлечени от мазнините в храната и телесни мазнини. Ние намираме на практика, че свободни мастни киселини са по-високи в кръвта при ниско въглехидратна диета, в сравнение с обикновената диета.
Но мазнини също произвеждат важно вторична гориво: "кетонни тела". Кетоните за първи път са открити в урината на пациенти с диабет в средата на 19-ти век, и в продължение на почти петдесет години след това, те са били смятани за необичайни и нежелани вторични продукти от непълноценното окисляване на мазнини. В началото на 20-ти век, обаче, те са признати като нормални циркулиращите метаболити, произведени от черния дроб и лесно усвоими от телесните тъкани.
Кетоните са важен заместител на глюкозата. По време на продължителни периоди на глад, мастните киселини се произвеждат от разграждането на съхранените триглицериди в телесните мазнини. При диета с ниско съдържание на въглехидрати, мастните киселини се получават от мазнините в храната, или от мазнините в тялото, ако диетата не доставя достатъчно. Свободните мастни киселини се преобразуват до кетони от черния дроб. Те осигуряват енергия за всички клетки с митохондрии. В рамките на една клетка, кетоните се използват за генериране на ATP. А там, където глюкоза се нуждае от намесата на бактериите, кетоните може да се използват директно. Намаляване на приема на въглехидрати стимулира синтеза на кетони от мазнините в тялото. Това е една причина, поради която намаляване на въглехидрати е важно. Друга причина е, че намаляването на приема на въглехидрати и протеини, също води до по-ниско нивото на инсулин в кръвта. Това на свой ред намалява рисковете, свързани с инсулинова резистентност и метаболитен синдром.
Формирането на кетони и преминаването към използване на повече мастни киселини, също така намалява общата нуждата на организма от глюкоза. Дори по време на необходимост от енергия при физически упражнения, диета с ниско съдържание на въглехидрати има така наречения 'глюкозащитен” (glucoprotective) ефект. Какво означава това, че състоянието на кетоза, произтичащо от ниско въглехидратна диета, е способно да отговори на широк спектър от метаболитни изисквания за поддържане на функциите на тялото и здравето, докато по този начин не се използва и се щади протеина от чистата мускулна тъкан. Кетоните са също предпочитан източник на енергия за високо активните тъкани, като например сърцето и мускулите.
Всичко това означава, че повече глюкоза е на разположение на мозъка и други съществени глюкозо-зависими тъкани.
Против получаване на енергия от протеини
Ние знаем, че хранителните мазнини могат да произвеждат цялата енергия нужна на тялото ни, или директно като мастни киселини или като кетонни тела. Но, тъй като все още има дебат за последиците за здравето от използването на мазнини, защо да не бъде по безопасно и да ядем повече протеини?
Има една проста причина: Въпреки че тялото може да се използва протеини като източник на енергия в случай на нужда, но това не е никак здравословно в дългосрочен план. Всички въглехидрати се състоят от само три елемента: въглерод, водород и кислород. Всички мазнини са също изработени от същите три елемента. Протеините обаче, съдържат и азот и други елементи. Когато протеините се използват, за да осигури енергия, те трябва да се отърват по някакъв начин от тези елементи. Това не е само прахосничество, но може да създаде напрежение на тялото, особено на черния дроб и бъбреците.
Прекомерният прием на азот води в един кратък период от време до хиперамониемия, което е натрупване на амоняк в кръвта. Той е токсичен за мозъка. Много човешки култури оцеляват на една чисто животинска диета, но само ако тя е с високо съдържание на мазнини. А диета на постно месо, от друга страна не може да се понася. Това води до гадене само до три дни, симптоми на глад и кетоза след една седмица до десет дни, тежко омаломощяване в продължение на дванадесет дни и евентуално смърт само за няколко седмици. Диета с високо съдържание на мазнини, обаче е напълно здравословна за цял живот.
Може би едно от най-добре документирани изследвания е на арктическия изследовател, Vilhjalmur Stefansson и негов колега. При проведено изследване те са се хранили с месо за повече от една година, за да се види дали тази диета може да бъде здравословна. Всичко било наред, докато те не са били помолени да ядат само постно месо. Д-р McClelland, водещият учен, пише:
”По наша молба Stefansson започва да яде само постно месо, въпреки че той ни напомни, че на север, много постно месо, произвежда понякога храносмилателни смущения. На третият ден се развиха гадене и диария. Когато в диетата бе добавено мазно месо, пълното възстановяване последва след два дни."
Това беше едно клинично изпитване, но Стефансон вече е живял почти двадесет години на месна диета с канадски ескимоски. Той и екипът му не са понесли каквито и да е било неблагоприятни ефекти.
Диета с ниско съдържание на въглехидрати, богата на мазнини и загуба на тегло (отслабване)
Има само един начин, ако искате да отслабнете, трябва да се отървете от мазнините в тялото си. Но за да направите това, трябва да замените в тялото си използването на глюкозата като гориво с използване на мазнините, включително собствените си телесни мазнини. Това е още една причина да не се използват протеини като заместител на въглехидратите, понеже протеините се превръщат в глюкоза.
Ако си помислите, природата съхранява излишната енергия в тялото ни под формата на мазнини, а не като източник на протеини. Това има много повече смисъл, следователно да използваме това, за което сме създадени да ползваме. И това са мазнините.
Какво количество въглехидрати, мазнини и протеини са ни необходими?
Клиничният опит и изследвания на диети с ниско съдържание на въглехидрати през последния век показват, че всеки има праг на нивото на хранителния прием на въглехидрати, където се осъществява преминаване от глюкозо-изгаряне, на изгаряне на мазнини и кетони.Това варира между около 65 гр. и 180 гр. въглехидрати на ден. Ако вашият прием на въглехидрати е под този праг, тогава мазнините в тялото ви ще бъдат разградени, за да се генерират кетони, които се предоставят мозъка и други клетки, които обикновено използват глюкоза .
В началото при лечение на затлъстяване, нивата на съдържание на въглехидрати трябва да са много намалени, за да предоставят само около десет процента от калориите. Това означава около 56 гр. въглехидрати дневен прием при общ прием на 2000 калории на ден.
За диабетици, нивото може да е необходимо да бъде по-ниско, за да се противодейства на инсулиновата резистентност. Типични нива на прием на въглехидрати за диабет тип-2 са около 50 гр. на ден. Нивото трябва да бъде по-ниско, около 30 гр. дневно при диабет тип-1.
Полският лекар Ян Квашневски, който използва диета с ниско съдържание на въглехидрати за лечение на пациенти с широк спектър от заболявания повече от тридесет години, препоръчва съотношение: една част въглехидрати, две части протеини и между три и четири части мазнини като количество. Не виждам причина да не се съглася с това. Какво означава на практика, че при диета с 2000 калории на ден, ние трябва да получим:
• 10 до 15% от калориите от въглехидрати
• 20 до 30% от калории от протеини и
• 60 до 70% от калории от мазнини.
Или казано по друг начин, тъй като е трудно да се работи с проценти по този начин, 50 до 75 гр. въглехидрати и останалата част месо, риба, яйца, сирене, и техните естествени мазнини.
Потенциал за лечение на други болести
Традиционната инуит (ескимос) диета е не въглехидратна диета. Забележително е, че диета на инуитите, описана от д-р Vilhjalmur Stefansson и д-р Hugh Sinclair през 1950 е много сходна по отношение на процентите на прием на мазнини / протеини / въглехидрати до експерименталната с ниско съдържание на въглехидрати диета, използвана през последните проучвания на затлъстяването. Диетата на инуитите се състои от месо от тюлени, китове, сьомга, и много ограничено количество плодове и частично усвояване съдържанието на стомасите на животните. При тази диета, нивата на холестерол в кръвта са били много високи, както и свободните мастни киселини, но? и това в много по-важно? триглицериди са били ниски. Интересно е да се отбележи, че инуитите са от голям интерес за изследователите, защото те нямат на практика нито една от болестите, от които страдат много хора сега, включително затлъстяване, коронарна болест на сърцето и захарен диабет.
http://www.second-opinions.co.uk/fat-not-protein.html
Optimal Diet is a dietary model of human nutrition devised and implemented by Dr. Jan Kwasniewski. (Оптимална диета от Ян Квашневски)
http://homodiet.netfirms.com/
Ниско въглехидратните диети, често се различават по специфичния размер на позволения прием на въглехидрати, независимо дали някои видове храни са за предпочитане или случайни. Най-общо те всички са съгласни, че преработената захар трябва да бъдат премахната или най-малко силно намалена, и обикновено не се насърчава приема на силно преработени зърна (бял хляб и т.н.). Ниско въглехидратните диети се различават значително по своите препоръки по отношение на количеството на мазнините, позволени в диетата. Диетата Аткинс не ограничава мазнини. Други препоръчват умерен прием на мазнини.
