Страници

понеделник, 4 април 2011 г.

Мляко и млечни продукти - причина за млечна алергия, лактозна и млечна непоносимост

Мляко и млечни продукти - причина за млечна алергия, лактозна и млечна непоносимост


Млечни алергии и лактозна нетърпимост (непоносимост)
Алергии към мляко или млечни продукти са най-честите хранителни алергии, които предизвикват множество здравословни проблеми. Млякото е може би една от най неразбраните храни в нашата култура. То често се приема, че е с висока хранителна стойност и дори задължително за доброто здраве, въпреки че може да създаде сериозни здравословни проблеми. Непоносимост към лактоза често се бърка с млечна алергия, но тези състояния не са едни и същи.
Кравето млякото съдържа две основни категории протеини определени според химическите и физическите им свойства: 82% казеин (до 4 вида казеин), 18% серум (serum, whey, суроватка), който остава след като млякото коалигира (сгъсти). Протеинът лактоглобулин е с най голямо съдържание в суроватката. Освен това млякото съдържа лактоза (млечна захар), както и други млечни протеини, минерали и мазнини.
Повечето хора развиват тези алергии като деца и ги преодоляват като възрастни. При някои тези алергии остават, а при други могат да се развият в по късна възраст. Въпреки че се смята, че е необикновено да се развият алергии в по късна възраст, напоследък все повече се срещат, като много от тях не са диагностицирани (скрити) и причиняват различни симптоми и състояния.
Бебетата и децата под 7 годишна възраст най често страдат от млечна алергия, но възрастните между 30-те и 40-те години също могат внезапно да развият алергия. Повече от половината от хората, страдащи от млечна алергия са склонни да развият алергия и към други храни.

Какво е млечна алергия?
Млечната алергията е хранителна алергия, имунна реакция към един или повече от протеините в кравето мляко, както и в млека от други животни, която води до възпаление и увреждане на тъканите. На такава реакция на храните може да бъде подложена всяка част от тялото, което довежда до широк кръг от проблеми.
Алергията се предизвиква, когато имунната система на тялото счита млечните протеини (казеин и други) като вредни (антигени) и произвежда антитела (IgE, имуноглубин Е) за защита. Това причинява отделянето различни химически субстанции (като например хистамин), причиняващи възпаления и подуване в различни части на тялото, водещи до храносмилателни усложнения, назални и кожни проблеми, астма и констипация.
Хранителните алергии също пречат за усвояване на хранителните вещества (недохранване), като желязодефицитна анемия, остеопороза, и умора.

Основни симптоми:
Стомашно чревни: повдигане, диария, стомашни болки, газове, болки в корема и подуване, язва, стомашни киселини, синдром на дразнимото черво, колики, кървене в стомашно чревния тракт
Дерматологични: сърбежи, обриви, дерматит, акне, екземи
Респираторни / дихателни: недостиг на въздух, трудно дишане, хриптене, астма, респираторни инфекции, повтарящи се настинки, грип и бронхит, болки в гърдите, кашлица, кихане.
Уши, нос, гърло: синузит и ушни инфекции, хронична хрема, задръстен нос, подуто гърло
Други: 

- сълзящи очи, тъмни петна около очите, раздразнени очи, подути лице, устни и език
- недостатъчен растеж и слабост, болки в ставите, остеопороза, артрит, схващане, спазми

- отслабена имунна система, фибромиалгията, раздразнителност, безпокойство, главоболие 
- желязо дефицитна анемия, умора, ADD / ADHD 
- сърдечно съдови заболявания, диабет
- автоимунни заболявания, множествена склероза, евентуално рак на белите дробове и не-Ходжкин лимфом

Млечна непоносимост
Млечната непоносимост произвежда симптоми много подобни на млечната алергия, но може да причини кръв и слуз в изпражненията.
Млечната непоносимост е нарушение на храносмилателната система, при което чревните стени не отделят подходящи ензими за храносмилане на протеините в млякото.
Според DrGreene.com млечните продукти могат да причинят констипация и то сериозна (в някои случаи хронична) при хора с непоносимост към млечните протеини, поради невъзможност да ги усвоят и оставащи неусвоени в червата.
http://www.foodallergysolutions.com/food-allergy-news0307.html
http://www.drgreene.com/qa/milk-and-constipation
http://www.livestrong.com/article/385042-dairy-allergies-and-constipation/
http://www.webmd.com/allergies/casein-allergy-overview
http://en.wikipedia.org/wiki/Milk_allergy
http://www.allergyescape.com/milk-allergy.html


Съществуват най-малко 30 антигенни първични протеини в млякото. Казеинът е един от най-често използваните млечни протеини в хранително-вкусовата промишленост, както лактоглобуин, говежди албумин (bovine albumin), гама глобулин и други групи протеини в млякото. Разграждането вероятно увеличава броя на възможните антигени над 100. Млечните протеини са изброени в хранителните продукти с различни имена, като сухо вещество, обезмаслено мляко на прах, казеин, казеинати, суроватка и албумин. Те са склонни да останат непокътнати при превръщане на млякото в млечни продукти от всякакъв вид. Докато непоносимост към лактоза, не може да бъде проблем при прием на кисело мляко (зависи от ферментацията на киселото мляко, проблеми може да има с киселото мляко в търговската мрежа), то алергията към млечните протеини остава. Усвояването на фракциите на всеки един от млечните протеини може да предизвика производството на IgE, IgA и IgG антитела и може да доведе до сложен, променлив имунен отговор. Кожните тестове с цели млечни протеини следователно са подвеждащи - тип 1 реакция се появява редовно при изследване на кожата, показваща IgE активност срещу непокътнати протеини, но вторичните антигени не могат да се открият.
Освен това млечните антигени са склонни да минават през лигавица на стомашно чревния тракт непокътнати и поради това са отговорни за множество забавени имунни отговори, които не зависят от IgE и не се появяват на кожните тестове. Ролята на млечните протеини, което води до най сериозна патология обикновено не се разкрива. Има доказателства за патогенната роля на кравето мляко при много нарушения - астма, ринит, екзема, уртикария, церозен отит, белодробен алвеолит (хемосидероза), млечно индуцирана ентеропатия при кърмачета, еозинофилен гастроентерит, стомашно-чревно кървене с желязо дефицитна анемия, мигренозно главоболие, дефицит на вниманието и свръхактивност, болест на Крон, ревматоиден артрит, инсулинозависим захарен диабет, както и хроничен запек.
http://brittneyholloway98.tripod.com/mpa.html

Симптоми на алергия към казеин могат да се развият по всяко време. Алергиите обикновено първо се забелязват при деца с въвеждането на млечната формула. Тежестта на симптомите е променлива. В началото симптомите може да включват хронична хрема, чести инфекции на ухото и прекомерни колики. Други индикатори са екзема, тежка диария и затруднения в дишането. Децата обикновено преодоляват тази алергия след седемгодишна възраст. Възрастните могат да развият симптоми в тридесетте или четиридесетте години.
Първоначалните алергични симптоми към казеин се виждат по кожата. Това води до сърбеж, който от своя страна се развива като обрив или екзема. Тези възпаления могат да избият по лицето, гърлото и гърдите. Симптомите се отразяват на храносмилателния тракт с коремни спазми и повтаряща се диария. Респираторните ефекти често включват астматични симптоми като затруднено дишане, хрипове и задух.
Казеинът е един от основните видове протеини в млякото. Този протеин може да предизвика алергична реакция със симптоми, вариращи от леки до живото застрашаващи. Алергията се среща по-често при деца, но възрастните също не са застраховани. Неправилно се диагностицира и често се приема за нетолерантност към лактозата.
Реакция може да се появи в рамките на секунди до минути. Признаците са видими върху кожата под формата на обрив, уртикария и сърбеж. Възможно е подуване на лицето, устните и езика. Симптомите могат да ескалират до анафилактична реакция, със стягане на гърлото. Физическите лица могат да загубят кръвно налягане или съзнание. До няколко часа или ден по-късно, симптомите могат да продължат да присъстват. Това включва и повръщане, диария и / или стомашни спазми.
http://www.ehow.com/about_5069974_casein-allergy-symptoms.html

Симптомите на алергия могат да се появят часове или дори ден по-късно, след като храната добре се абсорбира в тялото. Симптомите вероятно варират в интензивност или се появяват и изчезват. Дори ако ядете млечни продукти 2 или 3 пъти седмично можете да имате значителна алергична реакция. Кои храни включват млечните продукти? Това са всички видове краве мляко и други (при козе мляко реакцията може да е слаба или въобще да я няма), всички сирена, краве масло (ако не е пречистено съдържа протеини), кисело мляко, извара, сладолед и други. Това включва и казеин протеини, суроватка, и млечен албумин, които са установени в много преработени храни. Ниското съдържание на мазнини в обезмасленото мляко също е толкова алергизиращо както пълномасленото мляко.
http://www.foodallergysolutions.com/food-allergy-news0307.html

Лактозна непоносимост
Млечните алергии често се бъркат с непоносимост към лактоза. Нарушенията в храносмилателния тракт причинява подобни стомашно-чревни симптоми като при алергия към млякото. Причината за непоносимост към лактоза: организмът не произвежда ензима лактаза, необходим за разграждане на лактозата, захарта в млякото. Ако ви липсва ензим лактаза, лактозата ще остане в храносмилателния тракт, докато не се усвои от бактериите в червата. Това ще доведе до гадене, повръщане, подуване на корема, газове и диария и други стомашно чревни симптоми.
Диагнозата за непоносимост към лактоза при възрастни е трудна, поради общият характер на симптомите, както и заради количеството на лактоза в диетата. Различните хора приемат различни количества с храната, така че тежестта на симптомите ще бъде засегната от това.
Когато лактозата не може да се разгради в тънкото черво преминава в дебелото черво, където някакво количество лактаза винаги се съхранява. Лактазата в дебелото черво разгражда лактозата на глюкоза и галактоза, но проблемът е, че глюкозата и галактозата след това се поглъщат най-вече от бактериите в самото дебело черво. Вероятността да достигнат други части на тялото не е много висока и това води до различни симптоми на непоносимост към лактоза при възрастни. Освен това разграждането на лактозата в дебелото черво води до освобождаване на много водород, което предизвиква допълнителни усложнения в организма.
Лактозната непоносимост причинява недостиг на калций в организма, което за дълъг период от време може да доведе до остеопороза. Заедно с недостига на калций и загубата на витамин Д може да се влоши още повече състоянието.
http://www.buzzle.com/articles/lactose-intolerance-symptoms-in-adults.html

Смята се, че до 75% от населението на света е с непоносимост към лактоза до известна степен. Като цяло това е не е добре известна статистика, но се позовава на клинични проучвания започнали още преди четиридесет години в "Джонс Хопкинс" в САЩ (Johns Hopkins University).
Изследователите са установили възможна генетична връзка при първичен лактазен дефицит. Наследяването на гени от родителите може да е вероятна причина за развитие на първичен лактазен дефицит.
Хората са единствените бозайници на земята, които продължават да пият мляко след отбиването на приблизително на две годишна възраст. В развитите западни страни се консумират огромни количества мляко в продукти като прясно и кисело мляко, сирене и сладолед и други преработени храни. При всички бозайници, включително и при хората производството на лактаза спира след отбиването им. Има някои хора по произход обикновено от Северна Европа, които продължават да произвеждат лактаза след отбиването им. Това малцинство е известен като "лактаза устойчиви".
Непоносимостта към лактоза е често срещано състояние, което е вероятно да възникне в зряла възраст, с по-висока честота при по възрастни хора. Нетолерантността към лактоза се увеличава с възрастта. Така че за много хора редуващи се пристъпи на гадене, диария и запек са част от ежедневието. Това не е нормално и може да доведе до сериозни рискове за здравето. Проблеми с малабсорбция (като недостатъчност на желязо или хронична дехидратация) могат да възникнат. Небрежността може да доведе до анемия и дори до остеопороза.
Лактазен дефицит може да настъпи с нараняване на тънкото черво при тежка диария, заболявания като целиакия, болест на Крон, или химиотерапия.
Калций в млечните продукти
Млечните продукти са храни с добър вкус и съдържат калций. Въпреки това, калция в млечните продукти е в форма (пастьоризацията превръща калция в неразтворима форма), която не е лесно да се абсорбира от организма, което води до недостиг.
Калций се съдържа в броколи и други зелени зеленчуци, различни видове бобови култури, ядки, яйца, риба и рибените кости.
http://www.foodintol.com/dairy.asp
http://www.webmd.com/allergies/casein-allergy-overview
http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/lactoseintolerance/


Симптоми на млечните алергии
Според д-р Агата Траш (to Dr. Agatha Thrash, Ucheepines.org), млечните алергии не са само възпаление на синусите, обриви или хронична хрема. Те могат също така да доведат до объркване, недостатъчна мозъчна функция при децата и много физически страдания. Бебетата най-много страдат от захранване, защото диетата им е предимно на мляко (не става въпрос за майчиното мляко). Децата могат да изпитват болка, загуба на апетит, сърбеж или парене на устата с язви на лигавицата на устата, като всичко се дължи на кравето мляко.
Подуване на устните, езика, хронична кашлица, астма, хрема, бронхит, кървене в урината, запек, и периодична пневмония може да са симптоми на млечна алергия.
Стомашно чревни проблеми могат да възникнат поради диария, повръщане и болки в корема. При язвеният колит също е доказано, остри кризи при употребата на мляко.
"В действителност кравето мляко, специално преработеното (processed) е свързано с редица здравословни проблеми включително: отделяне на слуз, загуба на хемоглобин, ранен диабет, сърдечни заболявания, атеросклероза, артрит, камъни в бъбреците, промени в настроението, депресия, раздразнителност и алергии.” Townsend Medical Letter, May, 1995, Julie Klotter, MD.
 При повечето възрастни има някаква степен на непоносимост към лактоза. За тях, ядене или пиене на млечни продукти причинява проблеми, като спазми, подуване на корема, газове и диария. Те могат да се проявят като затруднено дишане, копривна треска и обриви, или сериозни болки в стомаха, което води до невъзможност да се усвои приетата храна и опасна загуба на тегло. Тези симптоми могат да варират от леки до тежки
(Http://web.mit.edu/kevles/www/nomilk.html).
Според някои автори около една пета от децата с алергия към краве мляко имат заболявания на централната нервна система.
Напикаването се приписва на алергия към мляко, заедно с цистит и нефротичен синдром.
Недостатъчен растеж и синдром на внезапна детска смърт се смята, че се дължи на алергия към мляко. При възрастните, синдром на напрегната умора може да се дължи на алергия към мляко. Той може също да доведе до мигрена, проблеми със заспиване и астма. Israel Journal of Medical Sciences 1983;19(9):806-809 Pediatrics 1989;84(4):595-603.
http://www.naturalphysiques.com/cms/index.php?itemid=485

Приемане на твърде много мляко и млечни продукти (по специално мазнини в млякото) от деца причиняват задръстване на лимфната система и причиняват чести и повтарящи се инфекции на ушите.
http://www.wellnessresources.com/health/articles/a_healthy_lymph_system_is_vital_for_flu_fighting_immunity/

"Нетърпимост към краве мляко и хроничен запек при деца" от Джузепе Иакано (Giuseppe Iacano) и др. публикувано в New England Journal of Medicine, Vol. 339, No. 18 (October 15, 1998)
Извадки от доклада:
Да се провери дали алергията към кравето мляко причинява хроничен запек (определен като едно движение на червата на всеки 3 до 15 дни) на група италиански деца, Децата са получавали само краве мляко или соево мляко за срок от две седмици, с помощта на двоен сляп подход на проучване (double-blind study approach). Децата в изследването са всички под 6 години. Деца с други известни проблеми не са включени. Изследването се повтаря два пъти. Децата трябва да имат най-малко 8 изхождания, за да се счита, че са имали отговор.
65 деца са разпределени равномерно в две групи. В първото проучване, 21 деца на соево мляко и нито едно от децата на краве мляко са имали отговор. Във второто проучване, 23 деца на соево мляко и отново нито едно от децата на краве мляко са имали отговор. В допълнение, техните анални фисури и болки при дефекация са изчезнали.
Когато децата са преминали от соево мляко на краве мляко по-късно, след 5 до 10 дни всяко дете е развило твърди изпражнения и дискомфорт.
Коментар:
Първо, трябва да се подчертае едно нещо: това е проучване на алергия към млякото, което не е непоносимост към лактоза (LI). Не може да има
констипация (запек) като симптом на лактозна непоносимост, независимо от възрастта. Причините за хроничен запек при децата не са много добре известни. Лекарите често смятат, че проблемът е психологически, макар че съвременните изследвания обикновено показват, че психологически проблеми са резултат, а не причина за запек. И все пак, малко хора биха помислили, че кравето мляко ще бъде една от основните причини.
Децата в това проучване са всички ветерани на лекари и клиники. На всички са давани лаксативи (слабителни) без успех. Повечето имат разработени анални фисури и други проблеми. Две трети от тях внезапно показват драматично подобрение, което е поразително. За всички тях връщането на запека, когато се дава краве мляко отново е също толкова драматично. Много рядко могат да се видят такива ясни резултати при медицинско изследване. И това проучването е продължение на по ранно изследване от същата група от лекари ("Хроничен запек като симптом на алергия към краве мляко.", J. Pediatrics, 1995, vol. 126, pp. 34-9) със сходни резултати.
Запекът е широко разпространен проблем, който засяга от една пета до една трета от малките деца. Бих посъветвал родителите, чиито деца страдат от продължителен запек незабавно да се консултират с педиатър за спиране на кравето мляко от диетата.
http://www.stevecarper.com/li/constipation_and_milk_allergy.HTM

Пастьоризация и хомогенизация на млякото - д-р Меркола
Смята се, че пастьоризацията на млякото ни защитава от смъртоносни патогенни бактерии, съдържащи се в суровото мляко. Факт е обаче, че ако кравите са отглеждани на свобода и пасящи трева не съществува необходимост от обработване на млякото на тези здрави животни.
Пътят по който се превръща естественото сурово мляко в мъртва, бяла течност пълна с алергени и канцерогени започва със съвременните методи на хранене.
Кравите се отглеждат с богати на протеини, соеви храни, вместо да се хранят със свежа зелена трева. Вместо свободно да пасът те стоят в оборите (краварници) с много храна и тор през целия ден.
Разплодните методи произвеждат крави с необичайно голяма хипофизна жлеза, за да се добиват три пъти повече мляко от нормалното. Тези кравите се нуждаят от антибиотици, за да могат да живеят. Излишно е да казвам, че антибиотиците, които се дават се пренасят и в млякото. Освен това те се инжектират с хормони на растеж за увеличаване на млеконадоя. В резултат на това кравите произвеждат невероятно количество мляко за две години и след това страдат от хроничен мастит и краткотраен живот.
Пастьоризацията преобразува физическата структура на протеините в млякото, като казеина и променя формата на конфигурацията на амино киселините в чужд протеин, така че тялото ви не е в състояние да се справи. Процесът на пастьоризация разрушава приятелските бактерии, открити в естественото състояние на млякото и драстично намалява микроелементите и витаминното съдържание.
Пастьоризацията разрушава част от витамин С в суровото мляко, стимулира растежа на вредните бактерии и превръща естествената захар (лактоза) в млякото в бета-лактоза. Бета-лактозата се абсорбира много бързо в човешкото тяло, в резултат на което гладът може да се върне бързо след една чаша мляко - особено при децата.
Процесът на пастьоризация прави неразтворим голямата част от калция съдържащ се в суровото мляко. Това може да доведе до множество здравословни проблеми при децата, сред които рахит и лоши зъби. Също се унищожава около 20 на сто от йода на разположение в суровото мляко, което може да предизвика запек.
Когато пастьоризираното мляко се и хомогенизира, се образува вещество известено като ксантиноксидаза (xanthine oxidase). Това вещество може да играе роля при оксидативен стрес, действайки като свободен радикал в нашето тяло.
Хомогенизацията на млякото превръща мастните частици в неусвояеми, което може да причини директно преминаване в кръвния поток през чревните стени.
Млекопреработвателните фирми добавят към обезмасленото мляко синтетични витамини D2 или D3 за сгъстяване, както и витамин А и допълнително калций.
Пастьоризираното мляко е първата преработена храна на която сме изложени, и безброй много хора изпитват всякакъв вид здравословни проблеми от стомашно неразположение до аутизъм.
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/11/12/Choosing-Between-Raw-Milk-and-a-Dead-White-Liquid.aspx
Книга: Maker’с Diet, Jordan S. Rubin, стр. 139-140.

Тези заключения в статията се отнасят предимно за кравето мляко. С диета от една седмица до десет дни без мляко и млечни продукти може сравнително лесно да се установи дали различни симптоми и състояния са причина от приема на краве мляко.
Козето мляко е сравнително много по добро за консумация, защото лесно се асимилира и съдържа по малко лактоза. Необходими са около 20 мин за асимилация в сравнение с пастьоризираното краве мляко - 3 часа. Ферментацията на млякото при различните продукти го прави по лесно за асимилиране, но все пак зависи от чувствителността при различните хора.

Прочетете: Казеина: Обезпокоителната връзка между този млечен протеин и вашето здраве!

Гледайте видео: Milk The Deadly Poison WATCH THIS!

Ако имате болки в кръста пробвайте да спрете млякото и млечните продукти за около 10 дни. Пийте също достатъчно вода (6-8 чаши на ден), за да бъде тялото добре хидратирано.(бел. от блога)

Червеният лют пипер (люти чушки) стимулира стомашно-чревния тракт, като увеличава притока на производство на ензими и стомашни сокове. Това подпомага способността на организма да метаболизира храната, стимулира чревната перисталтиката, асимилацията и елиминирането. Освен като детоксикатор червеният лют пипер е известен със своето антиалергенно (противоалергично) действие.  В комбинация с лимонов сок и мед, лютивият чай е отличен напитка сутрин за детоксикация и стимулиране на цялото тяло.

Статия: Какви са здравословните ползи на лютивия червен пипер (cayanne pepper)?

Не забравяйте да пиете достатъчно вода! Обезводняването или дехидратацията На тялото и безсолните диети водят до много сериозни заболявания. Водата се използва при метаболизма в организма. Липсата на вода и особено на минерални соли (сол) нарушава електролитният баланс в тялото. Тялото е около 80% вода и ако тази течност в организма не е добър електролит всички процеси се забавят. Приемане на достатъчно вода и сол спомага за хидратацията на тялото и нормално протичане на обменните процеси.

Д-р Батманжелидж обяснява в книгите си "Ти не си болен, а просто жаден", "Водата - натурално лекарство" как безсолната диета и обезводняването на тялото (дехидратация) могат да причинят множество заболявания, като астма и алергия, Алцхаймер, диабет, ракови заболявания, психически разстройства (депресия, страхова невроза и др.), остеропороза, сърдечни и бъбречни заболявания, автоимунни заболявания и др.
Солта играе важна роля за профилактиката и лечението на рака. Раковите клетки се страхуват от кислорода, понеже са анаеробни организми. Когато организмът е добре наситен с вода, а солта повишава обема на циркулиращата кръв, като и помага да достига до всички части на тялото, кислородът и активните и „мотивирани” имунни клетки попадат в раковата тъкан и я разрушават. Недостигът на вода и сол потиска имунната система и активността на нейните клетки, които се борят с болестите. Приемането на достатъчно вода дневно спомага за отмиването на токсичните отпадъци от различните части на тялото и облекчава работата на черния дроб и бъбреците, които ги обезвреждат. Не замествайте водата с кафе, чай, кока кола или други безалкохолните напитки, които са диуретични. Натурални сокове приемайте допълнително.

Колко вода да пием? На 1 кг. телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л). На 2 литра вода се прибавя около половин чаена лъжичка сол (2.0-2.5 гр) в зависимост от нуждите на организма. Вода се пие половин час преди ядене (1-2 чаши) и 2.5 часа след ядене (1-2 чаши). Пийте всеки ден по 2-2.5 л. (6-8 чаши) вода с малко сол.

