Страници

сряда, 21 декември 2011 г.

Кокосово масло и болест на Алцхаймер - Лечение на болестта Алцхаймер

Кокосово масло и болест на Алцхаймер - Лечение на болестта Алцхаймер


В момента болестта на Алцхаймер засяга приблизително 5,2 милиона души в САЩ и е седмата водеща причина за смъртност. Цената на лечение на тази болест се оценява на 148 милиарда долара. 

Д-р Мария Нюпорт (Mary Newport,MD) е медицински директор на неонатално интензивно отделение (neonatal intensive care) в Регионалната Spring Hill болница във Флорида открита през 2003. Приблизително по същото време тя открива, че съпруга й Стив, тогава на 53 години, започва да показва признаци на прогресивна деменция, а по-късно е диагностициран с болестта на Алцхаймер. "Много дни, често в продължение на няколко дни подред той беше в мъгла, не може да намери лъжица или да запомни как да си вземе вода от хладилника", казва тя.

Нашите клетки могат да използват кетонните тела като алтернативно гориво, когато глюкозата не е налична. Мозъчните клетки, специално неврони са много по ограничени в сравнение с другите клетки по отношение на горивото, което могат да използват, за да функционират и да останат живи. Обикновено те изискват глюкоза (захар), но те също могат да използват кетонни тела. Хората обикновено нямат кетонни тела циркулиращи в мозъка, освен ако те не са гладували за няколко дни или повече, или са на кетогенна диета, като диетата на д-р Аткинс. При болестта на Алцхаймер, невроните в определени области на мозъка не могат да получат глюкоза, вследствие на инсулинова резистентност и бавно умират, процес, който изглежда може да се случи едно или няколко десетилетия, преди симптомите да станат очевидни. Ако тези клетки са имали достъп до кетонни тела, те потенциално биха могли да останат живи и да продължат да функционират. Изглежда, че лицата с болест на Паркинсон, болест на Хънтингтън (Huntington’s disease), множествена склероза имат подобен дефект при използване на глюкозата в различни области на мозъка или гръбначния мозък. MCT маслото се усвоява по различен начин от организма в сравнение с другите мазнини. Вместо съхраняване на маслото под формата на мазнини, черният дроб ги превръща директно в кетонни тела, които са на разположение за използване като енергия. Перорално и интравенозно приложение на MCT масло произвежда hyperketonemia, или циркулиращите кетонни тела са достъпни в мозъка за енергия, при липса на глюкоза и дори в присъствието на глюкоза. В допълнение, hyperketonemia води до значително (39%) увеличение на мозъчния кръвопоток и изглежда да намалява когнитивната дисфункция, свързана със системна хипогликемия при нормалните хора.

Д-р Мария Нюпорт започва да го лекува с лекарства за Алцхаймер - Aricept, Namenda, Exelon - но болестта му се влошава постоянно. (Трябва да се отбележи, че най-новите изследвания показват, че лекарствата за Алцхаймер, като Aricept, се оказаха разочароващи, с малко реална полза и често с изтощително странични ефекти.) Когато д-р Нюпорт не може да включи мъжа си в тестове за нови медикаменти на Алцхаймер, тя започва проучване на механизма зад Алцхаймер. 

Тя открива, че при болестта на Алцхаймер, някои мозъчни клетки имат трудност да използват глюкоза (от въглехидрати, които приемаме), основен източник за мозъка на енергия. Без гориво, тези благородни неврони могат да започнат да умират. Налице е обаче алтернативен източник на енергия за мозъчните клетки - мазнините, известни като кетони. Ако е лишен от въглехидрати, организмът започва да произвежда кетони. 
Но това е по трудния начин да се направи, при който трябва да се изключат напълно въглехидратите от диетата. Друг начин за производство на кетони е чрез консумация на масла, които са средноверижни триглицериди. Когато MCT (medium-chain triglycerides, средно верижни триглицериди) маслото се усвоява, то се превръща в кетони от черния дроб. През първите няколко седмици от живота, кетоните осигуряват около 25% от енергията на новородените бебета за да оцелеят. 

Д-р Нюпорт проучва съставките на това MCT масло и се оказва, че то получено от кокосово масло или палмово масло, и че доза от 20 грама (около 20 мл или 4 чаени лъжички) е била използвана за получаване на тези резултати. Когато MCT маслото се метаболизира, кетоните, които тялото създава, според най-новите изследвания не само предпазват от болестта на Алцхаймер, но всъщност могат да лекуват болестта. Нещо повече, това е всъщност едно потенциално лечение за болестта на Паркинсон, болестта на Хънтингтън, множествена склероза и амиотрофична латерална склероза (АЛС или болестта на Лу Гериг), резистентна епилепсия, диабет тип 1, и инсулино-устойчив диабет тип 2. 

След като г-н Нюпорт не е бил в състояние да бъде включен в тестването на нови лекарства за болестта Алцхаймер, започва да взима кокосово масло два пъти на ден. В този момент, той едва си спомня как да нарисува часовник. Две седмици след добавяне на кокосово масло към диетата му, неговата рисунка се подобрява. След 37 дни, рисуването на Стив Нюпорт придобива още по-голяма яснота. Маслото изглежда да "вдига мъглата" и в първите шестдесет дни, д-р Нюпорт вижда значителни промени в него: всяка сутрин той е буден и щастлив, приказлив, шегува се. Неговата походка е "все още малко странна", но треперенето му вече не е много забележимо. Той е вече в състояние да се концентрира върху неща, които искаше да се направят около къщата и в двора, като се имаше предвид, че преди да започне да взима кокосово масло лесно се разсейваше и рядко осъществяваше нещо, освен ако не е под пряк надзор.

През следващата година деменцията продължава да намалява: четенето му с разбиране се подобрява драстично, подобрява се краткосрочната памет - често си спомня събития, които са се случили дни или седмици по-рано и телефонни разговори с точни подробности. Едно скорошно MRI изследване показва, че атрофията на мозъка е напълно спряна. 
http://www.anh-usa.org/coconut-oil-and-alzheimer’s-disease/
http://undergroundhealthreporter.com/coconut-oil-treatment

Кокосовото и палмовото масло от кернел (kernel - ядка, плод) сa средно-верижни триглицериди, които са най-концентрирани в майчиното мляко. Също така се съдържат в по-малки концентрации в козето и кравето мляко, както и в маслата от тези млека. В действителност, ние сме използвали добавяне на MCT масло преди 20-25 години в бебешките формули, за да добавим калории и MCT, кокосово и палмово масла са добавяни към момента в бебешките и детски хранителни формули, заедно с ARA и DHA, за да имитират майчиното мляко. 

Някои хора може да изпитват чувство на "пълнота" или дори имат диария след като приемат по голямо количество, но в началото приема може да бъде намален, като се започне с една или две чаени лъжички и увеличаване всяка седмица до пълния размер. Може да го смесвате в овесена каша, да го комбинирате със салата, да го използвате за готвене с и да го слагате на картофи, сладки, ориз. Кокосовото мляко е комбинация на кокосово масло и кокосова вода и може да бъдат намерено в много магазини за хранителни стоки.

Ако използвате всякакъв друг вид хидрогенирано олио или маргарин с транс-мазнини, не използвайте повече и се отървете от него! Възможно е, да се използва кокосово масло вместо всички други масла. Добре е да консумирате също риба за да си добавите омега-3 мастни киселини, както и капсули рибено масло, ленено масло (не за готвене) или орехи. 

Много е вероятно, че тези болести са все по-широко разпространение поради сегашната ни диета. Американската диета се е променила драстично от това, което беше преди 1950 г., когато нашите родители, баби и дядовци са използвали свинска мас и кокосово масло да се готви и пържи. Сърдечно-съдовите заболявания са били рядкост в началото на 20 век заедно с други опустошителни заболявания, като болестта на Алцхаймер, диабет тип 2, пълнота, тъй като масово произведените хидрогенирани растителни масла, съдържащи транс мазнини са въведени в нашата диета и заменят тези естествени мазнини. За съжаление, случаите на сърдечно-съдови и други сериозни заболявания стават все повече и по-често сред хората и в други области на света, които са променили техните местни диети с "западната" диета. 
http://www.coconutketones.com/WhatIfCure.pdf 

Нека се спрем за момент да помислим, какво всъщност се е случило. Синтетичните (патентовани), лекарства за болестта на Алцхаймер са се провалили. Неподлежащото на патентоване естествено вещество (средноверижни триглицериди получени от кокосово или палмово масло) върши лечението. 
Кокосовото масло може да се намери в много магазини за здравословни храни и дори в някои магазини за хранителни стоки. Важно е да се използва кокосово масло, което не е хидрогенирано и не съдържа транс-мазнини. Насърчаваме използването на необработено кокосово масло (100% virgin coconut oil), защото химикалите, използвани за извличане на маслото са потенциално опасни. 
http://www.anh-usa.org/coconut-oil-and-alzheimer’s-disease/

Защо кокосово масло работи толкова добре? Някои изследователи са изследвали терапевтичната полза на диети с високо съдържание на мазнини при лечението на болестта Алцхаймер. През 2001 г. д-р Ричард Л. Виич, Национални институти по здравеопазване (Dr. Richard L. Veech, NIH), и други публикуват статия озаглавена "Кетонни тела, потенциалните терапевтични цели." През 2003 г. Джордж Ф. Кейхил, младши (George F. Cahill, Jr) и Ричард Виич (Richard Veech), (Veech автор на "Kетоасиди? Добро лекарство? " и през 2004 г., Ричард Виич също публикува обзор на терапевтичните последици от кетонните тела. Тялото произвежда кетонни тела от кокосово масло и те могат да служат като храна за мозъка и нервната система, когато нашите клетки развиват резистентност към инсулин , което се случва във всеки в по-голяма или по-малка степен с възрастта. При инсулинова резистентност, кетонните тела, получени от кокосово масло служат за защита на невроните, когато глюкозата не е налична.

Изследователите сега търсят вълнуваща възможност за използване на кокосово масло, както при лечение не само на болестта на Алцхаймер, но също така за лечение на болестта на Паркинсон, болест на Хънтингтън, множествена склероза и амиотрофична странична склероза (АЛС или болестта на Лу Гериг), устойчива на лекарства епилепсия, диабет тип 1 и диабет тип 2, където има инсулинова резистентност. Кетонните тела могат да помогнат на мозъка да се възстанови след загубата на кислород при новородени чрез възрастните. Деца с устойчива на лекарства епилепсия понякога се подобряват при изключително ниска на въглехидрати диета. 
http://www.westonaprice.org/know-your-fats/land-of-oz-attack-on-coconut-oil

Механизмът за усвояване на глюкозата в мозъка е едва наскоро проучена. Мозъкът всъщност произвежда собствен инсулин за превръщане на глюкозата от кръвния поток в храна от която се нуждае, за да оцелее. Диабетът е условие, при което тялото загубва способността си да регулира кръвната захар и от там процесът на превръщане на кръвната захар в енергия. Когато производството на инсулин намалява в мозъка, мозъкът буквално започва да гладува, тъй като е лишен от глюкозо-преобразувана енергия за да функционира нормално. 
Това е, каквото се случва при пациенти с Алцхаймер - части на мозъка им започват да атрофират, или гладуват, което води до нарушено функциониране и евентуална загуба на памет, реч, движение на тялото. 
В действителност, мозъкът може да започне да атрофира от глад, ако има инсулинова резистентност и губи способността си да преобразува глюкозата в енергия. 
Сега също така е известно, че диабетиците са с 65% повишен риск да бъдат диагностицирани с болестта на Алцхаймер и се оказва връзка между двете заболявания, въпреки че точният механизъм все още трябва да се определи. Изглежда съвсем ясно обаче, че и двете са свързани с инсулиновата резистентност - в тялото и в мозъка.

За щастие, мозъкът е в състояние да усвоява повече от един тип енергийните доставки, а това е мястото, където кокосово масло може да помогне. 
Няма други вещества, които могат да захранят мозъка и предотвратят атрофия на мозъка. Така може да се възстановят и подновят невроните и функциониране на нервната система в мозъка след щети. Въпросните вещества се наричат кетонни тела, или кетоасиди. 

Кетоните са това, което тялото ви произвежда, когато преобразува мазнините (за разлика от глюкоза) в енергия. А основен източник на кетонните тела са средноверижни триглицериди (MCT) в кокосовото масло! Кокосовото масло съдържа около 66% МСТ. 

Средноверижните триглицериди (MCT) - мазнини не се обработват от тялото по същия начин, както дълговерижни триглицериди. Обикновено мазнините в тялото трябва да се смесят с жлъчка, освободена от жлъчния мехур, преди да могат да бъдат разградени в храносмилателната система. 
Средноверижните триглицериди постъпват директно в черния дроб, където естествено се превръщат в кетони, заобикаляйки изцяло жлъчката. Черният дроб, веднага след това освобождава кетоните в кръвта, където те се транспортират до мозъка, за да бъдат използвани като гориво.

В действителност изглежда, че кетоните са предпочитан източник на храна за мозъка при пациенти, засегнати от диабет или болестта на Алцхаймер.
"При болестта на Алцхаймер, невроните в определени области на мозъка не са в състояние да се захранят от кръвната захар (глюкоза) и това се дължи на инсулиновата резистентност и бавно умират, процес, който изглежда започва едно или няколко десетилетия, преди симптомите да станат явни," Д-р Нюпорт в статията си казва: "Ако тези клетки са имали достъп до кетонни тела, може потенциално да останат живи и да продължат да функционират." 


Терапевтичните нива на прием на МСТ масло са 20 грама (мл.) на ден. Според изчисленията на д-р Нюпорт, малко повече от две супени лъжици кокосово масло (около 35 мл. или 7 равни чаени лъжички) ви снабдяват с еквивалент от 20 гр. MCT масло. Тази доза е показана като превантивна мярка срещу дегенеративни неврологични заболявания, или като за лечение на вече установената случаи.

Не забравяйте, че хората толерират кокосовото масло по различен начин, и може да се наложи да започнете бавно, за да се изградят тези терапевтични нива. Моята препоръка е да се започне с една чаена лъжичка, и да се приема с храна сутрин. Постепенно добавете още кокосово масло, на всеки няколко дни, докато сте в състояние да понасяте две супени лъжици. (д-р Меркола)
Кокосовото масло е най-добре да се приема с храна, за да избегнете разстройването на стомаха. Можете също така да добавите В12 за оптимално здраве на мозъка. 
Хранителни източници на витамини В12 са: 
Телешки черен дроб 
Сьомга 
Говеждо и агнешко месо 
Органични яйца 
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/12/13/can-this-natural-food-cure-or-prevent-alzheimers.aspx

Състав на търговското МСТ масло, което се продава, съдържа около 66% кокосово масло:
Caproic acid (C6), caprylic acid (C8), capric acid (C10) and lauric acid (C12). MCTs are composed of a glycerol backbone and three of these fatty acids. The approximate ratios of these fatty acids in commercial MCT products derived from coconut oil are 2(C6):55(C8):42(C10):1(C12). 
Съотношението е: 
caproic acid - 2 части, 
caprylic acid - 55 части, 
capric acid - 42 части, 
lauric acid - 1 част 
http://en.wikipedia.org/wiki/Medium-chain_triglycerides

МСТ масло (MCT Оil) може да се намери в магазините за хранителни добавки. 

Освен лечение с кокосово масло може да приложите и лечение с вода и сол. Усложненията от хроничното обезводняване са твърде разнообразни и включват: затлъстяване, хемороиди, образуване на холестеролови плаки и поразяване на артериите, диабет първи тип, а също сериозни неврологични разстройства като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, множествена склероза, неврит, флебит (възпаление на вената), лимфоми (злокачествени образувания на лимфната тъкан), различни видове рак и много други.
Прочетете цялата статия
: Множествена склероза, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон (Лечение с вода и сол).

~ Изцели ме, Господи, и ще бъда изцелен; спаси ме и ще бъда спасен; защото с Тебе аз се хваля. ~ (Библия, Еремия 17:14)

Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/

1 коментар:

  1. Фантастична публикация! Благодаря, Пламен!!

    За хората в България - може да потърсите преведената от Английски език книга на д-р Дейвид Пърлмътър, "Тихите убийци на мозъка". Последната разглежда в дълбочина причините за различните видове неврологични заболявания (вкл. и Alzheimer’s), диабет и др., и кak да се предпазим (или намалим риска) от тях.

    Поздрави,
    Екатерина, Vancouver, Canada

    ОтговорИзтриване