Страници

сряда, 11 април 2012 г.

Периодичен или епизодичен пост (гладуване) - ключова стратегия за изцеление и дълголетие!

Периодичен или епизодичен пост (гладуване) - ключова стратегия за изцеление и дълголетие!


Нашите древни предци са израснали в един свят на стрес и недостиг. Много често не е имало на разположение храна, което е налагало епизодично гладуване. Тази форма на живот е оставила генетичен отпечатък с ключова информация, отнасяща се за нашето здраве и благосъстояние. Епизодичното гладуване намалява оксидативния стрес, подобрява клетъчните ремонтни процеси и изглежда е ключова стратегия против стареене и за дълголетие.

Хиляди години с недостиг на храна принуждава организма да развие защитен механизъм, да се адаптира към редуващи се фази на изобилието и недостиг на храна.
По време на недостига на храна, нашите клетъчните мембрани стават по-чувствителни към инсулин. Това е особено важно, когато храната е оскъдна, тъй като гарантира, че всяка частица от храната ефективно ще се използва или съхрани. По време на изобилие на храна, тялото намалява чувствителността на клетките към инсулин в усилията да се избегне стреса от тежък калориен прием. Това води до повишени нива на инсулин, увеличаване съхранението на мазнини, увеличаване на оксидативния стрес и възпалителните състояния в организма. Инсулинът също така повишава клетъчно делене, което е рисков фактор за образуване на рак. 

Днес ние имаме едно огромно изобилие от хранителни източници. Ние фактически можем да ядем по всяко време, според нашето желание. В действителност, много здравни специалисти препоръчват да се приемат 5-6 малки хранения през деня. Този режим, обаче, изпраща в тялото сигнал на излишък, който потиска ключовите хормони за регенерирането на тъканите, които имат мощен ефект на анти стареене.

Включване на генетичните механизми за възстановяване
Периодичният глад (или епизодичния) действа, като включва някои генетични механизми за възстановяване (ремонт), които ускоряват клетъчното подмладяване. Тази промяна се появява, за да позволи на определени клетки да имат по-дълъг живот по време на глад. Изразходва се по малко енергия за да се поправи една клетка, отколкото да се делят и създават нови клетки. Това има положителен ефект при спиране на образуването и разпространението на раковите клетки.

Тези генетични механизми на ремонт са включени чрез отделянето на
хормон на растежа (HGH, Human Growth Hormone). Известно е, че човешкият хормон на растежа създава физиологични промени в метаболизма, за подпомагане изгарянето на мазнините и щадящи протеините. Протеините и аминокиселините се използват за ремонт на тъканния колаген, който подобрява функционалността и силата на мускулите, сухожилията, ставните връзки и кости. Човешкият хормон на растежа (ЧХР) също подобрява функцията на кожата, намалява бръчките и лекува порязвания и изгаряния по-бързо.
Човешкият хормон на растежа (ЧХР) и инсулинът са с противоположни функции. ЧХР е фокусиран върху възстановяването на тъканите, ефективно използване на горивото и върху противовъзпалителната имунна активност. Инсулинът е предназначен за съхраняване на енергията, клетъчното делене и про-възпалителната имунна активност. Инсулинът е доминиращ играч в тази игра. Когато условията изискват отделянето на инсулин (прием на въглехидрати), ЧХР (HGH) се потиска.

Постът (гладуването) е мощен лечебен модел 
Периодичното постене (гладуване) е едно от най-мощните начини за намаляване на възпалението, повишаване на имунитета и подобряване на тъканното изцеление. Това е една от причините, поради която на много хора им се повдига (не им се приема храна), когато имат инфекции. Този естествен механизъм е начин на организма да повлияе бързо, така че да може да създаде подходяща среда за увеличаване на естествения имунитет. 
Изследователи от Медицинския център на Intermountain Heart Institute установяват, че мъже, които гладуват 24 часа, имат 2000% увеличение на циркулиращия ЧХР (HGH). Жените, които са били изследвани имат 1300% увеличение на ЧХР (HGH). Изследователите установили, че
на гладуващите пациенти значително са намалели триглицеридите, имат подобрение на HDL холестерол и стабилизиране на кръвната захар. 

Най-добрият начин да се започне гладуването е да дадем на тялото си 12 часа почивка между вечеря и закуска всеки ден. Това позволява 4 часа да завърши храносмилането и 8 часа за черния дроб, да завърши своя цикъл на детоксикация. Опитайте се един ден в седмицата да увеличите гладуването до 16-18 часа. В крайна сметка, можете да изберете да си направите пълно 24 часово гладуване всяка седмица.

Dr. David Jockers owns and operates Exodus Health Center in Kennesaw, Ga.
http://www.oneradionetwork.com/newsflash/intermittent-fasting-is-a-key-strategy-for-anti-aging-and-longevity-article/


Резултатите са изненадващи и впечатляващи. 
Многобройните изследвания върху животни и хора, направени през последните 15 години показват, че периодичното гладуване има не само успех при намаляване на теглото (загуба на мазнини), но и също в цялостното здраве и дълголетие. Неотдавнашна статия в Американското списание по Клинично Хранене
изброява всички тези предимства, които включват понижаване на кръвното налягане, намаляване на окислително увреждане на липиди, протеини и ДНК, подобрение на инсулиновата чувствителност и усвояване на глюкозата, както и намаляване на мастната тъкан. 

Може ли да се спори с резултати като тези? И всичко това има смисъл, защото нашите предшественици почти сигурно са преминава през редовни цикли, където храната е била в изобилие или много оскъдна. Тялото е установило защитни механизми, за да се адаптира към тези условия от чувствителните инсулинови рецептори, когато е било критично, всяка частица от храната ефективно да се използва или съхранява (при глад), като по този начин се намалява чувствителността, когато има излишък, така че тялото не става прекалено обременено от силно завишения прием на калории.

Освен чувствителността към инсулин, се оказва, че ограничение на калориите или периодично (или епизодично) гладуване може да "включи" определени гени, които възстановяват (ремонтират) специфични тъкани, които иначе не биха възстановени по време на излишък. Човек може да предположи, че тази адаптация служи да се даде възможност на определени клетки, да живеят по-дълго (като ремонтираните клетки) по време на глад, тъй като е нужна по малко енергия да се ремонтира една клетка, отколкото да се делят и да създаде нова. Това може да помогне да се обяснят някои случаи на дълголетие, наблюдавани при проучвания с животни с помощта на ограничаване на калориите и / или периодично гладуване.
Периодичното гладуване е също доказано, че намалява спонтанни ракови заболявания при изследвания с животни, което може да се дължи на спад в окислително увреждане или увеличаване на имунния отговор.

И така, какви са практическите приложения на това изследване? 
Зависи. Затова вероятно няма точен отговор. Може да имитирате опита на нашите предци, без да планирате каквото и да е, просто изненадайте тялото си от време на време с 24 часово гладуване. 
Мой приятел гладува всеки вторник, като по часовник, така че той има леко хранене в понеделник вечер и не яде отново до закуска в сряда. Той пие само вода и малко сок по време на гладуването. Някои програми препоръчват двуседмично прочистване, като ядене редовно през ден, а през другите дни се яде 40% от нормалната храна за деня в продължение на две седмици, два пъти годишно. 

Едно нещо, което е най-интересно при изследването на периодичното проучване е, леко преяждане при дните, когато не се гладува, за да компенсирате липсата на калории дава сходни резултати, така че
не е толкова голямо значение общото количество на калории, колкото епизодичното лишаване. 
Здравословно ли е епизодичното гладуване? (Is Intermittent Fasting Healthy?)
http://www.marksdailyapple.com/fasting/#axzz1psmaiveA

Ползата от ограничение на калориите (ОК) но без недохранване
Сега съществуват много доказателствата за физиологични предимства и удължаващи живота свойства при ограничаване на калориите (ОК) на приеманата храна.
Ограничаването на дневния прием на енергия от 15-40% е доказана при животни и хора за подобряване на глюкозния толеранс и действие на инсулина, което показва повишаване на чувствителността към инсулин; за намаляване на кръвното налягане и сърдечната честота, което е съвместимо с ползи за здравето на сърдечносъдовата система, както и за намаляване на окислително увреждане на липиди, протеини, и ДНК, което означава, има защитен ефект срещу оксидативния стрес. Много други ефекти на ОК са документирани, включително увеличаване на средната и максималната продължителност на живота, намаляване на честотата на спонтанни или предизвикани ракови заболявания, устойчивост на невроните на дегенерация, намаляване на бъбречните заболявания, и удължаване на репродуктивната функция. 
Проучването, проведено от Хайлброн и др., установява, че след 3 седмично гладуване инсулиновата реакция при тест за хранене е намалена, което означава подобрена чувствителност към инсулин. 