За предпочитане е натурална морска или каменна сол без примеси.  Някои може да не понасят или да чувстват съпротива да пият вода със сол, организмът им може да е наситен със соли и поради наличие на киселинни зони в тялото. Но трябва да си наложите да пиете вода и то достатъчно според теглото. Водата ще спомогне за отмиването на киселинните натрупвания в тялото и облекчава работата на лимфната система. Съдържанието на вода в лимфната система е два пъти повече отколкото в кръвта и снабдяването с достатъчно вода на тялото облекчава изхвърлянето на токсичните отпадъци от клетките. След 2-3 дни или повече след като тялото се изчисти достатъчно може да започнете да прибавяте към водата малко сол, за да компенсирате загубите на минерални соли. Пиенето на необходимото количество вода постепенно измива минералите разтворени в течностите на тялото и загубата постоянно трябва да се компенсира от добър източник на сол.

Прочетете статиите на страница: Ползата от солта и водата.

~ В утеснението си призовах Господа. И към Бога мой викнах; От храма Си Той чу гласа ми, и викането ми пред Него стигна в ушите Му. ~ (Библия, Псалми 18:6)

Затова ви казвам: Всичко каквото поискате в молитва вярвайте, че сте го получили, и ще ви се сбъдне. (Марк 11:24)

Прочетете: Молитва за изцеление! Насърчение: Любовно писмо от Бог

Благословение и изцеление ви желая! Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/ Последна промяна: 14 Март, 2013

6 коментара:

  1. Добре изкарахме млякото доста вредно !
    Как тогава да гледаме на диетата на Др Йоана Будвиг: ленено масло и извара за лечение на рак?
    Може ли да я модифицираме до по мъдър вариант а именно- Сурово овче мляко заквасено с лактобацилна култура до кисело мляко и прибавяне в него на рибено масло като източник на омега 3. Не че имам нещо против козите, но прием на сурово козе мляко редовно води до анемия. С овчето не са наблюдавани подобни симптоми в историята!

    ОтговорИзтриване
  2. Все пак зависи как се добива млякото. Ако е от животни, които свободно пасът, не ги хранят със зърно, особено соени добавки, не им инжектират хормони и антибиотици непрекъснато може би умерена консумация на млечни продукти е добре. Но все пак зависи от поносимостта на организма. За да се разбере най лесно как действат млечните продукти е, да се спре консумацията за 10 дни.
    Не зная дали козето мляко причинява анемия (може би зависи в какво количествo се приема), след като го препоръчват като най близкия заместител на майчиното мляко. Можете да пробвате рецептата на д-р Й. Будвиг със сурово мляко. Обикновено човек се учи от опит.
    Д-р Меркола, например препоръчва органично сурово мляко за консумация. Френска фирма произвежда кашкавал от сурово мляко.
    Диетата на д-р Й. Будвиг не е универсална диета за лечение на ракови заболявания и няма такава диета, която да лекува рак 100%. Ако някой има алергия и непоносимост към млякото една ли може да приложи тази диета. Тези, които са болни просто трябва да търсят, коя диета е най подходяща за тях. Може да бъде диета на зеленчукови сокове. Ако не диета може да е гладуване (пост) например. Това е индивидуално. Важното е да имаме силен дух и да не отпадаме, да не се плашим и да вярваме в Бог. Исус казва: Търсете и ще намерите! Благословение.

    ОтговорИзтриване
  3. Molia za raziasnenie,kakvo e laktozna alergia,takava edva li moje da ima...alergia ot maznina....tuk stava vapros za alergia ot mlechni proteini...alergiata kato zialo e nasochena kam proteinite...tova e nasheto DNA,za kakva maznina govorite tuk. Proteini genetichno promeneni...koito nasheto DNA ne razpoznava,spored men tova e osnovata na alergiite,bilo mlechni....ot jitni kulturi i t.n proteina kato osnovna gradivna chastiza na DNA

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, относно изварата, мисля, че в суроватъчната извара няма казеин, а нея всъщност основно намираме по магазините. Това за протеините е достабдобро обобщение на проблемите с алергиите. Като цяло-УНИКАЛЕН БЛОГ!!! Най-добрия! Поздравяеам ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Исус: Аз съм светлината на света, който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота. (Йоан 8:12)

      Изтриване