Страници

събота, 26 април 2014 г.

Яйцата са здравословна храна и полезни за здравето.

Яйцата са здравословна храна и полезни за здравето.


Яйцата са здравословна храна
Едно средно голямо яйце тежи 50 грама, от които около 33 грама се падат на белтъка и 17 грама на жълтъка и дава осем калории енергия. Яйцата съдържат около 6 грама протеини от най-високо качество. Те не съдържат никакви въглехидрати и фибри. Протеинът им е изграден от един балансиран диапазон от аминокиселини. Яйцата са богати на витамини като биотин и на минерали като магнезий, селен, фосфор и мед. Жълтъкът е богат на сяра, която е естествен антиоксидант и днес се признава като изключително важен елемент за доброто здраве и самочувствие.

Липидите или мазнините представляват около 10% от състава на яйцето. Липидният състав на жълтъка е уникален. Той е богат както на лецитин, така на докозахексаеноева киселина (ДХК). Тази киселина е изключително важна за поддържане на мозъчните функции. Тя е необходима за постоянното ремонтиране на клетъчните мембрани и на техните междуклетъчни контакти. Нервните структури на окото използват много ДХК за разпознаване на цветовете и за доброто качество и острота на зрението.

Защо има холестеролови отлагания в артериите на сърцето и мозъка и дори в по-големите артерии?
Терминът дехидратация се отнася за концентрирана кисела кръв. Киселата концентрирана кръв извлича вода от клетките на артериалната лигавица. Кръвната вълна, удряща се в деликатните клетки на артериалната лигавица, вече отслабени от загубата на вода, и повишената токсичност поради концентрираната кръв предизвикват микроскопични абразии (повърхностни ранички).

Една от многото функции на холестерола е да осигурява непромокаема превръзка на увредените места в артериалната стена до тяхното възстановяване.
Тази превръзка ("мазна марля") предпазва лигавицата от разкъсване и обелване. Ако погледнете на холестерола от тази перспектива, ще разберете каква благословия е всъщност той. Това действие на холестерола в действителност има предназначението да запазва живота на хора, чийто организъм е тежко увреден в резултат на персистираща дехидратация.
Моето мнение е, че всички статистики за нивото на кръвния холестерол при хората, загинали от сърдечни заболявания отразява степента на убийствената дехидратация, която е причина за покачването на холестерола.
"Основавайки се на това ново разбиране за холестерола, аз нямам никакво колебание да препоръчам яйцата като много добър източник за задоволяване на нуждите от храна на човека." - д-р Ф. Батманжелидж.


Яйцата са пълни с хранителни вещества и не вредят на здравето!
Ограничаване консумацията на яйца има малък ефект върху нивата на холестерола, потвърдено от научните изследвания напоследък.
Изследванията на екип от университета в Съри (A University of Surrey team) предлагат, че повечето хора могат да ядат колкото искат яйца, без да вредят на здравето си.
Изследователите, които са анализирани няколко проучвания на храненето с яйца, заявяват, че идеята за приемане на не повече от три яйца на седмица е остарява, но все още е широко разпространена. Това е погрешно схващане без доказателства.
В Диетичният Бюлетин BHF (Британската Сърдечна Фондация) се казва, че яденето на наситени мазнини е далеч по-вероятно да причини здравословни проблеми.
Изследователят професор Брус Грифин (Professor Bruce Griffin) заявява, че яйцата всъщност са ключова част от здравословния начин на хранене, тъй като те са пълни с хранителни вещества. Погрешно е схващането, че консумацията на яйца води до висок кръвен холестерол и сърдечни заболявания и това трябва да се коригира.
"Количеството на наситените мазнини в нашата диета оказва много по-голям ефект върху холестерола в кръвта, отколкото сравнително малките количества на холестерол в яйцата.
"Обществеността в UK не е нужно да се ограничава в броя на яйцата, които се приемат - Всъщност те трябва да бъдат включени в една здравословна диета, тъй като те са едни от най-хранителните и висококалоричните храни на природата"
Докато повишените нива на холестерола в кръвта увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, само около една трета от холестерола в организма е от диетата.
Други фактори, като пушенето, наднорменото тегло и слабата физическата активност могат да повлияят на мазнините в кръвта и нивата на холестерола и риска от сърдечни болести.

Британската Сърдечна Фондация (The British Heart Foundation - BHF ) се отказа от съвета, да се ограничава консумацията на яйца до три на седмица през 2007 г. в светлината на новите доказателства.
Виктория Тейлър, старши BHF диетолог, заявява: "Ние препоръчваме, яйцата да се консумират като част от една балансирана диета.
"Холестеролът, който присъства в яйцата, обикновено не допринася за нивото на холестерола в кръвта. Ако трябва да намалите нивото на холестерола е по-важно да намалите наситените мазнини в диетата си от храни като тлъсто месо, пълномаслено мляко и млечни продукти, сладкиши и бисквити."

Източници:
Извадки от книгата на д-р Ф. Батманжелидж: Ти не си болен, а просто жаден. Водата е необходимост номер 1 за здравето на човека!
ИК "Здраве и Щастие"

http://news.bbc.co.uk/2/hi/7882850.stm



~ Затова ви казвам: Не се безпокойте за живота си, какво ще ядете или какво ще пиете, нито за тялото си, какво ще облечете. Не е ли животът повече от храната, и тялото от облеклото? ~ (Библия, Матей 6:25)

~ Защото всяко нещо, създадено от Бога, е добро, и нищо не е за отхвърляне, ако се приема с благодарение. ~ (Библия, 1 Тимотей 4:4)


Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар