Страници

четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Ябълков домашен пробиотик или плодов квас – натурална химиотерапия

Ябълков домашен пробиотик или плодов квас – натурална химиотерапия


Естествено срещащите пробиотици или млечно-киселите бактерии и ензими значително подобрят храносмилането и укрепват имунната система. Заедно с естествено срещащите витамини, минерали и антиоксиданти, ябълковия пробиотик има плодов аромат с лек намек за оцет, мед и газирани мехурчета, които дразнят езика и утоляват жаждата. За деца до възрастни, това е перфектната здравословна алтернатива на безалкохолни напитки с високо съдържание на захар.
Съдържанието на лактобацили или млечно-киселите бактерии в ферментиралите плодове и зеленчуци повишава тяхната смилаемост и повишава нивата на витамини. Тези полезни организми произвеждат многобройни полезни ензими, както и антибиотични и анти канцерогенните вещества. Техният основен страничен продукт млечна киселина, не само запазва зеленчуците и плодове, но и спомага за растежа на благоприятна флора в стомашно чревния тракт на човека.

Постигането на млечно-киселата ферментация е от интерес за много хора, които са запознати с лакто-ферментиралите зеленчуци като зеле, моркови и други и всички техни ползи за здравето.
Просто, трябва да имате някои неща в предвид:
1. Плодовите ферменти по-бързо и много лесно могат да се превърнат в алкохол, така че те не са подходящи за дългосрочно съхранение. Съхранението на плодовите ферментирали напитки може да продължи не повече от няколко седмици в хладилник.
2. Плодовите ферменти се нуждаят от малко помощ в посока на млечно-киселата ферментация, а не на алкохолната ферментация. Поради тази причина трябва да добавите малко сол.
3. Комбинирането на плодове със зеленчуци е полезно за понижаване на общото съдържание на захар и забавяне на процеса на ферментация.
Помощните съставки като сол могат да инхибират растежа на нежелани микроорганизми, като благоприятстват растежа на желаните щамове на бактерии. Процесът на естествено култивиране може да бъде допълнително насърчен и ускорен чрез добавяне на полезните бактерии, като използване на суроватка, закваска, зелева чорба, кефирни зърна и т.н. Използването на спомагащи съставки, особено сол е желателно, за да се подобрят резултатите и да се избегне растежа на нежелани бактерии.
Зеленчуците ферментират по-добре под закрилата на солта, разтворена във вода или саламура. Солта изсмуква водата и стимулира млечно-киселите (Lactobacillus) щамове, които са толерантни на солта. Чрез потискане на растежа на другите бактерии и плесени, солта осигурява по-бавен ферментационен процес.
4. Млечно-киселата ферментация може да бъде подпомогната с мед. Меда е антимикробен по природа, но смесен с вода, неговите антимикробни свойства са намалени до минимум и той се превръща в храна на дрождите и полезните бактерии.


Как да си направим ябълков домашен пробиотик или плодов квас?


Рецепта 1
Нужен ви е 4-литров буркан или съд, 4 големи ябълки, 1 круша (опция), малко прясно зеле.
1.Измивате и настъргвате ябълките и зелето с метално стъргало. Слагате ги в съда.


2.Прибавяте 6 супени лъжици мед. Меда предварително може да го разтворите в чаша гореща вода и като изстине да го добавите в съда.
Друг вариант: 1 супена лъжица морска сол (15 гр) и 3 супени лъжици мед.
Може да добавите 1 чаена лъжичка пчелен прашец (опция).
3.За да ускорите ферментацията добавяте ½ чаша зелева чорба. Може да експериментирате със суроватка или кисело мляко, кефир или кефирени зърна.
4.Допълвате съда с изворна или минерална вода или охладена преварена вода, като оставяте 4-5 см свободно пространство отгоре.
5.Покривате с капачка, без да я затягате или кърпа и оставяте за 3-4 дни на стайна температура плодовата смес да ферментира.


6.Разбърквате сместа от време на време с лъжица или дървена пръчица.
След 3-4 дни плодово-зеленчуковата смес започва да ферментира, образуват се въздушни мехурчета и сместа набъбва и се издига нагоре (затова се налага да оставите свободно пространство отгоре).


7.Прецеждате плодовата-зеленчуковата смес с цедило и марля и съхранявате в стъклени буркани или бутилки в хладилник.
Плодовият квас е леко ферментирал и след престоя приятно се газира.

