Може ли висока на мазнини диета да победи рака?
В началото на 2007 г., д-р Мелани Шмид и биологът Улрике Камерер в болницата Würzburg, Германия започват клинично проучване включващо фаза 1 на група пациенти болни от рак с най неочаквани медикаменти: мазнини. Тяхното изследване поставя пациентите на така наречената кетогенна (ketogenic) диета, която елиминира почти всички въглехидрати, включително захар и осигурява енергия само от висококачествени растителни масла, като конопено и ленено масло и протеин от соя и животински продукти.
Това звучи като още една версия на Аткинс (Atkins) диетата, която всъщност се основава на научни доказателства и датира преди повече от 80 години. През 1924 г. немският Нобелов лауреат Ото Варбург публикува за първи път своите наблюдения върху една обща черта, която е забелязал при бързо развиващите се тумори: за разлика от здравите клетки, които генерират енергия от метаболизирането на захарта в митохондриите (mitochondria), раковите клетки се захранват изключително чрез гликолиза, по малко ефикасно средство за създаване на енергия чрез ферментация на захар в цитоплазмата. Ото Варбург вярвал, че този метаболитен ключ е основната причина за рака, една теория към която той се стремял безуспешно да установи до смъртта си през 1970 г..
За двамата изследователи в Würzburg - теоретичен дебат за това, което сега е известно като ефект Warburg - дали това е основната причина за рак или просто страничен метаболитен ефект без значение. Това, което те вярват е, че това може да бъде терапевтично използвано. Теорията е проста: Ако най-агресивните ракови заболявания разчитат на ферментацията на захар, за да растат и се разделят, и ако при това се отнеме захарта, те трябва да спрат разпространението. Междувременно, нормалното тяло и мозъчните клетки трябва да бъде в състояние да издържат на глад на захар; те могат да преминат към генериране на енергия от мастните молекули, наречени кетонови тела - основни източници на тялото за енергия от богата на мазнини диета - способност, която при някои или при повечето бързо растящи и агресивни тумори липсва.
При този експеримент е позволено обаче, да се запишат само пациенти при които всички други терапевтични опции са изчерпани. Това означава, че повечето хора в проучването са в доста тежко състояние, за да започнат. Всички са изчерпали традиционните лечения, като например операция, лъчетерапия и химиотерапия, и дори някои алтернативни такива като хипертермия и autohemotherapy. Пациентите в проучването са с тумори на панкреаса и агресивни тумори на мозъка, наречен glioblastomas, наред с други видове рак. Участниците са включени главно поради това, че техните тумори показват висок глюкозния метаболизъм в PET сканиране.
Четирима от пациентите са били толкова зле, че те умират в рамките на първата седмица на изследването. Други, казва Шмид, са отпаднали, защото те намират за трудно да се придържат към диета много ниска на въглехидрати: "Ние не очаквахме това да бъде толкова голям проблем, но значителен брой от пациентите не останаха на проучването, защото те са неспособни или не желаят да се откажат от безалкохолни напитки, шоколад и така нататък. "
Добрата новина е, че пет пациенти продължиха и са били в състояние да издържат три месеца на хранене без въглехидрати, резултатите са били положителни, пациенти са живи, тяхното физическо състояние се стабилизира или подобри и туморите са забавени или спрени да растат или се свиват. Тези ранни заключения предизвикват "много положителни реакции и повишен интерес от страна на колегите", Камерер казва, като предупреди, че резултатите са предварителни и че проучването не е било, предназначено за изпитване на ефикасността, но да се идентифицират страничните ефекти и за определяне на безопасността на дието ориентиран подход. Засега, това е невъзможно да се предскаже дали диетата наистина работи. Очевидно е, че не винаги действа: двама пациенти, наскоро напуснаха проучването защото туморите продължиха да нарастват, въпреки че те се придържа към диетата.