Въпреки че точните механизми, отговорни за тези ефекти все още не са ясни няколко общи хипотези са предложени, като най-известните са
хипотеза на противопоставяне на стреса, хипотеза на оксидативния стрес, и хипотеза на индукция на недостига.
Първата хипотеза предполага, че след продължителни ограничения в хранителния прием, повишена устойчивост на различни видове стресови фактори, което позволява на клетките на много тъкани да се противопоставят на нараняване, предизвикано от генотоксични, метаболитни или оксидативни повреди. 
Втората хипотеза предполага по-конкретно, че по-малко свободни радикали се произвеждат в митохондриите на клетките, поради ограничения в хранителния прием, който като цяло ограничава използването на енергия, което води до по-малко клетъчно окислително увреждане. 
Третата хипотеза предлолага, че ОК (ограничението на калории) предизвиква вътрешно клетъчни процеси, както и в целия организъм за адаптиране към недостига, които води до забавяне на обменните процеси като клетъчна пролиферация, които допринасят за стареене, като тази хипотеза е подсилена от изследванията и констатациите при маята (yeast).
http://www.ajcn.org/content/86/1/7.full

Коментари от статията: Здравословно ли е епизодичното гладуване? (Is Intermittent Fasting Healthy?)
1 Коментар: 
Правилно, децата и юношите трябва да се хранят най-малко 3 пъти на ден. Младите хора до 30-годишна възраст, вероятно само два пъти. От 30 или 35 годишна възраст на възраст до около 50 едно хранене на ден е идеално и след 50 годишна възраст само едно хранене на всеки два дни. Аз в момента ям само веднъж на всеки два дни. Едно хранене трябва да включва всички хранителни групи и, (освен ако не се опитвате да отслабнете), което е с достатъчно калории за поддържане на стабилно тегло. Абсолютно лоша диета е да ядете често или да преяждате. Това натоварва бета клетките на панкреаса (произвеждащи инсулин) и непрекъснатото хранене е основната причина за диабет, затлъстяване и падение в нашето общество. 

Човешкото тяло не само толерира епизоди на гладуване, но това е нормално метаболитно състояние. По време на пост (гладуване) инсулинът намалява и панкреасът освобождава глюкагон. Глюкагонът повишава нивото на кръвната захар и казва на сърцето да спре изгарянето на захар и да започне изгарянето на мазнини, а сърцето е орган, който задължително трябва да изгаря мазнини, но това става само когато е включен глюкагона (т.е. само по време на гладуване). Сърцето е единствения орган, който задължително трябва да изгаря мазнините в тялото. Господстващо положение на глюкагон метаболизма спрямо инсулина (по отношение на времето) забавя процеса на стареене, повишава добрите липопротеини и забавя скоростта на развитие на сърдечносъдови заболявания. Намалява се риска от инсулт и сърдечни атаки (пушенето е много по-голям рисков фактор обаче, така че спрете да пушите, преди дори да помислите за гладуване). Също така се намалява и кръвното налягане. Отнема време да се привикне, да, но, повярвайте ми, всъщност е лесно, след като свикнете да ядете всеки втори ден. Надявам се, че това ще ви помогне. 

2 Коментар
След като прочетох за това миналата есен, започнах с периодично гладуване (ПГ) и продължих да го направя с много добри резултати. Аз по принцип се храня в прозореца между 18:00 до 22:00 вечер и гладувам през останалото време. ПГ е добър инструмент за управление на теглото. След като първоначално загубих тегло, сега съм с доста стабилно тегло за последните 5 месеца. Това разбира се е, без да правя някакви усилия за отслабване, но това, че е хубаво да не се притеснявате за това колко ядете или дори това, което ядете. Това е оптималната диета за мен. При ПГ е много трудно да си възвърне теглото и също потенциално има някои големи ползи за здравето, освен отслабването.

