Ако не пием достатъчно вода и не задоволяваме напълно нуждата на организма от нея, клетките се обезводняват и отделят част от водата си в кръвообращението. Тогава капилярите в определени райони трябва да се затворят, за да изравнят неизползваните капацитети. При липса на вода и обезводняване на тялото 66% от необходимата вода се взима от клетките, 26% от водата идва извън клетките и 8% идва от кръвта. Кръвоносните съдове нямат друга възможност, освен да намалят диаметъра си, за да се нагодят към намалените количества кръв. Процесът започва в по-малко активните региони на тялото, където някои от капилярите се затварят. Откъде другаде би могла да дойде компенсация за тази загуба, така че капилярите да останат отворени? Липсващото количество вода трябва или да дойде отвън или от някоя друга част от тялото!
Aктивността на стените на капилярите решава в крайна сметка колко кръв да циркулира в системата. Колкото повече мускули се движат, толкова повече капиляри се отварят и толкова повече кръв се появява като резерв за циркулацията. Това е причината, поради която тренировката на тялото се явява важен фактор за физиологическото балансиране при хипертонията. Капилярните съдове трябва да се отворят и напълнят, а циркулацията на кръвта не трябва да среща никаква съпротива. Ако съдовете са затворени и има съпротива, само една значителна сила зад циркулиращата кръв може да осигури протичането на течността през системата.
Друга причина за избирателното затваряне на капилярите е недостигът на вода в организма. По принцип водата, която пием, трябва да достигне накрая до клетките — водата регулира обема на клетката отвътре. Солта регулира количеството вода, което остава извън клетките. Тази вода наподобява океан около тях. В организма се извършва един много сложен процес на балансиране, който гарантира състава на кръвта и то за сметка на променливото количество вода в някои телесни клетки. При недостиг на вода някои клетки остават без обичайната порция вода, а други получават определено количество от разпределената вода, за да могат да продължат да функционират (както вече обяснихме, към това се отнася филтрирането на водата през клетъчната мембрана). Това е нужно, за да може най-значимите градивни вещества да достигнат нормално до жизнено важните органи.
Точно това е точката, в която досегашния "модел на разтворените вещества" не е достатъчен като обяснение и води до заблуда. При този модел за функциите на организма може да се съди по съдържанието на твърдите вещества в кръвта. Така не се взима предвид относителното обезводняване в някои части на организма. Може всички кръвни тестове да дадат нормални резултати и въпреки това малките капиляри в сърцето и мозъка да са затворени. По този начин при дълготрайно нарастващо обезводняване в някои клетки на тези два органа постепенно настъпват увреждания. Когато прочетете раздела за образуване на холестерола, казаното дотук ще ви стане още по-ясно.
Когато загубим чувството си за жажда (или не отгатнем останалите сигнали за обезводняване) и започнем да пием по-малко вода, отколкото се нуждаем ежедневно, затварянето на някои капиляри е единствената естествена алтернатива, за да останат пълни останалите кръвоносни съдове. Въпросът е само колко дълго може да се продължава така? Отговорът е: достатъчно дълго, за да се разболеем. Ако не сме готови за смяната на модела, ако не подхождаме професионално и не разкрием проблемите, които са свързани с нарушенията във водния баланс на организма, ако не обръщаме внимание на различните сигнали за жажда, хроничното обезводняване ще изисква все по-големи жертви от нашето тяло и от нашето общество!
Високото кръвно налягане трябва да се лекува преди всичко чрез увеличаване на ежедневно приеманото количество вода. Съвременните методи за лечение на хипертонията са толкова погрешни, че могат да се обозначат като научен абсурд. Организмът се опитва да задържи наличното количество вода, а ние казваме на този естествен план: "Не, ти не разбираш — трябва да приемаш диуретични средства и да се освободиш от водата. Ако не пием достатъчно количество вода, остава една единствена възможност да осигурим нужното количество вода на организма, а именно — да задържим солите в себе си. Само когато бъде задържана солта, водата остава в извънклетъчните резервоари. Оттам чрез "душовия" механизъм тя бива впръскана в някои от клетките с голям приоритет. Така задържането на солта в организма е последният изход, за да се задържи малко вода за "душовата" процедура.
Натрупването на сол в организма е много целесъобразно. Да се счита то за причина за хипертонията е погрешно и е свързано с недостатъчното познаване на воднорегулиращите механизми в човешкото тяло. Когато се дават диуретични средства за изхвърляне на солта, тялото само по-силно се обезводнява. Стига се до ”съхнене на устата" и затова се поема вода за балансиране. Използването на средства за отводняване довеждат тялото до степен, когато то трябва да се приспособи към липсата на вода. Тези средства не лекуват хипертонията; те само усилват желанието на организма за сол и вода, обаче никога не са достатъчни, за да отстранят проблема. Затова след известно време обезводняващите медикаменти губят ефикасността си и пациентът е принуден да приема допълнителни лекарства.