Въпреки че ниско въглехидратните диети най-често се обсъждат като подход за отслабването, някои експерти са предложили помощта на ниско въглехидратни диети за намаляване или предотвратяване на болести, включително диабет, метаболитни заболявания и епилепсия. Някои ниско въглехидратни привърженици и други твърдят, че повишаването на консумацията на въглехидрати, особено рафинирани въглехидрати, причиняват епидемичните нива на много болести в съвременното общество, включително и метаболитни заболявания и диабет тип 2.
Налице е също така категорията диети, известни като диети с нисък гликемичен индекс (GI диети) или диети с нисък гликемичен товар (GL диети), по-специално GI Диета от Brand-Miller и др. В действителност, ниско въглехидратните диети също може да бъдат GL диети (и обратното), в зависимост от въглехидратите в определена диета. На практика, нисък GI / нисък GL диета се различават от ниските на въглехидрати диети. Първо, при ниско въглехидратните диети се смята, че всички хранителни въглехидрати имат един и същ ефект върху метаболизма, и като цяло се предполага, че техният ефект е предвидим. Нисък GI / Нисък GL диети се основават на измерените промени в нивата на кръвната захар при различни въглехидрати. Различията се дължат на недостатъчно разбрани храносмилателни особености при различните храни. Въпреки това, храните влияят на храносмилането по сложни начини (напр. протеините, както и мазнините забавят усвояването на глюкоза от въглехидратите, консумирани в същото време.
Кетоза или синтез на инсулин: какво е нормално?
В сърцето на дебата за най-ниско въглехидратната диета са фундаментални въпроси за това, какъв е нормалния хранителен режим и как човешкото тяло трябва да работи. Тези въпроси могат да бъдат очертани, както следва:
Хранителния режим на повечето хора в модерните западни държави, особено Съединените щати, съдържат големи количества нишесте и често значителни количества захари, включително фруктоза. Повечето западняци рядко изчерпват съхранените доставки на гликоген и следователно рядко отиват в кетоза. Това е считано от медицинската наука през миналия век, като ненормално за хората. Кетозата се е смятала като вредна и потенциално опасна за живота, ненужно натоварваща черния дроб и причиняваща разрушаване на мускулните тъкани. Кетоза понякога се бърка с кетоацидоза, опасно и екстремно кетозно състояние, свързано с диабет.
В действителност периодичното състояние на кетоза е нормално и кетозата осигурява много ползи, включително невропротекция срещу различни видове клетъчни наранявания.
Хората, които избягват диети с ниско съдържание на въглехидрати цитират хипогликемия и кетоацидоза като рисков фактор, но това са само проблеми за хора като диабетици, които са с нарушено регулирането на глюконеогенезата и кетонния метаболизъм.
Режим на хранене с много ниско съдържание на скорбяла и захари индуцира няколко адаптивни отговори. Ниската кръвна захар причинява на панкреаса да произвежда глюкагон, който стимулира черния дроб да конвертира съхранения гликоген в глюкоза и да освободи глюкозата в кръвта. Когато гликогенът в черния дроб е изчерпан, тялото започва да използва мастни киселини, вместо на глюкоза. Мозъкът не може да използва мастни киселини за енергия, и вместо това използват кетони, произведени от мастните киселини от черния дроб. С помощта на мастните киселини и кетоните, като източници на енергия, допълнени чрез превръщането на протеините в глюкоза (глюконеогенеза), тялото може да поддържа нормални нива на кръвната захар без диетични въглехидрати.
Повечето привърженици на ниско въглехидратните диети, като Аткинс Диета, твърдят, че човешкото тяло е пригодено да функционира предимно в кетоза. Те твърдят, че високите нива на инсулин може да предизвика много здравословни проблеми, най-значителните са съхранение на мазнините и наддаване на тегло. Те твърдят, че предполагаемите опасности от кетоза са недоказани (някои от аргументите, срещу на кетоза са резултат от объркване между кетоза и кетоацидоза, която е предимно диабетно условие, несвързано с диета или с нисък прием на въглехидрати). Те също така твърдят, че мазнините в диета само допринасят за сърдечно-съдови заболявания в присъствието на високи нива на инсулин и че ако диетата вместо това се коригира, за да предизвика кетоза, мазнините и холестерола в храната не са повод за сериозна загриженост (въпреки че повечето не застъпват неограничен прием на мазнини и препоръчват избягване на транс мазнини).
