Започнете деня с вода и лимон
Чистата вода с изстискан лимонов сок е един от добре изпитаните естествени енергийни стимуланти.
Днес много хора посягат към кафето и безалкохолните като кока колата и други, за да се ободрят, когато нямат тонус.
Уви, повечето от тези удобни напитки за "събуждане" имат свръх стимулиращо действие върху надбъбречните жлези, предизвикват рязък скок в нивата на кръвната захар и причиняват силен оксидативен стрес на тялото.
Адреналните жлези (известни също като надбъбречните жлези) са жлезите с вътрешна секреция, които седят на върха на бъбреците и са главно отговорни за освобождаване на хормони в отговор на стреса чрез синтеза на кортикостероиди като кортизол и катехоламини, като епинефрин (адреналин) и други.
Някои специалисти наричат прилива на сили, предизвикан по подобен начин "мръсна енергия“, защото я получаваме на твърде висока за здравето ни цена.
Водата с лимон произвежда чиста енергия като хидратира и насища с кислород организма, същевременно носейки и яснота на ума (снабдява с вода мозъка).
След нощния сън тялото е обезводнено и се нуждае от вода, която да филтрира токсините и да активира дейностите на клетките.
Храната (храната се усвоява чрез хидролиза) и водата, които приемаме, са всъщност електрически заредени молекули, които инициират произвеждането на енергия в тялото. Йоните са частта от тях, която е носител на електрическия заряд. Положително заредените йони се наричат катиони, докато отрицателно заредените – аниони.
Повечето храни са в катионна форма, докато нашата естествена храносмилателна среда (хидрохлорната киселина, храносмилателните ензими, слюнката) е анионна. Лимонът е една от малкото анионни храни на планетата. Това означава, че той носи силен отрицателен заряд и е електрически изключително активен.
Свежият лимон с вода помага на организма да се насити с кислород и повишава функцията на ензимите (лимонът стимулира секрецията на естествените чернодробни ензими, което улеснява изхвърлянето на токсини като пикочната киселина и втечняването (оводняване) на жлъчните канали).
Лимонената киселина играе и важна роля при формирането на разтворими на калция комплекси, които помагат да се елиминират образувания като камъните в панкреаса или бъбреците. Този механизъм има и превантивно действие срещу калциеви отлагания в артериите, които причиняват проблеми със сърцето.
Водата с лимон има големи количества електролити като калий, калций и магнезий. Лимонът е невероятен източник на биофлавоноиди и фитонутриенти под общото наименувание витамин P. Те подобряват пропускваемостта на клетъчната мембрана и цялостното кръвообръщение. Тези антиоксиданти намаляват подуванията и отоците и поддържат еластичността на кръвоносните съдове.
След нощния сън, първото нещо от което ви се нуждае тялото ви сутрин е да се рехидратира и добавен лимонов сок към водата наистина подпомага процеса на почистване.
Ето седем причини защо питейната вода с лимонов сок (наистина във всеки един момент през деня) е толкова благоприятна за организма:
1. Лимоновият сок с вода действа прочистващо особено за черния дроб
Водата помага на организма да се очисти от токсините, добавянето на лимонов сок усилва действието. Лимоните действат диуретично и подпомагат бъбреците при уриниране, като по този начин се отстраняват токсините в организма по-често и по-бързо.
2. Подобрява храносмилането
Лимоновият сок стимулира черния дроб да произвежда жлъчка, киселина, необходима за храносмилането. По този начин, помага на тялото да се усвояват хранителните вещества по-ефективно и намалява киселините и запека.
3. Укрепва имунната система
Лимоните са с високо съдържание на витамин С, високо съдържание на ензими и имат тантиоксидантни и противоракови свойства.
4. Подобрява външния вид на кожата
Лимоните са с високо съдържание на витамин С и витамин С противодейства на последиците от излагане на слънце, дим и замърсяването, намалява вредите, причинени от свободните радикали. Витамин С помага на кожата да поддържа младежкия вид, като запазва колагена и еластина.
5. Поддържа здравословно рН на тялото
Макар с кисел вкус, лимоните са много алкално-формиращи в тялото. Пиенето на сок от лимон намалява общата киселинност на тялото.
6. Помага при дихателни проблеми
Топла вода с лимонов сок може да облекчи кашлица и дори белодробни инфекции и може да бъде много полезна за хора с астма и алергии.
7. Водата с лимон е с много приятен вкус.
Много хора, които се опитват да пият вода според теглото (30 мл. вода на 1 кг тегло, пример 70 кг – 2.1 л вода, д-р Ф. Батманжелидж) са склонни да имат по-лесен начин на пиене на вода чрез добавка на малко лимон във водата. Промяната на аромата действа освежаващо. Понякога може да добавяте и малко мед във водата – медът е с антибактериално действие.
Опитайте се да пиете питейна вода с лимон всяка сутрин и се стремете да добавяте сок поне на един лимон на ден (във водата, в храната, при готвене и други). Може да прибавяте листа от лимон при готвене в храната.
А без вяра не е възможно да се угоди Богу, защото който дохожда при Бога трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които го търсят. (Библия, Евреи 11:6)
Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса. (Библия, Филипяни 4:6,7)
Молитва: Молитва за изцеление
Насърчение: Любовно писмо от Бог
http://www.naturalnews.com/034249_lemon_juice_energy.html
http://healthycosmos.com/?p=537
http://www.pharmacy-bg.com/zdrave2/zapochnete-denya-s-voda-s-limon/
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Той е,Който прощава всичките ти беззакония,Изцелява всичките ти болести! Псалм 103:3
Страници
▼
неделя, 24 март 2013 г.
събота, 9 март 2013 г.
Ролята на мазнините в организма и ролята на водата за отслабване
Ролята на мазнините в организма и ролята на водата за отслабване
Мазнините са високо енергиен продукт, който се натрупва в различни тъкани, за да бъде използван в момент, когато постъпването на енергия отвън не е редовно или е недостатъчно. Мазнините се отлагат в специални предназначени за това мастни клетки, които поглъщат излишната захар от кръвта и я преобразуват в мастни тъкани, които образуват триглицериди.
Организмът постоянно обновява тези запаси. Старите мазнини се преработват, а в замяна на тях се произвеждат нови. Благодарение на това внимание на организма към своите мастни резерви ние имаме възможност да променяме процеса на преработка, като намаляваме производството и увеличаваме преобразуването на мазнините.
Благодарение на способността на мазнините да съхраняват повече енергия, както и да защитават организма от травми и студ, това се е превърнало в универсална стратегия за оцеляване. Мастните клетки са предназначени да поглъщат наситените с енергия въглехидрати и липидни продукти, а след това да ги складират под формата на мастни натрупвания.
Този процес има две главни достойнства. Първото е, че съдържанието на захар в кръвта остава в рамките на нормата. Второто е, тези запаси от мазнини се освобождават само когато организма изпитва силна нужда от енергия. За да се използва тези складирани мазнини , те трябва отново да се разложат на отделни мастни киселини., да преминат в кръвта и да бъдат доставени на тъканите, които се нуждаят от енергия.
Преработването на мазнините зависи от наличието на вода! За да бъде отделена от веригата една молекула мастна киселина, трябва да се пожертва една молекула вода.
Този процес наречен "хидролиза на мазнините”, се управлява от специален ензим – липаза. Затова трябва редовно да пием вода, т.е. да я доставяме в свободна форма за преобразуване на мазнините. Освен това водата косвено стимулира активността на липазата, която разгражда мазнините.
За да разберете взаимовръзката между разграждането на мазнините и поемането храна, трябва да се ориентирате в същността на следните физиологични събития:
- Липазата се активира, когато нивото на кръвната захар пада под нормалното равнище.
- Повишаването на нивото на захарта чрез поемане на сладки храни или нишестени продукти, които веднага се превръщат в захари и водят до освобождаване на инсулин, който потиска активността на липазата.
Активността на липазата се стимулира в резултат от освобождаване на много хормони и нервнотрасмитери. Тази разновидност на липазата се нарича чувствителен хормон. Адреналинът и норадреналинът са най силните активатори на липазата. Сред другите нейни активатори трябва да се посочат хормона на растежа, други хормони, изработвани от надбъбречните жлези, както и тиреоидният хормон (хормонът на щитовидната жлеза).
- При пълна липса или недостатъчно постъпване на въглехидрати, след като бъдат изчерпани запасите от гликоген, организмът преминава към изработване на енергия предимно чрез преработка на мазнините от своите запаси.
- Обикновено от 45 до 50% от калориите в една добре балансирана диета се падат на мазнините. Във всички случаи значителна част от получените с храната въглехидрати се преобразуват в мастни киселини и постепенно се преработват в течение на деня, само ако системата не претоварена с последващо постъпване на въглехидрати. Често това е резултат от неумението да се различи жаждата от глада, когато вместо да пиете вода, вие ядете нещо.
- Една молекула захар дава много по малко енергия от една мастна молекула. От една грам-молекула захар могат да се получат 38 АТФ (аденозин трифосфат), т.е. само 66% от енергията на захарта се запазват, а останалите 34% се превръщат в топлина; една грам-молекула мазнини дава 146 молекули АТФ. Следователно в енергийно отношение е много по-изгодно да се изгарят мазнини, отколкото въглехидрати. Организмът знае как да се запасява с енергия. Трябва само да се научим да се включваме към този източник на енергия и да не позволяваме тя да се натрупва в такова количество, че да обезобразява фигурата. Идеалното решение на този проблем дава водата.
- Черният дроб има способността да намалява наситеността на мастните киселини до тяхната пълна готовност да бъдат използвани в структурата на мембраните. Съдържащите се в черния дроб триглицериди се състоят главно от ненаситени мастни киселини, докато останалите мастни запаси се формират от наситени мастни киселини. Във връзка с това е под въпрос, доколко са основателни възгледите за незаменимите мастни киселини.
- Мазнините са много важни за живота на човека. Във водната среда в организма мазнините под формата на мастни киселини, холестерол и фосфолипиди изпълняват жизнено важна изолираща функция. Що се отнася до въглехидратите и белтъците, поради това, че са разтворими във вода не могат да защитят структурата на клетките от деформация.
- 80% от холестерола, който се образува в черния дроб, накрая се превръща в соли на жлъчните киселини, които се секретират в жлъчните пътища, а от там постъпват в червата. Останалите 20% се превръщат във фосфолипиди и постъпват в кръвообръщението.
- Холестеролът, освен използването му за формиране на клетъчни мембрани, е материал за повечето полови хормони, вторични нервнотрансмитери (простагландини, простациклини, тромбоксан) и на витамин D. Освен това той изпълнява функцията на изолираща превръзка в онези участъци от вътрешната мембрана на артериалните стени, които са повредени от пулсиращия поток концентрирана кръв (в обезводнения организъм киселинността на кръвта значително се повишава и тя става разяждаща). Във вените никога няма такива холестеролови тапи, каквито запушват артериите. Оттук следва, че аргументите да се използват препарати понижаващи холестерола не са верни.
- Всички клетки на организма могат да използват за получаване на енергия както мастните киселини, така и глюкозата. Така че ние не се нуждаем от толкова много въглехидрати да включваме в диетата. Дори мозъчните клетки могат да получават от 50 до 75% от необходимата енергия от мазнините, вместо от захарта.
– Именно по тази причина организмът се запасява със 150 пъти повече енергия под формата на мазнини, отколкото под формата на гликоген (въглехидрати).
- всеки 9.3 килокалории излишна енергия се складират под формата на 1 г мазнини в мастни натрупвания.
- Около 1/3 от енергията при средния човек се изразходват за мускулна активност. При физически активните хора може да се изразходва до ¾ от употребяваната енергия. Следователно физическата активност, в която участва основната мускулна маса на тялото, е най добрия начин за използване на енергийните резерви на организма, каквито са мастните депа.
- Общото количество на резервите въглехидрати в организма, което може да се използва при диета или гладуване, е няколко стотин грама и стига за около половин ден. Следващите са мазнините и белтъчините. Но загубата на белтъчини може да има пагубни последици, ако организмът започне да използва активно запасите от незаменимите аминокиселини като антиоксиданти.
- Развитието на някои сериозни заболявания започва със загубата и изчерпването на запасите от незаменими аминокиселини.
Когато мускулите са активни, те използват собствените си запаси от мазнини, като предпочитан източник на енергия, като активират ензима, който разгражда мазнините – хормон на чувствителната липаза.
Няколкократни анализи на кръвта, направени на хора след физическа активност са показали, че активността на този ензим се проявява след един час ходене; при това ензимът остава в кръвта и продължава да разгражда мазнините в продължение на 12 часа. С увеличаване времето на ходене активността на ензима се повишава.
Процесът на изгаряне на мазнините за осъществяване на двигателни функции е изключително икономичен. Тази информация означава, че ние грешим като намаляваме количеството на мазнините в храната. Трябва да употребяваме повече полезни мазнини, като краве масло, растителни мазнини и други.
Между поемането на вода и създаването на запаси от мазнини в тялото съществува обратна зависимост. Колкото по малко вода пиете, толкова повече трябва да ядете. Колкото повече ядете, толкова повече мазнини се натрупват, особено ако не водите активен начин на живот. Да изброим причините:
Водата е главният източник на енергия за всички физиологични функции в организма.
Водата върти микроелектрическите „турбини“ (катионните помпи) и произвежда електричество за предаване на нервните импулси.
Преработването на храната става чрез химическото въздействие на водата – хидролиза.
В клетъчните мембрани водата се използва като спойка, която свързва структурите на мембраните. При обезводняване свързването и изолацията на клетъчните мембрани трябва да се извършва от холестерола – оттук при увеличено приемане на храна от обезводнения организъм идва и постепенното повишаване на нивото на холестерола.
Ранните признаци на жажда и глад, възникващи при намаляване енергията на мозъка, много си приличат. Това са стомашни киселини и внезапни остри болки на глад. Тази заблуда става причина за натрупване на мазнини – ние ядем повече отколкото е нужно, затова храната приета по-рано не може да се преработи. Оттук идва лошото храносмилане, образуването на газове и подуване на корема. За да се поправи тази грешка, е достатъчно преди хранене да се изпие чаша вода и организма да има време да се включи в работа.
Водата също активизира ензимите, преработващи мазнините, затова когато организмът обновява запасите си от мазнини, водата измества баланса на обмяната на веществата към използване на мастните резерви. По тази причина хората, хората които избират лечение с вода, отслабват много лесно.
Едно от предимствата на достатъчната хидратация като начин на намаляване на мастните натрупвания е, че не се налага да броите калориите, които приемате. Вашите вкусови рецептори и механизмът на насищане на организма ще свършат вместо вас цялата необходима работа.
Режим за пиене на вода в статията: Лечение със сол и вода по книгата на Д-р Батманжелидж.
Как да пием вода?
На един килограм телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.). На 2 литра вода се прибавя между една щипка и половин чаена лъжичка сол (2.0-2.5 гр.) в зависимост от нуждите на организма. Вода трябва да се пие задължително половин час преди ядене и 2.5 часа след ядене. Сутрин след ставане от сън трябва да изпиете 2 чаши вода, за да компенсирате загубите на вода по време на сън от дишането и изпотяването.
Примерен дневен режим за пиене на вода със сол:
- 7.00 ч - вода;
- 7.30 ч - 8.00 ч. закуска;
- 10.30 ч - вода;
- 12.00 ч - вода;
- 12.30 ч - 13.00 ч - обяд;
- 15.30 ч - вода;
- 18.00 ч - вода;
- 18.30 ч - 19.00 ч. вечеря;
- 21.30 ч - вода.
Използвайте само нерафинирана морска или хималайска сол. Не използвайте готварската сол, в която има около 2.5-5% канцерогенни примеси (anticaking agents).Не замествайте водата с кафе, чай (кофеинов), кока кола или други безалкохолни напитки, сокове и алкохол. Натурални плодове и зеленчукови сокове може да пиете допълнително.
Ако сте пили досега ограничено количество вода, постепенно увеличавайте приема на вода докато стигнете за седмица до необходимото количество вода, което се препоръчва. Когато организмът ви се насити с достатъчно сол ще имате нужда само от натурална вода. (бел. от блога.)
Извадки от книгата на д-р Ф. Батманжелидж: Водата – натурално лекарство срещу затлъстяване, рак, диабет и депресия.
Революционната Диета на д-р Аткинс е атакувана 30 години и лекарят от Манхатън е обвинен за шарлатанство и измама, само за да се открие, че той е бил прав. Препоръките за хранене - ядете по-малко мазнини и повече въглехидрати - са причина за вилнееща епидемия от затлъстяване в Америка.
Когато Аткинс публикува за първи път "Революционната Диета” през 1972 г., американците просто се примиряваха с тезата, че мазнините - особено наситените мазнини, месото и млечните продукти - са основното хранително зло в американската диета...
Статия: Какво, ако всичко това е било Голяма Мазна Лъжа? (За мазнините) – от Gary Taubes
Известният диетолог д-р Аткинс е разбрал, че диета с високо съдържание на мазнини и белтъчини може да помогне за отслабване, но не е отчел ролята на водата за поддържане на метаболитния баланс на организма. Комбиниране на диетата на Аткинс с режима на пиене на вода ще доведе до много добри резултати при отслабване и диабет.
Извадки от книгата на д-р Ф. Батманжелидж: Водата - натурално лекарство.
Други статии за ползата от мазнините на страница: Ползата от мазнините.
~ Делвата с брашното не се изпразни, нито стомната с маслото намаля, според словото, което Господ говори чрез Илия. ~ (Библия, 3 Царе 17:16)
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Мазнините са високо енергиен продукт, който се натрупва в различни тъкани, за да бъде използван в момент, когато постъпването на енергия отвън не е редовно или е недостатъчно. Мазнините се отлагат в специални предназначени за това мастни клетки, които поглъщат излишната захар от кръвта и я преобразуват в мастни тъкани, които образуват триглицериди.
Организмът постоянно обновява тези запаси. Старите мазнини се преработват, а в замяна на тях се произвеждат нови. Благодарение на това внимание на организма към своите мастни резерви ние имаме възможност да променяме процеса на преработка, като намаляваме производството и увеличаваме преобразуването на мазнините.
Благодарение на способността на мазнините да съхраняват повече енергия, както и да защитават организма от травми и студ, това се е превърнало в универсална стратегия за оцеляване. Мастните клетки са предназначени да поглъщат наситените с енергия въглехидрати и липидни продукти, а след това да ги складират под формата на мастни натрупвания.
Този процес има две главни достойнства. Първото е, че съдържанието на захар в кръвта остава в рамките на нормата. Второто е, тези запаси от мазнини се освобождават само когато организма изпитва силна нужда от енергия. За да се използва тези складирани мазнини , те трябва отново да се разложат на отделни мастни киселини., да преминат в кръвта и да бъдат доставени на тъканите, които се нуждаят от енергия.
Преработването на мазнините зависи от наличието на вода! За да бъде отделена от веригата една молекула мастна киселина, трябва да се пожертва една молекула вода.
Този процес наречен "хидролиза на мазнините”, се управлява от специален ензим – липаза. Затова трябва редовно да пием вода, т.е. да я доставяме в свободна форма за преобразуване на мазнините. Освен това водата косвено стимулира активността на липазата, която разгражда мазнините.
За да разберете взаимовръзката между разграждането на мазнините и поемането храна, трябва да се ориентирате в същността на следните физиологични събития:
- Липазата се активира, когато нивото на кръвната захар пада под нормалното равнище.
- Повишаването на нивото на захарта чрез поемане на сладки храни или нишестени продукти, които веднага се превръщат в захари и водят до освобождаване на инсулин, който потиска активността на липазата.
Активността на липазата се стимулира в резултат от освобождаване на много хормони и нервнотрасмитери. Тази разновидност на липазата се нарича чувствителен хормон. Адреналинът и норадреналинът са най силните активатори на липазата. Сред другите нейни активатори трябва да се посочат хормона на растежа, други хормони, изработвани от надбъбречните жлези, както и тиреоидният хормон (хормонът на щитовидната жлеза).
- При пълна липса или недостатъчно постъпване на въглехидрати, след като бъдат изчерпани запасите от гликоген, организмът преминава към изработване на енергия предимно чрез преработка на мазнините от своите запаси.
- Обикновено от 45 до 50% от калориите в една добре балансирана диета се падат на мазнините. Във всички случаи значителна част от получените с храната въглехидрати се преобразуват в мастни киселини и постепенно се преработват в течение на деня, само ако системата не претоварена с последващо постъпване на въглехидрати. Често това е резултат от неумението да се различи жаждата от глада, когато вместо да пиете вода, вие ядете нещо.
- Една молекула захар дава много по малко енергия от една мастна молекула. От една грам-молекула захар могат да се получат 38 АТФ (аденозин трифосфат), т.е. само 66% от енергията на захарта се запазват, а останалите 34% се превръщат в топлина; една грам-молекула мазнини дава 146 молекули АТФ. Следователно в енергийно отношение е много по-изгодно да се изгарят мазнини, отколкото въглехидрати. Организмът знае как да се запасява с енергия. Трябва само да се научим да се включваме към този източник на енергия и да не позволяваме тя да се натрупва в такова количество, че да обезобразява фигурата. Идеалното решение на този проблем дава водата.
- Черният дроб има способността да намалява наситеността на мастните киселини до тяхната пълна готовност да бъдат използвани в структурата на мембраните. Съдържащите се в черния дроб триглицериди се състоят главно от ненаситени мастни киселини, докато останалите мастни запаси се формират от наситени мастни киселини. Във връзка с това е под въпрос, доколко са основателни възгледите за незаменимите мастни киселини.
- Мазнините са много важни за живота на човека. Във водната среда в организма мазнините под формата на мастни киселини, холестерол и фосфолипиди изпълняват жизнено важна изолираща функция. Що се отнася до въглехидратите и белтъците, поради това, че са разтворими във вода не могат да защитят структурата на клетките от деформация.
- 80% от холестерола, който се образува в черния дроб, накрая се превръща в соли на жлъчните киселини, които се секретират в жлъчните пътища, а от там постъпват в червата. Останалите 20% се превръщат във фосфолипиди и постъпват в кръвообръщението.
- Холестеролът, освен използването му за формиране на клетъчни мембрани, е материал за повечето полови хормони, вторични нервнотрансмитери (простагландини, простациклини, тромбоксан) и на витамин D. Освен това той изпълнява функцията на изолираща превръзка в онези участъци от вътрешната мембрана на артериалните стени, които са повредени от пулсиращия поток концентрирана кръв (в обезводнения организъм киселинността на кръвта значително се повишава и тя става разяждаща). Във вените никога няма такива холестеролови тапи, каквито запушват артериите. Оттук следва, че аргументите да се използват препарати понижаващи холестерола не са верни.
- Всички клетки на организма могат да използват за получаване на енергия както мастните киселини, така и глюкозата. Така че ние не се нуждаем от толкова много въглехидрати да включваме в диетата. Дори мозъчните клетки могат да получават от 50 до 75% от необходимата енергия от мазнините, вместо от захарта.
– Именно по тази причина организмът се запасява със 150 пъти повече енергия под формата на мазнини, отколкото под формата на гликоген (въглехидрати).
- всеки 9.3 килокалории излишна енергия се складират под формата на 1 г мазнини в мастни натрупвания.
- Около 1/3 от енергията при средния човек се изразходват за мускулна активност. При физически активните хора може да се изразходва до ¾ от употребяваната енергия. Следователно физическата активност, в която участва основната мускулна маса на тялото, е най добрия начин за използване на енергийните резерви на организма, каквито са мастните депа.
- Общото количество на резервите въглехидрати в организма, което може да се използва при диета или гладуване, е няколко стотин грама и стига за около половин ден. Следващите са мазнините и белтъчините. Но загубата на белтъчини може да има пагубни последици, ако организмът започне да използва активно запасите от незаменимите аминокиселини като антиоксиданти.
- Развитието на някои сериозни заболявания започва със загубата и изчерпването на запасите от незаменими аминокиселини.
Когато мускулите са активни, те използват собствените си запаси от мазнини, като предпочитан източник на енергия, като активират ензима, който разгражда мазнините – хормон на чувствителната липаза.
Няколкократни анализи на кръвта, направени на хора след физическа активност са показали, че активността на този ензим се проявява след един час ходене; при това ензимът остава в кръвта и продължава да разгражда мазнините в продължение на 12 часа. С увеличаване времето на ходене активността на ензима се повишава.
Процесът на изгаряне на мазнините за осъществяване на двигателни функции е изключително икономичен. Тази информация означава, че ние грешим като намаляваме количеството на мазнините в храната. Трябва да употребяваме повече полезни мазнини, като краве масло, растителни мазнини и други.
Между поемането на вода и създаването на запаси от мазнини в тялото съществува обратна зависимост. Колкото по малко вода пиете, толкова повече трябва да ядете. Колкото повече ядете, толкова повече мазнини се натрупват, особено ако не водите активен начин на живот. Да изброим причините:
Водата е главният източник на енергия за всички физиологични функции в организма.
Водата върти микроелектрическите „турбини“ (катионните помпи) и произвежда електричество за предаване на нервните импулси.
Преработването на храната става чрез химическото въздействие на водата – хидролиза.
