Страници

сряда, 9 декември 2009 г.

PH на тялото, какво трябва да бъде?

PH на тялото, какво трябва да бъде?


През 1933 г. д-р Уилям Хауърд Хей от Ню Йорк публикува първата по рода си книга "Нова ера в здравеопазването”, в която твърди, че причината за всички болести е автоинтоксикацията (autotoxication) т.е. натрупване на киселини в организма:  ”Днес ние се отклоняваме от здравето си точно пропорционално на намаляване на алкалите поради консумиране на киселинно формиращи храни в твърде голямо количество... Да се каже това, може да изглежда странно, че причината за всички болести е една и съща, без значение какви са безбройните видове наименования, но в края на краища това се потвърждава.” - д-р Уилям Хауърд Хей (Howard Hay, M.D).

Наскоро, в своята забележителна книга ”Алкализирай се или умри” (Alkalize or Die, Dr. Theodore A. Baroody), д-р Теодор А. Барооди , казва по същество едно и също нещо:
”Безбройните имена на заболяванията са без значение. От значение е, че те всички идват от една и съща основна причина... твърде много киселинни отпадъци в тъканите на организма.” - д-р Теодор А. Барооди.

Популацията на добрите (приятелските) бактерии в червата е свързана с pH на тялото. Свръх киселинността, която е много често срещана днес, може да се превърне в опасно състояние което да отслаби различните системи в организма. Това води до вътрешна среда, благоприятна за болести, за разлика от рН балансираната среда, която позволява нормалното функциониране на системите на организма, необходимо състояние за да устои организма на заболяване. Здравословното тяло поддържа подходящи алкални резерви, за да отговарят на спешни искания. Когато свръх киселините трябва да бъдат неутрализирани, алкалните резерви се изчерпват, оставяйки тялото в отслабено състояние. pН балансиран режим на хранене, според много експерти е от жизненоважно значение и ключ към добро здравето. Концепцията за алкално киселинен дисбаланс като причина за болести не е нова.

Небалансираното рН на тялото създава киселинна среда, което причинява организма да заема минерали, включително калций, натрий, калий и магнезий от жизненоважни органи и кости, за да буферира (неутрализира) киселините и безопасно да ги изхвърли от тялото. Поради това изстискване на минералите от тялото, то може да пострада тежко и продължително от щетите, причинени от високата киселинност (кисели продукти на метаболизма), състояние, което може да мине незабелязано в продължение на години. 

Лека ацидоза може да предизвика проблеми като:
Сърдечно съдовите щети, включително и свиване на кръвоносните съдове и намаляването на кислорода. 
Наддаване на тегло, затлъстяване и диабет.
Проблеми на пикочния мехур и бъбреци, включително бъбречни камъни.
Имунната недостатъчност. 
Ускоряване на щетите от свободните радикали, евентуално допринасящи за ракови мутации.
Хормонални проблеми. 
Преждевременно стареене. 
Остеопорозата; слаби, крехки кости, фрактури на бедрената кост и костните образувания.
Болки в ставите, болки в мускулите и натрупване на млечна киселина. 
Недостиг на енергия и хроничната умора. 
Лошото храносмилане и елиминиране. 
Гъбична инфекция (Yest Infection, дрожди инфекция) / свръхрастеж на Candida albicans (кандида гъбички).

http://www.a-better-way.com/naturalhealthschool/acid-alkaline.html

PH или Пе Ха-то на нашия организъм е много важно да бъде в нормални граници. pH е съотношението на позитивно заредените йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални). Когато pH е 7.0 нашия организъм е неутрален, нито киселинен, нито алкален. Ако pH е 6.0 е киселинен. Тази среда е бедна на кислород. Какво става в киселинната среда? Това е среда, в която спокойно си живеят вредните бактерии, вредни микроорганизми, Кандида бактерии и гнойно инфекциозни бактерии и вируси разбира се. Склонни сме да се разболяваме от най безобидни болести до най сериозни. В алкална среда тези бацили не могат да живеят. Храната с която се храним и водата която пием определя каква е средата в нашия организъм.
Различните видове зеленчуци и плодове се различават, а някои например като лимона, който е киселинен, когато се приеме спомага за алкализирането на средата. Така че, независимо дали сме суровоядци или вегетарианци, имайки предвид химическите торове, с които се тори почвата е добре да знаем какво ни е pH. To се измерва с pH лентички в урината рано сутрин. Киселините от тялото се изхвърлят чрез урината. Измервайте си pH редовно. Между другото зелената хума спомага за алкализиране на средата. Хората, които са болни от рак, язва, гастрит и други, Кандида бактерии, вируси, които често се разболяват от грип и настинки, които се оплакват от постоянна умора често имат киселинна среда. Нормалните здрави клетки са алкални, а раковите клетки са киселинни. Много изследвания са доказали, че ракови, кандида и вирусни бактерии не могат да оцелеят в алкална среда.

Раковите клетки не могат да оцелеят в алкална среда, богата на кислород. При рН 7,4 раковите клетки са в летаргия и при рН от 8,5 нагоре, раковите клетки умират. Когато тялото е киселинно може също да има тенденция към гастрит, язва, склонност към диария и / или запек, кожни проблеми, артрит и други. Прекалено алкална среда за по дълъг период от време също може да създаде проблеми, като слабост и много тежко обезводняване на организма. През повечето от времето, нашето тяло трябва да има слабо алкална или близо до алкална среда. Много е важно организма да може да превключи към слабо киселинна среда за да може имунната система да функционира добре. Така се извършва почистване, ликвидиране на вредни бактерии и ракови клетки, рязко насищане на тялото с вода, което способства за изхвърляне на токсините, за да се справи с различни заплахи и др. и след това организма отново се връща в алкална среда. Кръвта трябва да бъде слабо алкална 7.35-7.45. Ако храната, която приемаме създава киселинна среда на тялото, това се отразява и на кръвта и тялото се опитва да балансира pH. Koгато това е проблем, различни минерали се вземат от много важни органи за да неутрализират киселините и те да се изхвърлят от тялото. От това организма започва да страда и това доста често не се забелязва с години и често довежда до сериозни болести. Ако pH на урината е между 6.0-6.5 сутрин рано и 6.5-7.0 вечер преди вечеря нашето тяло се намира в сравнително добро състояние. pH теста на урината ни показва как нашето тяло се освобождава от киселините и как асимилира полезните минерали като калций, магнезий, калий и натрий. Тези минерали играят ролята на буфери, които подържат pH баланса на тялото. Aкo киселинността ни е много висока за продължително време, трябва да се храним само с зеленчуци, плодове, да пием минерална вода и да се откажем от бял хляб, червено месо, газирани напитки, черен чай, кафе, алкохол и захар. Медикаментите създават силно киселинна среда. За да си възстановим здравето трябва да приемаме 80% алкално формираща среда храни и 20% киселинно формираща среда храни.

Рязката промяна на диетата е като шок за стомашно-чревния тракт, което може да му причини възпаление и също кръв в изпражненията. Затова преминаването към алкални храни трябва да става постепенно, за да няма силна реакция на организма. Диетата може да продължи от две седмици до един месец. Веднъж възстановили нормалната среда на тялото можем да се върнем към по балансирано хранене с разнообразна храна и от двете групи храни, алкални и киселинни.


Следва списък на храните според средата, която създават:
Силно алкални:
зеленчукови сокове, магданоз, суров спанак, броколи, листа на целина, чесън, сушени смокини и стафиди, билкови чайове и вода с лимонов сок, а от подсладителите стивия. Алкални:
моркови, зелен боб, лима боб, цвекло, маруля, тиквички, фурми, касис, грозде, киви, круши, папая, бадеми, лешници, зелен чай, оризов сок, сироп от клен.
Ниско алкални:
аспержи, царевица, гъби, лук, зеле, грах, цветно зеле, листа на ряпа, картофи, олио, соя, тофу, кокосов орех, вишни, домати, портокали, череши, ананас, авокадо, грейпфрут, манго, ягоди, лимони, диня, леща, сладка царевица, див ориз, просо, киноа (quinoa), елда(каша, гречка), мляко от соя, козе мляко, козе сирене, краве масло, суроватка или натурални протеини за спортисти, зехтин, олио от ленено семе, рапично олио, непреработен мед, сурова захар.
Ниско киселинни:
готвен зелен фасул, готвен спанак, сладки картофи, тъмни боровинки, червени боровинки, сливи, банани, преработени плодови сокови, ръжен хляб, черен хляб, овес, кафяв ориз, черен дроб, дреболии месо, стриди, пълноценно мляко, масло, кисело мляко, сирене, сладолед, сметана, тиква, сусам, слънчогледови семки, слънчогледово олио, маргарин, мас, бяла захар, преработен мед, какао.
Киселинни:
зрял бял фасул (обикновен, нейви, пинто или друг вид), компоти, бял ориз, бял хляб, спагети, макарони, фиде, бисквити, риба, пиле, агнешко, пуешко, яйца, твърдо сирене, ядки пекан и пиштун, кашу, вино, газирани напитки, млечен шоколад, кафява захар, моласа, конфитюр, майонеза, горчица, оцет.
Силно кисилинни:
туршии, говеждо, телешко, раци, консерви туна и сардина, топено сирене, орехи, фъстъци, черен чай, кафе, бира, ликьор.

Балансиран метаболизъм (обмяна на веществата) 
Нашето тяло преминава през ежедневен катаболен (киселинен) / анаболен (алкален) цикъл. Катаболният върхов цикъл е около 8:00 ч. пм и анаболния върхов цикъл около 6:00 ч. ам. Здравият човек прекарва часовете от 6:00 ч. ам до 8:00 ч. пм в катаболна (известна още като антианаболна) фаза мобилизирайки резервите на тялото за продуктивно функциониране през целия ден. Активност, изразходване на енергия и продуктивни функции характеризират тази фаза. След 8:00 ч. пм започва цикъл на възстановяване и презареждане. Състояние на почивка и възстановяване през нощта и до сутринта на ума и тялото за действие. Можете да видите в графиката по-горе, че циклите имат високи амплитуди. Тези два цикъла потвърждават висока жизненост и здрави резерви. Ако има болести и стрес системата се възстановява бързо. Дисбаланси при метаболитните функции като цяло намаляват жизнените резерви и се проявяват в здравни предизвикателства и намалена функция. Процеса на стареене се ускорява, когато амплитудата на цикъла се намалява и изглежда както графиката по долу.
С разбирането как жизнените ни резерви се попълват с начина ни на живот и хранене и прилагането на тези принципи в нашия живот, ние можем да увеличим амплитудата на нашия двуфазов метаболитен цикъл и да увеличим нашата жизненост.


Графиката на циклите може да ги видите тук: 
Практическа полза от изследванията на д-р Емануел Ревичи за лечение на ракови заболявания - част 2

Някои други начини за подобряване на pH на тялото:
Tracelabs Alcabase - Mineral Salt Supplement (Минерални соли) 250 гр.
За балансиране на pH на тялото, добавката е съставена от основни натурални (alkali) соли, които прочистват тялото и изхвърлят токсините.
Една ч.л. (2.5 гр) съдържа: 
Калий (Potassium - citrate) 216mg
Калций (Calcium - citrate) 90mg Магнезий (Magnesium - citrate) 24.2mg
Желязо (Iron - citrate) 3.42mg Манган (Manganese - citrate) 0.4mg 
http://www.nationalnutrition.ca/detail.aspx?ID=2761


Соли на Д-р В. Шуслер (Schuessler Tissue Salt) - Общо тонизиране (General Tonic - comb 12)
съдържат: 
Calc Fluor, Calc Phos, Calc Sulph, 
Ferr Phos, 
Kali Mur, Kali Phos, Kali Sulph, 
Mag Phos, Mag Mur, 
Nat Mur, Nat Phos, Nat Sulph, Silika - lactose base
http://www.nationalnutrition.ca/SearchResult.aspx?KeyWords=schuessler%20tissue%20salt&All=True

Създаването на добра среда в организма води до повишаване на имунната ни защита, а от там до изцеление от много болести.

Рецепти за бързо алкализиране на тялото
Рецепта 1
- Чаша вода (250 мл)
- 1 ч.л. ябълков оцет
- Сок от половин лимон или лайм
- 1 ч.л. мед (опция)




Рецепта 2
Направете сок от няколко свежи картофи, без да ги белете, добре измити и без кълнове и тъмни петна. Прибавете сок от един лимон.
-сок от 2-3 картофа
-сок от един лимон
Смесете в чаша с малко вода и пийте сутрин и вечер преди хранене.
Сокът от сурови картофи и сокът от лимони имат много силни алкални и очистващи свойства.

Алкализиращи формули - Ted's Alkalizing Formulas 
Формули за повишаване на pH-то, които можете да използвате. Всека една от тях има предимствата и недостатъци. 

1 Формула
- При киселинни храносмилателни проблеми и екстремна киселинност:
1 / 4 чаена лъжичка сода бикарбонат (сода за хляб) и 1 / 2 чаша вода взети след всяко хранене. Може да се взема два пъти на ден. Това ще помогне на храносмилането и ще спре запека (констипация). 

2 Формула
- Алкализираща кръвта 1 / 4 чаена лъжичка сода бикарбонат се добавя в 1 / 2 чаша вода. Това се приема веднъж сутрин и веднъж вечер преди лягане. 

3 Формула - Ябълков оцет и сода бикарбонат. Две супени лъжици ябълков оцет плюс 1 / 4 чаена лъжичка сода бикарбонат. Взема се 2-3 пъти дневно на празен стомах. Повишава енергията на организма. рН на тази формула е около 7.0. 

4 Формула
- Лимон и сода бикарбонат. Тази проста формула ще нормализира много биологични параметри, рН, ORP (Oxidation reduction potential, ниво на оксидация), фосфати, бикарбонати и антиоксиданти от витамин С. Това е една чудотворна течност. Един цял прясно изцеден лимон. Добавя се содата бавно, малко по малко, докато съскането спре. След това се добавя половин чаша вода. Взема се обикновено два пъти на ден, веднъж сутрин и веднъж вечер преди лягане на празен стомах. 
Забележка: Лимон/лайм формулата е също добре и за хора, които се страхуват от задържане на натрий. Лимонът е с високо съдържание на калий, и прибавянето на натрий неутрализира киселината, както и създава натриево калиев баланс.

5 Формула - При проблеми с натрия 
а) 1 / 8 чаена лъжичка сода за хляб (сода бикарбонат), 1 / 16 чаена лъжичка калиев бикарбонат 1 / 4 чаена лъжичка лимонена киселина. Добавя се половин чаша вода. Взема се два пъти на ден веднъж сутрин и вечер на празен стомах. Това се прави, за да се избегне диария, ако се приема заедно с храна. 
б) Същата формула, но се използва един цял прясно изцеден лимон или лайм (lime, вид лимон, зелен на цвят) и се добавя бикарбонат докато съскането спре. Прибавя се натриев бикарбонат и калиев бикарбонат в съотношение 1:1. За съжаление, натрий трябва винаги да има, за да се постигне нещо като натриев / калиев баланс. Взема се два пъти на ден веднъж сутрин и вечер на празен стомах. Това се прави да се избегнат проблеми с диария, ако се приема заедно с храна. Внимание: Трябва да се пие достатъчно вода. Водата ще позволи на храната да бъде правилно рН неутрализирана. Водата е естествен неутрализатор. Често най-доброто време да започнете може да бъде сутрин, в ранния следобед, или късно вечер. Следобедните часове или вечер рН на организма има най голям проблем. По мое мнение най-добрата формула е лимон и сода.

Предупреждения: Содата бикарбонат (сода за хляб) трябва напълно да се разтвори във вода (зависи от рецептата) и тогава да се приема, за да няма проблеми със стомаха. Не трябва да се взима на пълен стомах. Трябва да се взима 1 час преди хранене или между храненията. Сода бикарбонат не трябва да се приема продължително време(1-2 седмици макс.) Имайте предвид, че при някои може да има положителен ефект, а при други отрицателен. На сайта има също коментари на хора, които я използват продължително време при някои симптоми без проблеми. Всеки от нас има различна биохимия на тялото!
Превод от сайт:  http://www.earthclinic.com/Remedies/alkalizing_formulas.html

Зеленчуков сок с ленено семе и елда:
2-3 моркова, половинка червено цвекло, 1-2 см корен от джинджифил (ginger) и една ябълка. Може да добавите 2-3 скилидки чесън. Използвате сокоизтисквачка (juicer). Може да изстискате и малко лимон. Прибавете към сока 1-1 1/2 с.л. смляно ленено семе и 1-1 1/2 с.л. смляна елда (гречка, припечена елда - kasha). Използвайте кафемелачка. Объркайте сока и смлените семена и го изпийте веднага. Ако сместа е много гъста добавете половин чаша вода. Действа алкализиращо и е много добре за червата, както и здравословно и очистващо на целия организъм.

Не е добре да алкализираме организма за дълго време, защото може да произведе отрицателни резултати. При силно киселинна среда е необходимо да спазваме съотношение киселинни храни 20% и алкални 80%. Когато се нормализира средата съотношението трябва да бъде киселинни храни 40% и алкални 60%.

Други статии за алкално киселинния баланс на страница:
Стратегия срещу болести: pH баланс Това са извадки от различни статии публикувани в Интернет.

Не забравяйте да пиете достатъчно вода!
Обезводняването или дехидратацията
на тялото и безсолните диети водят до много сериозни заболявания.
Водата се използва при метаболизма в организма. Липсата на вода и особено на минерални соли (сол) нарушава електролитният баланс в тялото. Тялото е около 80% вода и ако тази течност в организма не е добър електролит всички процеси се забавят. Приемане на достатъчно вода и сол спомага за хидратацията на тялото и нормално протичане на обменните процеси.


Колко вода да пием?
На 1 кг. телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.).

На 2 литра вода се прибавя между една щипка и половин чаена лъжичка сол (2.0-2.5) в зависимост от нуждите на организма. Вода се пие половин час преди ядене (1-2 чаши) и 2-2.5 часа след ядене (1-2 чаша). Пийте всеки ден по 2-2.5 л. (6-8 чаши) вода с малко сол.
За предпочитане е натурална морска или каменна сол без примеси.

Обикновено когато организма се обезводнява, не може да произвежда достатъчно урина, за да се освободи от токсичните отпадъци и това води до повишаване киселинността в клетките. В такива ситуации организмът жертва отделни аминокиселини, за да неутрализира тази киселинност и да повиши алкалността на вътрешната среда на организма. Тази функция се обозначава с термина „антиоксидант”. При опита да се задържи киселинно-алкалния баланс на организма в рамките на нормалния диапазон, се принасят в жертва някои аминокиселини, като триптофан, тирозин, цистеин, метионин и други. Употребата на вода в количество, достатъчно да направи урината безцветна и да измие излишната киселина от организма, автоматично запазва незаменимите аминокиселини, като им дава възможност да изпълняват своите основни функции в организма. Достатъчното производство на урина, което трябва да бъде предизвикано от приемането на вода, но не на диуретици, напитки - съдържащи кофеин или алкохол, е най ефикасното средство за защита на организма от заболявания!
Книга: Водата - натурално лекарство срещу затлъстяване, рак, диабет и депресия. Д-р Ф. Батманжелидж.

Ясен индикатор за обезводняването е цветът на урината. Ако урината е светла, почти безцветна, може да се смята, че тялото е достатъчно хидратирано, защото получава достатъчно количество свободна вода и може без особен да се освободи от токсичните отпадъци.
Ако урината получи траен естествен жълт цвят – не от пигменти получавани с храната, като например витамини, това означава, че тялото започва да изпитва недостиг на свободна вода. Бъбреците са принудени да полагат по-големи усилия, за да изхвърлят токсичните отпадъци от обмяната на веществата.
Постоянният оранжев цвят на урината е сигурен признак на сериозни проблеми свързани с тежка степен на дехидратация. Ако тези проблеми още не са станали очевидни, значи бедата ще се яви в най-скоро време, може би под формата на тежка стенокардия, инсулт или дори внезапна смърт от обширен инфаркт.
Резервът от свободна вода може да се попълни само чрез редовна хидратация, т.е. насищане на организма с питейна вода!

Важно! Сутрин е добре да пиете лимонов сок с вода, докато урината ви се избистри или добий съвсем бледо жълт цвят. Тъмна или жълта урина показва, че тялото ви не се освободило от токсините, отделени през нощта.
Тогава, ако не сте на диета, може да приемете закуска, в противен случай допълнително задръствате тялото си и пречите на нормалното функциониране на черния дроб.




Прочетете статиите на страници:

Ползата от солта и водата.
Стратегия срещу болести: pH баланс


~ И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна. ~ (Библия, Битие 1:29)


~ (Аз, Бог) Който показвам милост към хиляди поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди. ~ (Библия, Второзаконие 5:10)
~ А Исус като се обърна и я видя, рече: Дерзай, дъщерьо; твоята вяра те изцели. И от същия час жената оздравя. ~ (Матей 9:22)


Прочетете:
Молитва за изцеление.

За насърчение:
Любовно писмо от Бог!


Благословение и изцеление ви желая!
Пламен Шоповhttp://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/

Последна промяна: 25 Януари, 2016

1 коментар:

  1. Много важно е да се знаят следните факти, преди да се подкарат глупостите с диетите и храните:

    1. Вътрешния състав и параметри на тялото на здрав човек е постоянен в много тесни граници и организма има изключително мощни механизми да го поддържа такъв. Това в частност се отнася и за pH.

    2. Няма никаква възможност с яденето на определени храни да променим pH на кръвта, освен ако не притежаваме заболяване, което ни пречи да поддържаме правилното pH.

    3. За да поддържа pH на кръвта в граници организма изхвърля определени вещества с урината (и не само) и затова pH на урината е нормално, дори задължително, да се мени в зависимост от храната, която сме яли.

    4. Без значение какво ни е pH на урината, pH на организма (кръвта) си е постоянно. Ето защо меренето на pH на урината не дава никаква информация за pH на кръвта - вътрешното pH на организма.

    5. Няма как да станем "по-алкални" с диета, и това е много добра новина!
    Ако по някакъв начин все пак го постигнем - например с поглъщането на толкова голямо алкално вещество, което да изчерпа капацитета дори и на фосфатния буфер на кръвта - тогава в организма ще настъпят тежки здравословни проблеми с възможен летален край.

    Така че ако не сте болни от ацидоза или алкалоза си яжте каквото си искате и забравете лакмуса. Човек е всеядно животно, може да бъде дори вегатарианец. А ако е навършил 21 и няма проблеми с обмяната на веществата дори стриктната веганска диета няма да го убие.

    И все пак, ако проблемите са камъни в бъбреците, тогава диетите помагат, те променят pH на урината, от която формира камъните.

    И накрая да отбележа и няколко фрапиращи грешки:
    - pH се дефинира като отрицателен десетичен логаритъм от активността на водородните йони в разтвора, а не като някакво отношение между позитивно и негативно заредени частици

    ОтговорИзтриване