Здравословните ползи на белия боб (Health Benefits of White Beans)
Белият боб или фасул (Phaseolus vulgaris) предлага изключителни ползи за здравето - зареден с антиоксиданти и достатъчно количество от молибден за детоксикация. Добър източник на фибри и протеини и с нисък гликемичен индекс GI (ГИ), което е особено важно за диабетици. Спомага за производството на алфа-амилаза инхибитори, които помагат за регулиране на съхранението на мазнини в тялото. Нещо повече, белият боб предоставя добро снабдяване с магнезий, минерал с множество ползи за здравето.
Хранителни и здравословни ползи на белия боб.
Белият боб (фасул) има детоксикиращи свойства.
Белият боб е един от най-концентрираните хранителни източници на молибден. Въпреки, че е открит през 1778 година, молибденът е сравнително непознат минерал. Независимо от това, той е изключително важен за доброто здраве. Молибден се изисква за активиране на редица детоксикиращи ензими, включително алдехид оксидаза и сулфит оксидаза (aldehyde oxidase and sulfite oxidase)
Алдехид оксидазата неутрализира ацеталдехид, токсичен вторичен продукт от метаболизма на дрожди, гъбички и алкохол.
Ацеталдехид (Acetaldehyde) е значителна съставка на тютюна, дима от марихуана, както и от автомобилните газове. Това е дразнещ, вероятен канцероген за човека и е показано, че има синергичен ефект с никотин, което увеличава вероятността от пристрастяването към тютюнопушенето.
Митохондриалният ензим сулфит оксидаза (SO) катализира sulfoxidation процес, който е отговорен за преработването на сулфити, които могат да причинят нежелани реакции на здравето при някои хора в по-безопасни сулфати, които се екскретират в урината. Нежеланите реакции, свързани с поглъщането на сулфити включват cluster,, напрежение и мигренно главоболие, както и симптоми на астма.
Белият боб (фасул) има нисък гликемичен индекс GI (ГИ)
Всички видове боб имат нисък гликемичен индекс.
Богат на бавно храносмилащи се въглехидрати, протеини и фибри, бобът - включително белия боб - се смята за храна с нисък гликемичен индекс. Гликемиченият индекс или GI (ГИ) е цифров индекс, който класира храните, според тяхното влияние върху нивото на кръвната захар.
Храните, които имат висок гликемичен индекс (например бял хляб и картофи) се усвояват бързо по време на храносмилането и предизвикват незабавен скок на кръвната захар и нивото на инсулина. Това бързо нарастване е последвано от значителен спад в нивата на кръвната захар. Тези колебания са свързани с условия, като сърдечни заболявания, диабет тип 2, увеличавайки апетита към сладки храни и умора.
От друга страна, храни с нисък GI (ГИ) индекс - като бял боб - не предизвикват резки промени в нивата на кръвната захар. Това от своя страна спомагат за регулиране на апетита ( cravings) и промени в настроението. Но ползите за здравето от храни с нисък GI не свършва дотук: ниска стойност на GI храни също могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет в зряла възраст.
Белият боб (фасул) предотвратява съхранение на енергия под формата на телесни мазнини
Белият боб и други храни с нисък гликемичен индекс също предлагат изключителни ползи при отслабване. Когато въглехидратите в храната причиняват нивото на кръвната захар да се покачва, полипептид хормона наречен инсулин се произвежда от панкреаса (голяма жлеза намираща се зад стомаха). Целта на инсулина е да се регулират повишените нива на кръвната захар обратно чрез стимулиране усвояването на глюкоза (захар) от клетките на организма, които могат след това да използват глюкозата за енергия. Въпреки това, ако нивата на кръвната захар са много високи (например след висока GI храна), инсулинът ще доведе част от кръвната захар да се съхранява под формата на мазнини (за последващо използване като енергия). Нисък ГИ храни като боб имат обратен ефект.
В допълнение към своя фин ефект върху нивата на кръвната захар, белият боб съдейства за загуба на тегло (отслабване) поради способността да произвежда алфа-амилаза инхибитори. Алфа-амилаза инхибитори са известни със способността да забавят абсорбцията на въглехидрати (и по този начин съхранение на енергията, като телесните мазнини) чрез инхибиране на ензимите, отговорни в превръщането на нишестето в прости захари.
Антиоксидантите в белия боб съдействат за добро здраве и особено за кожа без бръчки
Белият боб (фасул) доставя изобилно антиоксиданти, субстанции необходими за поддържане на оптимално здраве. Антиоксидантите се смятат за защита на клетките в тялото от свободните радикали или нестабилни молекули, които увреждат клетките. В крайна сметка, вредите от свободните радикали може да доведе до много хронични и дегенеративни заболявания, включително някои видове рак, атеросклероза, тромбоза, артрит, болест на сърцето, проблеми с имунната система, болестта на Алцхаймер и деменция.
Освен че предлага защита срещу някои заболявания, дезактивирането на дейностите свободните радикали при белия боб предлага козметични ползи чрез предотвратяване на преждевременното стареене на кожата, предизвикано от прекомерното излагане на слънчева светлина. Когато тялото е изложено на слънчева светлина, в него се произвеждат големи количества ензими, наречени металопротеинази, които помагат на пострадалия от слънцето колаген. Не всички металопротеинази са добри за нас. Някои металопротеинази унищожават еластина и колагеновите влакна и свободните радикали насърчават производството на тези вредни металопротеинази. Ефектите на разрушителните металопротеинази се натрупват с течение на времето, в резултат на бръчки и фини линии по кожата.
В допълнение към борба с бръчките чрез предоставяне на кожата на защитни антиоксиданти, белият боб предоставя на организма цинк, мед и протеини, който помагат в борбата с преждевременно набръчкване на кожата.
Белият боб (фасул) е изключително богат на магнезий
Белият боб предлага щедро количество от магнезий. Магнезият е важен макроминерал, който изпълнява редица ключови функции в организма. Магнезият поддържа електрическия потенциал в нервните и мускулните мембрани и това помага да се справим със стреса добре. Също така е необходим за здрави кости.
Диета, богата на боб и други храни, съдържащи магнезий е особено важно за тези, които са изложени на повишен риск от недостиг на магнезий. Рисковите фактори, които увеличават вероятността от недостиг на магнезий включват диария, цьолиакия и други стомашно-чревни проблеми, висока консумация на алкохол и захарен диабет.
~ Вземи си и пшеница и ечемик, боб и леща, просо и бяло жито, и като ги туриш в един съд направи си от тях хлябове... И храната, която ще ядеш, да бъде с теглилка, двадесет сикли на ден; от време на време да ядеш от тях. Също и вода с мярка да пиеш, по една шеста от ин на ден; от време на време да пиеш. ~ (Библия, Езекиил 4:9-11)
~ Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата, за да бъде Божият човек усъвършенствуван, съвършено приготвен за всяко добро дело. ~ (2 Тимотей 3:16-17)
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Няма коментари:
Публикуване на коментар