Страници

понеделник, 21 февруари 2011 г.

Реактивна Хипогликемия (Reactive Hypoglycemia)

Реактивна Хипогликемия (Reactive Hypoglycemia)


Хипогликемията е често разпространен проблем. Терминът хипогликемия означава ниска (hypo) кръвна захар, обикновено под 50 mg/dL при възрастни.
Инсулинът, най важният от всички хормони на метаболизма се произвежда от панкреаса. Той придвижва глюкозата, аминокисилините и свободните мастни киселини към клетките. При нормалните хора кръвната захар не варира много, поради съгласуваната и компенсираща активност на инсулина и глюкагона. Инсулинът е единствения хормон, който регулира кръвната захар да не достигне опасни високи нива. Глюкагонът, който също се произвежда от панкреаса предпазва кръвната захар да не достигне много ниски нива (хипогликемични нива).

Тялото се нуждае от енергия. Един от главните източници на гориво е глюкозата, която тялото получава от консумацията на прости въглехидрати (монозахариди) или на сложни въглехидрати (комплексни, дизахариди - лактоза, сукроза (обикновена захар) или полизахариди - нишесте).
За непредвидени обстоятества, тялото се запасява с глюкоза в черния дроб под формата на гликоген. Ако тялото се нуждае от глюкоза, поради гладуване или прекомерно физическо натоварване се задейства биохимичен процес наречен глюконеогенеза (gluco-neo-genesis), който превръща запасите от гликоген в глюкоза. През първите 24 часа на гладуване гликогенът в черния дроб се използва, а след това тялото започва да използва мускулния протеин. Освобождаването на глюкагон стимулира също и при приемане на богата на протеини храна.
Всички органи в тялото, включително и мозъка зависят изключително от глюкозата.

Хипогликемията може да се срещне при хора без признаци на метаболитни нарушения, но които имат оплаквания от симптоми свързани с ниска кръвна захар (често те не знаят, че това са причините). Обикновено хипогликемията се среща при диабетици, тип 1 и тип 2. Също и при хора с граничен диабет (пред диабетично състояние), които имат инсулинова резистентност (съпротивителност), свързана с циркулирането на високи нива на инсулин, когато не приемат храна за по дълъг период от време.

Инсулинова резистентност (съпротивителност) е състояние на намалена чувствителност (отговор) на клетките на тялото към нормалните нива на циркулиращия инсулин. Обикновено малко количество инсулин ще намали кръвната захар. При индивиди с инсулинова съпротивителност това не може да се случи и е необходимо да се освободи повече инсулин. Това означава, че тялото се нуждае от повече инсулин за да поддържа кръвната захар в нормални граници в сравнение със здрав човек, който консумира същата храна.
Прекалената пълнота е следствие от инсулинова резистентност. Друго следствие от инсулинова резистентност е диабет 2. В повечето случаи при диабет нивото на циркулиращия инсулин и кръвната захар са повишени, както и нивото на кръвния холестерол.
Прекалено пълните индивиди без диабет имат обикновено повишено инсулиново ниво и нормално ниво на кръвната захар. Често те са на път да развият диабет просто, защото панкреаса се изтощава поради постоянна стимулация от глюкоза.

Честа промяна в настроението. Ставане сутрин с чувство на сънливост, умора или изтощение. Проблеми със заспиване. Може ли това да са действително класически симптоми на хипогликемия?
Съществуват много различни признаци на хипогликемия, които са свързани с:
- безпокойство
- депресия
- нервност, повишена раздразнителност
- слабо главоболие или световъртеж
- чувство на умора по всяко време, слабост
- често прозяване
- припряност
- страст към сладко
- липса на концентрация
- липса на цел в живота
- дезориентация, чувство на объркване
- силно чувство на глад
- трудно събуждане
- ринит (течащ нос)
- вкочаненост
- паническа атака
Хипогликемия може да се случи и по време на сън. Някои признаци по време на сън са викане или кошмари; умора, раздразнителност и чувство на объркване след ставане от сън.

 По тежки симптоми на това състояние са личностни разстройства, неясно зрение, треперене, сърцебиене, прекалено потене, гадене, повдигане, прималяване, припадане, трудно говорене. Хипогликемията може да е свързана и с кожни проблеми. Най лошия сценарий е изпадане в кома, ако не се вземат мерки навреме.
Симптомите на хипогликемията варират много и е трудно да се диагностицират освен, ако не се прави запис на симптомите за период от време.
Провеждането на чести тестове за кръвна захар за период от време може да разкрие проблема.
Ниското ниво на кръвната захар може да причини изтощаване на тялото, подбуждащо към прием на сладки храни. Много често тези симптоми са леки и не причиняват повреди на тялото и така продължават незабелязани. Но с времето те нарастват и започват да се изявяват по силно и това може да причини сериозни повреди на тялото.

Униние, лошо настроение или потиснатост, много от нас изпитват няколко часа след храна. В повечето от случаите, ние сме приели храна богата на захар или въглехидрати с висок гликемичен индекс, което причинява повишение на кръвната захар със свързан инсулинов пик (значително нарастване). Когато инсулинът свърши работата си и кръвната захар започне да спада, често това спадане е под нормалното с резултат ниско ниво на кръвната захар.
Симптомите варират между сънливост, отпуснатост, апатия, бездействие, инертност и безпокойство. Нашата първа реакция е да приемем някаква храна, обикновено отново въглехидрати с висок гликемичен индекс, което повишава кръвната захар и ни прави да се чувстваме временно добре. Като резултат нашата кръвна захар се колебае между високо и ниско ниво по един определен нездравословен начин. Това може да бъде избягнато, ако се храним правилно.
Това се нарича реактивна хипигликемия. Хората със значителни симптоми на хипогликемия трябва да потърсят лекарска помощ. Обаче, в повечето от случаите хипогликемията е просто резултат от приемане на храна богата на въглехидрати с висок гликемичен индекс. Вие може да избегнете симптомите свързани с ниско ниво на кръвната захар като следвате диета.
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2009/12/blog-post_30.html

Реактивната хипогликемия се среща при хора не боледуващи от диабет. Реактивната хипогликемия е свързана с ниско ниво на кръвната захар, което започва 2-3 часа след приемането на храна. Причината е, че панкреаса продължава да отделя инсулин след свършване на храносмилането на приетата храна за период от време. Този излишен инсулин е виновник за понижаване на кръвната захар и следствието е реактивна хипогликемия.
Следователно предотвратяването на това състояние се постига чрез избягване претоварването на панкреаса и намаляване на производството на инсулин. Затова в диетата трябва да се избягват храни съдържащи прости въглехидрати. Има два вида въглехидрати прости въглехидрати и сложни въглехидрати. Простите въглехидрати са храни, които се превръщат лесно в глюкоза и са готови да се абсорбират от кръвния поток. Бързото абсорбиране на глюкозата причинява остър скок на кръвната захар и това често е главната причина за реактивната хипогликемия. И така, избягвайте храни с прости въглехидрати, като пример: бял ориз, бял хляб, бонбони, сладолед кекс, шоколад и други. Обикновено високо преработените храни са с високо съдържание на прости въглехидрати.
Сложните въглехидрати се усвояват много по трудно, така че процеса на превръщане и абсорбция на глюкозата е забавен. Някои примери за храни със сложни въглехидрати: кафяв ориз, пълнозърнест хляб, овесени ядки, зеленчуци и други.
http://ezinearticles.com/?Reactive-Hypoglycemia-Symptoms-and-Treatment&id=2655944.

Множеството симптоми при хипогликемия не се проявяват едновременно, нито постоянно. Те могат да бъдат краткотрайни и да изчезнат след приемането на храна. Някои хора например стават нетърпеливи и даже нервни известно време преди обичайното време за хранене, поради по бързото формиране на чувството за глад. Оплакване от честа умора, нужда от прекалено много сън, трудно ставане сутрин и понякога ставане от сън недобре отморени, умора на работното място и особено следобедно придрямване (сънливост), изтощение след работа, което не минава след кратка почивка в къщи, опити постоянно да се ободрим със силно кафе.
Изтощението, умората и сънливостта могат да бъдат резултат от хипогликемична атака следствие на която, мозъкът изпитва недостиг на кислород.
Силна и случайна болка може да бъде резултат от проблеми в мозъка, които човек изпитва в състояние на хипогликемия и които могат да доведат до трудности при концентрация, психически стрес, временно влошаване на умствените способности, раздразнителност, промяна на поведението или умора.
Всичко това може би са симптоми на реактивна хипогликемия, която поради многообразните проявления много трудно може да диагностицира.
Как можем да преодолеем това състояние? - най лесно чрез промяна на храненето и хранителните ни навици.


Някои диетолози препоръчват следните стъпки за избягване на реактивната хипогликемия:
- приемайте малки порции храна всеки 3 часа
- избягвайте всички форми на захар
- избягвайте храни с бяло брашно, заместете ги с цяло зърно
- редовно физически движения
- хранете се с разнообразна храна, включвайте достатъчно ядки
- избирайте храни богати на фибри и храни със среден и нисък гликемичен индекс
- избягвайте приема на храни богати на захар на празен стомах
- избягвайте алкохол, кофеинови напитки, всякакви подсладени напитки и храни богати на нишесте, като бял ориз, макарони, спагети, картофи, царевична каша, които са с висок гликемичен индекс.
- прибавяйте в храната разтворими фибри (5-10 гр.)
- напълно премахване на рафинираните въглехидрати ще намали тежестта на симптомите
http://en.wikipedia.org/wiki/Reactive_hypoglycemia


Какво е гликемичен индекс на храните?
Гликемичният индекс е метод за определянето на храни съгласно техния гликемичен ефект или по просто, способността на различни храни да повишават нивото на кръвната захар. Познаване на гликемичния индекс ни помага да разберем концепцията на диетата. По високият гликемичен индекс повишава нивото на кръвната захар. Консумиране на храни с висок гликемичен индекс може да доведе до хипогликемия, намаляване на кръвната захар при прекалено много отделяне на инсулин. При повишаване на кръвната захар се нуждаем от повече инсулин от панкреаса, за понижаване на нивото на кръвната захар до нормално. Много е важно за гликемичния индекс е размера и формата на частиците на въглехидратите, които приемаме. Например надробеното зърно има по нисък индекс отколкото брашното, а най малък имат зърната. Целите овесени ядки имат по нисък индекс, отколкото смлените. Формата на частиците също има значение за индекса. Скорбяла при варене става гъста каша, понеже от топлината водата се абсорбира от частиците или гранулите и това води до разпадането им на отделни молекули. Това спомага за по лесното им усвояване чрез ензимите и абсорбиране чрез стените на червата. Това стимулира отделянето на инсулин. Изследванията показват, че обработените зърнени продукти имат по висок индекс. От друга страна по малко обработените имат по нисък индекс. Пълнозърнест хляб звучи много добре, но ако е направен от рафинирано брашно, което, макар да е от цяло зърно има много малко от обвивката на зърното. Препоръчва се хляб направен от цяло или натрошено зърно. Друг проблем е обогатеното брашно, което е прекалено много обработено (рафинирано, пречистено), че даже витамините и минералите липсват.

Не всички въглехидрати стимулират еднакво отделянето на инсулин. Въглехидратите, които стимулират най много отделянето на инсулин са с най висок гликемичен индекс, а въглехидратите с нисък индекс стимулират ниско ниво на отделяне на инсулин.

Гликемичен индекс

През 1981 г. Д-р Дейвид Дженкинс публикува статия за гликемичен индекс на използваните храни. Класация на въглехидратните храни според техния гликемичен индех, като за сравнение се приема глюкоза с гликемичен индекс 100.
Зърнени храни, хляб и зърнени закуски (cereal)
Много е трудно да се намери зърнена закуска (cereal) без да е преработена и без захар. Избирайте зърнени закуски с най малко съдържание на захар и с най много фибри. Избягвайте царевичните зърнени закуски. (Мисля, че тук може да се добави да приемаме сварени или накиснати овесени ядки, бел. от блога)
Висок гликемичен индекс: > 60
Бял хляб 95, франзела 95, оризова паста (макарони) 92, безглутенов хляб 90, царевица 75, сериал 75, бяло брашно 75, оризов кекс 74, кравайче (bagel) 72, продукти от бяло брашно 70, кроасан 70, царевична каша (качамак) 70, мафин (малък кръгъл кекс) 70, бял ориз късозърнест 72, бял ориз дългозърнест 56, просо 70, многозърнен сериал 65, обикновени спагети и макарони 65 (ако са варени 5 мин. имат по нисък индекс), кускус 65, ръжен хляб 64, басмати ориз 60
Среден гликемичен индекс: 46 - 60
Пита хляб 57, ечемичена кифла 55, див ориз 55, кафяв ориз 55, овесена каша 55, каша (елда, гречка) 55, мюсли 56, пълноценно зърно 50, булгур (натрошено пшеничено зърно) 50, пълноценен ориз 50, овесен хляб 50, пшеничено зърно 45, ечемично зърно 45, пълноценно зърно 45, тестени изделия от пълноценно зърно 45
Нисък гликемичен индекс: < 45
Пшеничени трици 42, оризови трици 27, ръж 35, полиран (лъскав, pearl) ечемик 25
Зеленчуци
Висок гликемичен индекс: > 60
Варени картофи 95, варени моркови 85, пържени картофи 80, червено цвекло 75, тиква 75, пролетни картофи 62
Среден гликемичен индекс: 46 - 60
Сладки картофи 55, сурови моркови 49, зелен грах 45
Нисък гликемичен индекс: < 45
Сух боб, леща 30-40, зелен боб, грах 40, нахут 40, лима боб 30, черен боб 30, зърна соя 15, домати 15, зелени зеленчуци (зеле, спанак, броколи и др.) 0-15, билки 0-15, гъби 10, червени чушки 10, лук 10
Плодове и ядки
Плодовете са добър източник на захарин поради слабата стимулация на инсулин и също са източник на важни витамини. Те се приемат най добре от храносмилателната система, ако се консумират отделно. Плодовите сокове имат по висок гликемичен индекс отколкото целия плод.
Висок гликемичен индекс: > 60
Сушени фурми 103, диня 72, сушени плодове 70, ананас 65,стафиди 65, банани 60
Среден гликемичен индекс: 46 - 60
Манго 56, киви 53, грозде 50, круши 45
Нисък гликемичен индекс: < 45
Портокали 44, праскови 42, сливи 38, ябълки 38, круши 37, сушени кайсии 31, грейпфрут 25, череши (вишни) 22, домати 15, ядки 15-30, кайсии 10
Млечни продукти
Кисело мляко (без добавени плодове и захар) 14, прясно мляко 34, сладолед 61
Други
Малтоза (в бирата) 105, глюкоза 100, мед 75, рафинирана захар 75

Предпазване от хипогликемия при диабетици
Слагането на дозите инсулин или приемане на таблетки трябва да се съгласува с времето на хранене и физическата активност. Например вземане на инсулин или таблетки и пропускане на хранене може да причини хипогликемия. Болните от диабет трябва да приемат достатъчно храна на всяко ядене, да се стараят да не пропускат ядене или закуска. Вида на закуските са много важни при някои диабетици, когато лягат да спят или физически се натоварват. Ако се приема алкохол, не трябва да е на празен стомах; да се приема със закуска или основно ядене. Ако има признаци на хипогликемия да се приеме половин чаша плодов сок, или една лъжица мед (или захар), или чаша мляко, или 2-3 бонбона, или 3-4 таблетки гликоза.
Ако след 15 мин нивото на кръвната захар не е нормално се повтаря приема докато се нормализира.
Повече информация за диабетици на: http://www.lekar.bg/, Готови срещу неочакваното - хипогликемия

Какво е хиперинсулемия? (Hyperinsulinemia) - д-р Аткинс
Хиперинсулемия е състояние, при което се отделя в тялото твърде много инсулин. Много е лесно да се види как се случва, когато направите връзката между храната, която приемате и количеството освободен инсулин в кръвта. Храни богати на въглехидрати - специално захар, мед, мляко и плодове, които съдържат прости захари, и рафинирани въглехидрати като брашно, бял ориз, картофено нишесте са лесно усвоими чрез храносмилателния тракт и много бързо се превръщат в глюкоза. Когато се приема прекалено много от тези храни се изисква твърде много инсулин за транспортиране. От друга страна храните от протеин и мазнини изискват много малко или никакъв инсулин. Само протеинът в излишък се превръща в глюкоза в черния дроб и изисква някакъв инсулин за транспорт; мазнините не изискват инсулин.
Какво се случва, ако се отделя твърде много инсулин? Прекалено пълните хора напълняват още повече. Клетките стават нечувствителни на действието на инсулина, така че той не може повече ефективно да транспортира глюкозата до тях. Това се нарича инсулинова резистентност, която бързо води до хиперинсулемия. Многобройни изследвания сочат, че инсулиновата резистентност е често срещана при прекалено пълните индивиди, но също може да се срещне и при слаби индивиди с добро здраве.
Какво всъщност става? Инсулиновите рецептори на повърхността на клетките са блокирани, така че пречат на глюкозата да захрани клетките с енергия. Това е една причина прекалено пълните индивиди да се чувстват изморени през повечето от времето. Когато инсулинът не е ефективен да достави енергия за клетките, черния дроб превръща повече и повече глюкоза и я натрупва като мазнини в тялото. Вашето тяло всъщност става машина за производство на мазнина вместо ефективна машина за производство на енергия.
Хормоналната система на тялото е затруднена. Инсулин се секретира повече и по често, за да се справи с високата кръвна захар, но в крайна сметка изпълнява тази задача все по неефективно. Това ви прави да се стремите да ядете сладко и въглехидрати, което превръща проблема в един порочен цикъл. В течение на времето инсулиновите рецептори на клетките се износват и това състояние се превръща в диабет.
Други проблеми свързани с хиперинсулемия
- Инсулинът повишава задържането на сол и вода в тялото, което води до високо кръвно налягане.
- Инсулинът е директно намесен в създаването на атеросклеротични плаки, които, ако не се контролират водят до сърдечни болести.
- Високите нива на инсулин са свързани с високи нива на триглицериди и ниско ниво на HDL (добрия) холестерол.
- Високите нива на инсулин повишават риска от рак на гърдата. Ниското ниво на инсулин води до увеличаване на шансовете на излекуване при рак на гърдата.

Чрез контролиране приема на въглехидрати можете на намалите риска от резки колебания на кръвната захар и от там да избегнете проблеми със сърдечни и други заболявания, както и предразположение към диабет.
Извадки от ”Новата революционна диета на д-р Аткинс”, Dr. Atkins’s New Diet Revolution, Robert C. Atkins, M.D.

Източници:
http://www.reactivehypoglycemia.net/symptoms-of-hypoglycemia.html
http://diabetes.niddk.nih.gov/dm/pubs/hypoglycemia/
http://www.medicinenet.com/hypoglycemia/page3.htm


Прочетете извадки от книгата: Вредата от захарта! Намали захарта за да отслабнеш, д-р Сам Ендрюс, д-р Луис Балард, д-р Морисон Бетеа, Х. Ленгтон Стюард

~ Повече от всичко друго що пазиш, пази сърцето си, защото от него са изворите на живота. ~ (Библия, Притчи 4:23)

Благословение и изцеление ви желая!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/


Последна промяна: 12 март, 2011

1 коментар:

  1. Ето тук може да се провери за индексите на повечето храни:
    http://www.montignac.com/en/ig_tableau.php

    Моя приятелка която беше пълничка поддържа манекенска фигура с този начин на хранене

    ОтговорИзтриване