Рецепта 2


Нужен ви е 4-литров буркан или съд, 2 големи ябълки, 1 круша (опция), 3-4 глави червено цвекло, четвърт прясно зеле.
1.Измивате и настъргвате ябълките, цвеклото, (2 моркова - опция) и зелето с метално стъргало. Слагате ги в съда.
2.Прибавяте 1 супена лъжица морска сол (15 гр.) и 3 супени лъжици мед. Меда предварително може да го разтворите в чаша гореща вода и като изстине да го добавите в съда.
Може да добавите 1 чаена лъжичка пчелен прашец (опция).
3.За да ускорите ферментацията добавяте ½ чаша зелева чорба. Може да експериментирате със суроватка или кисело мляко, кефир или кефирени зърна.
4.Допълвате съда с изворна или минерална вода или охладена преварена вода, като оставяте 4-5 см свободно пространство отгоре.
5.Покривате с капачка, без да я затягате или кърпа и оставяте за 3-4 дни на стайна температура плодовата смес да ферментира.


6.Разбърквате сместа от време на време с лъжица или дървена пръчица.
След 3-4 дни плодово-зеленчуковата смес започва да ферментира, образуват се въздушни мехурчета и сместа набъбва и се издига нагоре (затова се налага да оставите свободно пространство отгоре).


7.Прецеждате плодовата-зеленчуковата смес с цедило и марля и съхранявате в стъклени буркани или бутилки в хладилник. След престой плодовия квас се газира приятно.


Плодовият квас е леко ферментирал и газиран. Може да добавите ако искате да придобие леко кисел вкус 1/3 чаша натурален ябълков оцет, който още повече усилва здравословните ползи за организма.

Нивото на алкохол в домашния квас е много ниско, около 0.05% -0.5%, което означава, че децата могат да го пият, като здравословна алтернатива на плодовите сокове и газирани напитки, които са с висока захарност!

Рецепта 3
Ябълков оцетен квас
Тази рецепта е подобна на рецепта 1, с изключение на това:
Като добавите 1/3 чаша натурален ябълков оцет оставете плодовия квас още един ден преди да го съхраните в хладилник, за да се усили оцетното съдържание.

Проф. Караджов е бил опериран от рак на дебелото черво и се отказва да се подлага на химиотерапия.
Рецептата на проф. Янаки Караджов за натурална химиотерапия:

Ето какво точно правя: Вземам един пластмасов бидон от 100 литра. Пълня го наполовина със зеле и наполовина с чешмяна вода. Вместо по 30 грама сол на литър вода, с която ще залее зелето в бидона, слагам по 8 грама. Слага се и около 1 кг мед, което е 10 гр на литър вода. Вътре слагам още 3-4 ябълки, червено цвекло, лимони и дюли. Когато зелето втаса добре и сокът е готов, добавям 370 гр. пчелен прополис и 0.5 кг. настърган хрян. Получава се силен имунопрепарат. Предпазва от грип, от настинки, изкуствени вируси дори. Може да се използва и за сваляне на килограми, тъй като успешно пречиства организма от токсините. Страхотен е за  хора, застрашени от рак, но и за такива – от респираторни болести. Зелевият сок го пия по няколко пъти дневно, по една винена чаша. – обяснява проф. Янаки Караджов.
http://lekuva.net/77431/prof-karadzhov-izlekuva-rak-s-pomoshtta-na-zelev-sok.html

http://chapters.westonaprice.org/burnsvillenc/2012/12/02/fermented-fruit-kvass/
http://www.thekitchn.com/how-to-make-your-own-sparkling-cider-at-home-cooking-lessons-from-the-kitchn-179451#recipe
http://findyourbalancehealth.com/2013/12/wildfermentedfruitykvass/
http://theelliotthomestead.com/2012/01/lacto-fermented-fruit-kvass/
http://www.food.com/recipe/spiced-cherry-apple-kvass-521173


И като взе петте хляба и двете риби, Исус погледна на небето и благослови; и разчупи хлябовете, и даваше на учениците да наслагат отпреде им; раздели и двете риби на всичките. (Библия, Марк 6:41)

Затова ви казвам: Не се безпокойте за живота си, какво ще ядете или какво ще пиете, нито за тялото си, какво ще облечете. Не е ли животът повече от храната, и тялото от облеклото?(Библия, Матей 6:25)

Прочетете: Молитва за изцеление!

Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар