Причината за сърдечно-съдовите болести не е в повишения холестерол! - Д-р Дуайт Лъндел (Dr. Dwight Lundell)
Световно известният сърдечен хирург д-р Дуайт Лъндел (Dr. Dwight Lundell) споделя за истинската причина за сърдечносъдовите заболявания.
Д-р Дуайт Лъндел заявява, че истинската причина за сърдечно-съдовите болести не е повишения холестерол и консумацията на наситените (животински) мазнини , както отдавна са убедени повечето от колегите му. Проучванията показват, че сърдечно-съдовите заболявания се дължат на хронично възпаление на стените на артериите.
Когато няма възпаление, холестерол в кръвоносните съдове не се натрупва и може свободно да циркулира из тях.
„Ние, лекарите, имащи сериозно обучение, знания и авторитет, често се отличаваме с твърде високо самочувствие, което ни пречи да признаем, че грешим. Аз открито признавам, че съм сгрешил. Като сърдечен хирург с 25-годишен опит, който е направил повече от 5000 открити сърдечни операции, днес ще се опитам да поправя грешката, свързана с един медицински и научен факт.
В продължение на много години съм се обучавал заедно с други видни лекари, които днес „правят медицината.“ Публикувайки статии в научната литература, непрекъснато посещавайки образователни семинари, ние безкрайно настоявахме, че сърдечните заболявания са само в резултат от повишени нива на холестерол в кръвта.
Единствената приемлива терапия бе предписване на лекарства за намаляване на холестерола и диета, която сериозно ограничава приема на мазнини. За последното уверявахме, че ще понижи холестерола и предотврати сърдечно-съдовите заболявания.
Всички тези препоръки вече не са научно и морално оправдани. Откритието преди няколко години, че възпаление на артериалната стена е истинската причина за сърдечно-съдовите заболявания, постепенно води до промяна в концепцията на борбата срещу сърдечно-съдови заболявания и други хронични заболявания.
Използваните в продължение на векове диетични препоръки допринесоха за разпространението на епидемията от затлъстяване и диабет, последствията от която затъмняват всяка чума, от гледна точка на смъртността, човешкото страдание и ужасните икономически последствия.
Въпреки че 25% от населението (на САЩ) взема скъпи статинови препарати, въпреки, че ние намалихме съдържанието на мазнини в диетата си, процентът на американците, които умрат от сърдечно-съдови заболявания се увеличава.
Статистиката на American Heart Association показва, че 75 милиона американци в момента страдат от сърдечно-съдови заболявания, 20 милиона имат диабет и 57 млн. имат предиабет. Тези заболявания всяка година афектират все по-млади хора.
Казано по-просто, ако няма възпаление в организма, холестерол по никакъв начин не може да се натрупва по стените на кръвоносните съдове и по този начин да доведе до сърдечно-съдови заболявания и инсулти. Ако няма възпаление, холестеролът се движи свободно в тялото, тъй като това първоначално е замислено от природата. Именно това възпаление предизвиква натрупване на холестерола.
Във възпалението няма нищо необичайно – това е просто естествена защита срещу външни врагове, като бактерии, вируси и токсини. Цикълът на възпалението е идеален за защита на тялото от тези бактериални и вирусни нашественици. Ако обаче, ние хронично излагаме тялото си на токсини или ядем храни, към обработването на които то не е приспособено, възниква състояние, наречено хронично възпаление.
Кой разумен човек постоянно съзнателно ще консумира храни или други вещества, които увреждат тялото? Може би пушачите, но те са направили този избор съзнателно.
Останалата част от нас просто се придържат към препоръчаните и широко насърчавани диети с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на поли-ненаситени мазнини и въглехидрати, без да знае, че по този начин ние многократно нараняваме кръвоносните си съдове. Тези повтарящи се травми предизвикват хронично възпаление, което от своя страна води до сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет и затлъстяване.
Нека да повторя: нараняване и възпаление на кръвоносните съдове, предизвикани от нашата диета с ниско съдържание на мазнини, се препоръчва в продължение на много години от традиционна медицина.
Към Тебе, Господи, издигам душата си. Боже мой, на Тебе съм уповал. Наистина, никой, който чака Тебе, няма да се посрами. (Библия, Псалм 25:1-3)
Какви са основните причини за хроничното възпаление?
Съвсем просто, това е излишък от консумацията на храни с високо съдържание на прости въглехидрати, които са преработени (захар, брашно и всички продукти, направени от тях), както и прекомерната консумация на растителни масла от соя, царевица и слънчоглед с омега-6, съдържащи се в много преработени храни.
Отделете малко време и вижте какво се случва, ако известно време се трие с твърда четка мека кожа, докато тя стане съвсем червена и се появят малки кръвоизливи. Представете си, че вие правите това няколко пъти на ден, всеки ден, в продължение на пет години. Ако можете да издържите тази болка, ще се появи кървене, подуване на засегнатата област, и всеки път, вредата ще се усложнява. Това е добър начин да си представите възпалителния процес, който може да се появи в тялото ви точно сега.
Независимо от това къде се появява възпаление, отвън или отвътре, то протича еднакво. Видял съм отвътре хиляди и хиляди артерии. Болната артерия на пациента изглежда така, сякаш някой е взел четка и постоянно трие с нея по стените й. Няколко пъти на ден, всеки ден , ние ядем храни, причиняващи леки наранявания, които след това се превръщат в по-сериозни наранявания, стимулиращи организма постоянно и редовно да отговаря с възпаление.
Когато ние се радваме на изтънчения вкус на сладки кифлички, нашето тяло реагира с безпокойство, сякаш чужд нашественик влиза и обявява война. Продуктите с излишък от захар и прости въглехидрати, както и преработените за дългосрочно съхранение с омега-6 мазнини, са гръбнакът на американската диета в продължение на шест десетилетия. Тези продукти бавно тровят всички.
Направи ме, Господи, да позная пътищата Ти, Научи ме на пътеките Си. Води ме в истината Си и учи ме, защото Ти си Бог на Спасението ми. Тебе чакам цял ден. (Библия, Псалм 25:4-5)
Как кифличката може да предизвика възпаление, което ни разболява?
Какво се случва вътре в клетката? Когато се консумират прости въглехидрати като захар, кръвната захар се покачва бързо. В отговор на това, панкреасът отделя инсулин, чиято основна цел е прехвърлянето на захар във всяка клетка, където той се съхранява за енергия. Ако клетката е пълна и не й трябва глюкоза, тя не се включва в процеса, за да се избегне натрупването на прекомерно много захар.
Когато пълните ваши клетки отхвърлят излишната глюкоза, кръвната захар се вдига, произвежда се повече инсулин и глюкозата се преобразува като се натрупват мазнини.
Какво общо има всичко това с възпалението? Нивото на кръвната захар има много тесни граници. Допълнителните молекули захар се прикрепят към различни протеини, които на свой ред, повреждат стените на кръвоносните съдове. Това повтарящо се увреждане се превръща във възпаление. При увеличаване нивото на кръвната захар по няколко пъти на ден, всеки ден, се изявява същия ефект като триене с шкурка по стените на крехките кръвоносни съдове.
Въпреки че не можете да видите това, аз ви уверявам, че е така. За 25 години съм го виждал в повече от 5000 пациенти, които са претърпели операция, и за всички тях е характерно едно и също нещо – възпаление на артериите.
Нека да се върнем към сладката кифличка. Тя съдържа не само захари, но и от соевото омега-6 олио. Пържените картофки се приготвят със соево олио; преработени храни са произведени с омега-6 масла за по-дълъг срок на годност. Докато омега-6 мазнините са от съществено значение -Те са част от всяка клетъчна мембрана, контролират какво влиза и излиза от клетката - те трябва да са в правилния баланс с омега-3 мазнините.
Ако балансът се измести от консумирането на прекомерно много омега-6 мазнини, клетъчната мембрана произвежда химикали, наречени цитокини (cytokines), които пряко причиняват възпаление.
Днешната американска диета произвежда краен дисбаланс на тези две мастни киселини. Съотношението на дисбаланс е в диапазона от 15:1 до над 30:1 в полза на омега-6 мазнините. Това е огромно количество цитокини (cytokines), предизвикващи възпаление. Оптималното би трябвало да бъде 3:1.
За да влошат нещата, наднорменото тегло от яденето на тези храни създава прекомерно много мастни клетки, в които се изливат големи количества от пре-възпалителни химикали, които се добавят към вредата, причинена от висока кръвна захар. Процесът, който започна със сладката кифличка се превръща в един порочен кръг с течение на времето, който причинява сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет и накрая болест на Алцхаймер, като възпалителния процес продължава с неотслабваща сила.
Не може да се избяга от факта, че колкото повече се консумират преработени храни, толкова повече се подхранва възпалението. Човешкото тяло не може да обработи, нито е предназначено да консумира храни, опаковани със захари и напоени с омега-6 мазнини.
Има само един отговор за утихване на възпалението, като приемаме храни по-близо до естественото им състояние. За изграждане на мускули, се ядат повече протеини. Изберете въглехидрати, които са сложни като цветни плодове и зеленчуци. Ограничете приема на мазнини като царевично и соево олио, които са с високо съдържание на омега-6 мазнини и преработените храни, които са направени от тях.
Една супена лъжица царевично олио съдържа 7280 мг от омега-6; соевото олио съдържа 6,940 мг. Вместо това, използвайте зехтин или краве масло.
Животинските мазнини съдържат по-малко от 20% омега-6 и е много по-малко вероятно да предизвикат възпаление, отколкото уж здравословните полиненаситени мазнини.
Забравете за всичко, което се е говорело досега за наситените мазнини (животински), че причиняват сърдечни заболявания, че повишават холестерола в кръвта. Тъй като ние вече знаем, че холестеролът не е причина за сърдечно-съдови заболявания, загрижеността да не приемаме наситени мазнини е абсурдна днес.
Недей помни греховете на младостта ми, нито престъпленията ми; Помни ме, Господи, според милосърдието Си и заради благостта Си. (Библия, Псалм 25:7)
Традиционната медицина направи ужасна грешка, когато препоръча на хората да избягват наситените мазнини в полза на храни с високо съдържание на омега-6 мазнини. Сега имаме епидемия от артериално възпаление, водещо до сърдечно-съдови заболявания и други тихи убийци.
Затова е най-добре е да изберете пълнозърнести храни, които са използвали нашите баби, а не тези, които нашите майки закупуват в магазините за хранителни стоки, пълни с консервирани храни. Изключвайки тези „възпалителните“ храни от диетата и добавяйки необходимите хранителни вещества от пресни непреработени храни, вие започвате да се борите с вредата, която в продължение на много години е причинявана на вашите артерии в целия организъм от типичната американска диета.
Д-р Дуайт Лъндел е бивш шеф на хирургия в Banner Heart Hospital, Меса, Аризона. Неотдавна Д-р Дуайт Лъндел (Dr. Lundell) напусна операциите за да се съсредоточи върху лечението на сърдечно-съдови заболявания чрез диетична терапия. Автор е на книгите: Лечение на сърдечно-съдови болести и Голямата лъжа за холестерола. (The Cure for Heart Disease and The Great Cholesterol Lie)
http://preventdisease.com/news/12/030112_World-Renown-Heart-Surgeon-Speaks-Out-On-What-Really-Causes-Heart-Disease.shtml
Кардиохирург: Истинската причина за сърдечносъдовите болести въобще не е в холестерола...
http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=52470
Балансиране на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини
Омега-3 и омега-6 мастни киселини използват същите ензими и транспортни системи за производство на биохимикали в нашето тяло. Когато има повече омега-6 мастни киселини, по-големи количества от възпалителни съединения ще бъдат създадени, и по-малко ензими ще бъдат достъпни за омега-3 мастните киселини, за да се създадат химикали, които са противовъзпалителни. Шокиращо е, че високите нива на Омега-6 мастни киселини може действително да заменят и намалят Омега-3 мастните киселини.
С други думи, омега-3 и омега-6 мастни киселини се състезават една с друга в нашето тяло, както и наличието на една значително се отразява на поведението на другата. Въпреки че омега-6 мастни киселини са от съществено значение за доброто здраве, но при преминаване на определен ниво, учените смятат, че те започват да прекратяват усвояването на омега-3 мастните киселини и намалява ползата от тях.
Господ е благ и праведен, Затова ще научи грешните на пътя Си. Ще води кротките с правда, И ще научи кротките на пътя Си. (Библия, Псалм 25:8-9)
Какво означава това за вас?
Представете си следното: Ако вашата диета е с ниско съдържание на омега-3 мазнини, както и повечето от вашите храни са предимно подготвени с олио от соя, слънчоглед, шафран, царевица или семена от памук, то по същество се подхранва една възпалителна фабрика, въпреки че може ядете така наречените "здравословни" храни!
За да разберем този необходим балансиращ акт, нека първо да разберем повече за омега-3 и омега-6 мастните киселини.
Омега-3 всъщност е термин, отнасящи се до семейството на полиненаситени мастни киселини. В това семейство, ще откриете редица членове, от които най-хранително-забележителните от тях са: алфа-линоленова киселина (alpha-linolenic acid-ALA), ейкозапентаенова киселина (eicosapentaenoic acid-EPA) и докозахексаенова киселина (docosahexaenoic acid-DHA).
По същия начин, омега-6 мастни киселини също се състои от група от полиненаситени мазнини. Тези, от най-голяма загриженост са линолова киселина (LA) и арахидонова киселина (АА).
Нека погледнем по-отблизо в двете Омега семейства:
Омега-3 мастни киселини
Алфа-линоленова киселина (ALA) е основната мастна киселина в семейството омега-3 и може да се открие предимно в растителните източници като ленено семе, конопено семе, орехи и тъмно зелени листни зеленчуци. Това са късоверижни мастни киселини и се считат за основна хранителна съставка, защото тялото ни не може да ги произвежда само по себе си. Като глава на семейството, ALA технически могат да бъдат превърнати в други дълговерижни омега-3 мастни киселини, като EPA и DHA.
Но в реалния живот, проучвания са установили, че обменният курс ALA в организма е печално нисък. В действителност, само около 1% на ALA се превръща в ЕРА и незначително количество се превръща в DHA. Превръщането на ALA е дори по-ниско, ако приема на омега-6 мазнини е високо.
Еикозапентаеноичните киселина (EPA) са дълговерижни омега-3 мастни киселини, които се намират в мазните риби и някои водорасли като спирулина. EPA се превръща в хормоноподобни вещества, наречени простагландини от организма за регулиране на клетъчната активност и поддържане на здрава сърдечно-съдовата система. Противо-възпалителните свойства на ЕРА, DHA са подкрепени от многобройни изследвания, вариращи от поддържане на нивата на холестерола в кръвта, при депресия, при сърдечен удар и предотвратяване на ракови заболявания.
Докозахексаените киселини (DHA) са дълговерижни омега-3 полиненаситени мазнини, открити в изобилие в мазните риби и някои водорасли. В организма, преобладаващи омега-3 мастни киселини има в мозъка и ретината, така че адекватно предлагане на DHA е от съществено значение за правилното функциониране на мозъка, очите и нервните функции. Ниските нива на DHA са свързани с болестта на Алцхаймер и деменция.
Интимното благоволение на Господа е с ония, които Му се боят, И ще им покаже завета Си. Моите очи са винаги към Господа, защото Той ще измъкне из мрежата нозете ми. (Библия, Псалм 25:14-15)
Омега-6 мастни киселини
Линолова киселина (LA) е е основната мастна киселина в семейството Омега-6. Подобно на ALA, тя също се счита за незаменима мастна киселина за организма и трябва да бъде получена чрез храната. Въпреки това, има свръхпредлагане, а не липса на линолова киселина поради високите нива на тази мастна киселина в растителните масла.
Арахидонова киселина (АА). Арахидонова киселина идва главно от животински източници като месо, яйца и млечни продукти. Тя може да бъде получена от линоловите киселини в растителни масла. В организма тези дълговерижни омега-6 мастни киселини се намират в изобилие в мускулите и мозъка. Както арахидонова киселина е по-лесно да се превърне до възпалителни съединения, така излишните нива на АА се свързват с повишено възпаление и намалени противовъзпалителни ефекти на омега-3 мастни киселини.
Как да намалим употребата на Омега-6 мастни киселини?
Промяна на олио за готвене. Растителни масла, които съдържат големи количества омега-6 мастни киселини и малки нива на омега-3 мастни киселини трябва да се избягват. Това са мазнини (олио) от гроздови семки, памуково семе, шафран, царевица и слънчоглед. Алтернативи са, маслиново олио (зехтин), от авокадо и кокосово масло.
Следва таблица, по която може да се ориентирате:
От таблицата можете да видите, че кравето масло (едно от най-полезните), кокосово масло, свинската мас, палмово масло и зехтина са относително ниски по съдържание на Omega-6.
Маслата (олиото) от слънчоглед, царевица, соя и от семена на памук са едни с най-голямо съдържание на Омега-6. Трябва да се избягват хидрогенирани мазнини и частично хидрогенирани мазнини (маргарини).
Най-добрият начин да повишите приема на Омега-3 мастни киселини е да ядете поне два пъти в седмицата риба. Животинските продукти са най-добрия източник на Омега-3 мастни киселини, EPA и DHA.
http://theconsciouslife.com/anti-inflammatory-diet-how-to-balance-omega-3-omega-6-fats.htm
http://authoritynutrition.com/optimize-omega-6-omega-3-ratio/
И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.
И Бог ги благослови. (Библия, Битие 1:27,28)
Повярвай в Господа, Исуса Христа, и ще се спасиш, ти и домът ти. (Библия, Деяния 16:31)
Прочетете: Молитва за изцеление!
Насърчение: Любовно писмо от Бог
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/