Западът в момента страда от пандемия на храносмилателни разстройства през последните няколко десетилетия. Това не е станало случайно, тъй като САЩ и Западът като цяло са приели диети с ниско съдържание на мазнини. Вегетарианската диета опустошава храносмилането поради редица причини, които могат да бъдат решени с въвеждането на подхранване с традиционни храни.
Животински мазнини
Животинските мазнини и холестеролът придават здравина на нашите клетки, за разлика от крехките полиненаситени растителни масла (растително олио), преобладаващи във вегетарианската диета, които произвеждат трансмазнини и свободни радикали при варене или преработени в продукти, като маргарин. Растителното олио, консумирано в излишък причинява стените на клетките да губят своята структурна цялост. От това следва без никаква изненада, че диета с ниско съдържание на животински мазнини може да причини възпаление на чревните стени. Животинските мазнини са много лесни за усвояване. Например, суровият яйчен жълтък не изисква специално каквото и да е храносмилане и има всички хранителни вещества, от които тялото се нуждае.
"Добрият бульон ще възкреси мъртвите" (Американска поговорка)
Традиционните супи, бульони или сосове, използвани във всички традиционни култури са направени от варени кости. Бульонът осигурява хранителни вещества, необходими за възстановяване на повредените чревни стени чрез предоставяне на всички
75;радивни елементи, необходими за бързо растящите клетки на чревната лигавица. По-специално, желатинът в бульона има много успокояващ ефект и помага на храносмилането. За съжаление, кубчета бульон в търговията нямат същия ефект.
Твърде много въглехидрати
Диетите с ниско съдържание на мазнини, за съжаление имат много високо съдържание на въглехидрати. Това е особен проблем за тези с чревни нарушения, защото излишните въглехидрати, особено ако не са обработени напълно в червата захранват фуражните патогени като кандида. Лечението често изисква пълна липса на нишестени въглехидрати.
Внимавайте със соята!
Много вегатарианци заменят животинските протеини със значителни количества соя. За съжаление, соята съдържа трипсин инхибитори, които подтискат протеиново разграждане и фитинова киселина (phytic acid), която потиска усвояването на минералите, и източва организма от тях. В допълнение, неорганичната соя е често генетично модифицирана да понася допълнителни пестициди, които също вредят на храносмилането.
Соята на изток традиционно се ферментира между 1 и 3 години, за да се направи смилаема, и дори и тогава, тя се консумира в малки количества, ферментирала и сурова като пробиотик.
Не добре приготвени пълнозърнести храни
Подобно на соята, всички други зърнени храни, варива и бобови растения съдържат фитинова киселина (phytic acid), съставка която намалява усвояването на минерали като калций, желязо, цинк и магнезий. Може да бъде отстранена чрез накисване, покълване и ферментиране. Ето защо баба ми накисваше овесената каша (ядки) и мюсли през нощта. Квасеният хляб е пример за подходящо ферментирал зърнен продукт. За съжаление, много вегетарианци консумират обилно количество от цели зърна, бобови растения и варива, без да знаят, че ако не ги подготвят правилно ще причинят голяма вреда на храносмилателния си тракт.
Сурово вегетарианството
Консумирането на обилно количество на сурови зеленчуци, плодове и корени може да причини сериозни щети на храносмилателния тракт. За съжаление, зеленчуците и плодове не са толкова богати на храносмилателни ензими и осигуряват малко пробиотици. Срещал съм много хора, които са си причинявали сериозни щети на храносмилателния тракт при консумиране на обилно количество сурови зеленчуци или сурови корени.
(При някои заболявания може да се мине на вегетарианска диета за период от време, но за дълъг период вегетарианската диета не е препоръчителна - бел. от блога)
Но има и добра новина, зеленчуците, ако не се готвят, могат да бъдат ферментирани и да се направят смилаеми със съдържание на мощни пробиотици, като кисело зеле, което може да направи чудеса при всички нарушения в храносмилането.
Д-р Наташа Кампбел-МакБрайд прави връзка между здравословното състоянието на чревните стени и мозъка. При диетата ГАПС (GAPS) която използва, се препоръчва бульон и естествени мазнини от животински произход за ефективно лечение на психични разстройства, от аутизъм до депресия. Естествените животински мазнини и наситените тропически мазнини като кокосово масло допълват пробиотиците, защото са антимикробни.
Сурово мляко
По голямата причина за непоносимост към лактозата е причинена от пастьоризацията, защото тя разрушава пробиотиците и храносмилателните ензими, естествено срещащи се в суровото мляко. Суровото пълномаслено мляко, сметана и масло от крави, хранени с трева осигурява на организма всичко, което се изисква за храносмилане.
В допълнение, консумирането на животинска храна ни предоставя изобилни количества от витамини и правилен баланс на омега 3-6 мастни киселини, ако животните се хранят с тяхната естествена храна навън, изложени на слънчева светлина.
Кравето масло, заедно с кокосовото и палмови масла, богати на каприлова и лауринова киселини са смъртоносни за кандида и други патогени в червата. Кравето маслото е също добър източник на селен и витамин А - антиоксиданти необходими в борбата с инфекциите. Също така, не премахвайте пилешката кожа или мазнините от говеждото или агнешкото месо. Всички те съдържат някои мастни киселини с антимикробни свойства. Агнешките мазнини са особено богати на палмитолеинова киселина, мощна антибактериална киселина.
Наситените мазнини играят много жизненоважна роля в организма, за укрепване на имунната система, насърчаване на здрави кости, осигуряват енергия и структурната цялост на клетките, предпазват черния дроб, и подпомагат метаболизма на есенциални мастни киселини в тялото. Най-важното е, наситените мазнини всъщност понижават нивото на холестерола и са важна хранителна добавка за здравословно сърце.
Късите и средно-верижни мастни киселини, които са присъщи на наситените мазнини са с важни антимикробни свойства, които ни защитават срещу вредните микроорганизми в храносмилателния тракт. Например, бутирична киселина (butyric acid) се съдържа главно в кравето масло, а капринова киселина (capric acid) се съдържа главно в козе масло. Тези мастни киселини имат антимикробни свойства - предпазват ни от вируси, дрожди и патогенни бактерии в червата. Те не се въздействат от жлъчните соли, а пряко се усвояват за бърза енергия. Поради тази причина е малко вероятно да доведат до наддаване на тегло, отколкото зехтина или търговското растително олио. Късоверижните мастни киселини също допринасят за здравето на имунната система.
Средноверижните мастни киселини се намират предимно в животински мазнини и тропически масла. Подобно на късоверижните мастни киселини, тези мазнини имат антимикробни свойства, абсорбират се директно за бърза енергия и допринасят за здравето на имунната система.
http://ezinearticles.com/?Leaky-Gut-Syndrome-Symptoms-Dont-Necessarily-Cause-Any-Pain&id=3905043
http://www.coconutsecret.com/saturatedfats2.html
http://www.westonaprice.org/know-your-fats/skinny-on-fats#composition
Wise Traditions London 2011 Sample - Dr Natasha Campbell-McBride - GAPS from Wise Traditions London on Vimeo.
Конференция - Wise Traditions London 2011, Dr. Natasha Campbell-McBride - GAPS (д-р Наташа Кампбел-МакБрайд - ЧИПС) - Превод
Вие сте, които трябва да се грижите за тялото си, за собственото си здравето. Това е ваша отговорност. Не са докторите, които ви лекуват, не е системата на здравеопазване, а вашето собствено тяло извършва лечението. Трябва да бъдете внимателни при вземането на лекарства. Бъдете отговорни за вашето здраве и за здравето на собствените си деца. Бог е дал тази способност на тялото да се лекува.
Ще говоря за ЧИПС психологически синдром и ЧИПС физиологически синдром. Съкращението е общо GAPS (ЧИПС). Чревен и Психологически Синдром, книгата е вече излязла. Аз все още работя върху книгата Чревен и Физиологически Синдром.
Всичко започва от червата. Това е цитат от бащата на модерната медицина Хипократ. И това се потвърждава от изследванията, които са направени досега. Червата са в основата на нашето здраве (корените на здравето ни). Така както дърво с болни корени не може да оцелее, същото е и с човешкото тяло, ако корените, т.е. червата не са здрави или здравословни, здравето ви не може процъфти, няма значение колко боледуващите органи са далече от храносмилателната система.
Чревен и Психологически Синдром (ЧИПС) установява връзката между състоянието на червата и здравето на тялото. Когато говорим за ЧИПС ние трябва да говорим, какво живее в червата и какво ги пази. Това е чревната флора. Много от хората са запознати с концепцията за чревната флора. Всички знаем, че в червата живеят микроби, малки бактерии. Съвсем наскоро скандинавски учени са открили, че 90% от генетичния материал във всички клетки на тялото е чревна флора. Ние сме просто едни домакини на тази маса от чревна флора. Нашето тяло е така устроено от нашия Създател и Творец Бог (не от майката природа, такова понятие няма).
Връзката или взаимоотношенията между чревната флора и нашето тяло е много сложна. Ние докосваме само айсберга, в смисъл на изучаване и познание на тези взаимоотношения. Ние вече знаем, колко е важна ? физиология и колко малко трябва да се намесваме и колко много трябва да се грижим за нея. Ако разгънем храносмилателния тракт на човека ще покрие тенис игрище. Много голяма територия и много голяма врата за инфекции и поражения от токсична среда, които могат да повредят тялото ви. Затова вътрешната повърхност на червата е покрита с бактерии. Тези микроби ни предпазват от средата, която постъпва в червата (храна, течности, от въздуха и др.). Те произвеждат всякакъв вид антибиотици, всякакви антивирусни и противогъбични съставки, така че да неутрализират инфектиращите микроорганизми проникнали в храносмилателния тракт. Това е едната страна, другата страна е чревната лигавица, съставена от много специализирани клетки - епителни клетки , които живеят само няколко дни. Те се раждат в основата и се движат нагоре по власинките (вилите), извършващи функция на хранителна абсорбция и накрая умират. Така чревната лигавица се подновява през цялото време. Това е процес на регенерация и всеки орган в човешкото тяло се регенерира непрестанно. Старите клетки се заместват с нови.
Така например, ако вашият доктор ви каже, че ще имате артрит до края на живота си; това е глупост, понеже вашето тяло може да замени старите болни клетки с нови клетки за седмици и да се излекувате от артрит. Трябва да дадете възможност на тялото ви да направи това. Трябва да му дадете средствата да извърши това.
Установено е, че целият този процес на регенерация се извършва и управлява от чревната флора. Тези малки клетки, тези бактерии на чревната флора трябва да се родят здрави, времето на придвижване да е нормално и да извършат работата си. Какво става, ако чревната флора е повредена? Тези клетки загубват способност да абсорбират, времето на придвижване се удължава двойно. Те мутират и причиняват ракови заболявания. Ракови заболявания на храносмилателния тракт не може да съществуват при здравословна чревна флора. Всеки раков процес в храносмилателния тракт започва с нарушена чревна флора.
Здравословното състояние на чревната флора се поддържа от нейните собствени клетки. Освен с абсорбцията и поддържане на здравословна среда, чревната флора произвежда различни ензими за разграждане на протеините, въглехидратите, мазнините, както и резорбция (смукване) на витамини, минерални соли и други хранителни вещества. Трябва да бъдем също сигурни, че те се транспортират от чревните стени до кръвния поток. Но това не е достатъчно, те активно синтезират хранителни вещества от които ние се нуждаем всеки ден. Групата В витамини се синтезира от чревната флора.Това е основния и най важния източник на В витамини за нас, В1, В2,В3, В5, В6, В12, витамин К, пантотенова киселина, фолиева киселина, и много други активни субстанции. Много от тези субстанции са водоразтворими и не остават в тялото за дълго време. Въпреки, че вие следвате диета богата на витамини В или приемате добавки на витамини има периоди през деня, когато тялото ви ще има дефицит на тези субстанции. Но ние притежаваме малка фабрика на тези витамини, когато имаме недостиг, те се произвеждат от чревната флора и транспортират до кръвния поток в необходимото количество. Има много сложна комуникация между тялото и чревната флора, Тялото комуникира с чревната флора и заявява необходимото количество В12 и чревната флора извършва снабдяването. Първият признак при хора с нарушена чревна флора е бледост, нездрав цвят на лиm4;ето, ниско ниво на витамини В. И няма значение какви хранителни диети спазват или какво качество на витаминни добавки приемат. Могат да се хранят с най добрата храна на света, и въпреки това те ще изглеждат бледи и нездравословни и ще имат ниско ниво на витамини В докато не възстановят чревната си флора. Трябва да се концентрират на възстановяване на чревната флора с подходяща диета и подходящи добавки.
Детоксификацията е друга много важна функция на чревната флора. Бактериите на лигавицата на червата чрез многобройните си клетки хващат и задържат всички канцерогенни вещества, тежки метали, като живак, арсен и др. Ако не могат да ги неутрализират, те ги задържат докато се изхвърлят чрез дебелото черво с изпражненията. Съдържанието на изпражненията е предимно бактерии и също съдържат много токсини, които се изхвърлят от тялото.
И затова ви казвам, че раковите заболявания не могат да съществуват при здравословна чревна флора. Направени са лабораторни изследвания върху плъхове на които е прибавен органичен живак в храната. Живакът е изключително токсичен. Разделени на две групи, едната третирана с антибиотици при които чревната им флора е повредена, другата без антибиотици преди да им се добави живак в храната. Какви са резултатите? При 99% от плъховете с повредена чревна флора, живакът достига до кръвния поток и се разпространява по цялото тяло. А при другите плъхове със здравословна чревна флора сам;о при 1 до 3% от тях живакът достига кръвния поток, а при останалите живакът е задържан и изхвърлен.
Правителствените власти ни предупреждават да ограничим консумацията на риба, поради заразяването на океаните с живак и други токсични вещества. Но за да имате здравословна чревна система, вие трябва да ядете риба, колкото желаете, защото всички тези токсини ще бъдат изхвърлени навън.
Източник:
http://www.economicvoice.com/should-the-bee-gees-star-robin-gibb-eat-some-eggs-and-butter/50025035#axzz1csIbwiR5
Защо накисването прави по здравословно зърното?
Тази информация се отнася както за зърнени храни, така и за боб, ядки и семена.
Обяснение: зърната са семена.
- Семената са предназначени да преминат през системата относително несмляни, за да могат да се съхранят до времето когато има условия за покълване.
- За да е възможно семена да преминат несмляни, те съдържат някои антинутриенти, за да ги правят трудни за храносмилане.
- Семената също трябва да бъдат запазени, докато дойде време точно за покълване, така че те имат някои съединения, които спират активната ензимна активност на кълняемостта.
- Тези съединения също така служат да пречат на активната дейност на ензимите в храносмилателната система.
- Накисването на пълнозърнените храни може да ги направи по-лесно смилаеми и да помогне на вашата храносмилателна система да получи всички хранителни вещества в храната.
При накисването на зърната започва кълняемостта, ненужните ензими се неутрализират, тъй като те съществуват за защита на семената и да се предотврати началото на покълването. Когато те са неутрализирани, семената могат да покълнат, което ги прави по достъпни за нашите тела. Нивата на фитати също се намаляват при накисване, защото киселата среда помага да се разкъсат връзките, които те формират с минералите
Как да се противодейства на фитиновата кисилина в храните?
Фитаза е името на много малък ензим, който разгражда фитиновата киселина и освобождава минералите в пълнозърнестите храни и бобовите растения. Ензимът фитаза изисква прости условия, за да бъде активиран?
- влага
- леко кисела среда
- топлина
- време
Накисване на пълнозърнестите храни...
- във вода (по топла от стайна температура, ~ 38-43 градуса)
- 12-24 часа
Правилно накиснатите зърна са по лесни за храносмилане и позволяват на тялото да абсорбира повече минерали и хранителни вещества от цялото зърно и други източници на храна по същото време.
Как да накисваме зърната?
Започнете с накисване на овесена каша, защото е лесно.
Овесени ядки:
Накисва се една чаша овесени ядки с една чаша топла вода. Прибавя се 1 с.л. лимонов сок или суроватка. Овесените ядки имат по малко съдържание на ензима фитаза (phytase), необходим за неутрализирането на фитатите (phytates). Затова се препоръчва да се прибави 1 с.л. брашно към овесените ядки. Накиснатите овесени ядки ги оставете на стайна температура 24 часа.
Основната рецепта е:
Смесете зърната - цели или под формата на брашно - с каквато течност се препоръчва в рецептата, която изпълнявате заедно с подсладителите и мазнините. (Добавя се 10% пшеничено брашно, ако използвате овесени ядки или овесено брашно, защото овесът е с твърде ниско ниво на фитаза.)
Ако течността е вода или мляко, да се замени 1 с.л. на чаша с кисела среда: оцет, лимонов сок или суроватка.
Ако течността е вече култивирана (ферментирала), просто можете да я смесите със зърното: кисело мляко, кефир, суроватка
Оставя се да престои на стайна температура за 12-24 часа.
Добавете останалите съставки и продължете с рецептата.
Предимства на фитиновата киселина?
Има някои предимства на фитиновата киселина, включително и нейната роля като антиоксидант (противораково действие). Възможно е хелиращото (почистващо / свързване с минерали) действие на фитиновата киселина да е полезно за намаляване на токсините в тялото. В Библията се говори за консумиране на безквасен хляб за една седмица по време на пасхата. Квасеният хляб е ферментирал хляб, т.е. с намалено съдържание на фитати. Смята се, че по времето, когато се яде безквасен хляб става един вид прочистване на храносмилателната системата.
http://www.kitchenstewardship.com/2009/11/30/monday-mission-soak-your-oatmeal/
http://www.kitchenstewardship.com/2009/11/30/soaking-whole-grains-why-do-it/
~ Да възвестяваме на ранина милосърдието Ти, и верността Ти всяка нощ, защото си ме развеселил, Господи, с деянията Си. ~ Библия, Псалм 92:2,4.
Желая ви благословение!
Пламен Шопов, http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/
Последна промяна: Януари 11, 2012