Среднощно гладуване – Нормализира инсулиновата чувствителност и намалява риска от ракови и други заболявания!
Намаляване на интервала през деня при който се приема храна и увеличаване на интервала вечерта и през нощта при което организма си почива намалява нивото на глюкозата (кръвната захар) и може да намали риска от рак на гърдата при жените - доклад от Калифорнийския университет, Сан Диего публикуван в списание Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Тези констатациите бяха представени на Американската асоциация на годишната среща Cancer Research във Филаделфия.
"Увеличаването на продължителността на гладуване през нощта може да бъде нова стратегия за намаляване на риска от развитие на рак на гърдата. Това са прости диетични промени, които ние вярваме, че ако се приемат могат да окажат голямо влияние върху здравето, без да се изисква сложно броене на калории или хранителни вещества." казва Катрин Маринак (Catherine Marinac) автор на доклада.
Жените, които гладуват за по-дълъг период от време вечерта и през нощта имат значително по-добър контрол на концентрациите на кръвната захар. Данните показват, че всеки три часа увеличение на среднощния пост (вечер и през нощта) е свързано с 4% по-ниско ниво на кръвната захар, независимо от това колко са яли преди това.
"Диетичните съвети за предпазване от рак обикновено се фокусират върху ограничаване на консумацията на червено месо, алкохол и рафинирани въглехидрати, докато се повишава приема на храни с растителна основа", заявява съавторът Рут Патерсън. Тези нови доказателства обаче сочат, че кога и колко често хората ядат, също могат да играят роля при рисковете от рак."
Храносмилателната система се нуждае от почивка
През нощта на храносмилателната система на човек се нуждае от почивка, вместо да работи.
Данните показват, че стомаха, мозъка и храносмилателната система на организма трябва да гладуват за 16 часа, вместо да работят през цялата нощ и да управляват входящото гориво, което може да причини вид метаболитно изтощение.
Приемането вечер на високо калорични, с високо съдържание на мазнини храни могат да доведат до не само увеличаване на теглото, но и до затлъстяване на черния дроб, твърде високи нива на холестерола, задръстващи артериите и с високо съдържание на захар пикове / нива на глюкозата в кръвта, което вероятно ще доведе до твърде много отделяне на инсулин, бързо стареене, и в крайна сметка диабет тип 2 или проблеми с кръвното налягане.
Когато черния дроб забавя производството си на глюкоза (захар), не се получават тези високи глюкозни скокове и краткотрайни пикове, и тези високи нива на захар в кръвта в средата на нощта, причиняващи нарушение на съня и събуждане.
Понижаването на нивата на инсулина е добре за вашето здраве (излишъкът на инсулин е известно вече, че е ключов фактор за множество дегенеративни заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания и дори някои видове рак), но също така има още един много полезен страничен ефект – отделяне на излишната вода от организма.
Съвременният начин на хранене с храни богати на захар и рафинирани въглехидрати (бяло брашно) означава, че се отделя твърде много инсулин в организма, който задържа допълнително вода и тялото ни изглежда подуто.
Тази излишната течност не само увеличава теглото, но също така се просмуква в тъканите на тялото, поставяйки акцент върху нашето здраве. Прекалено много течност в системата ни напряга жизненоважни органи на тялото, като ги принуждава да работят по-усилено.
Среднощната диета ще доведе до намаляване на глада, по-малък апетит, по-добро настроение, по-високи нива на енергия, по-спокоен сън и повишена концентрация на вниманието.
Какво хронобиологията разкрива за избора на хранене през различно време на деня?
Времето на хранене през деня влияе на количествения прием на храна през целия ден. Според проучване през 2004 година, учените открили, че циркадните и дневните ритми засягат приема на храна.
Изследователите в това проучване установяват, че времето през деня на приема на храна е свързан с общия обем на приема на храна през деня, така че ако се приема храна още в началото на деня ние ще сме склонни да намалим общия прием, докато ако приемаме храна по-късно през деня ще сме склонни да увеличим общия прием през целия ден.
Някои диетолози препоръчват на по-възрастните хора да не се яде след 16:00 часа, поради липса на достатъчно храносмилателни ензими. Други препоръчват да се приема чаена лъжичка ябълков оцет при липса на ензими.
Избор на време на хранене
Например, ако последното ви хранене за деня е в 17:00 часа и след това не приемате нищо друго, освен вода, а сутрин закусвате в 7:00 или по-рано, вие давате 14 часа почивка на тялото си. Ако последното ви хранене е в 15:00 часа, вие имате 16 часа почивка.
Ограничения интервал на приемане на храна може да помогне и в борбата със затлъстяване и с епидемията на диабет тип 2, като не се яде през нощта чрез 16-часово гладуване.
Феноменалните резултатите от 16 часа гладуване се постигат, като се приема вечеря - последното хранене всеки ден в определен час и след това се чака 16 часа до закуската на следващата сутрин.