Предишните проучвания, обаче, предлагат някаква надежда. Първият човешки експеримент с кетогенна (ketogenic) диета са били проведени с две деца с рак на мозъка от Case Western Reserve с онколог Linda Nebeling, сега в Националния институт за рак. И двете деца са отговорили на висока на съдържание на мазнини диета. Когато Linda Nebeling последно влезе в контакт с родителите на пациентите през 2005 г., десет години след нейното изследване, едно от лицето било все още живо и все още на високо съдържание на мазнини диета. Би било научно неправилно да се правят общи заключения от проучването, казва Nebeling, но някои експерти, като Томас Сийфрайд от Бостън Колидж, казва, че това е забележително постижение. Сийфрайд отдавна призова за клинични изпитвания на диета на ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини срещу рак, и се опитва да прокара изследвания в областта с изследвания върху животни: Резултатите му показват, че мишките оцеляват рак, включително рак на мозъка, много по-дълго, когато е въведена диета с високо съдържание на мазнини, много по-дълго, отколкото на нискокалоричните диети. "Клиничните проучвания са оправдани," казва той, и смята , че има опозицията от страна на фармацевтичната индустрия, за която няма много голяма печалба от диетично лечение на рак.
Изглежда да има някакъв прилив в момента. Подобно проучване, както в Würzburg е вече в ход в Амстердам, и друго ще започне в средата на октомври в Университетската болница в Тюбинген, Германия. Там, в известната стара изследователска институция в германския югозапад, нервно-онкологът д-р Йоханес Rieger иска да се запишат пациенти с глиобластом и астроцитом, агресивен рак на мозъка, за които има няма устойчиви терапии. Клетъчната култура и при опити с животни показват, че тези тумори следва да реагират особено добре с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини диети. Тези пациенти са в добро физическо състояние, тъй като ракът засяга само мозъка. "Надяваме се, че имаме причина да вярваме, че ще работи", казва Rieger.
И все пак, никой от учените в момента, които изследват кетогенната диета, включително Rieger, не очаква тя да достави нещо като универсално лечение за рак. И никой от тях не иска да създаде преувеличени надежди за чудотворно излекуване при тежко болни пациенти, които никога не могат да се възползват от подхода. Но последните открития е трудно да се игнорират.
http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1662484,00.html
Следва още информация за лечение с диети богати на мазнини и ниски на въглехидрати (Low Carb, High Fat Diet) или ниско въглехидратни диети...
Кетогенна диета(Ketogenic Diet), Оптимална Диета на д-р Ян Квашневски (Optimal Diet, Dr. Jan Kwasniewski)
Така наречената "Квашневски Диета", известна също като "Оптимално хранене" е разработена преди повече от 30 години в Полша, като д-р Ян Квашневски я въвежда през годините на над един милион (някои казват два милиона) души в тази страна, като лечение и профилактика на редица заболявания.
За разлика от другите ниско-въглехидратни диетични схеми, този модел на хранене диктува точно съотношение между трите основни компонента на храната, протеини, мазнини и въглехидрати (1:2.5-3 (мин.): 0.8, съответно) или съотношение:
Протеини - 1
Мазнини - 2.5-3 минимум
Въглехидрати - 0.8
които трябва да бъдат въведени на дневна база, за да се постигнат ползи за здравето. Ето защо, за разлика от всички другите специални диетични ниско въглехидратни диети, Оптимално хранене строго контролира дневния прием на не само на захарите, но и приема на протеини, излишъкът от които е известно, че вреди за здравето. Най-важното е, че мазнините и протеините трябва да са биохимично възможно най-близо до тези в човешкото тяло, т.е., те трябва да бъдат получени от животински продукти. Те също трябва да съдържат пълен набор от микроелементи от продукти като яйца, мастни костни бульони, органични меса и сланина.
http://homodiet.netfirms.com/
Повече от три десетилетия, д-р Квашневски предупреждава от прекалена консумация на плодове и зеленцуци. Прекалената консумация на фибри води до повишено натоварване на храносмилателната ни система- ние нямаме ензимите, необходими за храносмилането на фибри.
Организмът ни просто избутва несмляната храна, която дразни вътрешните стени на червата. Известно е от доста време, че фибрите наистина не защитават от рак на червата. В действителност, фибри, консумирани в по-големи количества се оказва да допринасят за развитието на рак на червата. Така че, ние сега консумираме повече отколкото е необходимо.
Известно е в продължение на десетилетия, че Оптималната Диета (хранене) осигурява облекчение от различни проблеми, свързани със здравето на храносмилателната ни система, включително болестта на Крон, стомашна и дуоденална язва, синдром на дразнимото черво, киселини и др...
http://www.healingnaturallybybee.com/articles/foods17.php
~ Защото за Бога няма невъзможно нещо. ~ (Библия, Лука 1:37)
Благословение!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Последна промяна: 17 Март, 2013
Няма коментари:
Публикуване на коментар