При висока въглехидратната диета, глюкозата се използва от клетките в тялото за енергия, необходима за техните основни функции, както и около 2/3 от клетките на тялото се нуждаят от инсулин, за да се използва глюкоза. Прекомерни количества на глюкоза в кръвта се смята, че е основната причина за усложнения на диабета, когато глюкозата реагира с телесни протеини (резултатът е glycosolated протеини) и променя тяхното поведението. Може би поради тази причина се поддържа количеството глюкозата в кръвта да е достатъчно ниска. Освен в случаите на хранене с много ниско съдържание на скорбяла и захари, глюкозата в кръвта ще се повиши за период от един или два часа след хранене. Когато това се случи, бета-клетки в панкреаса освобождават инсулин, за да се усвои глюкозата в клетките. В черния дроб и мускулните клетки, излишната глюкоза се съхранява под формата на гликоген. Диетите с високо съдържание на скорбяла / захар, следователно довеждат до освобождаване на повече инсулин и така повече клетъчна абсорбция. При диабетици, нивата на глюкозата варира във времето по време на хранене и се различават малко повече в резултат от ястия с високо съдържание на въглехидрати. При недиабетици, нивата на кръвната захар се възстановя до нормални нива в рамките на един час или два, независимо от съдържанието на хранене.
Макар че има незаменими мастни киселини (EFA) и незаменими аминокиселини (ЕАА) и докато диета, лишена от ЕFА или ЕАА ще доведе до евентуалната смърт, диета напълно без въглехидрати може да се поддържа за неопределено време, тъй като мастните киселини съдържат глицерол. Има незаменими мастни киселини и аминокиселини за структурни градивни елементи, а не за енергия. ЕFА и ЕАА ще бъдат превърнати в междинни продукти за въглехидратния метаболизъм, ако се изчерпат основните запаси. Въпреки това, много ниска въглехидратна диета (по-малко от 20 гр. на ден) може да повлияе отрицателно на някои биомаркери и да има вредни последици при някои физически лица (например тези с проблеми с бъбреците). Обратното също е вярно - например, клиничният опит предполага много ниска въглехидратната диета при пациенти с метаболитен синдром.
Липидите в кръвта
При контролирани проучвания, които сравняват ниско въглехидратни диети и ниски на мазнини диети установяват, че измервания на HDL холестерол, нивата на триглицеридите и систоличното кръвно налягане са били значително по-добре в групи, които са следвали ниско въглехидратни диети. Авторите на този преглед също така отбелязват по-висок процент на изтощение в групи с ниско съдържание на мазнини диети.
http://en.wikipedia.org/wiki/Low-carbohydrate_diet
Революционната Диета на д-р Аткинс е атакувана 30 години и лекарят от Манхатън е обвинен за шарлатанство и измама, само за да се открие, че той е бил прав. Препоръките за хранене - ядете по-малко мазнини и повече въглехидрати - са причина за вилнееща епидемия от затлъстяване в Америка.
Когато Аткинс публикува за първи път "Революционната Диета” през 1972 г., американците просто се примиряваха с тезата, че мазнините - особено наситените мазнини, месото и млечните продукти - са основното хранително зло в американската диета...
Статия: Какво, ако всичко това е било Голяма Мазна Лъжа? (За мазнините) – от Gary Taubes
Известният диетолог д-р Аткинс е разбрал, че диета с високо съдържание на мазнини и белтъчини може да помогне за отслабване, но не е отчел ролята на водата за поддържане на метаболитния баланс на организма. Комбиниране на диетата на Аткинс с режима на пиене на вода ще доведе до много добри резултати при отслабване и диабет.
Извадки от книгата на д-р Ф. Батманжелидж: Водата - натурално лекарство.
~ Всичко живо, що се движи ще ви бъде за храна; давам ви всичко също, както дадох зелената трева. Месо обаче с живота му, то ест, с кръвта му, да не ядете. ~ (Библия, Битие 9:3-4)
~ Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса. ~ (Библия, Филипяни 4:6)
Благословение и изцеление ви желая!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Последна промяна: 17 Март, 2013
Обяснено на достъпен език и разбираемо
ОтговорИзтриване