В клетъчните мембрани водата се използва като спойка, която свързва структурите на мембраните. При обезводняване свързването и изолацията на клетъчните мембрани трябва да се извършва от холестерола – оттук при увеличено приемане на храна от обезводнения организъм идва и постепенното повишаване на нивото на холестерола.
Ранните признаци на жажда и глад, възникващи при намаляване енергията на мозъка, много си приличат. Това са стомашни киселини и внезапни остри болки на глад. Тази заблуда става причина за натрупване на мазнини – ние ядем повече отколкото е нужно, затова храната приета по-рано не може да се преработи. Оттук идва лошото храносмилане, образуването на газове и подуване на корема. За да се поправи тази грешка, е достатъчно преди хранене да се изпие чаша вода и организма да има време да се включи в работа.
Водата също активизира ензимите, преработващи мазнините, затова когато организмът обновява запасите си от мазнини, водата измества баланса на обмяната на веществата към използване на мастните резерви. По тази причина хората, хората които избират лечение с вода, отслабват много лесно.
Едно от предимствата на достатъчната хидратация като начин на намаляване на мастните натрупвания е, че не се налага да броите калориите, които приемате. Вашите вкусови рецептори и механизмът на насищане на организма ще свършат вместо вас цялата необходима работа.
Режим за пиене на вода в статията: Лечение със сол и вода по книгата на Д-р Батманжелидж.
Как да пием вода?
На един килограм телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.). На 2 литра вода се прибавя между една щипка и половин чаена лъжичка сол (2.0-2.5 гр.) в зависимост от нуждите на организма. Вода трябва да се пие задължително половин час преди ядене и 2.5 часа след ядене. Сутрин след ставане от сън трябва да изпиете 2 чаши вода, за да компенсирате загубите на вода по време на сън от дишането и изпотяването.
Примерен дневен режим за пиене на вода със сол:
- 7.00 ч - вода;
- 7.30 ч - 8.00 ч. закуска;
- 10.30 ч - вода;
- 12.00 ч - вода;
- 12.30 ч - 13.00 ч - обяд;
- 15.30 ч - вода;
- 18.00 ч - вода;
- 18.30 ч - 19.00 ч. вечеря;
- 21.30 ч - вода.
Използвайте само нерафинирана морска или хималайска сол. Не използвайте готварската сол, в която има около 2.5-5% канцерогенни примеси (anticaking agents).Не замествайте водата с кафе, чай (кофеинов), кока кола или други безалкохолни напитки, сокове и алкохол. Натурални плодове и зеленчукови сокове може да пиете допълнително.
Ако сте пили досега ограничено количество вода, постепенно увеличавайте приема на вода докато стигнете за седмица до необходимото количество вода, което се препоръчва. Когато организмът ви се насити с достатъчно сол ще имате нужда само от натурална вода. (бел. от блога.)
Извадки от книгата на д-р Ф. Батманжелидж: Водата – натурално лекарство срещу затлъстяване, рак, диабет и депресия.
Революционната Диета на д-р Аткинс е атакувана 30 години и лекарят от Манхатън е обвинен за шарлатанство и измама, само за да се открие, че той е бил прав. Препоръките за хранене - ядете по-малко мазнини и повече въглехидрати - са причина за вилнееща епидемия от затлъстяване в Америка.
Когато Аткинс публикува за първи път "Революционната Диета” през 1972 г., американците просто се примиряваха с тезата, че мазнините - особено наситените мазнини, месото и млечните продукти - са основното хранително зло в американската диета...
Статия: Какво, ако всичко това е било Голяма Мазна Лъжа? (За мазнините) – от Gary Taubes
Известният диетолог д-р Аткинс е разбрал, че диета с високо съдържание на мазнини и белтъчини може да помогне за отслабване, но не е отчел ролята на водата за поддържане на метаболитния баланс на организма. Комбиниране на диетата на Аткинс с режима на пиене на вода ще доведе до много добри резултати при отслабване и диабет.
Извадки от книгата на д-р Ф. Батманжелидж: Водата - натурално лекарство.
Други статии за ползата от мазнините на страница: Ползата от мазнините.
~ Делвата с брашното не се изпразни, нито стомната с маслото намаля, според словото, което Господ говори чрез Илия. ~ (Библия, 3 Царе 17:16)
Благословение и изцеление!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/