Друг проблем при диагностицирането на хипертонията е методът за измерване на кръвното налягане. Страхът на пациентите от високото кръвно налягане автоматично влияе върху измерваните стойности. Последните вероятно не показват истинското или нормалното кръвно налягане. Неопитният или пък притиснатият от времето лекар, който мисли повече за рецидиви, отколкото за точното измерване в момента, може да счете, че пациентът страда от хипертония; а в случая просто се касае за страх от посещението при лекаря, който страх увеличава измерваните стойности.
Освен това начинът за измерване предизвиква още един важен, но не толкова известен проблем, понеже маншетата на апарата трябва да се надува, докато се достигне систоличното налягане, и после въздухът от нея да се изпуска, докато започне да се чува пулсът. Към всяка голяма (а може би и към всяка по-малка) артерия има принадлежащ нерв, който контролира кръвното налягане в този кръвоносен съд. Когато налягането в силно напомпената маншета спадне, се задейства процес, който трябва да възстанови налягането в артерията след притискането й. Докато изпуснем въздухът от маншетата, за да можем да отчетем измерваните стойности, вече описаният процес е предизвикал изкуствено високо кръвно налягане, което се отчита при измерването. За нещастие меренето на кръвното налягане става така произволно (и зависимо от диастоличната стойност), че малка заблуда може да доведе до обявяването на този човек за хипертоник. И тогава кръгът наистина се затваря!
Водата е най-доброто естествено средство за обезводняване на организма. Когато хора с високо кръвно налягане, при които отделянето на урина е нормално, пият ежедневно повече вода, те не се нуждаят от никакви диуретични лекарства. Ако отдавна съществуваща хипертония поради обезводняването вече е довела до проблеми със сърцето, количеството вода трябва да се увеличава постепенно. По този начин ще бъдем сигурни, че събирането на течности в организма няма да се увеличи драстично и да предизвика проблеми.
Механизмът на задържане на солта при такива хора е хиперреакция на организма. Когато увеличаваме приемането на вода постепенно и отделяме повече урина, течността от отоците, която е пълна с токсични вещества, се промива и сърцето се отморява.
Следващите писма са отпечатани с разрешението на авторите им, които са готови да предадат опита си на читателите.
Писмо от: Майкъл Пек, Остин, Тексас
Чрез писмото си искам да потвърдя заслугите на водата, тя наистина спада към ежедневните грижи за тялото и служи за запазване на здравето. Следвам съветите Ви вече почти пет години и положителното въздействие от обилното поемане на вода за мен е нещо, което се разбира от само себе си.
Когато започнах да изпълнявам Вашата програма, бях прекалено дебел, с високо кръвно налягане, а освен това още от детските си години страдам от астма и алергии. Затова постоянно бях под лекарско наблюдение. Днес вече напълно контролирам теглото и кръвното си налягане (отслабнах с около 15 кг, кръвното ми е с десет пункта no-ниско). Вследствие на програмата астматичните и алергичните ми оплаквания са много редки, почти изчезнаха. Освен това се изявиха и други предимства — no-рядко се простудявам или се разболявам от грип, а ако това се случи, всичко протича в лека форма.
Разказах на жена си за тази програма — през последните четири години тя взимаше лекарства за високото си кръвно налягане — сега чрез обилното поемане на вода тя успя да остави таблетките.
Още веднаж: големи благодарности за Вашата програма.
Писмо от: Уолтър Ф. Бурмайстер, Ел Пасо
Уважаеми д-р Батманжелидж,
Мога да потвърдя, че питейната вода подействува много благоприятно за смъкване на кръвното ми налягане. Започнах да я пия от април 1994 г., след като в продължение на години бях взимал диуретици и калциеви блокери. По Вашата препоръка почнах да пия ежедневно най-малко по два, а понякога и повече литра вода и го правих в продължение на три месеца. Кръвното ми налягане, което дотогава регулирах с лекарства, постепенно спадна до средно 150-160 на 75-80.
Жена ми сама си измерва кръвното налягане, като всеки път го мери контролно по два-три пъти. Най-добрата стойност при нея често бе 120/75, много рядко 140/90. Това лечение чрез питейна вода, щипка сол, витамини и минерални вещества, допринесе да се чувствам много no-отпуснат. Убеден съм, че наистина сте открили пътя към революционни и прекрасни новости в медицината.
Тъй като искате да дадете в книгата си за водния баланс в човешкия организъм убедителни доказателства за това, предлагам Ви личния си опит като знак за моята благодарност.
С почитание Уолтър Ф. Бурмайстер
Уолтър Бурмайстер изпита въздействието на водата върху собственото си кръвно налягане. Както може да се види от писмото му, той успява да понижи кръвното си налягане без медикаменти чрез естествени методи.
Изхвърлянето на водата чрез диуретици уврежда бъбреците, а накрая и сърцето.
Как да пием вода?
При високо кръвно налягане трябва да започнете постепенно да увеличавате водата, докато стигнете до необходимото количество, което трябва да приемате на ден. Няколко дни пийте само вода без сол, за да се изчистят отоците съдържащи соли и киселини и след това добавете малко сол към водата и се наблюдавайте как се чувствате.
На един килограм телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.). На 2 литра вода се прибавя между една щипка и половин чаена лъжичка сол (2.0-2.5 гр) в зависимост от нуждите на организма. Вода трябва да се пие задължително половин час преди ядене и 2-2.5 часа след ядене. Сутрин след ставане от сън трябва да изпиете 2 чаши вода, за да компенсирате загубите на вода по време на сън от дишането и изпотяването.
Примерен дневен режим за пиене на вода със сол:
- 7.00 ч - вода;
- 7.30 ч - 8.00 ч. закуска;
- 10.30 ч - вода;
- 12.00 ч - вода;
- 12.30 ч - 13.00 ч - обяд;
- 15.30 ч - вода;
- 18.00 ч - вода;
- 18.30 ч - 19.00 ч. вечеря;
- 21.30 ч - вода.
Използвайте само нерафинирана морска или хималайска сол. Не използвайте готварската сол, в която има около 2.5-5% канцерогенни примеси (anticaking agents).
Не замествайте водата с кафе, чай (кофеинов), кока кола или други безалкохолни напитки, сокове и алкохол. Натурални плодове и зеленчукови сокове може да пиете допълнително.Ако обичате по-солена храна, по-добре е да пиете само вода без сол според режима или да намалите солта в храната. Ако почувствате нужда да пиете само вода, пийте само вода без сол, стига да спазвате режима. (бел. от блога.)
Д-р Ф. Батманжелидж завършва Лондонския университет, студент на Александър Флеминг шотландски учен, носител на Нобеловата награда за откриване на пеницилина. Това, което д-р Ф. Батманжелидж представя в своите книги е резултат от двадесет годишна непрекъсната изследователска дейност и учение.
Прочетете статиите на страница: Ползата от солта и водата.
Връзка между хиперинсулемия и високо кръвно налягане.
Какво е хиперинсулемия (Hyperinsulinemia) ? - д-р Аткинс
Хиперинсулемия е състояние, при което се отделя в тялото твърде много инсулин. Много е лесно да се види как се случва, когато направите връзката между храната, която приемате и количеството освободен инсулин в кръвта. Храни богати на въглехидрати - специално захар, мед, мляко и плодове, които съдържат прости захари, и рафинирани въглехидрати като брашно, бял ориз, картофено нишесте са лесно усвоими чрез храносмилателния тракт и много бързо се превръщат в глюкоза. Когато се приема прекалено много от тези храни се изисква твърде много инсулин за транспортиране. От друга страна храните от протеин и мазнини изискват много малко или никакъв инсулин. Само протеинът в излишък се превръща в глюкоза в черния дроб и изисква някакъв инсулин за транспорт; мазнините не изискват инсулин.
Какво се случва, ако се отделя твърде много инсулин? Прекалено пълните хора напълняват още повече. Клетките стават нечувствителни на действието на инсулина, така че той не може повече ефективно да транспортира глюкозата до тях. Това се нарича инсулинова резистентност, която бързо води до хиперинсулемия. Многобройни изследвания сочат, че инсулиновата резистентност е често срещана при прекалено пълните индивиди, но също може да се срещне и при слаби индивиди с добро здраве.
Какво всъщност става? Инсулиновите рецептори на повърхността на клетките са блокирани, така че пречат на глюкозата да захрани клетките с енергия. Това е една причина прекалено пълните индивиди да се чувстват изморени през повечето от времето. Когато инсулинът не е ефективен да достави енергия за клетките, черния дроб превръща повече и повече глюкоза и я натрупва като мазнини в тялото. Вашето тяло всъщност става машина за производство на мазнина вместо ефективна машина за производство на енергия.
Хормоналната система на тялото е затруднена. Инсулин се секретира повече и по често, за да се справи с високата кръвна захар, но в крайна сметка изпълнява тази задача все по неефективно. Това ви прави да се стремите да ядете сладко и въглехидрати, което превръща проблема в един порочен цикъл. В течение на времето инсулиновите рецептори на клетките се износват и това състояние се превръща в диабет.
Други проблеми свързани с хиперинсулемия
- Инсулинът повишава задържането на сол и вода в тялото, което води до високо кръвно налягане.
- Инсулинът е директно намесен в създаването на атеросклеротични плаки, които, ако не се контролират водят до сърдечни болести.
- Високите нива на инсулин са свързани с високи нива на триглицериди и ниско ниво на HDL (добрия) холестерол.
- Високите нива на инсулин повишават риска от рак на гърдата. Ниското ниво на инсулин води до увеличаване на шансовете на излекуване при рак на гърдата.
Чрез контролиране приема на въглехидрати можете на намалите риска от резки колебания на кръвната захар и от там да избегнете проблеми със сърдечни и други заболявания, както и предразположение към диабет.
Извадки от ”Новата революционна диета на д-р Аткинс”, Dr. Atkins’s New Diet Revolution, Robert C. Atkins, M.D.
Прочетете статията: Реактивна Хипогликемия (Reactive Hypoglycemia). Гликемичен индекс на храните.
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Последна промяна: 16 Декември, 2015
Няма коментари:
Публикуване на коментар