Сутрин закуската трябва да бъде богата на протеини, обяда е най-голямото хранене за деня, и вечеря към 15:00-17:00, супа с малко салата и може би една припечена филийка хляб.
Приемане на протеини!
Това не е само наложително, но е много важно какво количество и какви протеини да се приемат в определено време. Протеини трябва да се вземат само на закуска и обяд. Когато това се съблюдава стриктно панкреатичните ензими, използвани в храносмилането на протеини, се използват само за 6 часа. Това оставя 18 часа за производство на панкреатични ензими за храносмилане раковите тъкани.
Суровите бадеми са много добър източник на протеини и могат да се приемат: 10 бадеми на закуска и 10 бадеми на обяд преди 1:00 пм. Добре е суровите бадеми да се накисват във вода 24 часа преди приема. (Бадемова диета на д-р Кели)
Ензимна терапия за превенция и лечение на рак - Д-р У. Кели (Dr. W. Kelly)
Приемане на храна между 6:00 и 8:00 сутрин може да буферира киселинния спад (pH), който скоро след това достига до най-ниската си точка. Усвоените аминокиселини са на разположение за метаболитна активност осем часа по-късно и стабилизират алкалния връх (pH) около 3:30-16:00 пм. Когато това става, е лесно за организма да поддържа една по-оптимална рН среда без стреса на прекомерното разлюляване в едната или другата посока. Ако протеини се приемат през деня в 19:00 ч. това може да попречи на спокойния и регенеративен алкален цикъл на съня, които върхове са в този случай около 3 часа сутринта, осем часа по-късно. Това също може да се намеси с цикъла на прочистване на черния дроб. В действителност, протеини, които се приемат след 2 или 3 пм (следобед) могат да причинят много проблеми. Те не се усвояват правилно или метаболизират напълно по време на сън и по този начин допринасят за токсично претоварване на лимфата и кръвта.
Лимфната система спи, когато ние спим и е в зависимост от физическото ни натоварване. Лимфната система (както и кръвта) се използва за транспорт на аминокиселините и действа като система за обезвреждане на отпадъците. Протеините които се консумират късно през деня може отседнат в спящата лимфна система и да причинят задръствания, тъй като те не се метаболизират правилно.
Ползата от среднощното гладуване
1. Нормализиране на инсулиновата чувствителност, което е от ключово значение за оптимално здраве - инсулинова резистентност (това, което получавате, когато инсулиновата чувствителност спада) е първичен фактор, допринасящ за почти всички хронични заболявания, от диабет до сърдечни заболявания и дори рак.
2. Нормализира нивата на грелин (ghrelin) - известен също като "хормон на глада".
3. Насърчаване на производството на човешкия растежен хормон (HGH), което играе важна роля за здравето и забавя процеса на стареене
4. Понижаване на нивата на триглицеридите.
5. Намаляване на възпаления и намаляване вредата от свободните радикали.
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/11/08/when-you-eat-affects-health.aspx
Ефект на продължително гладуване през нощта на енергийния метаболизъм в не-инсулин зависими диабетици и не-диабетици.
Извлечение: Ефектът на енергийния метаболизъм при 6 часово удължаване на конвенционалното 12 часово гладуване през нощта се изследва при 9 здрави индивиди и 7 пациенти с не-инсулин зависим захарен диабет. Плазмената концентрация на глюкоза е намаляла със 7 и 23% при контролните пациенти и при диабетиците съответно. В контролните субекти, намаляването на плазмената глюкоза е свързано с леко, но значително намаляване на плазмения инсулин и повишаване на концентрацията на плазмените свободни мастни киселини.
При диабетиците, окислението на свободните мастни киселини е засилено след 12 часа на гладуване в сравнение с контролните пациенти и не се променя съществено през 6 часов период на наблюдение. След 18 часа гладуване, скоростта на окисление на плазмените свободни мастни киселини е сходен при контролните пациенти и при диабетиците.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2202174
http://newswise.com/articles/overnight-fasting-may-reduce-breast-cancer-risk-in-women
http://www.examiner.com/article/how-an-overnight-16-hour-fast-could-keep-you-from-gaining-weight-says-new-study
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2298515/Slim-sleep-It-sounds-good-true-But-revolutionary-diet-devised-leading-U-S-doctor-really-CAN-shift-pounds-overnight.html
Възлюбени, ако нашето сърце не ни осъжда, имаме дръзновение спрямо Бога и каквото и да поискаме, получаваме от Него, защото пазим заповедите Му и вършим това що е угодно пред Него. И Неговата заповед е това: да вярваме в името на Сина Му Исуса Христа, и да любим един другиго, както ни е заповядал. (Библия, 1 Йоан 3:21-23)
Прочетете: Молитва за изцеление!
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Последна промяна: 26 Май, 2015
Няма коментари:
Публикуване на коментар