-разграждат храните за по лесно асилиминиране
-съдържат ензими, които спомагат храносмилането
-снабдяват чревната флора с полезни бактерии
Прочетете статиите:
1.Кисело зеле за подобряване на чревната флора и укрепване на имунната система
Киселото зеле е много ефективно за предотвратяване и лечение на рак на гърдата.
2.Ползата от кефира - полезни бактерии за чревната флора
3. Ферментация на киселото зеле (Sauerkraut Fermentation)
4. Хранителна химиотерапия против рак и други заболявания - Квас от Червено цвекло (Food Chemotherapy for Cancer)
5. Защо е здравословен квасения хляб?
6. Ябълков домашен пробиотик или плодов квас – натурална химиотерапия
Защо накисването прави по здравословно зърното?
Тази информация се отнася както за зърнени храни, така и за боб, ядки и семена.
Обяснение: зърната са семената.
- Семената са предназначени да преминат през системата относително несмляни, за да могат да се съхранят до времето когато има условия за покълване.
- За да е възможно семена да преминат несмляни, те съдържат някои антинутриенти, за да ги правят трудни за храносмилане.
- Семената също трябва да бъдат запазени, докато дойде време точно за покълване, така че те имат някои съединения, които спират активната ензимна активност на кълняемостта.
- Тези съединения също така служат да пречат на активната дейност на ензимите в храносмилателната система.
- Накисването на пълнозърнените храни може да ги направи по-лесно смилаеми и да помогне на вашата храносмилателна система да получи всички хранителни вещества в храната.
При накисването на зърната започва кълняемостта, ненужните ензими се неутрализират, тъй като те съществуват за защита на семената и да се предотврати началото на покълването. Когато те са неутрализирани, семената могат да покълнат, което ги прави по достъпни за нашите тела. Нивата на фитати също се намаляват при накисване, защото киселата среда помага да се разкъсат връзките, които те формират с минералите
Как да се противодейства на фитиновата кисилина в храните?
Фитаза е името на много малък ензим, който разгражда фитиновата киселина и освобождава минералите в пълнозърнестите храни и бобовите растения. Ензимът фитаза изисква прости условия, за да бъде активиран?
- влага
- леко кисела среда
- топлина
- време
Накисване на пълнозърнестите храни...
- във вода (по топла от стайна температура, ~ 38-43 градуса)
- 12-24 часа
Правилно накиснатите зърна са по лесни за храносмилане и позволяват на тялото да абсорбира повече минерали и хранителни вещества от цялото зърно и други източници на храна по същото време.
Как да накисваме зърната?
Започнете с накисване на овесена каша, защото е лесно.
Овесени ядки:
Накисва се една чаша овесени ядки с една чаша топла вода. Прибавя се 1 с.л. лимонов сок или суроватка. Овесените ядки имат по малко съдържание на ензима фитаза (phytase), необходим за неутрализирането на фитатите (phytates). Затова се препоръчва да се прибави 1 с.л. брашно към овесените ядки. Накиснатите овесени ядки ги оставете на стайна температура 24 часа.
Основната рецепта е:
Смесете зърната - цели или под формата на брашно - с каквата течност се препоръчва в рецептата, която изпълнявате, заедно с подсладителите и мазнините. (Добавя се 10% пшеничено брашно, ако използвате овесени ядки или овесено брашно, защото овесът е с твърде ниско ниво на фитаза.)
Ако течността е вода или мляко, да замени 1 с.л. на чаша с кисела среда: оцет, лимонов сок или суроватка.
Ако течността е вече култивирана (ферментирала), просто можете да я смесите със зърното: кисело мляко, кефир, суроватка
Оставя се да престои на стайна температура за 12-24 часа.
Добавете останалите съставки и продължете с рецептата.
Закуска – Ферментирало жито
Съставки: 2 с.л. жито и половин чаша вода
Житото се смила с кафемелачка и се изсипва в малка купичка, добява се водата и се разбърква. Покрива се със салфетка и се оставя 24 часа. Смяното жито леко ферментира.
Може да се консумира с малко мед. Прибавят се по желание преди консумация малко смляни ядки (бадеми, орехи, лешници), също може и настъргани плодове.
Действа много добре при констипация (запек). Действието се усилва, ако се добави и една ч.л. смляно ленено семе, заедно с житото да ферментира.
Предимства на фитиновата киселина?
Има някои предимства на фитиновата киселина, включително и нейната роля като антиоксидант (противораково действие). Възможно е хелиращото (почистващо / свързване с минерали) действие на фитиновата киселина да е полезно за намаляване на токсините в тялото. В Библията се говори за консумиране на безквасен хляб за една седмица по време на пасхата. Квасеният хляб е ферментирал хляб, т.е. с намалено съдържание на фитати. Смята се, че по времето, когато се яде безквасен хляб става един вид прочистване на храносмилателната системата.
http://www.kitchenstewardship.com/2009/11/30/monday-mission-soak-your-oatmeal/
http://www.kitchenstewardship.com/2009/11/30/soaking-whole-grains-why-do-it/
~ Да възвестяваме на ранина милосърдието Ти, и верността Ти всяка нощ, защото си ме развеселил, Господи, с деянията Си. ~ Библия, Псалм 92:2,4.
Желая ви благословение!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Последна промяна: 8 Ноември, 2012