Лектините и нашето здраве?
Лектините се срещат в почти всички храни. Тези протеини се свързват с въглехидратните молекули (като захари) и имат различни важни функции в растенията, животните и хората. Съществуват много видове лектини и някои от тях са токсични при високи нива, според американската администрация по храните и лекарствата. Тъй като лектините се свързват с наличните въглехидрати около тях, идеята е, че ако има повече лектини от въглехидрати в тялото, остатъчните лектини могат да се прикрепят към клетъчните мембрани на тялото и да променят функциите на клетките.
Лектините са вид протеини, които при хората може да помогнат на клетките да си взаимодействат една с друга. Някои учени също смятат, че лектините осигуряват форма на защита в растенията, за да ги предпазят от насекомите.
Тези протеини също съдържат азот, който е необходим за растежа на растенията. Докато много части от растенията съдържат лектини, семената са частта, която хората най-често ядат.
Лектините могат да повлияят на здравето по много начини, вариращи от храносмилането до хроничния риск от заболяване. Установено е, че причиняват образуването на струпване на едно място на червени кръвни клетки.
Лектините се категоризират като антинутриенти, тъй като блокират усвояването на някои хранителни вещества.
Лектините могат да причинят разстройство на стомаха, когато растителните храни се консумират неварени. Те са и причина, поради която е опасно да се ядат бобови зърна недоварени.
Най-известният токсичен тип лектин се нарича фитохемаглутинин, който се намира на относително високи нива в суровия червен фасул. Той е отговорен за отравяне, което е резултат от яденето на сурови или недоварени бобови зърна. Приемането само на четири сурови зърна може да предизвика повръщане, тежко гадене и диария и множество други стомашно-чревни симптоми, според Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).
Методите за готвене, като варене във вода са полезни за намаляване на количеството на лектини в растенията. Готвенето също разгражда някои растителните въглехидрати (нишесте) в по-прости въглехидрати. Лектините обичат да се прикрепят към въглехидратите и се отстраняват от тялото, преди да причинят отрицателни ефекти.
Готвенето при ниски температури не се препоръчват за приготвяне на боб, защото температурата не е достатъчно висока, за да елиминира лектините.
Начините за намаляване на лектините в храните включват:
-кипене
-ферментация
-покълване
-белене
-отстраняване на семената
-приготвяне под налягане
Докато лектините имат някои нежелани ефекти, те също имат някои положителни. Малки количества лектини могат да помогнат на добрите бактерии, които живеят в човешките храносмилателни системи.
Изследванията показват, че лектините могат да бъдат полезни за подпомагане на идентифицирането и диагностицирането на рака. Лектините също се изследват за техния потенциал да забавят скоростта, при която раковите клетки се размножават.
Изследователите дори разглеждат лектините като потенциално средство за лечение на заболявания, причинени от бактерии, гъбички и вируси.
Каква е диетата без лектини?
Д-р Стивън Гандри (Dr. Steven Gundry) популяризира диета без лектин. Той е бивш сърдечен хирург, който се фокусира върху храната и лекарствата, базирани на добавки.
Д-р Стивън Гандри описва лектините като основна опасност, открита в американската диета. В отговор той е написал книга, в която предоставя информация за това как да се избегнат лектините, алтернативните храни и рецепти.
Според книгата, планът на д-р Гандри помага на хората да подобрят здравето си и да намалят теглото си. Планът включва и добавки.
Ползи
Някои учени смятат, че лектините са вредни и причиняват възпаление. По-стари публикации ги свързват с автоимунни заболявания, включително целиакия, диабет и ревматоидния артрит.
В една статия се разглежда изследването, свързано с лектини от пшенични зародиши. Те могат да повлияят на имунната система чрез увеличаване на възпалението.
Дългосрочното възпаление е свързано с много сериозни медицински състояния, включително сърдечни заболявания, рак и депресия.
Диета без лектин може да бъде начин за намаляване на възпалението в организма. Необходими са обаче повече проучвания при хора, преди ефектът да бъде потвърден.
Авторите също така съобщават, че лектините могат да улеснят бактериите или другите токсини да преминат през червата. Те обаче заявяват, че целите зърна съдържат антиоксиданти, които спомагат за борбата с възпалението. Този фактор може да компенсира потенциално вредните ефекти на лектина.
Рискове
Диетата без лектини е ограничена, която може да затрудни някои хора да я следват в дългосрочен план. Диетата също ограничава или отрязва много хранителни храни, като пълнозърнести храни, боб и някои зеленчуци.
Изследванията показват, че консумацията на цели зърна може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет и рак.
Плодовете и зеленчуците също имат много асоциирани ползи за здравето. Консумирането на повече плодове и зеленчуци може да намали риска от множество заболявания, включително сърдечни и белодробни заболявания. Те също така могат да повлияят на риска от рак и да помагат на хората да избягнат увеличено тегло.
Диета без лектини може да бъде трудна за вегетарианци или вегани да следват, тъй като бобовите растения, ядките, семената и пълнозърнестите храни осигуряват растителните протеини.
Бобовите растения, пълнозърнестите храни и плодове и зеленчуци също осигуряват диетични фибри. Диета без лектини може да доведе до запек, ако приемането на диетични фибри намалее.
Храни за ядене
Според д-р Гандри, следните храни се препоръчват за хора, които се опитват да ограничат приема на лектини:
-Месо от животни, отглеждани предимно на пасища
-А2 мляко
-варени сладки картофи
-листни зелени зеленчуци
-кръстоцветни зеленчуци, като броколи и брюкселско зеле
-аспержи
-чесън и лук
-целина
-гъби
-авокадо
-маслини или необработено маслиново масло
Тестени изделия
При топлинна обработка (варене, печене) на тестени изделия напълно се деактивират лектините, дори при температури от 65 ° C. В сварените макаронени изделия лектините са неоткриваеми.
Храни, които трябва да се избягват
Според д-р Гандри хората трябва да ограничават следните храни, когато се опитват да избегнат лектините:
-бобови растения, като боб, грах, леща и фъстъци
-тиква
-зеленчуци (nightshade vegetables) като, като патладжан, чушки, картофи и домати
Картофите са с високо съдържание на лектини, които изглеждат устойчиви на топлина. Около 40-50% от съдържанието им в лектин остава след готвене.
-умерено плодове през сезона (обелени)
-зърна
Ако се консумират зърнени храни, планът препоръчва продукти, направени от бяло брашно вместо пълнозърнесто.
Проучване установява, че ферментацията на соята намалява съдържанието на лектин с 95%. Покълването намалява съдържанието на лектин с 59%.
Д-р Gundry препоръчва напълно да се избягват следните храни:
-царевица
-месо от животни, хранени с царевица
-А1 мляко
Заключения
Докато лектините могат да причинят някои увреждания, има изследвания, които да подкрепят ползите от храненето с растителните храни.
Много растения са с високо съдържание на лектини, но нивата на лектин могат да се различават значително между видовете растения. Съществуват много видове лектини в растенията, но някои от тях са полезни.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319593.php
https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-lectins#section8
И когато се изправите на молитва, прощавайте, ако имате нещо против някого, за да прости и Отец ви, Който е на небесата, вашите прегрешения. Но ако вие не прощавате, то нито Отец ви, Който е на небесата, ще ви прости съгрешенията. (Библия, Марк 11:25,26)
Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш. Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява. (Библия, Римляни 10:9-10)
Прочетете: Молитва за изцеление!
Насърчение: Любовно писмо от Бог
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Той е,Който прощава всичките ти беззакония,Изцелява всичките ти болести! Псалм 103:3
Страници
▼
понеделник, 25 февруари 2019 г.
неделя, 24 февруари 2019 г.
Млякото: Какво трябва да знаем? Мляко А2
Млякото: Какво трябва да знаем? Мляко А2
Млякото е популярен хранителен продукт в много страни. Източниците на мляко и млечни продукти включват крави, овце, камили, кози и други. Алтернативни източници, които не включват животни, включват соя, кокос, бадем, лен, ориз и коноп.
Наскоро при млечните продукти се появи нов вид краве мляко. Този продукт, наречен A2 мляко, привлича вниманието както на потребителите, така и на учените.
Привържениците на А2 мляко твърдят, че е по-лесно се усвоява и абсорбира от другите видове мляко. В тази статия се прави преглед на млякото А2, неговите възможни ползи и рискове за здравето, както и текущите изследвания, свързани с млякото.
История
А1 и А2 протеините засягат тялото по различен начин.
Когато А1 протеинът (обикновено мляко) се усвоява в тънките черва, той произвежда пептид, наречен бета-казоморфин-7 (BCM-7) - beta-casomorphin-7 (BCM-7). Червата абсорбират BCM-7 и след това преминава в кръвта. Лекарите свързват BCM-7 с дискомфорта в стомаха и симптомите, подобни на тези, наблюдавани при хора с непоносимост към лактоза.
Структурата на А2 протеина е по-съпоставима с човешкото мляко, както и с млякото от кози, овце и биволици.
През 2000 г. учен в Нова Зеландия основава А2 Млечна компания. Тази компания осигурява мляко от крави, които произвеждат мляко само с протеин А2.
A2 Milk Company тества ДНК на техните крави, за да гарантира, че животните произвеждат само мляко, което съдържа А2 протеин. Компанията тества млякото и след производството, за да се гарантира, че тя не съдържа А1 протеин.
Симптоми
Симптомите на стомашен дискомфорт, като газ, подуване на корема и диария, които се появяват след консумация на млечни продукти, обикновено се дължат на непоносимост към лактоза. Въпреки това, някои изследователи смятат, че е BCM-7 (бета-казоморфин-7), а не лактозата влияе на храносмилането и предизвиква симптоми, подобни на непоносимост към лактоза, при някои хора.
Проучване върху възрастни китайци с непоносимост към мляко, сравнява ефектите от пиенето на редовно мляко, съдържащо А1 и А2 протеини с мляко само с А2, върху чревната функция, дискомфорт в стомаха и възпаление.
Участниците консумират 8 унции мляко два пъти дневно в продължение на 2 седмици. Те съобщават за по-лоши болки в стомаха, след като са консумирали обичайното мляко, но няма симптоми, след като са изпили мляко А2.
Участниците съобщават за по-чести и по-слаби изпражнения, докато пият обичайното мляко. Тези симптоми не настъпват след консумирането на млякото А2.
Потенциално вредни ефекти от млякото
Някои от тези ефекти могат да включват възпаление
В същото проучване, споменато по-горе, изследователите са прегледали маркерите на възпаление в кръвта. Те открили, че участниците са имали по-високи нива на възпалителни маркери, след като са пили обичайното мляко.
Мозъчна функция
Проучването показа, че млякото може да повлияе на мозъчната функция. Участниците в изследването са се нуждаели от повече време, за да обработят дадена информация и правят повече грешки при тест след пиене на редовно мляко в сравнение с А2 мляко.
Диабет тип 1
Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува клетките, отговорни за производството на инсулин. При деца или тийнейджъри, честотата на диабет тип 1 се увеличава по целия свят. Генетичните и екологичните фактори, като например диетата, играят роля в процеса на заболяването.
Някои проучвания показват, че децата, които пият краве мляко от по-ранна възраст от други, имат по-висок риск от развитие на диабет тип 1. Въпреки това, други проучвания не показват същата асоциация.
Изследването също така предполага, че количеството мляко, което детето консумира, може да повлияе на риска от развитие на диабет тип 1, като по-високата консумация на мляко се наблюдава при деца, които развиват заболяването.
Някои проучвания върху животни показват връзка между консумацията на краве мляко и по-високата честота на диабет тип 1.
Въпреки това, други изследвания не подкрепят хипотезата, че има някаква връзка между консумацията на мляко и по-високата честота на диабет тип 1.
Сърдечни заболявания
Едно проучване при зайци разглежда ефекта на А1 и А2 протеини върху нивата на холестерола. Зайците, хранени с А1 протеин, развиват повишаване на нивата на холестерола, но изследването е малко и резултатите не могат да бъдат обобщени за хората.
Някои изследователи предполагат, че консумирането на А1 протеин (обикновено краве мляко) е свързано с по-висок риск за сърдечни заболявания.
Рак
Високият прием на калций от млечни продукти е свързан с възможен повишен риск от рак на яйчниците при жените и високият прием на калций от всеки източник може да повиши риска от рак на простатата при мъжете.
Рискове
Млякото А2 все още съдържа лактоза и млечен протеин, така че не е подходящо за хора с непоносимост към лактоза, галактоземия или алергия към мляко.
Освен това, някои хора избират да не консумират млечни продукти и да следват веганска диета, диета от палео или да се опитват да намалят акне и други състояния, като премахват млечните продукти.
Млечни алтернативи
Днес има много алтернативи за мляко и млечни продукти. Някои примери са соево мляко, бадемово мляко, оризово мляко, ленено мляко, кокосово мляко и конопено мляко. Всеки сорт се различава по хранителен профил, съдържание на протеин и вкус.
Може ли бактерия, открита в млякото, да предизвика ревматоиден артрит?
Нови изследвания показват, че бактерия, открита в кравето мляко и говеждото месо, може да доведе до ревматоиден артрит при хора, които вече са генетично предразположени. Бактерията може да бъде често задействана за ревматоиден артрит и за болестта на Крон.
Ревматоидният артрит е възпалително заболяване, което засяга повече от 1,3 милиона възрастни - повечето от които са жени - в САЩ.
Болестта на Крон е също възпалително заболяване, и тя засяга до 780 000 възрастни в САЩ.
Какво общо имат тези две болести, освен че се характеризират с възпаление? Доста, всъщност, според новите изследвания, наскоро публикувани в списание Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.
И двете състояния имат подобен генетичен произход и често се лекуват със сходни имуносупресори, тъй като и двете заболявания са автоимунни заболявания.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320798.php?sr
Весели се, тъй също, в Господа; И Той ще ти даде попросеното от сърцето ти.Предай на Господа пътя си; И уповавай на Него, и Той ще извърши очакването ти. (Псалм 37:4-5)
Молитва
Господи, Боже, обичам Те. Идвам при Теб днес с вяра и те моля да ми простиш греховете. Исусе, аз вярвам в Теб. Вярвам, че Ти умря на кръста за мен, проля невинната Си кръв заради мен, зае моето място и пое всичките наказания, които аз заслужавах.
Вярвам, че ти умря и на третия ден възкръсна от мъртвите. Смъртта не можа да те удържи.
Ти победи сатана и държиш ключовете на смъртта и ада. Вярвам, че ти направи всичко това за мен, защото ме обичаш. Искам да Ти служа през всичките дни на живота си. Искам да се науча, как да живея този нов живот, който си ми обещал.
Приемам Те Исусе и се предавам на Теб. Приеми ме такъв, какъвто съм и ме превърни в това, което Ти желаеш.
Благодаря Ти, Господи, че ме спаси. Изпълни ме със Святия Си Дух и ме научи на всичко, което трябва да знам.
Вярвам, че съм спасен, че съм новороден (Йоан 3 глава) и ще отида в небето един ден.
Боже, ще се наслаждавам на пътешествието и на живота си за Твоя слава!
Амин!
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Млякото е популярен хранителен продукт в много страни. Източниците на мляко и млечни продукти включват крави, овце, камили, кози и други. Алтернативни източници, които не включват животни, включват соя, кокос, бадем, лен, ориз и коноп.
Наскоро при млечните продукти се появи нов вид краве мляко. Този продукт, наречен A2 мляко, привлича вниманието както на потребителите, така и на учените.
Привържениците на А2 мляко твърдят, че е по-лесно се усвоява и абсорбира от другите видове мляко. В тази статия се прави преглед на млякото А2, неговите възможни ползи и рискове за здравето, както и текущите изследвания, свързани с млякото.
История
А1 и А2 протеините засягат тялото по различен начин.
Когато А1 протеинът (обикновено мляко) се усвоява в тънките черва, той произвежда пептид, наречен бета-казоморфин-7 (BCM-7) - beta-casomorphin-7 (BCM-7). Червата абсорбират BCM-7 и след това преминава в кръвта. Лекарите свързват BCM-7 с дискомфорта в стомаха и симптомите, подобни на тези, наблюдавани при хора с непоносимост към лактоза.
Структурата на А2 протеина е по-съпоставима с човешкото мляко, както и с млякото от кози, овце и биволици.
През 2000 г. учен в Нова Зеландия основава А2 Млечна компания. Тази компания осигурява мляко от крави, които произвеждат мляко само с протеин А2.
A2 Milk Company тества ДНК на техните крави, за да гарантира, че животните произвеждат само мляко, което съдържа А2 протеин. Компанията тества млякото и след производството, за да се гарантира, че тя не съдържа А1 протеин.
Симптоми
Симптомите на стомашен дискомфорт, като газ, подуване на корема и диария, които се появяват след консумация на млечни продукти, обикновено се дължат на непоносимост към лактоза. Въпреки това, някои изследователи смятат, че е BCM-7 (бета-казоморфин-7), а не лактозата влияе на храносмилането и предизвиква симптоми, подобни на непоносимост към лактоза, при някои хора.
Проучване върху възрастни китайци с непоносимост към мляко, сравнява ефектите от пиенето на редовно мляко, съдържащо А1 и А2 протеини с мляко само с А2, върху чревната функция, дискомфорт в стомаха и възпаление.
Участниците консумират 8 унции мляко два пъти дневно в продължение на 2 седмици. Те съобщават за по-лоши болки в стомаха, след като са консумирали обичайното мляко, но няма симптоми, след като са изпили мляко А2.
Участниците съобщават за по-чести и по-слаби изпражнения, докато пият обичайното мляко. Тези симптоми не настъпват след консумирането на млякото А2.
Потенциално вредни ефекти от млякото
Някои от тези ефекти могат да включват възпаление
В същото проучване, споменато по-горе, изследователите са прегледали маркерите на възпаление в кръвта. Те открили, че участниците са имали по-високи нива на възпалителни маркери, след като са пили обичайното мляко.
Мозъчна функция
Проучването показа, че млякото може да повлияе на мозъчната функция. Участниците в изследването са се нуждаели от повече време, за да обработят дадена информация и правят повече грешки при тест след пиене на редовно мляко в сравнение с А2 мляко.
Диабет тип 1
Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува клетките, отговорни за производството на инсулин. При деца или тийнейджъри, честотата на диабет тип 1 се увеличава по целия свят. Генетичните и екологичните фактори, като например диетата, играят роля в процеса на заболяването.
Някои проучвания показват, че децата, които пият краве мляко от по-ранна възраст от други, имат по-висок риск от развитие на диабет тип 1. Въпреки това, други проучвания не показват същата асоциация.
Изследването също така предполага, че количеството мляко, което детето консумира, може да повлияе на риска от развитие на диабет тип 1, като по-високата консумация на мляко се наблюдава при деца, които развиват заболяването.
Някои проучвания върху животни показват връзка между консумацията на краве мляко и по-високата честота на диабет тип 1.
Въпреки това, други изследвания не подкрепят хипотезата, че има някаква връзка между консумацията на мляко и по-високата честота на диабет тип 1.
Сърдечни заболявания
Едно проучване при зайци разглежда ефекта на А1 и А2 протеини върху нивата на холестерола. Зайците, хранени с А1 протеин, развиват повишаване на нивата на холестерола, но изследването е малко и резултатите не могат да бъдат обобщени за хората.
Някои изследователи предполагат, че консумирането на А1 протеин (обикновено краве мляко) е свързано с по-висок риск за сърдечни заболявания.
Рак
Високият прием на калций от млечни продукти е свързан с възможен повишен риск от рак на яйчниците при жените и високият прием на калций от всеки източник може да повиши риска от рак на простатата при мъжете.
Рискове
Млякото А2 все още съдържа лактоза и млечен протеин, така че не е подходящо за хора с непоносимост към лактоза, галактоземия или алергия към мляко.
Освен това, някои хора избират да не консумират млечни продукти и да следват веганска диета, диета от палео или да се опитват да намалят акне и други състояния, като премахват млечните продукти.
Млечни алтернативи
Днес има много алтернативи за мляко и млечни продукти. Някои примери са соево мляко, бадемово мляко, оризово мляко, ленено мляко, кокосово мляко и конопено мляко. Всеки сорт се различава по хранителен профил, съдържание на протеин и вкус.
Може ли бактерия, открита в млякото, да предизвика ревматоиден артрит?
Нови изследвания показват, че бактерия, открита в кравето мляко и говеждото месо, може да доведе до ревматоиден артрит при хора, които вече са генетично предразположени. Бактерията може да бъде често задействана за ревматоиден артрит и за болестта на Крон.
Ревматоидният артрит е възпалително заболяване, което засяга повече от 1,3 милиона възрастни - повечето от които са жени - в САЩ.
Болестта на Крон е също възпалително заболяване, и тя засяга до 780 000 възрастни в САЩ.
Какво общо имат тези две болести, освен че се характеризират с възпаление? Доста, всъщност, според новите изследвания, наскоро публикувани в списание Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.
И двете състояния имат подобен генетичен произход и често се лекуват със сходни имуносупресори, тъй като и двете заболявания са автоимунни заболявания.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320798.php?sr
Весели се, тъй също, в Господа; И Той ще ти даде попросеното от сърцето ти.Предай на Господа пътя си; И уповавай на Него, и Той ще извърши очакването ти. (Псалм 37:4-5)
Молитва
Господи, Боже, обичам Те. Идвам при Теб днес с вяра и те моля да ми простиш греховете. Исусе, аз вярвам в Теб. Вярвам, че Ти умря на кръста за мен, проля невинната Си кръв заради мен, зае моето място и пое всичките наказания, които аз заслужавах.
Вярвам, че ти умря и на третия ден възкръсна от мъртвите. Смъртта не можа да те удържи.
Ти победи сатана и държиш ключовете на смъртта и ада. Вярвам, че ти направи всичко това за мен, защото ме обичаш. Искам да Ти служа през всичките дни на живота си. Искам да се науча, как да живея този нов живот, който си ми обещал.
Приемам Те Исусе и се предавам на Теб. Приеми ме такъв, какъвто съм и ме превърни в това, което Ти желаеш.
Благодаря Ти, Господи, че ме спаси. Изпълни ме със Святия Си Дух и ме научи на всичко, което трябва да знам.
Вярвам, че съм спасен, че съм новороден (Йоан 3 глава) и ще отида в небето един ден.
Боже, ще се наслаждавам на пътешествието и на живота си за Твоя слава!
Амин!
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/