3 Коментар
Аз започнах този начин на хранене преди два месеца и забелязах невероятни резултати. Предимно, аз гладувам 19 часа и се храня в 5-часов прозорец. Отслабнах и имам по-голяма (много повече) енергия, спя по-добре и реагирам по бързо. Като цяло, аз ям каквото си искам в моя прозорец на хранене, но тъй като загубата на тегло се забави в момента обмислям някои промени и намаляване на въглехидрати. Няколко неща, които забелязах, вкусовете на всички храни, изглеждат по-интензивни (силни).

4 Коментар 
Методът, който използвам е, обикновено да се яде само в вечер - като Warrior (войн) диета ( http://www.fast-5.com/). Относително лесно е да се яде нищо през деня, а само вечер. Loren Cordain има една статия по този въпрос в своя бюлетин Палео преди известно време: http://www.thepaleodiet.com/newsletter/newsletters/PaleoNewsletterVol1Issue3.pdf.

По лесно е да се гладува през деня и да се яде вечер, но по правилноto хранене е да се яде сутрин и на обяд, а вечерята да се пропусне и да се даде възможност да се възстанови организма през нощта.

~ А Исус като се обърна и я видя, рече: Дерзай, дъщерьо; твоята вяра те изцели. И от същия час жената оздравя. ~ (Матей 9:22)
~ Затова ви казвам: Всичко каквото поискате в молитва вярвайте, че сте го получили, и ще ви се сбъдне. ~ (Марк 11:24)

Благословение и изцеление ви желая!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/

3 коментара:

  1. Здравей :)
    Следя блога ти и много ми харесва!
    Моят личен опит с периодичното гладуване във всичките споменати тук формати.
    В началото на пролетта, с появата на първата зеленина у мен естествено се появява желание да не ям през деня, което продължава около месец и също толкова естествено изчезва.
    Самият процес на гладуване, обаче не е много приятен. Без особен проблем издържам до 13-14 часа на обяд, след което се поява неприятно главоболие и натрапчиво желание да хапна. Трудно се концентрирам върху задачите си за деня, а за умствена работа - моята е такава - не може и дума да става.
    Аз съм жена и доколкото почетох тук и там, въпросните негативи са по - често срещани при нас, отколкото при мъжете. Предполагам причината е в хормоните, както винаги.
    Резултатът след няколкогодишни пролетно-есенни експерименти с гладуването при мен е трайно покачване на теглото - мускул + мазнини.
    Мускулите са добре дошли :) и чакани - все пак тренирам. Мазнините ми тежат, но борбата с тях и кортизола е трудна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Главоболието според мен се появява защото не се пие достатъчно вода по време на гладуването. Но може и да има и друга причина, защото мозъка работи предимно с глюкоза и липсата на въглехидрати може да е причина. В режим кетоза при гладуване мозъка се захранва с кетонни тела от разграждането на мазнините в тялото.
      Пробвайте да вземете малко кокосово масло или MCT oil (екстракт от кокосово и палмово масло).
      Мазнини се натрупват от прием на много въглехидрати. Може да прочетете статиите за ползата от мазнините. Ако приемаме малко мазнини консумираме повече въглехидрати и от там идва проблема.
      Регулирайте съотношението на приема на въглехидрати, мазнини и протеини.
      Благословение!

      Изтриване
  2. http://www.paleoforwomen.com/shattering-the-myth-of-fasting-for-women-a-review-of-female-specific-responses-to-fasting-in-the-literature/

    С леко закъснение открих една добра статия за разликата между жените и мъжете с нормално тегло при диети с драстично и не толкова огрничаване на калориите и при периодично гладуване.
    Накратко вследствие на калорийния дефицит и/или фастинга инсулиновата чувствителност при жените намалява, а се увеличава глюкозната нетолерантност. При мъжете мишки подобни ефекти не се наблюдават. Всичко това е съпроводено със значителни промени в хормоналната картина, увеличаване на адреналните жлези(?!), намаляван на размера на яйчниците). При обектите хора (мъже и жени) изследвани в дългосрочен план се наблюдава и увеличаване на общия холестерол, при малко намаляване на теглото - около 5 кг за няколко месеца.
    Периодичното гладуване иам и положителни аспекти при наблюдаваните женски мишки - увеличаване на когнитивните способности, повишаване на активността на мозъка, изострено внимание, подобряване на паметта, изблици на енергия в светлата част на деня при някои.
    При други сънливост и апатия - аз явно съм от тези мишки.

    ОтговорИзтриване